Домашна майонеза с цели яйца

Домашна майонеза с цели яйца

Домашна майонеза с цели яйца

Рецептата за тази домашна майонеза с цели яйца, научих преди доста години от прекрасната ми Тереза Тодорова. Това е най-бързият и лесен начин за приготвяне на вкусна домашна майонеза. Сигурно повечето от вас я знаят, но аз чак сега се наканих да включа рецептата в блога. Всичко, което трябва да имате е ръчен пасатор буркан от компот, няколко цели яйца, олио и подправки според предпочитанията си.

Домашна майонеза с цели яйца

(short link)

По-долу съм показала приготвянето на майонезата в основен вид, без никакви допълнителни добавки. Прецених, че така ще е по-практично за препратки към други рецепти (за сосове, салати или други), които са приготвени с нея.

Когато приготвям майонезата, за да бъде консумирана директно, задължително я овкусявам с добавянето на малко горчица (до 1 равна супена лъжица за дозата по-долу). Ако искам да е с по-лек вкус добавям от 1 до няколко лъжици цедено (Гръцко) кисело мляко.

 • Майонезата се приготвя с помощта на пасатор. Ще ви е нужен и буркан с вместимост 800 до 1000 мл. 
 • В сравнение с майонезата, която се приготвя само със жълтъци, тази е по-лека на вкус. Рецептата би могла да се изпълни и само със жълтъци. 
 • Олиото е замерено в грамаж, не в милилитри.
 • Вкуса на олиото, което ще бъде ползвано за приготвянето на майонезата, ще даде отражение на вкуса на готовата майонеза. Примерно аз не харесвам специфичният вкус и аромат на соевото олио.
 • Може да се ползва и маслиново олио (зехтин), с него цвета на майонезата придобива лек зеленикав отенък и всус за ценители. 
 • Вместо лимонена киселина (лимонтозу) може да се ползва прясно изцеден лимонов сок. В началния етап добавете не повече от ½ чаена лъжица и след като получите майонезата, добавите допълнително за вкус. Според моя опит майонезата приготвена с прясно изцеден лимонов сок вместо лимонтозу, става с чувствително по-рядка консистенция. Лично аз я предпочитам по-гъста, каквато става когато се приготви с лимонена киселина, която изпълнява и ролята на консервант. 
 • За млечен вариант количеството на яйцата се заменя с 200 мл. прясно мляко.
 • Готовата майонеза може да доовкуси с горчица, цедено (Гръцко) кисело мляко, заквасена сметана и друго според предпочитанията и целта на употреба. 
 • В зависимо от това, с което ще бъде сервирана, майонезата може да се подправи със всякакви сушени или пресни подправки.  

Домашна майонеза с цели яйца

Необходими продукти:

 • 220 гр. (4 бр. средно големи) яйца
 • 350 гр. олио
 • равна чаена лъжица сол 
 • 1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу) 

Начин на приготвяне:

В компотен буркан сложете четирите цели яйца. Добавете солта и лимонтозуто. Долейте с олио, което да достига на около един пръст под ръба на буркана. При мен количеството на олиото, което пое буркана беше 350 гр. Сложете ръчния пасатор в буркана, така че да опре в дъното му. Пуснете го да работи на висока скорост и плавно го изтеглете нагоре. Ще  видите как (почти като магия) се получава майонеза.

Домашна майонеза с цели яйца

Готовата майонеза се съхранява в добре затворен съд в хладилник. При мен не се е случвало да остава повече от седмица, затова не знам, точно колко би могла да е трайността. Да ви е сладко!

Домашна майонеза с цели яйца

ТУК може да видите всички снимки. Вижте и рецептата за Домашна майонеза със сварен жълтък.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Домашна майонеза с цели яйца
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: