Бърз и лек качамак

Бърз и лек качамак

Бърз и лек качамак

Едно време баба ми вареше качамака върху печката с дърва и на мен ми се струваше, че минава цяла вечност докато стане готов. Всички у дома много го обичахме, независимо дали е приготвен с картофи или без и с какво точно е поднесен – сирене, пръжки или друго. През зимата и при климата в България по-тежките и мазни храни са вървежни – вкусни са ти, искаш и лакомо си ги похапваш! Тук в Кипър, климата е различен и миризмите и вкусовете сякаш са по-интензивни. Дори през най-лошата зима не ми е достатъчно студено и предразполагащо за качамак с пръжки например! Затова от години си приготвям качамак по описаният по-долу начин и си го хапвам с удоволствие целогодишно. Ако някой път настане люта зима, може и да се вдъхновя да приготвя това ястие по традиционният за Родопския край начин. 🙂 Качамака от днешната ми рецепта е по-лек, с много по-малко царевично брашно го приготвям и става за нула време! Опитайте рецептата, няма да съжалявате!

Бърз и лек качамак

(short link)

Бърз и лек качамак

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Рецептата може да се приготви само с вода или само с прясно мляко (както се приготвя каша от царевично брашно), на мен ми харесва да ползвам смес 1:1 от вода и прясно мляко.
  • От по-долу посочените продукти се получават 2 големи порции.
  • Чиниите, които ползвам са с диаметър  20 см. (без страничната по-висока част).
  • За рецептата най-често ползвам царевичен грис познат още като поленда, но може да се изпълни и с царевично брашно.
  • В запръжката може да се добави малко чеснов лук или да се пропусне червеният пипер.

Бърз и лек качамак

Необходими продукти:

  • 1 ½ чаени чаши (375 мл.) вода
  • 1 ½ чаени чаши (375 мл.) прясно мляко
  • 150 гр. царевичен грис
  • 1 равна чаена лъжица сол
  • 60 гр. масло
  • ½ чаена лъжица червен пипер
  • сирене, натрошено

Начин на приготвяне:

Смесете водата и прясното мляко в тенджра. Добявете солта и царевичното брашно. Сложете тенджерата на умерено силен огън и загрейте сместта с периодично разбъркване. Когато се сгорещи, разбъркването трябва да стане непрекъснато. Варете около 3 минути от момента на завиране. 

Бърз и лек качамак

Същевременно в друг съд (тиган или малка тенджера) разтапете маслото. Загрейте го докато започне да цвърчи и се запържи леко (става златисто). Трябва да се внимава да не загори. Помня, че баба ми слагаше парченце сух хляб във врящото масло и когато хляба се зачервеше до златисто, дръпваше маслото от огъня. Т.е. това подпомага ако не можете да прецените дали маслото се е запържило достатъчно и предпазва от това да го загорите, защото цвета на парченцето хляб ще ви помогне да се ориентирате навреме. Свалете от огъня съда със запърженото масло и добавете червеният пипер. Разбъркайте енергично. 

Бърз и лек качамак

Разпределете половината от запържното масло с червен пипер на дъното на чиниите, в които ще бъде сервиран качамака. След това сипете свареният качамак и го заравнете на равномерен слой. Заейте повърхността му с останалото масло.

Бърз и лек качамак

Може да поръсите повърхността на качамака  с натрошено сирене или нещо друго подходящо. Да ви е сладко! 

Бърз и лек качамак

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Бърз и лек качамак
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

8 thoughts on “Бърз и лек качамак

  1. И аз съм родопчанка. Всичко това, което е приготвяла баба ви, съм го видяла и от моята баба и майка ми. Качамакът, който ни представяте днес ми е любим и често го правя вкъщи. Хубав ден ви желая. Цвета

  2. Миме,
    моята баба правеше качамака по друг начин – с точилка, с която се правят дупки и го режеше с конец.Така го правят румънците, а баба ми беше от Добруджа.Задължително с царевично брашно, не с грис.А аз го приготвям както теб с царевичен грис, но само с вода.Така качамакът става много хубав когато се постави в студена течност царевичното брашно или грис.
    Поздрави и весело лято !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: