Меломакарона (от Athena Loizides)

Меломакарона (от Athena Loizides)

На вкус тези меломакарона са някак по-леки, не толкова сладки колкото обикновено са меломакарона-та. Предполагам, че рецепта ще се хареса много на хората, които не ядат прекалено сладко, но и на всички останали, защото на вкус са повече от страхотни независимо дали са сиропирани или не! Пръхкави са и са супер вкусни с чаша чай! Рецепта ми стана интересна с това, че тестото се приготвя в кухненски робот. Стори ми се доста необичайно, предвид това че в повечето рецепти за тези сладки не се препоръчва употребата на подобни уреди, не трябва да се прекалява с разбъркването на тестото, дори когато е на ръка. С кухненският робот в рамките на 3-4 секунди се получи изключително меко, много приятно за работа тесто. На външен вид се получават малко неугледно, но пък вкусът им компенсира това. Когато ги приготвих за пръв път ги нападнахме още докато бяха топли и се оказах със сироп, в който нямаше кой знае колко сладки за потапяне…. 🙂 Направих втора доза, за да употребя сиропа, а миналата година директно забърках две дози тесто, като едната оставих не сиропирани – първо те свършиха… Опитайте ги и вие!

Меломакарона (от Athena Loizides)

Меломакарона (от Athena Loizides)

  • Рецептата е адаптирана от книгата на Athena Loizides Τα μυστικά της κουζίνας μου“. Има я и в сайта http://www.athenarecipes.com.
  • Разменила съм количеството на карамфила с това на канелата, просто защото харесвам повече последната.
  • Вместо орехи съм ползвала 100 гр. смес от орехи и филирани бадеми.
  • От по-долу посочените продукти съм оформила 49-50 бр. сладки, всяка от 25-26 гр. тесто.
  • Времето за печене посочено по-долу е свързано с големината на сладките. Ако се правят по-малки (20 гр. тесто) времето за печене ще е по кратко (20-23 минути).

Меломакарона (от Athena Loizides)

Необходими продукти:

  • 220 мл. (195 гр.) маслиново олио (зехтин)
  • 65 гр. захар
  • 100 мл. прясно изцеден портокалов сок
  • 60 мл. (53 гр.) коняк или бренди
  • 1 чаена лъжица канела 
  • ½ чаена лъжица карамфил (подправка) на прах
  • ½ чаена лъжица сода бикарбонат
  • 2 супени лъжици настъргана портокалова кора
  • 500 гр. самонабухващо брашно (self-rising flour), вижте тук как да си направите
  • 125 гр. орехи, нарязани на ситно

Меломакарона (от Athena Loizides)

За сиропа:

  • 230 гр. захар
  • 180 мл. вода
  • 70 гр. мед

За наръсване след изпичане:

  • 100 гр. смлени орехи или леко запечен сусам

Начин на приготвяне:

Всички продукти за рецептата с изключение на ядките се смесват в купата на кухненски робот. Робота се пуща да работи докато продуктите се смесят и се съберат на топка. Отнема 3-4 секунди. Полученото тесто се прехвърля върху домакински плот. Добавят се ядките. Тестото се омесва с ръце докато ядките се разпределят равномерно в него.

Меломакарона (от Athena Loizides)

Късата се парчета с тегло около 24-26 гр. и от всяко се оформя топче. Преди да се оваля в длани се притиска леко в между пръстите и дланта на едната ръка, така че тестото да се спои по-добре, след това с леко овалване между дланите се заобля. Нареждат се на разстояние в тави с незалепващо покритие или покрити с хартия за печене. Пекат се в предварително затоплена на 190ºС фурна, работеща само горещ въздух – так пека и двете тави заедно. При мен печенето отне около 30 минути.  

Меломакарона (от Athena Loizides)

Ако фурната ви няма такава опция, може да печете във фурна затоплена на 190ºС, работеща с горен и долен реотан. След като сложите сладките във фурната може да приготвите сиропа: Всички продукти се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона. Вари се докато сместа заври и захарта се разтопи. Тенджерата се сваля от котлона и се оставя на страна докато сиропа се охлади леко – не е нужно да изстива, просто да не е съвсем горещ. Сусама (или орехите) предвидени за наръсване на сладките се запичат в сух тиган или във фурната.

Меломакарона (от Athena Loizides)

Топлите меломакарона се потапят за кратко в хладкия сироп, изваждат се с решетъчна лъжица и се прехвърлят в подходящ съд. Наръсват се с смлени орехи или сусам. Оставят се да изстинат напълно, след което съда може да се похлупи или да се увие с прозрачно домакинско фолио. Съхраняват се на стайна температура.

Меломакарона (от Athena Loizides)

ТУК може да видите всички снимки, а ТУК и други рецепти за тези сладки.

Меломакарона (от Athena Loizides)

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Меломакарона (от Athena Loizides)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

4 thoughts on “Меломакарона (от Athena Loizides)

  1. А ако брашното не е самонабухващо ще се прецака ли всъщност работата?

    1. Самонабухващо брашно лесно може да се направи с обикновено брашно, бакпулвер, царевично брашно и малко сол. Има рецепта в блога и по горе в рецептата съм дала линк.
      Меломакароната може да се направят и с обикновено брашно, но е възможно да поемат повече или по-малко брашно от посоченото в рецептата. Освен това когато рецептата не се спази точно или някой продукт се замести с друг и крайният резултат ще е по-различен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: