Солен пай (Cornish pasty) с телешко и варени зеленчуци

Cornish pasty е традиционно за Англия печиво, макар че за произхода му има спорове. Повече подробности прочете на линка, който съм дала. Този пай, в Англия е известен още като Corned Beef Pie и е едно най-страхотните неща, които съм опитвала от английската кухня. Спомням си първият път, когато го опитах… Ооо!!! Беше като любов от пръв поглед! Положих усилия на волята да не си взема и втори, защото имах странното притеснение, че няма да мога да се спра докато не омета всичко в подноса пред мен. 🙂 Беше ги приготвил наш познат – Colin Taffs. Той е завършил за пекар, но е работил в съвсем друга област, а пекарството е останало като негово хоби. Каза, че ги правел на око и аз го подложих на дълъг и подробен кръстосан разпит по въпроса, за което човечеца сигурно съжали, че ни ги е донесъл да ни почерпи! 🙂

Започнах с това колко картофа е обели, продължих с жестикулиране да отгатна размера на консервата с моркови и само дето не го питах колко моркова е извадил от нея… 🙂 Обаче всичко това беше защото много, ама много исках да повторя неговия резултат!!! Не, че е нещо сложно, но като не си виждал приготвянето на рецептата трябва да си осведомен до мозъка на костите, за да постигнеш същия резултат като при оригинала! Получиха ми се абсолютно перфектно. 

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 500 гр.) многолистно тесто (Puff pastry)

За пълнежа:

  • 650 гр. (4 големи картофа) сварени картофи, обелени, отцедени от водата и намачкани с вилица
  • 80-90 гр. сварени моркови, нарязани на кубчета
  • 180 гр. грах от консерва или домашно сварен в подсолена вода
  • 1 ½ глави кромид лук, нарязан като за готвене
  • 1 консерва (от 340 гр.) corned beef  – това е консерва с телешко месо. Не знам дали в БГ има аналог на това. Сещам се, че в БГ имаше консерви с „Русенско варено” – много прилича на него. То обаче май беше от свинско? Не съм сигурна!?! Ако някой се сети за аналог на Български моля да пише
  • солна вкус
  • черен пипер на вкус

За намазване и залепване на пайчетата:

  • 1 яйце
  • 1-2 супени лъжици прясно мляко

Начин на приготвяне:

Многолистното тесто трябва да се извади от хладилника преди да започнем да приготвяме пайовете, за да се отпусне до стайна температура и да е лесно за работа. Заемете се с приготвянето на плънката: телешкото месо от консервата (corned beef)  се натрошава с вилица. Нарязаният като за готвене лук се пуска във вряща вода за 5-10 минути, след което се отцежда и се оставя да се охлади. Грахът ако не е от консерва, трябва да се свари. Морковите се нарязват на кубчета, ако не са от консерва, трябва предварително да се сварят и когото изстинат да се нарежат. Сварените картофи се намачкват с вилица и всичко се смесва в подходящ съд. Наръсва се със сол и черен пипер на вкус и плънката е готова. 

Ако многолистното тесто, което ползвате е разточено просто го разделете на 9 части и от всяка ще се оформи по 1 пай. Ако тестото ви е като моето (не разточено) ще трябва да го разделите на 9 части и да разточите всяка на кръг или правоъгълник, чийто дебелина е 4-5 мм. Най-удобно е формата на пайовете да е правоъгълна, но може да нарежете (разточите) тестото и на кръгове с големина на десертна чиния, след което да ги оформите като полукръг. Разбийте яйцето с прясното мляко. Намажете с него краищата на разточеното тесто и запълнете едната му половина с част от плънката. Прехвърлете другата половина на тестото над плънката и с помощта на вилица притиснете краищата на тестото, така че горното да залепне с долното и така да запечатат плънката във вътрешността. С ножица се правят два – три разреза по повърхността на всеки пай. 

Нареждат се в застлана с хартия за печене тава и се намазват със сместа от яйце и прясно мляко. Пекът се в предварително заоплена на 180˚С фурна с вентилатор. Сервират се топли и страшно си отиват с бира или вино!!! Ако случайно ви остане някое парче да знаете че и студени ще ги излапате с голямо удоволствие! Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

5 thoughts on “Солен пай (Cornish pasty) с телешко и варени зеленчуци

  1. Мария,
    чудесно предложение!
    Поздрав, успешна нова седмица и
    подарък усмивка, Диана

  2. Благодаря ти Диди – усмихна ме рано рано днес!
    Весел и усмихнат ден и на теб!

  3. Каква интересна и лесна за приготвяне рецепта! Благодаря ти,че сподели! Ще опитам непременно, изглежда много вкусно!
    Аз си мисля, дали няма да стане и с тесто за пай?

  4. Благодаря ти Анни!
    Защо пък да не стане с тесто за пай!?!
    Щом искаш – опитай – то е въпрос на предпочитание какво тесто ще ползващ! Иначе аз обожавам многолистното тесто и всичко, което се прави с него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: