Фантастична Гръцка Картофена Салата с Фета

Гръцка Картофена Салата

Гръцка Картофена Салата

При нас пролетта е факт – ливадите зеленеят, бадемовите дървета цъфтят, пълно е със див спанак… В магазините на зеленчуковите щандове изобилства от всякакви свежи зеленини – всичко това ми говори, че пролетта е дошла тук. Така дойде и времето да споделя с вас тази разкошна картофена салата. Тя е различна, неповторима – ухаеща на билки и умопомрачително вкусна!!! Уверявам ви, че ще се очаровате от резултата и ще я наредите сред любимите си! За мен тя вече е в графа любими! Рецептата е на стр.213 от една книга, за която съм споменавала и преди – „The complete book of Greek Cooking” от Rena Salaman & Jan Cuter„.

Гръцка Картофена Салата

Салатата може да бъде сервирана като предястие, като основно ястие – през по-топлите дни на лятот, или просто като мезе към някоя напитка. Става още по-хубава когато се приготви от цели малки картофи. Понеже в салатата има карперси използвам възможността да ви покажа и една отдавна правена снимка на храста от които се берат. Ако не се оберът на време от всяка пъпка се пуква красиво цвете 🙂 Тук те растът навсякъде.

Каперси

Оказа се, че на мен каперсите страшно много ми харесват, но преди да дойда в Кипър даже не бях чувала за тях. Тук приготвят (на принципа на киселите краставички) и част от стъблото на този храст. По-скоро крайните 10  сантиметра на клонките, които са крехки. Съпругът ми има приятел, които почти всяка година ни носи от клонките и си ги правим кисели сами. Използват се така както и самите каперси – в салати и ястия. Но за тях може да стане въпрос друг път – сега ще си поговорим за тази Гръцка Картофена салата.

Необходими продукти:

Гръцка Картофена Салата

500 гр. цели малки картофи– аз използвах 833 гр. очистени картофи с нормална големина

4-5 стръка зелен лук – 51 гр. очистен, нарязан на тънко

15 гр. (1 с.л.) карперси

8-10 черни маслини

45 мл. = 12 гр. (3 с.л.) нарязан на ситно магданоз

30 мл. (2 с.л.) нарязана на ситно мента

2-3 с.л. нарязан на ситно пресен копър

сол на вкус

прясно смлян черен пипер на вкус

За заливка (дресинг):

90-120 мл. (6-8 с.л.) маслиново олио (зехтин)

Сока на 1 лимон (или колечество на вкус)

2 филенца маринована аншоа – от консерва

45 мл. (3 с.л.) цедено кисело мляко

45 мл. (3 с.л.) финно нарязан пресен копър

5 мл. (1 ч.л.) френска горчица

Няколко стръкчета зелен лук за украса

Начин на приготвяне:

Пригответе си заливката: Смесете продуктите за дресинга в блендера и разбъркайте за няколко секунди докато сместта се сгъсти, ако е много гъсто може да добавите още малко олио.

Гръцка Картофена Салата

Сиренето фета се нарязва на малки кубчета. Всички билки се нарязват на ситно. Картофите е желателно да не се белят – само се измиват и се сваряват в подсолена вода. Внимавайте да не ги разварите. Отцедете ги от водата и ги охладете до толкова, че да не ви парят когато ги белите. Ако не са много дребни множе да ги разрежете на две. Аз съм ползвала големи картофи, които обелих, но имайте в предвид, че с белените картофи трябва повече да се внимава при варенето – по-лесно ще се разварят. Както и да сте сварили картофите – сложете ги в голяма купа. Добавете всички подправки, каперсите и маслините. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте внимателно. Залейте с дресинга и разбъркайте внимателно. Последно се добавя сиренето. За завършек украсете с по едно клонче от използваните подправки и зеленини. Добавите още някоя маслина за контраст (тези, които са се разбъркали със дресинга не изпъкват) и сервирайте.

Гръцка Картофена СалатаСалатата е чудесна, както топла – така и студена. Даже на мен ми се струва, че като престои 1 ден в хладилника става по-хубава, защото картофите се смесват с мерудиите.

Гръцка Картофена Салата

Last updated by .

15 thoughts on “Фантастична Гръцка Картофена Салата с Фета

  1. Мими, така ви завиждам за пресните зелении 🙂
    А снимката с каперсите е разошна, не бях виждала цвят!
    Предложението ти звучи страшно апетитно!
    Поздрави и хубава вечер!

    1. Здрасти, Дани!!!
      Как си? 🙂
      Жалко, че нямам снимки на разцъфнало цвете…
      Трябва да снимам някое това лятото – много е красиво… снежно бяло с лилави тичинки и пръски по центъра!
      Снимките дето видях из нета на разцъвнало цвете са по-различни от тези тук (явно по-различен сорт).
      Това е моят фаворит за картофена салата – невероятно вкусна и много пролетна със всички тия мерудии!
      Поздрави и прегръдки от мен Дани!

  2. Наистина е фантастична, Мими!
    Ароматна и витаминозна!
    Благородно завиждам за настъпилата пролет!
    Но нищо и при нас ще дойде!
    Поздрави!

    1. Страхотна, страхотна, страхотнааааа е Русанка!
      🙂
      Да… и в БГ ще дойде пролетта не след дълго!
      Тук през зимата и пролетта е зелено, красиво, приказно!!!
      Само по Коледа ми е малко криво за това, че няма сняг и лошо време, но бързо ми минава 🙂
      Хубава вечер и усмихнат неделен ден от мен!

  3. Ох, божествена картофена салата!!! Обожавам 🙂 даже в момента приготвям една, но не бях видяла твоето предложение като започвах и ще я забъркам само с по-пикантни мерудийки.. Но следващия път – ще смая всички вкъщи с твоята Фантастична Гръцка Картофена Салата с Фета :))

  4. Привет, Мария! Фантастичната гръцка салата наистина е фантастична. В събота имах празник и я приготвих (както и солената торта с риба тон:). Не се изложих, стана божествена. Не остана нито картофче. За съжаление (както никога) в нито един от магазините покрай нас нямаше прясна мента, но я заместих с пресен джоджен и не мисля, че беше по-лоша.
    Следващия път ще се опитам да я направя ден по-рано, за да може да престои (няма да е лесно). Като тежък фен на всякакви вариации на картофените салати съм забелязала, че са най-хубави на следващия ден.
    Поздрави!

    1. Привет, Теди!

      Ах, много ми е драго, че са се харесали салатките!!!

      Аз също правя картофената и с пресен джоджен, който имам по всяко време в градината си. Тукашният сорт има доста ментова нотка и аз го обожавам!
      Иначе си права – картофената салата става по-хубава на следващият ден, защото картофките имат време да поемат от дресинга и мирудиите 🙂

      Поздрави най-сърдечни от мен!

  5. Здравей, Мария, искам и аз да ти благодаря за страхотната рецепта- салатата наистина е фантастична и със сигурност и занапред ще присъства често в менюто ни! Искам също така да те поздравя и за чудесния блог- открих го случайно, действа ми много зареждащо и винаги с удоволствие се отбивам тук!
    Поздрави и пожелания за слънчеви и усмихнати дни! 🙂

    1. Привет Мария!
      Радвам се, че тук ти е приятно и че рецептата която си приготвила се е харесала!

      🙂

      Ще ти идвам и аз на гости – очертава се интересен блогът ти! Ще следя с интерес рецептите ти и ще ми е приятно да обменяме опит!

      Сърдечен поздрав от мен!

  6. Прекрасен вариант на картофена салата!!!Ще я опитам непременно!!1Много ме впечатли снимката на карперсите – не знаех, че ядливи са зелените пъпки и от тях цъфти такова прекрасно цвете!!!

  7. Миме,
    разкошна гръцка картофена салата.Снимката с храста от каперси ме впечатли.Търсих да си засея това растение, но не знам как се прихваща – от издънка или от семе.Ще се радвам да публикуваш и рецепта за мариноване на каперси както и мариноване на филизи от връхните части на този храст.
    Чудесни гръцки рецепти намирам в блога ти и от сърце ти благодаря, особено за постните предложения.
    Поздрави и усмивки !

    1. Еленче, здравей!
      Въпросният храст расте див и в нашия регион много има, като плевели направо. Не ми се вярва че ще живее при климата в България.
      За съжаление отдавна не ми е носил някой филизи или каперси, за да ги направя домашно мариновани – веднага бих снимала за блога. Не бих тръгнала обаче сама да си ги бера (храстите са бодливи), та през последните няколко години предпочитам да си купувам.
      Поздрави и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: