Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο) е наименованието на десерт, който е традиционен за Кипър и Гърция. Приготвя се с кори за баклава, има плънка от варен крем и е залят със ароматен сироп. Получава се сладък десерт, но не толкова колкото една баклава. Много е вкусен и определено е от нещата, които си заслужават да бъдат опитани!!!

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Рецептата ми е от сестрата на съпруга ми – Маро. От нея имам доста и все много хубави рецепти. Като повечето популярни неща и този десерт има множество вариации, но за рецептата по-долу мога да кажа, че е фаворит у дома, въпреки, че непресттано опитвам и други рецепти. В блога има още една много добра рецепта – Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο) с лимон и канела, при която е различен не само аромата, но и технологията на приготвяне.

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

(short link)

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Ако замервате с лъжици, трябва да ги пълните с куп (така както се вижда на следващата снимка), за по-голяма точност съм дала и грамажа на вложените продукти. 

  • Ще ви е нужна тава с размери 25 х 35 см. Половин доза се побира чудесно в тава с размери 33 х 23 см., а двойна доза в тава 30 х 40 см. Добре е размера на тавата, която ще се ползва да е съобразен с размера на корите, за да не се налага да ги режете.
  • За нареждането на корите има два варианта, ще ги посоча по-долу. Целта е корите да остават цели или да се режат, колкото е възможно по-малко.

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο) Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 500 гр.) кори за баклава 
  • около 80 гр. олио за наръсване между корите

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)За крема:

  • 1.500 мл. (6 чаени чаши) прясно мляко
  • 46 гр. (3 супени лъжици, пълни с връх) грис
  • 45 гр. (3 супени лъжици, пълни връх) царевично нишесте (corn flower)
  • 54 гр. (3 супени лъжици, пълни с връх) нишесте (maize powdered starch) ако нямате просто сложете още царевично нишесте
  • 110 гр. (6 супени лъжици, пълни с връх) захар
  • 200 гр. (4 средно големи) яйца
  • 25-30 гр. краве масло 
  • 1 шушулка ванилия или ¼ чаена лъжица ванилова паста (Vanilla Paste)

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)За сиропа:

  • 420 гр. (2 чаени чаши) захар
  • 375 мл. (1 ½ чаени чаши) вода
  • кората на 1 портокал
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1-3 парчета канела

Начин на приготвяне:

Пригответе сиропа, за да може да изстине. В малка тенджера или друг подходящ съд смесете захарта, портокаловата кора, канелата и лимоновият сок. Залейте с водата и сложете тенджерата на умерено силен огън. Когато сиропа заври, регулирайте огъня, така че да ври леко и  продължете варенето 2-3 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете сиропа да  изстине напълно. 

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο) За да се охлади по-бързо може да потопите тенджерата със сиропа в по-голям съд пълен с вода и лед. Канелата и портокаловата кора не се изваждат, остават в сиропа, до момента на употреба. В сезона когато цитрусовите дървета имат цвят, обичам да добавям съм сиропа и няколко портокалови или лимонови цвята.    

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Когато корите за баклава са с голям размер се налага да ги разрежа на половина, но дори тогава може да са малко по-големи от тавата. В зависимост от това  има два варианта за оформяне на десерта:

1. Когато размера на тавата отговаря точно на размера на корите – половината кори се нареждат на дъното на тавата, а останалите върху крема.

2. Когато корите са по-големи от размера на тавата. В този случай за дъното се отделят 2/3 от корите. Останалите кори се оразмерява точно по размера на тавата, като излишното се отрязва с нож. Изрезките се запазват.

Намажете дъното и стените на тавата с олио. Започнете оформянето на десерта с по-големите кори, като ги нареждате, така че да покриват дъното и стените на тавата, като може да излизат и вън от стените. Всеки слой  се поръсва с олиото предвидено за целта.

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Когато наредите корите по дъното на тавата, пригответе крема: разбийте яйцата с вилица и ги смесете с 1 чаена чаша от прясното мляко, предвидено за рецептата. Добавете двата вида нишесте и гриса. Разбъркайте до еднородност и оставете на страна.

В тенджера с вместимост 3-4 л., сипете останалото прясно мляко. Разрежете шушулката ванилия на половина, остържете с нож зрънцата и заедно със шушулката ги добавете към прясното мляко в тенджерата. Прибавете захарта и маслото и сложете тенджерата на умерено силен огън. Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Разбърквайте периодично, докато маслото и захарта се разтопят. Когато сместа се загрее, но преди да е завряла добавете яйчената смес. Продължете варенето с непрекъснато разбъркване, докато крема се сгъсти и по повърхността му се образуват мехури. Свалете тенджерата от котлона, отстранете ваниловите шушулки от крема и веднага го сипете върху корите наредени на дъното на тавата. С помощта на лъжица го разпределете на равномерен слой и загладете повърхността му.

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Ако сте редили корите така, че стените на тавата ви не са покрити, трябва просто да покриете крема с останалите кори, като ръсите помежду им с олио. Ако по стените на тавата има кори, ще трябва да ги загъвате поетапно над крема. Всеки път когато покриете крема с цяла гора, загъвайте и по един слой от корите намиращи се на стените на тавата, като запълвате празнините с изрезките от корите. Не забравяйте да ръсите всеки слой с олио.

С помощта на много остър нож или бръснарско ножче, нарежете (разграфете) оформеният десерт на порции), но така, че разрезите да не достигат до крема.

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Напръскайте повърхността на десерта с вода. Сложете тавата на средна скара в предварително затоплена на 175°С фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печете 35-40 минути или докато повърхността на десерта стане с красив златист загар. (В новата ми фурна на същата програма пека 50 минути). 

По време на печенето десерта се надува – нормално е. Извадете тавата от фурната и ведната залейте с охладеният сироп. Оставете на стайна температура, докато изстине на пълно. Добре е да престои поне една нощ на стайна температура, за да поеме добре сиропа.  

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

Съхранява се в хладилник, като тавата се покрива с домакинско фолио, за да не поема десерта друг миризми. Горещо препоръчвам да опитате Галактобуреко! Ще ви очарова! Чакам отзивите ви! Да ви е сладко!

Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 33 Review(s)

14 thoughts on “Галактобуреко (Γαλακτομπούρεκο)

  1. Страхотно предложение. ПРеди няколко дне синът ми ме помоли да му направя крем пита и се замислих дали да не се поровя из интернет , но твоето предложение направо ми грабна окото и вкуса и тези дни ще бъде опитано . При нас вече замириса на Коледа , колкото и невероятно да е натрупа цял см сняг.Пожелавам и на теб една снежна Коледа.

  2. Мария, много изкусително изглежда и наистина прилича на крем-пита, която моите деца така обичат…
    И знаеш ли, моето моминско име е същото, като твоето…
    Желая ти Коледно настроение, въпреки че при вас сигурно е топло !

    Поздрави
    Пепеляшка

  3. Здравей Софи, радвам се, че те е заинтригувал Кипърския вариянт на крем-пита!
    Определено си заслужава да го опиташ!
    Иначе най-искрено ти завиждам за снега който имате за Коледа, защото при нас си мирише на пролет (на мен това ми е болната тема в момента).
    Снежни и зимни са само Коледните декораци!

  4. Привет Пепеляшке!!!
    Много ме зайнтригува с това, че моминските ни имена са еднакви…. може и да сме роднини!?!
    Иначе сладкиша е страхотен и по лесен от крем питата с точени кори!!!

  5. Привет, Мария!
    Вчера приготвих твоето галактобуреко, а днес го опитахме с кафето:) Вълшебно е! А толкова лесно се прави! Аз направих половин доза, защото такава ми е тавата, а и трябваше да оползотворя половин пакет кори, та ми излезе и икономично – общо взето се ползват продукти, които има във всяка къща. Преди бях правила галактобуреко-то на Йоана. И то беше супер! Всъщност, не намирам разлика:) Благодаря за чудесната рецепта! Поздрав най-сърдечен:)

    1. Радвам се, че ти е харесало Александра!
      Всъщност рецепти (вариации) за този десерт има изключително много, но тази е една от първите рецепти, които съм опитвала.
      Въпреки че, постоянно пробвам нови рецепти, до сега не се е случвало да направя някоя, дето да ми хареса повече от тази.
      И другите стават добре, но тази ми е любима на мен, та така да се каже – пристрастена съм към нея! 🙂
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  6. Здравейте Мария!Току що приготвих Галактопурекото и с нетърпение чакаме да изстине.Преди една година се върнахме от Кипър.Живяхме там 2 години.Не можахме да свикнем.Но кухнята им ми хареса.Особено чисто типичните Кипърски ястия,а десертите най-вече.Открих твоя блог случайно и почти не минава ден без да го отворя и да поровя малко,да си харесам нещо за готвене.Направих тахинопитите(станаха страхотни).И много други,най вече десерти.С твоите кратки разкази ме връщаш към усещането в Кипър,което с времето става все по-сантиментално разбира се.Поздрави от България!

  7. Мария,в момента ще вадя прекрасния ти сладкиш от фурната,само забравих да напръскам с вода горната кора.Дали е проблем това.Много ти благодаря за чудесните рецепти!Бъди жива и здрава!

  8. Правя 2 пандишпанови блата – 1 с какао и 1 жълт. Реже блатовете след изпичане и изстиване на 2 и стават 2 жълти и 2 какаови. Режа на еснакви концентрични кръгове двта цвята блатове. За да станат еднакви размери, избирам чинии, които с всеки кръг намаляват с 2 см. (така стават еднакви конц. кръгове. После разменям кполучените кръгове , като ги редувам 1-кафяв, 1 – жълт. И така се получава 1 плкаст . Слагам крем 9по избор) и после 2-ия етаж, като почвам най вънпния кръг с кафяво, ако на долния блат съм започнала с жълто. Ето така се получават идеални концентрични кръгове и кати се разреже тортата се жижда прекрасно шахматно подреждане на блатовете. Всъщност така се получават 2 торти, но никога не е излишпно , нали:)?

    1. Да ви е сладко, Марийче!!!
      Много рецепти съм опитвала за Галактобуреко, но тази ни е фаворит и все към нея се връщам!
      Ще се радвам да се хареса и у вас!!!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: