Торта Мечо Пух и Приятели

Торта Мечо Пух и Приятели

Торта Мечо Пух и ПриятелиТази торта беше за едно малко момченце, което много харесва историите за Мечо Пух и неговите приятели. Първият етаж на тортата е „Торта Милка“ (и нея ще ви я покажа надълго и широко някой ден), а вторият тази торта. Разбира се, тортата може да бъде направена с различен вкус според предпочианията ви, затова днешният пост няма да е за самите торти под украсата, а за самата украса!

Торта Мечо Пух и ПриятелиКато напишеш „Мечо Пух и Приятели“ в Google, излизат страшно много резултати!!! За приказката, картинки, торти и какво ли не. Ако ограничиш търсенето до „торти“ на тази тема, ще видите всички тия красоти.

Торта Мечо Пух и ПриятелиЗа направата на тази торта имах 4 дена и половина. За мен това не е достатъчно време за едно добро планиране и обмисляне и на подобен проект. Направих каквото можях – животинките много си ги харесвам как се получиха, за самото оформяне на тортата има още какво да се желае…

Торта Мечо Пух и ПриятелиТо си личи от снимките, че самата полянка е някак малко недовършена и не добре обмислена… Много ми се искаше да направя зеленото по-зелено, като хартията под самата торта, но не успях да получа такъв цвят!

Торта Мечо Пух и ПриятелиТрябва да ви кажа, за малкото време с което разполагах обходих доста сайтове, в които имаше торти на такава тематика – коя от коя по-хубави! Много торти ме впечатлиха (няма да изброявам, за да не пропусна някого) всяка една закачлива, весела, прекрасна – всяка носеща отпечатъка на стила на своя създател! Точно затова реших да не гледам конкретна торта при направата на моята, а да разглеждам картинки на анимационните герои и да се опитам да ги направя, до колкото мога по-детайлно, без да се влиая от чужд стил. За целта си принтирах анимационни картинки на всички герои (е не всички, на основните четири) и започнах работа! Използвала съм Professional Cake Decorating Rolled Fondant (Фондан) за направата на тортата. Този фондан става много вкусен, като вкус го слагам на първо място сред опитваните от мен (до сега) захарни теста. Правила съм го при температура около 20-25°С и влажност на въздуха около 40-50 % – при тези атмосферни условия се работи чудесно с него.

Торта Мечо Пух и ПриятелиНай-напред се захванах с Мечо. Оцветих си парче от фондана в жълто – това е основният цвят за мечето. Трябва малко захарно тесто оцветено в червено – за блузката и устата. Малко черно (при мен сиво-черно) – за очичките, веждите и нослето. От фондана оцветен в жълто, оформих тялото на мечето. Формата и големината му бих  оприличила на хубаво, голямо домашно яйце. За краченцата и ръчичките (лапичките) усуках по едно фитилче. Фитилчетата за краченца, прекрепих от двете страни на тялото и в предната им част оформих ходилата, като завих на горе края на фитилчето и дооформих с ръце. По средата на коремчето с лек натиск на заоблен инструмент направих прословутото му пъпче. Парчето червен фондан разточих и изрязах кръгче от него. С по малка формичка направих „дупка“ в средата и и леко разрязах с нож надолу (фиг.4) „Премерих“ да видя дали всичко е наред (фиг. 3) и след това закрепих от двете страни фитилчетата оформени за ръчички (лапички). по средата на тялото (от горе – на долу) се забива клечка за зъби, ако излиза твърде много над тялото се подрязва леко. На тази клечка се закрепя главата на мечето. Главата се оформя от заоблено, жълто топче фондан. Отбелязах си (с клечка за зъби) мястото на очите. Под тях оформих муцунката на мечо. Оформих малко топче. Притиснах го леко от едната страна между палеца и показалеца. В долната част на топчето направих линийка до към средата му и там закрепих нослето. С малко червено парче фондан и друга 2 пъти по-голямо от червеното оформих усните. След това „удължих“ усмивката“ на Мечо Пух, като я „начертах“  върху лицето му с клечка. За очички поставих по едно миниатюрно топче в сиво чевно, а за вежди тънки фитилчета (като линийки). Ушите ги оформих от разточено не много на тънко кръгче жълт фондан, което разрязах на половина – по половинка за всяко ухо.

Торта Мечо Пух и ПриятелиСлед Мечо Пух, пристъпих към направата на Прасчо. Той, не че много прилича на такъв с тия хилави крйници на във фантазиите и рисуваните филмчета всичко е позволено 🙂 Малко ми е трудно да обяснавам, защото при тези фигурки не се изрязват неща от шаблон, за които да бъбат дадени размерите – те всъщност снимките говорят! Прасчо се прави с тесто в розово (за главата и крайнициите) и един по тъмен розово-лилавеещ цвят – много напомнящ „пепел от роза“, но някък по-ярък. Прасчо, като че ли беше с най-малко детайли (или поне моят е такъв) и съответно стана най-бързо!

Торта Мечо Пух и ПриятелиСлед това се захванах с Тигърчето. За него са нужни парчета фондан в следните цветове: Основното, най-голямо парче, което е нужно е с оранжев цвят. Едно (колкото орех) жълто, малко червено за устата и черно за шарките и очите. За нослето трябва съвсем мъничко розово топче (фиг.1). Първо се оформя тялото, като чест от оранжевото се усуква на къс дебел фитил (фиг.2). Парче от жълтото се усуква на фитил, след което се разточва на дълга, тънка лента със заоблени краища (фиг.3). Жълтата лента се прикрепя с натиск по дължина от едната страна на оранжевият фитил. Излишното се изрязва а фитила се поставя с жълтата страна върху масата. Предната му част се повдига на горе почти до половината от дължината на фитила. По средата се забива клечка за зъби. Ако е необходимо се регулира дължината и с отрязване, но остарата страна трябва да остане на горе, а отрязаната да влезе в тестото (фиг 4). Може да се наложи да подпрете „тялото“ на тигърчето някъде докато се схване (засъхне) в това положение. Краченцата охормих подобно на тези при Мечето – от фитили, но тук по-къси. Прикрепих ги от двете страни в задната (полегнала) част на тялото (фиг.5). След  това направих ръцете (фиг.6). Лявата ръка (когато сте срещу фугурата) започва от горната част, в близост до клечката минава от страни на тялото и се прегъва под прав ътъл пред него. Другата (дясната) ръка се закрепя по същият начин от дясно покрай тялото, но после се насочва нагоре към мястото, където ще е главата. Ръката която ще подпира главата се подпира с другата ръка (фиг.7). Самата глава я оформих от кръгло топче в оранжево. По средата се поставя парче в жълто, което бих оприличила на триъгълник чийто ъгли са заоблени (фиг.8).

Торта Мечо Пух и ПриятелиНа долните снимки се вижда как съм закрепила главата, върху изтарчащото парче клечка и как съм оформила муцунката (фиг.1,2 и 3). На фиг.4 и 5 съм показала как съм направила и закрепила ушите. След това съм направила опашката от дълго фитилче – завъртяна игриво (фиг.6). Очите и веждите (фиг.7) са почти като при Мечето. След това с малки парченца от черното тесто направих характерните за Тигър шарки (фиг.8, 10, 11 и 12) На фиг. 9 съм показала как съм закрепила мустачки…

Торта Мечо Пух и ПриятелиПоследно остана магаренцето. Него го гледах от една плюшена играчка на дъщеря ми, която тя пази от бебе… То е с особен синьо-виолетов цвят, като коремчето му е по-виолетово. Вижте така оформих тялото:

Торта Мечо Пух и Приятели

Доиде ред наглавата. Това магаренце има винаги някак си тъже вид – дори когато се смее… Мисля, че успях да направя физиономията му така – хем се е усмихнало в профил, а пак я някак тъжно – някак замечтано. Направих го така:

Торта Мечо Пух и ПриятелиИ на края най-важното за едно магаре – ушите и опашката – ах тази прословута опашка с розово фльонго 🙂 И малко косичка – разбира се!

Торта Мечо Пух и ПриятелиНакрая направих една фонданова тортичка  на която забучих и свещичката. Отряданото от нея парченце го „връчих“ на мечо Пух! И ето ги тук, всички приятели стоят и си съхнат 🙂

Торта Мечо Пух и ПриятелиПортрет на мечо 🙂

Торта Мечо Пух и Приятели

Портрет на Тигърчето 🙂

Торта Мечо Пух и Приятели Портрет на Прасчо 🙂

Торта Мечо Пух и Приятели

И портрет на Магаренцето 🙂

Торта Мечо Пух и ПриятелиОт направата на животинките съм доволна какво се получи! За останалото, както вече казах – със сигурност можеше да е много по-добре!  Тортите ги намазах с тънък слой маслен крем и ги покрих с чаршаф. Голямата основна торта със зелен, а малката със небесно син. Малката торта я поставих в единият край на голямата – не по средата и, защото исках да получа една висока стена, която да ми позволи да оформя дърво. по страните на синята торта направих облачета. Апликирах ги като изрязах бели кръгчета с различна големина. Вижте сега как се „ражда“ едно дърво със пчелен кошер и миниатюрна пчеличка 🙂

Торта Мечо Пух и Приятели Ето го и пчелният кошер под лупа 🙂

Торта Мечо Пух и Приятели От предната страна сложих и малка „дървена ограда“ и наредих животинките по тортата 🙂

Торта Мечо Пух и Приятели

Надявам се, че днес ви е било приятно и забавно тук!

Торта Мечо Пух и Приятели Ако някой желае да види още снимки (направих доста), може да ги видите тук.

Last updated by .

30 thoughts on “Торта Мечо Пух и Приятели

  1. Браво Мария! Помислих, че си купила животинките:) Справила си се отново блестящо!

    1. Благодаря ти Траяна!
      Нормална първа реакция (да си помислиш, че съм купила животинките) – те са добра изработка, а тортето, както казах и в поста стана малко неспокосано 🙂

      Поздрави от мен и много 🙂

  2. Браво! Много ми харесва тортата! Моделирането ти и описанието му са както винаги на ниво. Поздравления за майсторството 🙂

  3. Ах, че сладка торта!
    Йори ми е фаворит, но и другите фигурки са супер! Браво Мария, аз нямаше да знам дори откъде да започна с направата.
    Намислила съм да правя една торта покрита с фондан и украса за Цветница, че много именички сме в семейството тогава, но не знам да ли ще събера смелост и дали ще намеря време. Явно спокойствие, време и талант се иска за такова майсторене.
    Поздрав и прекрасен уикенд!

    1. Благодаря ти Лети!
      Радвам се, че ти харесва!
      Не се чуди много относно тортата за Цветница – трябва просто да я започнеш!
      Останалото си идва на място само!
      За де не се притесняваш направи си едно захарно тесто, с което да украсиш един обикновен кекс например – като видиш, че не е толкова страшно, колкото ти се струва – няма да има нужда да събираш смелост! 🙂
      Може да не работя перфектно с тези захарни теста, но ми харесва да го правя, а и резултатите от тази ми работа са радост и за хората около мен!
      Мисля си, че за такива торти, човек просто трябва да има желание – нищо друго!!! Защото при мен (около мен) винаги е зъбързано – постоянно се надпреварвам с времето, и то не ми стига за половината неща дето бих искала да направя…
      Тази торта, както и почти всичко останало са правени съвместно или между други неща и ангажименти – та затова ти казвам, че като човек има желание – всичко е възможно!
      За добро или лошо, дните ми съвсем не са дълги, спокойни и безгрижни… но гледам да са усмихнати!

      Нека и твоите да са усмихнати и ползотворни!
      И непременно да направиш торта за Цветница!
      Сърдечни поздрави: Мария

  4. Много красива торта, Мария! Браво на теб!
    Аз все още не мога да се престраша, да се пробвам с фонданите. Интересува ме как е на вкус този фондан? Притеснявам се, че няма да е вкусен за консумация и ще развали вкуса на цялата торта?! Интересува ме твоето мнение.
    Поздрави!

    1. Привет Руми, радвам се че си се отбила!

      Благодая ти за позитивността и одобрението!

      Относно фондана – какво да ти кажа, ако трябва да го опиша с една дума – слъдък е! Както и маслените кремове за торти (аз видях един много интересен крем при теб и съвсем скоро ще го пробвам)!
      Да те предупредя, че аз обичам сладкото и най-общо, отношението ми към вкуса на тези захарни теста е положително!

      Не бих казала, че развалят вкуса на тортата. Има хора които не го ядът (побутват го настрани и изяждат тортата) и това в повечето случаи не е защото не им харесват като вкус (освен ако не е човек дето не яде много сладко), а просто защото знаят, че това е маса със страшно много захар. Знаеш повечето хора гледат да ограничат консумацията и до колкото могат.
      Различните захарни теста се различават на вкус и консистенция. Смятам, че всеки трябва да открие своето тесто или конкретното за всяка торта, това което би и отивало според вкусът и!
      Има различни рецепти за захарни теста (фондан): шоколадовия фондан, например е много вкусен и е чудесно допълнение към торти, в чието съдържание има шоколад. Тази торта е правена с шоколадов фондан (поста е в процес на редакция и няма много снимки в момента). Когато е много горещо се работи трудно с него – в смисъл, че се размеква от горещината и трябва да се прибира често в хладилника, за да стегне. Но пък на вкус е страхотен!!! Може да се направи с бял, млечен или тъмен шоколад.

      Други захарни теста – много лесни за направа и работа са парените захарни теста. Познати са още като „марципан варна”. Те не стават толкова сладки колкото е еднин класически фондан. Тук и тук има рецепти за това тесто. Смятам скоро да опитам и вариянт с мляко на това тесто. Като консистенция много напомнят на бадемовият марципан, случвало ми се е да ме питат за парено тесто, ароматизирано с бадемов екстракт дали е бадемов марципан – е аз лично бих го разпознала – различно е!

      Бадемовият марципан е друг (разкошен според мен) вариянт на захарно покритие – но не към всички торти ще е одходящо да се добави и бадемовият му вкус.

      Фондан – рецепти без брои!!! За тези теста до сега едно научих със сигурност: За това как ще се получат са много важни атмосферните влияния, като температура и влажност на въздуха в зависимост от това в коя част на света живеем. В смисъл, че една и съща рецепта направена в БГ и в Кипър например – ще се получи различно. Така, че смятам, че всеки трябва да изпробва различни вариянти, на такива теста и да реши кое му харсва най-много. Последният фондан по нова за мен рецепта, беше този – за сега той ми е фаворит като вкус и е страхотен за изработка на фигури. Друга рецепта, която съм изпробвала е със лимонтозу – този вариянт много ми допадна за разточване на чаршаф. Опитвала съм и други различни рецепти за теста, които обаче не са се получавали толкова добре. Най-дълго се задържа виманието ми върху фондан по рецепта от Wilton – които бих казала, че е универсален роботи се добре с него… Всичко обаче опира до опитата, всеки следващ път нещата се получават по добре!!!

      Това е моето „скромно мнение” за фондана. Със сигурност имам много да уча и забързаното ми ежедневие или липса на достатъчно търпение, не ми позволяват да да изпивам детаилите по-добре, но аз правя това (тези украси) защото ми доставя удоволствие да ги правя и защото това носи радост на семейството и приятелите ми!
      Ех, Руми надявм се не те заболя главата от мен 🙂
      Поздрави най-сърдечни!

      1. Мария, благодаря ти сърдечно за подробния отговор! Ще се възползвам от информацията и при първа възможност ще си пробвам късмета с фонданите. Аз също обичам сладко, така че захарта не ме притеснява. :)))))))) Просто не ми се иска, да бъде побутвано (както ти казваш) покритието на страна в чинийката.
        Сърдечни поздрави!

        1. Няма защо Руми, радвам се че съм ти била полезна!

          Винаги има хора, които се грижат за фигурата си (няма лошо) и предпочитат да не си го хапнат 🙂
          Имам близка която го побутва и винаги извинително ми казва: „Мария, не че не ми харесва, но се боря с калориите – нали знаеш?!“
          Аз не се засягам от това! Важно е тортата да бъде харесана, е ако се омете до троха заедно с фондана – тогава ми е много приятно!
          🙂

          Успех, Руми ще се радвам всичко да ти се получи добре като решиш да опиташ и да ви е сладко 🙂

  5. Мими, чудесна е тортата! И фигурките, и полянката, всичко много ми допада. Страхотни сладури са всички 🙂
    И аз винаги съм искала да направя торта с Мечо Пух и компания, но все решавам да бъде нещо друго.
    И аз да кажа за фондана – при нас почти никой не го яде. Но това не ми пречи да го ползвам. Може по-голямата част от него да отива в кофата, но пък създава WOW ефект 😉
    Поздрави и много пролетно настроение!

    1. Благодаря ти Елинака!
      И аз си я харесвам със всичките и кусури 🙂

      Засякохме се на линия – аз пиша нов пост 🙂

      О, и аз като теб тръгвам да правя нещо и в последният момент може да се завъртя на 180 градуса и да направя нещо друго (не само по отношение на тортите)

      Даааа… за фондана явно е въпрос на вкус и на предпазване от калорийте – аз го харесвам!

  6. здравей ,отново аз
    искам да те помоля да ми кажеш подходящи торти /имена/ за основа на такава украса с мечо пух и приятели
    погледнах рецептата за торта „милка“ ,мисля че изисква мн продукти,и като за първи път,ме е страх да рискува,а и честно казано ми се иска да е нещо с бели блатове и кафяв крем/шоколад/

    мерси отново,просто много ме вдъхновявате и искам да се втурна в кухнята и да правя вълшебни красоти…както казва още една ваша почитателка в коментарите си
    хубав ден

  7. и само още един въпрос,имам готово парено тесто в хладилника,предполагам трябва да го извадя няколко часа преди да започна да украсявам с него

  8. Привет Ани!
    Аз вече дадох 1-2 конкретни идеи за торта (в коментарите за захарното тесто), които смятам за изключително подходящи за начало. В смисъл, че с тях нама опасност от гаф, защото не са сиропирани или с много кремове. Ако те не са ти допаднали – прегледай съдържанието на блога ми или потърси нещо из нета, което ще ти е изгодно като продукти или като начин на изпълнение. Гледай обаче тортата да не е с много кремове и много сиропирана, защото може да ти се размекне захарното покритие. Съобрази се и с вкуса, които би допаднал на семейството ти!

    За тестото – правилно си мислиш трябва да го извадиш преди да започнеш работа с него, за да стане на стайна температура!

    Сърдечни поздрави, спорна работа и вкусен резултат!

  9. Tortata e prekrasna,pozdravleniq,na kraq na tazi sedmica i az shte se opitam da q napravq 🙂 samo che s edna kiparska recepta za torta koqto e tvarda ne e meka.. no se pritesnqvam dali 6te uspeq da napravq me4o,tigar,pras4o i yori 🙂 dano stane… Imam samo edin vaoris. Moje li da gi napravq 5-6 dni predi rojdenniq den. Moiqta princesa stava na2 gd ( 22.03.12) ,drugiqt 4etvartak, a v nedelq 6te se zahvanem s edna priqtelka s tortata. Misalta mi e dali ne moga da prigotvq puh i priqteli den dva predi nedelq za da imame vreme po ukrasata. I dali sedmica v hladilnik 6te istarpi ukrasata,zashtoto tazi torta iska nqkolko dena za da stane…?

    1. Привет Илияна!
      Фигурките може да ги изработиш и седмица по-рано, че и повече. Съхраняват се на стайна температура, не в хладилник. на тортата може да ги поставиш от предният ден или в денят на сервирането.
      Понякога по-дългият престой на фондана в хладилника, не му се отразява добре (ако в хладилника има влага) затова фигурките не се държат в хладилник. То във фондана няма какво да се развали от престоя на стайна температура.
      Успех с тортата и ще се радвам да ви се получи добре!

  10. Първо моите адмирации! но искам да попитам как да залепя фигурките за тортата? 🙂

    1. Деси, може да ги залепиш с малко глюкоза или когато ги изработваш на всяка да забиеш по една клеча за зъби от долната страна – половината на клечката да е в захарното тесто, а другата да остава на вън. Тогава обаче ще ти трябва морска пяна или нещо подобно върху което да забучих фигурките докато ги правиш и съхнат.
      Моите не са залепени, просто са поставени върху тортата.

  11. Здравей Миме 🙂 Искам да те попитам мога ли да направя тези животинки от парено захарно тесто??? И ако да- нужно ли е да ги оставям да съхнат или направо да си ги сложа върху тортата??? Благодаря ти предварително 🙂

    1. Привет Айлин!
      Пареното захарно тесто съхне по-бавно и смятам, че изработването на фигурки като тези, ще е по-трудно с него, отколкото с фондан. При всички положения трябва да засъхнат преди да се сложат върху тортата.

    2. Привет Айлин!
      Разбира се че може, но смятам че изработването им от парено захарно тесто ще е по-трудно, отколкото ако са от фондан, просто защото пареното захарно тесто съхне доста по-бавно от фондана. При ввички положения ще трябва да изсъхнат преди да се поставят върху тортата.
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: