Рози (големи) от захарно тесто

Рози (големи) от захарно тесто

Днес ще споделя с вас как може да се направят големи (разцъфнали до краен предел) рози от захарно тесто. Захарните цветя и фигури за декорация би трябвало да се изработват със захарно тесто за моделиране (modeling paste), което почти не лепи дори при по-продължително мачкане с ръце или при разточване на много тънко. Поради това му качество с него се работи много по-бързо и лесно, а крайният резултат винаги е по-фин, по-красив от това ако същите фигури се изработят от обикновено захарно тесто. Фигурите и цветята от захарно тесто за моделиране съхнат много по-бързо и твърдо, затова са много по-устойчиви на влага в сравнение с фигурите и цветята изработени от захарно тесто (фондан).

Рози (големи) от захарно тесто

За направата на такава моделираща паста ще вие е нужна Tylose Powder (Carboxymethy cellulose). Това е нетоксична, безвредна субстанция, представлява бяла смес съставена от фини кристали (прилича много на пудра захар), няма специфичен аромат. Използва се в хранителната и фармацевтичната  промишленост – съдържа се в пастите за зъби, участва в производството на хартия… Когато се смеси със захарно тесто (фондан), марципан или маслен крем за декориране (Roial Icing), ги прави по устойчиви, засъхват по-бързо и са по-здрави. На пазара се срещат различни продукти съдържащи Tylose Powder , като в зависимост, какво производство са може да се срещнат под различни имена. Някои от тях са „СMС Powder“, „Gum Powder“ (наWilton) и др. Ако някой се интересува повече от разновидностите на този продукт, както и от разликите и приликите между тях, може да прочете тази статия – много е изчерпателна (на английски е) и да прецени сам за себе си какво точно да използва. 

Рози (големи) от захарно тесто

Рози (големи) от захарно тесто

  • Червените рози са изработени от купешки фондан смесен с малко Tylose Powder. Жълтите рози са изработени от  домашно приготвено захарно тесто (това), към което не съм добавяла нищо. 
  • Червените рози са изработени с формички за розови листенца, а жълтите са оформени без специални форми и резци, но смятам, че се получиха добре. Ползвала съм кръгли форми за рязане на курабии с диаметър 3 и 4 см.

Рози (големи) от захарно тесто

  • За разточване на листенцата в случай, че се ползва обикновено захарно тесто ще ви е много лесно и удобно ако имате Practice Board. Същият ефект може да има и с употребата на две парчета по-плътен найлон, между който да разточвате листенцата.
  • Червените рози бяха изработени за тази торта, а жълтите за тази.
  • На мен ми е най-лесно да работя върху работна повърхност (и точилка) леко омазнени със „Spry“. В зависимост от захарното тесто което се ползва и според това как на вас ви е по-лесно, работната повърхност може да се наръсва с пудра захар или смес 1:1 от пудра захар и нишесте.

Всичко което ще ви бъде нужно:

  • захарно тесто за моделиране (modeling paste) или захарно тесто по избор
  • малка точилка
  • формички за рози или кръгли формички за рязане на курабии (вижте бележките по-горе)
  • сладкарско лепило (Edible Glue)разреден глюкозен сироп или вода
  • клечка за зъби, за завиване на крайчетата на листенцата
  • сладкарска боя (по желание)
  • форми за мъфин, малки купички или нещо друго подходящо

Начин на изработване:

Първо ще покажа изработването на розите с помощта на формички за рози. В зависимост от комплекта може да са различен брой (обикновено 6 до 8 последователни размера). Основата за направата на розата се оформя от парче фондан с приблизително тегло 10-12 гр. Прави се топче, на което се придава форма на капка. Сърцевината (първите листенца в центъра на розата) се оформят с най-малката формичка. Първото парче се разточва на тънко, така че да се получи продълговато парче, което се увива около върха на капковидната основа на розата. Трите листенца около центъра на розата се изрязват с малката формичка, но се разточват на тънко с помощта на тънка точилка, при което почти удвояват размера си. Нареждат се с пристъпване около сърцевината. 

Рози (големи) от захарно тесто

След това със следващата по големина формичка се изрязват 4 листенца, които също се изтъняват. Прикрепят се със застъпване около първите 3 венчелистчета. В основата на листенцата (с помощта на четка), може да се слага малко сладкарско лепило. Следващият ред е съставен от 5 бр. венчелистчета изрязани със следващата по големина формичка.

Рози (големи) от захарно тесто

За да довърша розата съм ползвала пластмасова купичка с подходящ размер, която съм покрила с прозрачно домакинско фолио. За най-външният ред съм ползвала 7 парчета тесто с форма на венчелистчета, които са изрязани с най-голямата форма от комплекта. В центъра на купичката съм сложила едно от изрязаните парченца без да го разточвам. Намазала съм го със сладкарско лепило и в кръг съм наредила (със застъпване) разточените на тънко венчелистчета. С малко по-малка формичка е следващият ред листенца на брой са 5 но би трябвало да са 6 бр. В центъра на всичко това съм поставила изработената преди това розичка. Между листенцата може да се подпъхнат парченца хартия, за да ги придържат в положението което искате да бъдат. Когато розата изсъхне напълно хартийките може да се махнат. 

Рози (големи) от захарно тесто

В крайчетата на листенцата може да се положи сладкарски брокат. За целта местата където искате да бъде броката се намазват със сладкарско лепило. С четка се нанася броката.

Рози (големи) от захарно тесто

Жълтата роза е малко по-различна от червената, главно затова че крайчетата на някои листенца са извити надолу с помощта дървена клечка за зъби.  Смятам, че това и придава много реалистичен вид.

Рози (големи) от захарно тесто

Първо се прави сърцевината на розата. Овалвате малко парче захарно тесто между длани, след което му придавате капковидна форма. Височината на сърцевината при мен е около 2 см. Ако желаете може да я забучите на клечка или на тел, но може да се остави и така. Парче захарно тесто се разточва на лист с дебелина 2-2½ мм. и с кръглите формички с диаметър 3 см. се изрязват 11-12 кръгчета. Добре е да се покрият с домакинско фолио, за да не засъхват, докато се обработват едно по едно. Тестото се разточва между две парчета найлон, за де не залепва. Първото кръгче се разточва така, че да придобие продълговата форма. Увива се около сърцевината на розата. След това се разточват още две кръгчета, този път им придайте закръглена форма, без да се стремите да е идеално кръгла. Получените листенца се увиват около сърцевината на цветето, така както се вижда на снимката по-долу. Следващият ред е от 3 листенца, после 5 и т.н. Външният край на листенцата може да се завие леко с помощта на клечка за зъби. Получава се голямо цвете, но не чак толкова, каквото искаме да бъде.

Рози (големи) от захарно тесто

За да стане още по-голямо цветето, ще ви е нужна голяма форма за мъфин или купичка с подходящ размер, с чиято помощ да довършите розата. За да е по-лесно изваждането на цветето, е добре формата да се покрие с домакинско фолио. Парче захарно тесто се разточва на лист с дебелина 2-2½ мм. и с кръглите формички с диаметър 4 см. се изрязват 10-11 кръгчета. Разточват се на тънко, по горе описаният начин и се нареждат (4-5) в кръг около стените на формата, застъпват се. Нарежда се и втори ред листенца, залепват се с малко лепило. Центъра се запълва с друго листенце и към него се прикрепя (с лепилото) оформената преди това роза. Оставя се да изсъхне за около 3-4 дни. Ако цветята се направят със захарна тесто за моделиране изсъхват добре за 24 часа, до 48 часа напълно. 

Рози (големи) от захарно тесто

Ако някое от цветята е прикрепено на тел или клечка, може да залепите и листенца, така както се вижда на долната снимка. 

Рози (големи) от захарно тесто

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Рози (големи) от захарно тесто
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

10 thoughts on “Рози (големи) от захарно тесто

  1. Мария прекрасни са 🙂
    Ти си неизчерпаем източник на вдъхновение за мен
    Вики

  2. Много красиви рози! Отдавна чакам някой да покаже направата на тези рози. Радвам се, че ги показа толкова подробно и разбираемо. Сега очаквам и торта, украсена с тях!

  3. Zdravey Mime. İskam da se probvam da napravq i az ot tezi krasivi rozi, no az taka i ne se probvah da napravq fondan, a vinagi pravq tvoeto “pareno zaharno testo“. İskam da te popitam dali da procediram po sushtiq nachin i s nego i kolko dulgo moga da gi suhranqvam… Blagodarq ti predvaritelno- priatnq vecher 🙂

    1. Привет Айлин.
      С пареното захарно тесто няма да се получат толкова добре, колкото с фондан. Но можеш до општаш ако искаш. Това тесто съхне по бавно и не може да се точи голкова тънко като фондана.
      С точност не мога да кажа колко дълго и как ще се запазят фигурките с парено захарно тесто, понеже все с фондан ги правя около седмица по-рано!
      Успех желая!

    1. Цеци, в горния коментар става въпрос за фигури от пареното захарно тесто, в което има масло и брашно. За него имаш ли някакви наблюдения как се запазва във времето?
      Фигурите от захарен фондан биха могли да се запазят за много дълго, освен ако не се повредят от висока влажност на въздуха или не ги нападнат мравки докато не са много твърдо засъхнали.
      Когато човек има намерение да запазва захарни фигури е най-добре за оформянето им да се ползва захарно тесто за моделиране (modeling paste), което засъхва по-бързо и твърдо и не се влияе от влагата, след като фигурите направени с него са напълно втвърдени (изсъхнали).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: