Френска селска торта

Френска селска торта

За пръв път я опитах едва през 2015 г. Лично на мен ми се стори като версия на Медена торта Медовик. Блатовете са с продукти и се приготвят много подобно на тези за „Медовик“.  Имат приятно медено карамелен вид и вкус, който се съчетава чудесно с кремът от подсладена заквасена сметана ухаеща на лимон, сладкото от боровинки и орехите (най-добре да са предварително запечени). Не ми се вярва рецептата да е френска, но нямам идея защо тортата носи това име – ако някой знае да пише! 🙂 

Френска селска торта

Френска селска торта

  • Продуктите са замервани с мерителни лъжици и чаша с вместимост 250 мл.
  • За приготвянето на тестото ще ви е нужна голяма дълбока тенджера, защото при топлинната обработка на продуктите, сместа се пени и увеличава обема си повече от 5 пъти. 
  • За по-добър вкус запичам орехите за около 10-12 минути в предварително затоплена на 170ºС фурна.

Френска селска торта

  • За крема на тортата: Вместо заквасена смета може да се ползва цедено кисело мляко, което да се смеси с малко лимонов сок. Освен лимонова кора, може да се добави ванилов или друг аромат. Захарта може да се увеличи или намали според предпочитанията за сладко.
  • Формата, която съм ползвала за приготвянето на тортата е с диаметър 26 см. и височина на стените 7 см. 
  • Рецептата е адаптирана от http://bubolinkata.blogspot.com

Необходими продукти:

  • 1 буркан (от 300 гр. ) сладко (мармалад) от черни боровинки
  • 200 гр. орехи, предварително запечени и охладени

Френска селска торта

За блатовете:

  • 1 яйце, 52 гр.
  • 150 гр. (10 супени лъжици) кристална захар
  • 200 мл. прясно мляко
  • 50 гр. (2 супени лъжици) мед
  • 13 гр. (2 чаени лъжици) сода бикарбонат
  • 50 гр. разтопено масло, охладено
  • 400 гр. брашно
  • + 40 гр. брашно за доизмесване на тестото
  • + брашно за разточване

Френска селска торта

За крема:

За декорация:

  • изрезките от блатовете
  • пресни или замразени боровинки
  • лимонови листа

Начин на приготвяне:

В дълбока, голяма тенджера се смесват яйцето и захарта. Разбиват се с телена или силиконова бъркалка. Последователно се добавят меда, содата, прясното мляко и разтопеното и охладено масло. 

Френска селска торта

Тенджерата се слага на умерено силен огън. Разбърква се периодично, докато сместа се загрее – първият признак за затоплянето й е това, че започва да се пени. Много бързо и многократно увеличава обема си!!! На мен ми се наложи да сменя тенджерата с по-дълбока. 

Френска селска торта

Варенето продължава с непрекъснато разбъркване, докато сместа придобие приятен карамелен цвят. При мен това отне 6-7 минути от момента, в който сместа започна да се пени. 

Френска селска торта

Тенджерата се сваля от огъня (веднага престава да образува пяна) и се оставя на страна за 3-4 минути. 

Френска селска торта

Брашното (400 гр.) се пресява в купата на миксера. Прави се кладенче, в което се  сипва сместа от тенджерата. Размесва се с куката (приставка за тесто) или ръчно – с дървена лъжица или шпатула. Получената смес се прехвърля върху работен плот поръсен с допълнителното брашно (40 гр.). Измесва се с ръце. 

Френска селска торта

Получих 810 гр. тесто, което разделх на 6 еднакви части – всяка с тегло 135 гр. От всяко парче тесто оформих 1 тънък блат с диаметър 26 см. За улеснение може да се ползва ринга на тортена форма с диаметър 26 см., който се налага върху хартия за печене и контурите му се очертават с молив върху хартията – така е по-лесно да се ориентирате до къде да разточвате. Не е нужно да сте абсолютно перфектни, блатовете се дооформят след изпичане. Разточването на всяко парче тесто става върху хартията за печене (от обратната на начертаното страна). Хартията и тесто се наръсват с брашно. Тестото е доста еластично и много приятно за работа.

Френска селска торта

С помощта на хартията за печене, разточените блатове се прехвърлят в тави. Аз пека на два пъти по 3 блата на веднъж. Фурната ми работи само с вентилатор и е предварително затоплена на 170ºС. Печенето така ми отнема 10-12 минути за всяка партида. Блатовете трябва да се зачервят приятно, но без да се препичат, за да не станат твърди. Охлаждат се върху мраморен плот, след което може да се наредят един върху друг (с хартията помежду им).

Френска селска торта

Тортата се сглобява, когато блатовете изстинат напълно. Докато изстиват може да приготвите крема: Заквасената сметана се смесва със захарта и лимоновата кора. Купата може да се покрие с прозрачно фолио и да се прибере в хладилник до употреба. Орехите (предварително запечени и охладени) се смилат в блендер – не много на ситно и се оставят на страна до употреба.   

Френска селска торта

Блатовете се подравнят с помощта на ринг от форма с диаметър 26 см., който се налага върху всеки блат и излишното се изрязва с остър нож. Изрезките може да се запазят и да се включат в декорацията на тортата.

Френска селска торта

За сглобяване на тортата съм ползвала тортена форма с подвижни стени. На дъното се слага един от блатовете. Покрива се с около 5 пълни супени лъжици от крем, който се разстила равномерно по повърхността му с помощта на лъжица. Върху крема се наръсват равномерно около 12 гр. (3 супени лъжици) от орехите и 50 гр. от сладкото, което се разпределя на участъци по цялата повърхност на блата и може да се разнесе леко с помощта на лъжица. 

Френска селска торта

Поставя се следващият блат и процедурата се повтаря докато свършат продуктите. Последният блат се замазва с крем (за него няма от сладкото) и се наръсва обилно с останалите орехи. Тортата се прибира в хладилник за една нощ.

Френска селска торта

На следващият ден се освобождава от формата и се прехвърля в подходящ за сервиране съд. Може да се декорира с изрезките от блатовете (смлени) или с боровинки и лимонови листа, както е при мен в случая.

Френска селска торта

Смятам, че тортата е най-вкусна на вторият ден след приготвянето. Да ви е сладко!

Френска селска торта

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Френска селска торта
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

14 thoughts on “Френска селска торта

  1. Миме,
    чудесна рецепта за френска селска торта.Много е красива украсата и.Вкусна и много впечатляваща.
    Поздрави и лек ден !

  2. Zdravej Maria, vleznah v saita ti da si pripomnja receptata za baklava sas sakaz I taka se otplesnah…… Mnogo ujutno I prijatno se pochivah otnovo tuk v tvoeto internet prostratnstvo:-) Neka ti pojelaja na teb I semejstvoto ti prekrasna Koleda I Shtastliva Nova 2018g. Blagodarja za chudesnite recepti.
    Izvini me, no njamam kirilica na telefona si.

    1. Сърдечно благодаря, Ваня!!!
      Живи и здрави да сте и вие!!!
      Весело, уютно и вкусно посрещане на предстоящите празници!!!

  3. Здравейте, според вас може ли да изпека блатовете в неделя, а да я сглобя в понеделник ? Дали ще им стане нещо на блатовете, ако престоят 24 часа ?

    1. Здравейте, Детелина!
      Спокойно може да изпечете блатовете от предния ден.
      Когато ги изпечете и изстинат напълно ги наредете един върху друг като помежду им слагате хартия за печене. Покрийте с памучна кърпа и ги оставете на стайна температура до следващият ден.

  4. Перфектно описание на приготвянето, заедно със снимковия материал. Благодарности. Бях притеснена за дебелината на блатовете и времето за печене, но се получиха идеално. Аз ползвах правоъгълна форма, така че разделих тестото на 8 по 115 г, като леко имах отклонение в общия грамаж – общо 904 г. Тестото стои като маслено тесто за бисквитки, даже не ползвах брашно при разточване. Засега ще почакам поне 24 часа, преди да махна ринга и опитаме какво се е получило. А относно наименованието, съществува френска торта „Дукеса“ с меренг тесто с ядки и крем от сметана, подредени на пластове – Dacquoise. В целувчния блат, както се полага се получават капчици захар, които наподобяват мед . Мисля че тази Френска селска торта е по елементарният и евтин вариант, освен това течността за блата се пени като разбит белтък, от ядките меренг блата е по твърд и тъмен и т.н и от там произлиза и името и.

    1. Тортата , която се получи е на снимката от Коси Симеонов

  5. Много съм доволна от рецептата. Правя я много пъти и резултата е страхотен.Моите мъже я обучават. Благодаря за подробното обяснение, снимките и страхотната рецепта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: