Хрупкави хлебчета розетки

Хрупкави хлебчета розетки

Хрупкави хлебчета розетки

Тези хрупкави хлебчета розетки са страхотни!!! Обожавам прекрасната им коричка и страхотно меката сърцевина! Правя ги вече няколко пъти, след като ги видях в блога на Диани, миналата година. Рецептата ме привлече с това как изглеждаха. Оформянето е лесно и интересно. След като веднъж ги опитах, повторих, потретих… Знам, че много от вас вече са ги опитвали, защото помня, че след като Диани ги сподели бяха масово харесвани, приготвяни и показвани в кулинарното Интернет пространство. Днес ще припомня рецептата на тези, които вече са ги правили и се надявам да изкуша някой, които не ги е опитал до сега.

Хрупкави хлебчета розетки

Хрупкави хлебчета розетки

(short link)

  • От тестото може да оформите един цял хляб или малки хлебчета. Тук е показано нагледно оформянето на цял хляб.
  • Може да ползвате бяло брашно или смес според предпочитанията си. На мен най-много ми допадат 1:1 пълнозърнесто брашно (Wholemeal Flour) с брашно от твърда пшеница (Villige Flour/Durum Wheat Flour).

За закваската:

  • 50 гр. брашно
  • 30 гр. хладка вода
  • 2 гр. прясна мая

За тестото:

  • 250 гр. брашно
  • 125 гр. хладка вода
  • ½ – 1 супена лъжица маслиново олио (зехтин)
  • 10 гр. прясна мая
  • 5 гр. сол
  • + около 20 гр. маслиново олио (зехтин) за намазване на хлебчетата

Начин на приготвяне:

Смесет всички съставки за закваската и оставете на топло докато удвоят обема си. Пресейте брашното в голяма купа и го смесете със солта. Смесете водата за тестото с маята и зехтина. Направете кладенче в средата на брашното и сипете в него течните съставни и закваската. Месете с ръце, като постепенно вкарвате от брашното. Измесете меко и еластично тесто. Ако ви се стори, че тестото не е достатъчно меко, може да добавите малко вода. Покрийте купата с измесеното тесто с памучна кърпа. Оставете на топло да втасва. Трябва да удвои обема си.

Хрупкави хлебчета розетки

Разделете втасалото тесто на 32 части. Работната повърхност поръсете с брашно. Разточете всяко парче тесто на дълга лента – до 35 см. Намажете средната част на разсточената лента с маслиново олио (зехтин), като оставяте по няколко милиметра по края на тестото не намазнени. Завийте на руло от към тясната и страна. С остър нож (най-добре резец), направете разрез в средата на рулото – прорязва се средата, като се оставя по около 1 см. от двете страни.

Хрупкави хлебчета розетки

Наредете оформените хлебчетата (на разстояние) в тава застлана с хартия за печене. Оставете ги на топло да втасват. При мен втасването отнема около час. Печете в предварително затоплена на 200°С фурна, работеща само с вентилатор. Печенето по този начин ми отнема 25-30 минути. Готови са когато се зачервят приятно и при почукване на долната страна се чува кух звук.

Хрупкави хлебчета розетки

Сервирайте топлички. Като се охладят стават като хрупкави сухарчета – не са твърди като сухар, но коричката им има онзи хрупкав вкус. И студени са чудни! Да ви е сладко!

Хрупкави хлебчета розетки

 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Хрупкави хлебчета розетки
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

29 thoughts on “Хрупкави хлебчета розетки

  1. Мария, чудесни са хлебчетата!
    Благодаря ти че ми ги припомни и показваш толкова подробно!
    Понякога забравям какво съм видяла /уж си записвам/
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    1. Дани, и аз като теб забравям, а ма то в нета бълва от всякакви чудесии – кое по-напред да запомниш и направиш!?!
      Много ги харесваме тези хлебчета – страхотни стават!
      Хубава вечер от мен!

  2. Прекрасна си както винаги.Казах ли добро утро? Забравих май. Рецептата ти е само за такива като мен.Ще направя тази страхотийка още в събота,обещавам.Много ми се иска да пуснеш някоя рецепта за приготвяне на паксимадя,обожаваме ги у дома.
    Спорен ден,поздрави на братски Кипър!!!

    1. Диде, къде се губиш?! Ей, радвам се че си наминала!
      Много ще ги харесаш тези хлебчета – обещавам ти!

      Дидка, възможно най-скоро ще гледам да пусна някоя рецепта за паксимадя, ние повече сме по колуракята, но сега навлизаме в сезона, в който и у дома не оставаме без тях.
      Има толкова страхотни рецепти за традиционните неща тук, аз обаче все нещо друго се залавям да правя през последните 1-2 години – влияние ми оказват всички вкусни неща дето виждам в други блогове и така изоставам… Крайно време е да се поправя по въпроса!

      Да видим кога ще те изненадам – тези дни прибираме реколта – маслини, мандарини… време им е!

      Хубава вечер от мен и прекрасно утре!

      1. Мараки,тук маслините още не са готови.Свекърът към края на ноември ще си дойде от Бг.да си ги бере,ние не можем да помагаме,че сме на работа.Той ще си намери или албанци,или бг.мангали.А паксимадята ни харесват,щото ги правим,както в Крит-на дакос,знаеш ти колко са вкусни.Целувки,хубава вечер и когато се поосвободиш ще чакам рецептата.Поздрави от Атина.

        1. Кипърският сорт маслини за олио в момента са започнали да променят цвета си и почерняват – при нас сега им е времето! Има обаче и по-късни сортове!
          Свекър ми цял живот се е занимавал със селско стопанство и той преди годи си наемяше работници, за да се оправя с реколтата. Вече обаче е на години и не му даваме да обикаля по хорафитата 🙂

          Цялата семейство обаче си събира от маслините за олио – точно това си обсъждахме днес със мъжът ми, че ако платиш на работници да ти ги оберът, а после да ти направят и олиото е по добре да си купиш готово – поне при нас е така. Пък и да ти кажа повечето работници са едни „пъргави“… чак се ядосвам само като ги гледам как ги мързи да дишат 🙂 – направо не знам хората дето се занимават с тия неща как ги изтърпяват 🙂

          Остоналите плодове и зеленчуци дето имаме – а в градината си имаме какво ли не, са всъщност неща посадени за семейството, и когато са много и не можем да ги изконсумираме, предаваме излишното в маркета!

          А обещаното си е обещано – рано или късно ще си получиш рецептата! 🙂

  3. Разкошни са, особено отвътре!!!
    Благодаря за рецептата, ще ги направя!

  4. Е,ето че има един,който не ги е правил,т.е. аз!
    Много ми харесва оформлението,лесно и ефектно,ще го пробвам обезателно.
    Само че с тесто с кисело мляко и без предварителни закваски,че къде у мен толкова търпение ,пък и маята която ползвам е фурия.То и затова при мен шарките трудно се запазват,щото всичко бухва,ама….да видим,ще направя тестото по-твърдо,за да се запази рисунъка.
    Поразмишлявах,порадвах се на твоите хлебчета и на Дианка и ти пожелавам спорен ден,Миме!

    1. Да знаеш, Роси – голям пропуск си направила!
      🙂
      Страхотни са и на външен вид и на вкус!
      Заслужава си чакането на това тесто, опитай го и ще си доволна, че си ме послушала – вкусът им е невероятен!

      Хубава вечер от мен!

  5. малеееееее как си падам по тестените неща:)и как апетитно изглеждат.ммммммммммммм ам-ам;)

    1. Хрисе, как си!
      С това време в момента, няма нищо по-хубаво да печеш нещо! Много са вкусни тези хребчета, а Митко сигурно ще ги хареса и на външен вид и ще си ги хруска доволно!

      Като ги направиш да обадиш! 🙂 Лека вечер от мен!

  6. Явно съм една от малкото, които не са приготвяли тези хлебчета, но така както си ги описала, непременно ще се пробват. Винаги съм се чудила, защо не измислят хляб, в който да преобладава коричката, защото на хляба аз ям само нея, но ето че имало! Страхотно!

  7. Страхотни хлебчета!В най-скоро време ще ги пробвам.
    Благодаря за идеята!
    Приятен ден!

  8. Марийче,още довечера ще ги направя и то в двойна доза.Само като ги гледам и знам ,че са вкусни.
    Благодаря за рецептата!
    Хубав ден ти желая!

  9. Как съм пропуснала твоите хлебчета, Мария!
    Изглеждат чудесно и знаеш, че много харесвам начина ти на представяне.
    Успях да разгледам и новите ти предложения –
    впечатлена съм: идеите, рецептите и снимките са прекрасни. Страхотна си!
    Благодаря за избора и удоволствието,
    сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

  10. Много интересна и примамлива рецепта, привлече вниманието ми и дори съм приготвила продуктите за да пробвам, но… Обяснете ми, моля: Що за факир трябва да е приготвящият ги, за да направи от 400 гр. тесто 32 топчета(айде колкото за направянето ще ги направи), които трябва да се разточат на по 35 см. ленти. Това ми звучи абсурдно, но ще видя как е. Как от 10-12 гр. топче ще разточиш 35 см. лента и ще получиш хлебче? Някоя хапчица може би… Вярно, че пише на колкото искате, но въпреки всичко… Не ме разбирайте погрешно, както писах по-горе вече съм запретнала ръкави, но наистина това ми прави силно впечатление.

    1. Привет Данка!
      Никакви факирски способности не са нужни за да се приготвят тези вкусни хлебчетата, така както съм описала по-горе. 🙂
      Не си спомням да съм теглила тестото но щом казваш че е 400 гр., значи точно съм посочила това, че се дели на 32 топчета с тегло около 10-12 гр. – 400:32=12.5 гр.
      🙂
      Смятам, че от снимките добре се вижда, че съм постъпила така, както е описано и в текста.
      Става въпрос за ХЛЕБЧЕТА не хляб, което ще рече че не са големи като размер.
      Както и сама сте забелязала в текста ми пише също, че може да разделите тестото както ви харесва и да ги направите с големина каквато ви е удобно и възможно.
      От цялото тесто може да се оформи по същия начин 1 хляб. Така, че както си решите, така може да ги оформите!

  11. Да, станаха страхотни, със сигурност ще ги правя и занапред, но по моя начин на оформяне, така както ги направих и сега. Увеличих малко пропорциите, така че готовото тесто тежеше точно 700 гр., което разделих на 10 къса по 70 гр. и оформих по предложения в рецептата начин. Получиха се чудесни, наистина хрупкави хлебчета. Очевидно в нашето семейство сме почитатели както на хляба, така и на по-големите форми. Благодаря за рецептата!

    1. Радвам се, че са се харесали!
      Останалото са подробности, за които дори не си заслужава обсъждането…
      🙂
      Всеки може да адаптира нещата според това какво му е кеф да направи в определен момент или според това, което се харесва в семейството!
      Плюса на малкия вариант е по-голямата бройка осигуряваща повече хрупкава коричка! 🙂
      На кой както му харесва!

      1. Така е, на кой както му харесва… Важен е добрият резултат. Честито Рождество Христово, Весело посрещане на Новата 2014, да е здрава и успешна за всички хора по света!

  12. на мен 2 снимки ми се отварят като схеми на момче и момиче със свещ, но ми харесват!Ще опитам!

    1. Това е много странно!!!
      Схемите за момиче и момче със свещички не би трябвало да се виждат тук, а тук! 🙂
      Не знам как е станало това, но благодарение на коментара ще си оправя публикацията!
      Благодаря!
      п.п. Много красиво се получава апликацията за декорация.

  13. Jiva I zdrava da Si Mime, compliment za dobra sait. Spored dusterq mi I zloqdia 🙂 mi muj sum “ best cook ever“, a az Si znam chew Imai dobur uchitel v tvoe lice. Blagodarq ti oshte vednuj.
    Imam problem s tezi hlebcheta obache. Trudno namiram prqsna maq, yuk kudeto jiveq, I vinagi polzvam suha, ne znam kolko ot suhata da polzvam za taxi receipts? Rezultata she e Li sushtiq?
    Topli pozdravi ot student Canada

    1. Здравей Миме!
      Живи и здрави да сте и вие!
      Всяка рацепта с мая може да се изпълни еднакво добре със суха мая, с т.нар. прясна мая или с жива мая (квас). Количеството на маята зависи от количеството на брашно нужно за рецептата. Обикновено за рецепти с 500 до 1000 гр брашно е нужна 10-11 гр. суха мая, 35-40 гр. прясна мая или около 250-300 гр. жива мая (квас).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: