Домашен доматен сос

Домашен доматен сос

Домашен доматен сосНяма нищо по-вкусно от ястие приготвено с домашен доматен сос! Приготвянето му отнема малко време, макар че не трудно, но крайният резултат определено си заслужава усилията! 

Домашен доматен сос

(short link)

Това е основен сос и може да участва в състава на всякакви ястия или да ги придружава. С него може да залеете прясно сварени спагети (или друг вид паста), т.е. да си направите така наречените „Спагети Наполитана“,  кюфтета с доматен сос, да го ползвате при приготвянето на пица, да сервирате самостоятелно под формата на сос или супа. 

Домашен доматен сос

  • Най-много харесвам този сос както го прави съпругът ми, т.е. когато букета от аромати и подправки е следният: пресен босилек, чеснов лук, сух риган, суха мащерка, сол и черен пипер.

Домашен доматен сос

  • Ако желаете соса да е по-семпъл по отношение на ароматите, може да ползвате само пресен босилек и чеснов лук.  

Домашен доматен сос

Необходими продукти:

  • 40 гр. (½ кафена чаша) маслиново олио (зехтин)
  • 1 глава кромид лук (около 90 гр., почистен)
  • 4 скилидки чеснов лук
  • 200 гр. (2-3 бр.) добре узрели домати
  • 1 консерва (от 400 гр.) белени домати нарязани на кубчета
  • 200 мл. доматен сок
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • няколко клончета босилек
  • няколко клонки магданоз
  • 1 чаена лъжица сух риган
  • 1 чаена лъжица суха мащерка
  • 1 супена лъжица морска сол
  • 1/8 до ¼ чаена лъжица черен пипер

Начин на приготвяне:

Заделете 1 цяла скилидка от чесновият лук, останалият нарежете на ситно с нож. Кромид лука нарежете на ситно с нож или с помощта на блендер, като внимавате да не стане съвсем на пюре. Обелете пресните домати и ги пасирайте заедно с доматите от консерва – получава се общо 650 гр. пюре от домати.

нарязан на ситно чеснов лук, кромид лук пасиран в блендер

Загрейте маслиновото олио в дълбока тенджера. Задушете наситненият кромид лук за 3-4 минути с периодично разбъркване или докато омекне. В последните няколко секунди от задушаването, добавете пресованият чеснов лук. Разбъркайте няколко пъти, докато чесъна пусне миризмата си и веднага добавете всички останали продукти.

Домашен доматен сосПохлупете тенджерата, за да може сместа в нея да се загрее по-бързо. Когато заври, махнете похлупака и продължете варенето на умерено слаб огън (така че соса да къкри тихо). Разбърквайте периодично. Варете до получаване на желаната гъстота. Времето на варе зависи най-вече от това, дали пресните домати са били по-месести или по-сочни. Доматеният сос е по-траен когато е бил варен по-продължително време на тих огън. 

Домашен доматен сос

Готовият сос може да се ползва веднага или да се съхрани в хладилник до 3-4 дни. За по-дълго сърхранение може да се затвори в буркани. 

Да ви е сладко!

Домашен доматен сос

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Домашен доматен сос
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 21 Review(s)

13 thoughts on “Домашен доматен сос

  1. Blagodarq za vkusnata recepta Maria, Katko vinagi – vulsheben resultat ( dobavih samo 1 lujichka zahar , che mi se vidqha mongo kiseli). Smqtah da octane ot soscheto I za pizza, no beshe izqden Kato lutenica….
    Imam golqma molba kum teb, Iskam da napravq domashen ketchup, I Iskam da e Po tvoia receipts(nqmam nespoluchlivi ot teb)..Tursih Po saita , no ne otkrih. Molq te aka veche Si publikuvala takava, Pratt mi link. I. Oshte neshto – Islam da go suhranq dulgo, tehnologiqta za varene ilia vakumirane bez varene sushto she mi svurshi dobra rabota.
    Blagodarq ti mongo, I produljavai da vduhnovqvqsh
    Izvini me za latinicata, nqmam korilica
    Pozdravi, Maria

    1. Здравей, Мария!
      За съжаление в блога няма рецепта за кетчуп.
      Спомням си, че в БГ майка ми правеше но е било отдавна, тук не се е случвало да правя, но ако някой ден ми дойде музата за тома и опитам някоя сполучлива рецепта непременно ще пиша. Иначе за съхранението може да се затвори в буркани докато е горещ (ако се приготвя по рецепта с варене) или затворените буркани да се варят във вряща вода за 5 минути от момента на завиране ако е направен по суров начин.
      Поздрави и успех!

      1. Благодаря за бързия отговор Мимка, знаеш ли какво реших, ще направя от това сосче, ще сложа повече захар – поне две супени лъжици и ще смеля цялото готово количество в шейкъра. Смятам да налея врелия сос в стъклени бутилки и ще ги обърна да се вакумират.
        Като приключа с процедурата ще пиша за резултата и отзивите на злоядата ми щерка;)
        Хубав ден Мими,
        Благодаря за отзивчивостта още веднъж. Вдъхновяваш ме и творя чудеса по рецептите ти.
        Поклон и респект.
        Мария

        1. Благодаря за доверието и милите думи, Мария!
          Смятам, че ще се получи както си решила! Би могла да добавиш малко повече доматено пюре.
          Дано ви се хареса, както и да решиш да действаш!
          Поздрав най-сърдечен!

          1. Направих чудесна.. Лютеница, Мимка. Определено не стана кетчуп, но за лютеница мина идеално. Остана едно бурканче.. Бяха осем:)
            Да си ми жива и здрава, и мъжа ми и дъщеря ми са злояди и притенциозни, но с твоите рецепти са повече от доволни, щастливи и сити.
            Получих и неочакван подарък от моите гладници. Нов настолен миксер. Сега съм във вихъра си. Благодаря ти Мимка.
            Ти си ми вдъхновението в кухнята.

  2. Благодаря Мимка, ще пробваме и рецептата която си ми препоръчала, но и от тази лютеничка няма да се откажем, дъщеря ми си носи редовно за обяд в училище..яде я с всичко.
    Аз сега съм на вълна сладки и соленки, а скоро и торти. Вече съм оборудвана и днес след Македонските ти соленки правих и едни сладко от маслено тесто ( пак твои). И те станаха чудесни, както всичко което правя с твоя помощ. И да не забравя, продължавай да снимаш представките с който бъркаш различните теста, много са ми от полза. Дъщеря ми наряза книжката към миксера и сега съм в невидение за представките, освен основната която е като ръчен миксер. И тук си ми от голяма помощ.
    Хубав и усмихнат неделен ден ти желая.
    Ще пиша за резултата като се наканя пак да правя доматени вкусотии.

    1. Много, ама много се радвам, че си намерила рецепта в блога, която си превърнала в любима за семейството.
      За миксера не е нужно да се притесняваш, защото не е сложно да се ориентираш коя от приставките за какво се ползва. (Подчертаните думи са линк към снимка на приставката).
      1. Телта – тя се ползва за разбиване на яйца (белтъци на сняг, жълтъци на крем) за приготвяне на маслени кремове, за сметана, за кексови и други теста, които са по-редки…. и т.н.
      2. Перката – тя също може да разбие жълтъци и захар на пухкав крем, но с нея не можеш да направиш белтъци на сняг. Обикновено я ползвам много при приготвянето на теста за курабии или други теста, по-гъсти от кексово.
      3. Куката – се ползва за гъсти теста, такива които имат нужда от месене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: