Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Това е типична Американска торта. Може би не отговаря на представите, които българина има за една торта, но тя определено е вкусна, супер лесна и бърза за приготвяне – качества, които би трябвало да се ценят в един десерт!

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Най-големият ú плюс е (за разлика от повечето десерти носещи името „торта“), че може да се консумира веднага след като се сглоби. Колкото е по-прясна, толкова e по-вкусна! Това я прави идеална за случаите, в които сте  забравили рожденият ден на някой близък или когато по обяд разберете, че ще имате гости за вечеря. Може и да не разполагате със всички продукти у дома, но със сигурност ще ги има във всеки квартален магазин – това е още един плюс! И ако не съм ви убедила, че това е една страхотна торта, наречете я сладкиш, но не пропускайте да я опитате!

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Единственото нещо което съм променила в рецептата на тази торта е вида на глазурата. Истината е, че и дадох не един или два шанса, но не си допаднахме и затова предпочитам да я правя с Шоколадово-маслена глазура (Chocolate Buttrrcream Icing), и то не само защото ми е по-вкусна, а и защото е идеална за оформяне на декорации. Ако нямате намерение да правите шприцовани декорации може да замените количеството на мазнината с растителен произход с масло. По-долу съм дала продуктите и съм описала и приготвянето на глазурата така като е в оригинала на рецептата. 

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

  • Ще ви бъдат нужни две кръгли форми с диаметър 22 см.  Дъното им се покрива с хартия за печене.  Хартията и стените на тавата се намазват с мазнина (масло или олио) и се наръсват с брашно. Аз съм ползвала две от тавичките на wilton checkerboard cake set, много подобни на тези, просто моите са по-стар модел.

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

  • Ако правите рецептата за пръв път препоръчвам да спазите дозата и размера на тавата и да внимавате при печенето, за да не стане кейка сух (като е този на следващата снимка), макар че ако се сервира с цедено кисело мляко или заквасена сметана и той няма да остане неизяден. Времето за печене посочено по-долу е съобразено и се отнася до тесто разпределено в 2 тави с диаметър 22 см. където тестото има височина 2 – 2.5 см. Добре е да знаете това, когато искате да промените дозата или да ползвате различна форма. 

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

  • Готовността на блатовете може да се провери с клечка, тя трябва да излиза влажна, но не и с полепнало по нея тесто. 
  • Правила съм блатовете с масло и с маргарин „Βιταμ“, заменяла съм заквасената сметана с цедено кисело мляко – получавала се е страхотно във всички случаи когато печенето е било правилно! Последният път забравих бакпулвера и пак си стана страхотно!

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Необходими продукти за тестото:

  • 400 гр. (2 ¾ чаени чаши) брашно
  • 350 гр. (1 2/3 чаени чаши) бяла захар или 100 гр. кафява захар и 250 гр. бяла захар
  • 50 гр. (5/8 чаена чаша или 7 супени лъжици) какао
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • ½ чаена лъжица сол
  • 3 яйца – 150 гр.
  • 150 гр. (5/8 чаена чаша) заквасена сметана (sour cream) или цедено кисело мляко
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия 
  • 175 гр. (¾ чаена чаша) меко краве масло или маргарин „Βιταμ“
  • 125 мл. (½ чаена чаша) царевично олио
  • 300 мл. (1 ¼ чаена чаша) студена вода

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Продукти за глазурата (оригинал):

  • 175 гр. шоколадова кувертюра 70%
  • 250 гр. меко краве масло
  • 250 гр. пудра захар
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия 

Друг вариант за пълнеж на тортата и украса:

Начин на приготвяне:

В голяма купа се смесват добре всички сухи съставки: брашното, захарта, какаото, содата, солта и бакпулвера. Прави се кладенче и  в него се добавят останалите продукти: маслото, олиото, яйцата, заквасената сметана и ванилията. Всичко се разбърква с миксер, като същевременно се добавя и водата. Добре е по средата на разбъркването да спрете миксера, за да оберете дъното и стените на купата с шпатула. Разбъркването продължава 2-3 минути или докато се получи гладка, хомогенна и пухкава смес. 

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Тестото се разпределя равно между двете предварително подготвени тави. Заглажда се внимателно. Пека в предварително затоплена на 180ºС фурна с включени горен и долен реотан и вентилатор. Понеже тавите не са с голям диаметър се побират на 1 ред. Печенето при мен отнема 40 минути. Изпечените блатове се изваждат от фурната и се оставят (така както са в тавите), докато се охладят напълно. Възможно е да се надули куполовидно и да са се напукали, но това не бива да ви притеснява, с охлаждането ще спаднат до равно ниво. Напълно изстинали може да се прехвърлят върху решетка, където остават докато дойде време за сглобяването на тортата. Ако няма да сглобявате тортата веднага е добре да ги увиете с алуминиево фолио.

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Докато блатовете изстиват, може да се приготви глазурата: за тази в оригинала на рецептата нямам добри впечатление (не че става лошо, но има и по-добри варианти). Ако някой реши може да я опита и сам да прецени за себе си. Приготвя се така: Шоколада се разтопява на водна баня. Добавя се маслото и разбъркването продължава докато се разтопи напълно. Последно се прибавят пудрата захар и ванилията. Разбърква се докато сместа ги поеме и глазурата се оставя да изстине и стегне малко, за да може да се сглоби тортата. Ако е горещо, може да я приберете за малко в хладилника, за да стегне по-бързо.

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge)

За да спестя времето по охлаждането на глазурата пробвах и вариант, при който разбих пудрата захар с маслото и след това ги смесих с разтопеният и охладен шоколад. Така става малко по-добре като консистенция, но съотношението на продукти е същото и лично мен не ме грабна!

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge)

За приготвянето на Шоколадово-маслена глазура (Chocolate Buttrrcream Icing), която на мен ми харесва най-много вижте ТУК. Може да я направите във вариант с кафе или с тъмен шоколад, да добавите ароматен алкохол вместо прясно мляко. В нито един случай няма да сбъркате. 

Тортата се сглобява по познатият начин: В чинията за сервиране се слага единият блат. Върху него се разпределя щедра част от глазурата. Покрива се с вторият блат и цялата повърхност на тортата се намазва с останалата глазура. За да стане гладка повърхността на глазурата, може да потапяте ножа или шпатулата, с която замазвате тортата в гореща вода. Може да решите да не я правите идеално гладка, а да е с аномална повърхност – въпрос на вкус. А може и да я оставите и така.

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge)

При мен в случая, стените на тортата са замазани доста фино, защото съм направила декоративен бордюр. Ползвала съм пош с голям кръгъл накрайник (Wilton № 2 А). Много е лесно да се направи, а е ефектно. Вертикално по страните на тортата се шприцоват една над друга 3 големи точки маслен крем. Всяка точка се размазва странично, с помощта на малка шпатула потопена в гореща вода. Върха на шпатулата се опира в центъра на точката и с лек натиск се придвижва странично – в дясно за тези, които работят с дясна ръка. След това (в края на размазаните точки, се шприцоват следващите три точки и се замазват по същия начин. Процедурата се повтаря в кръг около цялата торта. Шарката може да бъде по-гъста или по-разредена, според предпочитанията ви.

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge)

Повърхността се декорира според предпочитанията. В случая аз съм направила няколко рози от маслен крем вижте ТУК, как се правят.Преди да бъде сервирана е добре да се охлади за 1-2 часа в хладилник, за да е по лесно разрязването и. През зимата, когато не е горещо се съхранява добре и на стайна температура.

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge)

Препоръчвам тази торта и за празниците, които предстоят, понеже е много вкусна, а приготвянето не отнема много време, усилия или някакви специални продукти. Да ви е сладко!

Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: