Чийзкейк с мус от тиква

Чийзкейк с мус от тиква

Редактирайки публикацията си, за да вмъкна нови снимки, мога да кажа (3 години по-късно), че този чийзкейк продължава да е един от любимите ми!!! Невероятен е! Ако още не сте го опитали, направо не знам какво чакате!?! Рецепта видях в блога на Танита – Рецепти прелитащи през океана, и разбира се запретнах ръкави! Много ти благодаря  Танита – невероятна рецепта, страхотно вкусен резултат – ОБОЖАВАМ го!!!

Чийзкейк с мус от тиква

Ей в такива случаи се питам как е възможно Нюйоркския чийзкейк да е по-популярен от този? Не ми го побира главата!!! 🙂

Чийзкейк с мус от тиква

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.

Чийзкейк с мус от тиква

  • Ще ви е нужна кръгла форма с диаметър 26 см. или правоъгълна тава с размери 22 х 33 см.
  • За рецептата ще ви е нужно пюрето от тиква. Може да го направите като пасирате сварена или печена тиква. Може да се ползва и такова от консерва. 

Чийзкейк с мус от тиква

Необходими продукти за основата:

  • 195 гр. (1 ½ чаени чаши) натрошени бисквити „Digestiv
  • 60 гр. (¼ чаена чаша) захар
  • 60 гр. (½ чаена чаша) орехи, смлени на ситно 
  • 3 гр. (1 чаена лъжичка) канела
  • 80 гр. или 83 мл. (1/3 чаена чаша) разтопено краве масло

Чийзкейк с мус от тиква

За чийзкейка:

  • 375 гр. (1 ½ чаени чаши) крем сирене „Филаделфия“
  • 150 гр. (2/3 чаена чаша) захар
  • 3 яйца, 156 гр.
  • по желание зрънцата на 1 шушулка ванилия

Чийзкейк с мус от тиква

За тиквения мус:

  • 2 чаена чаша пюре от тиква, 520 гр.
  • 54 гр. (3 бр.)  жълтъци 
  • 90 гр. (3 бр.) белтъци
  • шушулката от ванилия, чийто зрънца са вложени в  чийзкейк-а
  • 180 гр. (¾ чаена чаша) захар
  • 125 мл. (½ чаена чаша) прясно мляко
  • 10 гр. (1 супена лъжица) канела
  • 1 пакет (от 11 гр.) желатин
  • 50 мл. вода

Чийзкейк с мус от тиква

За украса:

  • 250 мл. (1 чаена чаша) сметана 35 %
  • 15 гр. (4 чаени лъжици) захар

Начин на приготвяне:

В купа се смесват бисквитите, орехите, захарта и канелатаДобавя се маслото и се разбъркват добре. Получената смес се сипва на дъното на тавата, в която ще се приготвя чийзкейк-а. Заравнява се с помощта на лъжица или с ръце. Формата се прибира в хладилника до употреба.

Чийзкейк с мус от тиква

В купата на миксера се смесват крема сиренето и захарта. Разбърква се колкото да се смесят. Към сместа може да се добавят и зрънцата на 1 шушулка ванилия. След това се добавят яйцата и разбъркването продължава до получаването на хомогенна смес. Изсипва се върху бисквитената основа в тавата.

Чийзкейк с мус от тиква

Пече се за 20 минути, в предварително затоплена на 170°С фурна, работеща с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Не се пече на водна баня. Повърхността на чийзкейк-а си остава бяла. Ако искате и страните да са бели е добре да увиете страните на формата с няколко слоя алуминиево фолио. Когато се изпече се изважда от фурната и се оставя да изстине. Възможно е повърхността му да изглежда надута, с охлаждането ще спадне. Докато чийзкейк-а се пече, може да започнете с приготвянето на тиквения мус. Залейте желатина със студената водата и го оставете да набъбне. След това го втечнете на водна баня или в микровълнова, без да го оставяте да завира. Оставете на страна до употреба.

Чийзкейк с мус от тиква

В подходящ съд (тенджера) се смесват пюрето от тиква, жълтъците, 1/2 чаена чаша от захарта (120 гр.), млякото, канелата и двете половини на шушулката ванилия, чийто зрънца са изразходвани за чийзкейк-а.

Чийзкейк с мус от тиква

Сложете тенджерата на умерен към слаб огън. Вари се при непрекъснато разбъркване, докато сместа се сгъсти. На мен ми отне около 3 минути. Бъркайте докато сместа започне да се сгъстява. Свалете от огъня, добавете желатина и разбъркайте добре. Оставете сместа да изстине напълно. За да се охлади по-бързо, може да я сложите в хладилника, но гледайте да не почне да желира.

Чийзкейк с мус от тиква

Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар (60 гр.). Белтъчния сняг и изстиналата смес със желатина се смесете внимателно с помощта на шпатула. 

Чийзкейк с мус от тиква

Охладения чийзкейк се отделя от стените на формата, като за целта се прокарва нож между стените на формата и десерта. След това може да залеете чийзкейк-а с тиквения мус. Аз съм ползвала удължители за стените на формата, тъй като стените и са ниски. Мус-а се заглажда и формата се прибира в хладилник за няколко часа, най-добре цяла нощ. 

Чийзкейк с мус от тиква

На другия ден се освобождава от формата и повърхността на десерта се гарнира със сметаната разбита с пудрата захар. Може да я шприцовате на розички или розетки по повърхността на десерта.

Чийзкейк с мус от тиква

Ако не ми се занимава, може просто да покриете повърхността на десерта със сметана и така става много красиво и също толкова вкусно! Съхранява се в хладилник. Сервира се нарязан на парачета. Да ви е сладко!!! 

Чийзкейк с мус от тиква

Наскоро опитах рецептата със смокини и много ми хареса как се получи! Единствено ми направи впечатление, това че със смокините муса не беше толкова плътен както с тиквата. Може би трябваше да ги варя повече…

Чийзкейк със смокини

Покрих повърхността на десерта с парченца пресни смокини, глазирани със смес от мармалад и бяло вино, които варих. Идеята за това взаимствах от рецептата за Чийзкейк с грозде.

Чийзкейк със смокини

ТУК може да видите всички снимки.Чийзкейк със смокини

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Чийзкейк с мус от тиква
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

7 thoughts on “Чийзкейк с мус от тиква

  1. Много добре си го направила и представила,Мария.Чудесен е станал.Сърдечни поздрави:)

  2. Дани стана изключително вкусно нещо!!! На мен лично страшно много ми допадна и съм много благодарна на Танита за рецептата! Непременно го изпробвай няма да съжаляваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: