Торта с Пеперуди

Торта с Пеперуди

Торта с ПеперудиХайде днес да ви направя денят пролетен с тази торта с пеперуди! 

Торта с Пеперуди

Тортата беше направена специално за една млада дама. 

Торта с ПеперудиТорта с Пеперуди

  • Първият етаж на тортата е с диаметър 30 см. и височина 9 см. Направен е от „Торта Милка“ (доза и половина). Към крема на „Торта Милка“ добавих портокалов екстракт и се получи разкошно. 
  • Вторият и третият етаж са от „Торта Медовик“ (доза и половина). Височината им е 9 см. диаметърът на вторият етаж е 21 см. а на третият 14 см. Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

Необходими продукти за тортата от първият етаж: 

Нужни са 3 блата 

Продукти за 1 блат с диаметър 30 см.:

5 яйца

125 гр. захар

150 гр. лешници – запечени за 10 мин на 180°С

1 с.л. брашно

Необходими продукти за крема на първият етаж на торта:

15 жълтъка

1500 мл. прясно мляко 

375 гр. краве масло – меко

4 ½ с.л. с куп брашно

250 гр. захар

4 ½ пакета (от по 40 гр.) пудинг „Сметана” или „Ванилия” с варене на Dr.Oetker – ако ползвате друга марка пудинг количеството прахообразна смес в пакета трябва да е за приготвяне на пудинг с 500 мл. прясно мляко

450 гр.  млечен шоколад „Милка“ (кафяв )

450 гр. бял шоколад „Милка“

150 мл. сметана 35% разбита с 1 -2  с.л. захар

3 пак. (от 10 гр.) желатин

150 мл. вода за разтваряне на желатина

1 с.л. портокалов екстракт

Необходими продукти за торта „Медовик“  – 2-ри и 3-ти етаж:

¾ ч. ч. (170 гр.) захар

3 яйца

84 гр. краве масло

3/8 ч.ч. (143 гр.) мед

¾ ч. л. сода бикарбонат

605 гр. брашно

щипка сол

Необходими продукти за крема:

6 жълтъка

1 ½ пак. желатин 

щипка сол

¾ ч.ч. (210 гр.) мед 

1 ½ ч.ч. (375 гр.) прясно мляко

150 гр. подсладено кондензирано мляко

3 ¾ ч.ч. (855 мл.) сметана 35%

1 шушулка ванилия

За покриване и украса:

2 дози маслен крем

2 дози захарен фондан с лимонена киселина 

2.5 метра панделка със широчина 4 см., за бордюр около всеки от етажите на тортата моята е в два преливащи се цвята – ярко зелено и жълто

няколко декоративни пеперуди

формички пеперуди

сладкарска боя – жълто, зелено

дървен стик за съединяване на трите етажа

Начин на приготвяне:

Понеже първият етаж е с голям диаметър, се наложи да забърквам  тестото за блатовете по отделно. Продуктите за всеки блат съм дала по горе. Технологията по приготвянето на блатовете, крема и всичко останало за направата на първият етаж на днешната ми торта, може да видите тук. Просто използвайте продуктите дадени в днешният ми пост.

Торта с Пеперуди

Технологията за приготвяне на тестото и крема на „Торта Медовик“ вижте тук. От отлежалото медено тестото съм оформила по 6 платки за всеки етаж. За вторият етаж всяка от платките е разточена на кръг с диаметър 20 см. Тесто за всеки от кръговете тежеше около 124 -125 гр. За третият етаж кръговете разточено медено тесто са с диаметър 13 см., а тежеста на тестото от което са оформени около 60 гр. Всичко останало го има в поста към, който вече съм дала линк. Когато тортите стегнат се изваждат от формите. Намазват с маслен крем и се покриват с фондан. 

Торта с Пеперуди

Първият етаж се поставя в подходящ поднос или основа за торта. Върху него се поставя вторият етаж. За да ги закрепите добре и да предотвратите евентуално разместване забийте дървен стик, достатъчно дълъг да може да обхване височината на двата етажа и да стига до половината на третият етаж. За по-голяма стабилност може да се ползват 2-3 дървени стика. Аз съм ползвала един. Най-отгоре се поставя третият етаж. Основата на всеки от етажите на тортата съм обвила с панделка. Прикрепена е към тортата с маслен крем, които съм намазала на тънко в основата на тортата. Направила съм и бордюр от маслен крем, със звездовиден накрайник. Така оформена тортата може да се прибере в хладилник и да се заемете с оформянето на украсата и.

Торта с Пеперуди

По желание на лелята на рожденицата, трябваше да вмъкна тези цветни изкуствени пеперуди в тортата. Първоначално смятах да изрисувам крилата на пеперудите със сладкарска боя, но когато ми бяха донесени изкуствените пеперуди, реших, че ще стане доста кич, ако го направя. Затова просто изрязах бели зелени и жълти пеперуди от захарното тесто. Формичките на пеперуди, които съм ползвала се виждат на долната снимка. Прикрепила съм всички пеперуди по тортата с помощта на маслен крем.

Торта с Пеперуди

Това беше от мен за тази торта

Торта с Пеперуди

Ще се радвам, ако някои хареса идеята и направи тортата у дома. Всъщност, трябва просто да намерите 1-2 фомички за рязането на пеперудите – останалото не е сложно.

Торта с Пеперуди

Тук може да видите още снимки.

Торта с Пеперуди

Last updated by .

14 thoughts on “Торта с Пеперуди

  1. голяяяяяяяяяяяяяма и красива торта.много красива.да е жива и здрава рожденничката

  2. Много красива торта! Прелестна! Наистина носи пролетно настроение, безгрижно и слънчево:). Благодаря ти!

  3. Прекрасна торта-поздравления!
    Хубав празник ти желая,Марийче!

  4. Здравей Мария,поздравления за тортата,перфектно изпълнение!Предстои ми да правя за пръв път торта със фондан и много се притеснявам да не се проваля(защото е за подарък)Много бих се радвала да ми отговориш на въпросите и ако има и нещо друго да ми обясниш за да мога да получа добър резултат!
    Като за начало си купих готов фондан,как трябва да го съхранявам докато дойде момента да правя тортата,колко дни преди деня,в който трябва да е готова тортата да започна да я правя(фондана трябва ли да съхне?!)Със какво трябва да намажа тортата преди да сложа фондана и върху него с какво мога да залепя други елементи.Отделно ще правя меденки върху,които пак сте слагам фондан с разни елементи,него с какво трябва да го залепя за меденките?
    Извини ме за някои сигурно глупави въпроси,но това е нещо съвсем ново за мен и още нищо не разбирам!!Благодаря ти предварително!!

    1. Привет Анеля!
      Отговорите на повечето ти въпроси може да прочетеш в края на всеки от постовете ми за захарни теста, така че няма да се повтарям!
      Фондана се съхранява добре увит в домакинско фолио и положен в плътно затваряща се кутия на стайна температура. Може и в хладилник, но няма смисъл освен ако не е рецепта с масло, но купеният обикновено се съхранява на стайна температура, освен ако указанията на опаковката не са други!
      Тортата може да се покрие с фондан дори в денят на сервирането и, а ако вътрешността и е издържлива, може да се приготви и дни по-рано. Всичко зависи от това какво ти искаш!
      За фигурите е същото: някои може да се направят набързо върху тортата, други изискват да съхнат…
      Прочети някой от постовете ми за захарни теста и коментарите, смятам че всичко вече е казано там!
      Успех ти желая и не се притеснявай това е най-важното! Помни, че нещата винаги могат да бъдат поправени 🙂 така че не мисли за провал!
      Поздрави!

  5. Здравей Мария оказа се,че с твоите съвети и рецепти тортите стават много лесно и вкусно благодаря ти за хубавия блог който си създала в помощ на другите 🙂 🙂 сомо че имам един въпрос как стават тия двуетажни торти обличаме единия етаж обличаме и вторият и после….. как местиш по-малкия етаж върху по-големия само това не ми идва на ум как да направя 🙂 иначе благодарение на теб се научих да правя и блатове и фондан БЛАГОДАРЯ ТИ 🙂

    1. Привет Кремена,
      радвам се че блогът ми ти е бил полезен и ти благодаря за доверието!
      Когато тортата е на 2 етажа всеки се облича с чаршаф от захарно тесто, след което се поставя върху първия етаж с помощта на шпатула или нещо друго с което ще ти е лесно да я преместиш. Ако тортата не е сиропирана или е като „Дукиса“, може даже с ръце да се премести.

      1. eii blagodarq ti eto che s tvoq pomosht vsichko pak se okazva dosta lesno shte se probvam da napravq za rojdenniqt den na maika mi i nepremenno shte spodelq rezultata blagodarq ti hubav i usmihnat den 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: