Ангелски кекс (Angel cake)

Ангелски кекс (Angel cake)

Ангелския кекс (Angel cake), познат още като Кекс Ангелска храна (Angel Food Cake) е всъщност белтъчен кекс. Има лек вкус и много нежна текстура. В блога ми вече сте виждали една рецепта за него, която е с кремо тартар (cream of tartar), който явно не се намира навсякъде в България. Затова днешната рецепта е без кремо тартар (cream of tartar) и технологията на приготвяне е малко по-различа от тази, но се получава чудесно!

Ангелски кекс (Angel cake)

Знаете ли какво истински ме изненада днес? Факта, че блога ми се чете от почти равен брой мъже и жени! Истината е, че мъжете рядко коментират или ми пишат, затова така се изненадах! 

Ангелски кекс (Angel cake)

  • Вместо да ръсите с пудра захар, може да направите бяла захарна глазура (айсинг), но много по-опростено: пудрата захар се смесва с лимонов сок (или портокалов) и (или)  вода колкото да се получи консистенция на глазура.

Ангелски кекс (Angel cake)

  • За направата на кекса съм ползвала кексова форма с дупка в средата. Формата ми е с диаметър 25-26 см. и височина на стените 12 см.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „γλυκές ιστορίες“ (сладки истории), бр. 7 за Декември 2010/Януари 2011 г.

Ангелски кекс (Angel cake)

Необходими продукти:

  • 300 гр. (около 10-11 бр.) белтъци
  • 200 гр. кристална захар
  • 20 гр. царевично нишесте
  • 70 гр. пудра захар
  • 130 гр. брашно
  • + масло за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата 

За наръсване (глазиране) и сервиране:

  • ванилова пудра захар или
  • бяла захарна глазура
  • по желание плодов пълнеж, или пресни плодове

Начин на приготвяне:

Формата в която ще се пече кекса се намазва с масло и се наръсва с брашно. Брашното се смесва с пудрата захар и нишестето.

Ангелски кекс (Angel cake)

Белтъците и кристалната захар се смесват в купата на миксера. Разбиват се на средна скорост докато захарта се разтопи и се получи пухкав сняг. Може да проверите, дали са останали кристалчета от захарта, като вземете малко от белтъчния сняг между палеца и показалеца и го разтъркате между върховете на пръстите. Ако белтъчния сняг е гладък и в него не се усещат кристалчета, значи сместа е готова. При мен нещата протекоха така: след петата минута белтъците увеличават обема си и до 8 минути от началото на разбъркването са готови.

Ангелски кекс (Angel cake)

Миксера се спира и към белтъчния сняг се добавят предварително смесените брашно, пудра захар и нишесте. Разбърква се внимателно с дървена лъжица или шпатула, докато се смесят хомогенно. Получената смес се насипва в предварително подготвената форма. Заглажда се с лъжица и се пече за 40-45 минути в предварително затоплена на 170°Сфурна, работеща с включени горен и долен реотан и вентилатор.

Ангелски кекс (Angel cake)

Изважда се от фурната и се оставя за около 5 минути, след което може да се извади от формата, като се обърне върху чиния или др. подходящ за сервиране съд.

Ангелски кекс (Angel cake)Оставя се поне 1 час, най-добре докато се охлади напълно, след което може да се наръси с ванилова пудра захар и да се сервира. Да ви е сладко!!!

Ангелски кекс (Angel cake)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ангелски кекс (Angel cake)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 18 Review(s)

6 thoughts on “Ангелски кекс (Angel cake)

  1. Прекрасен е, Мария!
    Не съм правила никога, но ще се възползвам от рецептата. Благодаря ти!

    1. Илианка, чуден кекс става!
      Особено когато имаш останали от нещо белтъци. Даже и със замразени се получава перфектно, просто трябва да се размразят от предния ден в хладилника.

  2. Този веднага стана един от любимите ми кексове! Много ми хареса гумената му структура, издържлив е, лесен за направа, и много вкусен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: