Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

По това време на годината, когато е зима и е студено (е, не толкова колкото в България, но все пак е зима), ястията като това от днешната ми публикация са на дневен ред, защото са топли, засищащи и ухаят много вкусно!!! Гулашът е ястие, произлизащо от унгарската кухня, и традиционно се приготвя от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер, но като всяко популярно ястие и това има множество вариации…

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

„Гулашът най-често се приготвя като яхния. Месото се нарязва на парчета, посолява се, подправя се с черен и червен пипер и се запържва в гореща мазнина. Използва се месо от джолан или плешка с достатъчно жили, защото гулашът се сгъстява благодарение на жилавите, добре развити мускули, богати на колаген. Добавят се нарязан на филийки лук, червени чушки и чесън. След като месото се зачерви, се добавя бульон или вода и яхнията се оставя да ври на тих огън в продължение на няколко часа, за да се сгъсти. Може да се добавят нарязани на дребни кубчета картофи, за да направят яхнията още по-гъста и гладка, след като се разварят. Може да се добавят и други подправки, особено дафинов лист, мащерка и смляни семена от ким. Малко бяло вино или много малко винен оцет могат да се добавят към края на готвенето.

Някои готварски книги препоръчват използване на брашно или царевично нишесте за сгъстяване, но това прави вкуса по-мек. Други предлагат да се използват немалки количества домати за оцветяване и овкусяване. Малко домати в бульона или капка доматено пюре може и да подобрят вкуса и вида на ястието, но гулашът е пиперено ястие и вкусът на домати не трябва да се усеща.

Гулашът се сервира с варени картофи или картофено пюре, качамак, кнедли или галушки или пък като самостоятелно ястие, с хляб.“ Източник: Уикипедия

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Приготвила съм ястието в херметическа тенджера, но може да се направи и в обикновена, където ще трябва да налеете повече вода и да варите по-дълго време от посоченото по долу (до готовност на месото).
  • Ползвала съм парче свинско месо от горната част на бута (това, което отива към пържолите).
  • Рецепта е адаптирана от книгата „Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене“.

Необходими продукти:

  • 50 гр. краве масло (без сол) или свинска мас
  • 650 гр. свинско месо, нарязано на парчета с тегло 30-35 гр.
  • 2 глави (220 гр.) кромид лук2 скилидки чеснов лук, нарязан на праченца 
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 300 мл. студена вода или бульон
  • 2 бр. дафинови листа
  • 2-3 зрънца бахар
  • 1 щипка ким
  • 1 щипка червен пипер
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаена лъжица сол
  • по желание (за по-гъст сос, особено ако се вари в обикновена тенджера) 1 чаена лъжица брашно

За пилафа:

  • 4-5 супени лъжици маслиново олио (зехтин)
  • 100 гр. кромид лук, нарязан на ситно
  • 1 чаена чаша фиде
  • 1 чаена чаша ориз
  • 4 чаени чаши (1 л.) гореща вода
  • 1 гъбен (порчини) бульон 
  • ¼ чаена лъжица черен пипер 
  • ½ чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

На дъното на херметическата тенджера (или друга, която е добре  да е с дебело дъно и да има похлупак) се разтапя маслото (съответно свинската мас). Добавя се нарязаното на парчета свинско. Запържва се с периодично разбъркване за около 8 минути или докато месото се зачерви леко и равномерно от всички страни.

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

През това време, доматеното пюре се разтваря във водата, лука се почиства и нарязва на ситно (може и на по-едро ако желаете), чесновият лук също се почиства и нарязва. Двата вида лук се добавят в тенджерата при месото и задушаването продължава с периодично разбъркване за около 4 минути или докато лука омекне.

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

След това се добавят доматеното пюре (предварително разтворено във водата) и подправките. На този етап се добавя и брашното ако искате соса да е по-гъст, аз не съм добавяла брашно. Когато варенето става в обикновена тенджера, брашното се добавя 5-10 минути преди края на варенето. Сместа се разбърква хубаво и тенджерата под налягане се затваря. Вари се на силен огън докато започне да съска, след това огъня се намаля и варенето продължава на тих огън за 30 минути.

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

През това време може да се приготви пилафа: Маслиновото олио се затопля. В него за 3-4 минути се задушава нарязаният на ситно кромид лук. Добавя се фидето. Запържва се с често разбъркване, докато се зачерви леко. След това се добавя ориза. Разбърква се хубаво, така че да се напои с мазнина и тогава в тенджерата се добавят горещата вода, солта и черният пипер. Вари се на умерен огън докато ориза и фидето абсорбират течността. При мен това отне не повече от 15-16 минути.

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

Тенджерата под налягане се охлажда под течаща студена вода, след което капака се отваря. Ястието изглежда така…

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

Прехвърля се в подходящ за сервиране съд, може да се наръси с магданоз. Сервира се веднага заедно с пилафа или нещо друго подходящо. Да ви е сладко!

Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Гулаш от свинско месо и пилаф с ориз и фиде

  1. Супер е!!! Изключително много ползвам тенджера под налягане. Много съм доволна. Чудесно ястие се получи. Досега не бях смесвала фиде и ориз… но пробвах и стана много нежно като текстура и вкус. Благодаря!

    1. Благодаря за отзива, Даниела!
      Радвам се, ме рецептата се е харесала!
      И аз много обичам да ползвам тенджерата под налягане, спестява ми много време, а ястията стават много вкусни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: