Дрезденски Щолен

Дрезденски Щолен

Тази рецепта за щолен, опитах миналата година по това време. Понеже на всички ни ухаеше много вкусно решихме да не чакаме чак до Коледа, за да го опитаме (даже препоръчителните „поне 3 дни отлежаване“ не ни се чакаха… Едвам успяха да изстинат, нарязахме единият щолен, снимахме го и си го хапнахме сладко, сладко!!! След това и вторият не отцеля за дълго, та се наложи да правя втора доза, която скрих за Коледа!!! 🙂

Дрезденски Щолен

Дрезденски Щолен

  • Всички продукти за тестото трябва да са на стайна температура.
  • Рецептата е адаптирана от „The Cook`s Book“

Дрезденски Щолен

За плодовете:

За закваската:

  • 200 гр. брашно
  • 15 гр. суха мая
  • 160 гр. (³⁄4 чаена чаша) прясно мляко, хладко
  • 20 гр. (4 чаени лъжици) захар

За тестото:

  • 250 гр. брашно
  • 5 гр. (1 чаена лъжица) сол
  • 90 гр. (6 супени лъжици) прясно мляко
  • 1 средно голямо яйце, 50 гр.
  • 80 гр. (около 5 бр.) жълтъци
  • 25 гр. (5 чаени лъжици) захар
  • 20 гр. (1 ½ супени лъжици) крема сирене „Филаделфия“
  • 1 чаена лъжица подправка „ябълков пай“ (Apple Pie Spice)
  • 140 гр. бадемов марципан
  • 150 гр. студено краве масло, без сол, нарязано на кубчета
  • ¹⁄8 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • щипка настъргана лимонова кора
  • 44 гр. (2 супени лъжици) захаросани портокалови кори, смлени

За намазване и поръсване след изпичане:

  • 250 гр. краве масло,без сол
  • 250 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

От предната вечер се приготвя сместа с плодовете. Всичко се смесва в купа, размесват се хубаво и се покриват с памучна кърпа. Оставят се на стайна температура до следващият ден. 

Дрезденски Щолен

Брашното предвидено за закваската се пресява в купата на миксера. Добавят се маята и захарта. Размесват се хубаво с брашното, след което се прави кладенче и в него се сипва хладкото прясно мляко.  Размесването става на ниска скорост с куката. Когато се получи тесто, купата на миксера се покрива с чиста памучна кърпа и се оставя да престои така 30 минути.

Дрезденски Щолен

През това време може да си замерите всички останали продукти нежни за рецептата и да претопите маслото за намазване на щолена след изпичане. Маслото се слага в малка тенджера и се разтопява на слаб огън без да се разбърква.

Дрезденски Щолен

Сваля се от котлона. Ще забележете че на дъното се е отделила по-светла течност (млякото от маслото). Може веднага да отделите маслото на повърхността, ползвайки голяма лъжица или малък черпак, като загребвате внимателно и без да разклащате тенджерата, за да не се смеси маслото с млечната част. Ако разполагате с повече време (примерно да разтопите маслото от предният ден) бихте могли да охладите сместа, да я приберете в гладилника и на другия ден да съберете стегналото масло и да отлеете млякото.

Дрезденски Щолен

Брашното от  продуктите за тестото се пресява в купа, прави се кладенче и в него се добавят прясното мляко, солта, крема сиренето и захарта.

Дрезденски Щолен

Добавят се жълтъците, цялото яйце и подправката „Ябълков пай”. Размесват се до хомогенност.

Дрезденски Щолен

Получената смес се добавя към шупналата закваска. Размесват се на умерена скорост докато се получи много меко тесто. Аз размесвах за около  5 минути.

Дрезденски Щолен

Бадемовият марципан се накъсва на малки парченца, които се добавят едно поедно към тестото. Разбъркването става на умерена скорост. Когато го поеме, започва добавянето на маслото, пак парче по парче. Разбъркването продължава докато тестото започне да се отделя от стените на купата. При мен това отне 10-12 минути. Прибавят се ванилията, пюрираните захаросани портокалови кори и настърганата лимонова кора. Размесва се хубаво и се прехвърля върху наръсен с брашно плот.

Дрезденски Щолен

Прибавят се плодовете и ядките. С набрашнени ръце се меси, докато тестоот се смеси хомогенно с ядките. Връща се в купата, покрива се с кърпа и се оставя да почива 20 минути.Дрезденски Щолен

Отпочиналото тесто се прехвърля върху наръсен с брашно плот. Разделя се на 2 части. Всяка се разточва на елипса с приблизително размери 32 х 21 см. Единият край от към широката част се прегъва на вътре, след което се прегъва още веднъж, така че да достигне до срещуположната страна на разточеното тесто. Прехвърля се в тава застлана с хартия за печене. По същият начин се оформя и оставалото тесто. Оставят се на страна за около 10 минути или докато фурната загрее до 200°С, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Когато тавата с двата щолена се постави във фурната, градусите се редуцират до 175°С. Печенето отнема около 50 минути. Добре е след 25-30 минути да проверите как вървят нещата и ако повърхността на щолените се е зачервила приятно (вече има вид на изпечено) я покрийте с парче алуминиево фолио (не плътно прилепнало).

Дрезденски Щолен

Когато се извадят от фурната се намазват с претопеното масло. Мажат се последователно, като докато единият щолен поема маслото с което е намазан, се маже другият и така докато маслото свърши. Поръсват се с пудра захар. Прехвърлят се върху скара, застлана с парче алуминиево фолио и се повръсват с още пудра захар.

Дрезденски Щолен

Охлаждат се напълно на стайна температура, след което се увиват във фолиото се поставят в найлонови чанти (най-добре поотделно).

Дрезденски Щолен

Добре е да отлежат поне 3 дни преди да бъдат нарязани и консумирани. Да ви е сладко!

Дрезденски Щолен

ТУК може да видите всички снимки.

 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Дрезденски Щолен
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 thoughts on “Дрезденски Щолен

  1. Миме,
    чудесен е щолена ти, изглежда превъзходно.Искам да опитам да направя, но нямам част от съставките – ванилова паста и бадемов марципан.Ако имам време ще пробвам да направя ваниловата паста, но са доста скъпи шушулките ванилия.Дали с нещо тези съставки могат да се заменят ?
    Чудесен празничен щолен.Поздрави и усмивки !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: