Супер Мекички и Вкусни Малки Козуначета

Супер Мекички и Вкусни Малки Козуначета

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаТова е най-краткият начин по който мога да опиша тези козуначета – супер мекички, вкусни и изключително интересни като начин на приготвяне. Рецепта видях преди време в прекрасният блог на Руми. Много се впечатлих от „стартера” и изобщо начина по които изглеждаха! Записах си рецептата и не след дълго я приготвих.

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаСтават страхотни!!! Непременно ги опитайте! Руми казва, че оригиналната рецепта е малко по-различна като количество на продуктите. Аз нямах възможност да я видя преди направата на Козуначетата, че нямах Интернет…

Супер Мекички и Вкусни Малки Козуначета… и аз също промених някои неща – замених водата за тестото и сухото мляко с прясно мляко, промених малко и количеството на нишестето. Давам рецепта, така както съм я приготвила.

Супер Мекички и Вкусни Малки Козуначета

Необходими продукти за стартера:

25 гр. башно

150 мл. вода

Необходими продукти за тестото:

150 мл. топло прясно мляко

7-8 гр. (2 равни ч.л.) суха мая

½  ч.л. сол

450 гр. меко брашно

40 гр. царевично нишесте (или пудинг „Ванилия“)

80 гр. захар

1 голямо яйце (63 гр.)

75 гр. размекнато краве масло

настъргана лимонова кора

1 ванилия

+ допълнително малко брашно за овалване на тестото и при усукването му

За намазване и наръсване на козуначетата:

Супер Мекички и Вкусни Малки Козуначета1 жълтък

1 с.л. мляко

едра кристална захар или ванилова захар

Начин на приготвяне:

Започва се с приготвянето на стартера: Водата се кипва в малък съд на котлона. отстранява се и към нея се прибавя брашното. Разбърква се енергично, докато стане гладка смес. Оставя се на страна да се охлади. През това време маята със солта се разтварят в топлото прясно мляко – оставя се да шупне.

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаСложете всичките сухи продукти в купата на миксера, прибавете шупналата мая, охладения стартер, яйцето и лимоновата кора. С вилка(и) за тесто, се бърка 4-5 минути, докато се получи гладко, лепкаво тесто. Без да се спира миксера се добавя мекото краве масло (на порций), като изчаквате да се усвои напълно от тестото между отделните добавки. Изсипете готовото тесто върху набрашнена повърност, оформете го на топка и го сложете в намазнена купа.  Покрийте с домакинско фолио и малко одеало и го оставете на топло да втасва. Трябва да удвои обема си. Тестото е доста лепкаво след като се замеси в началото, но след като втаса става еластично и много приятно за работа.

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаВтасалото тесто се прехвърля върху набрашнен работн плот. Омесва се леко и се оформя на дълъг цилиндър. Нарязва се на 24 парченца (или на желания от вас брой). От всяко пърче се оформят дълги „въженца“. Всяко „въженце“ се завръзва на хлабав възел – получава се венец. Подпъхнете свободния му горен край отдолу – нагоре в центъра на полученото венче, а долния свободен край изтеглете нагоре и прекарайте през дупката в средата отгоре-надолу. Слепете двата края с пръсти отдолу, за да не се вижда снадката. Подредете оформените венчета в тава с незалепващо покритие или застлана с пекарска хартия и ги оставете на топло да втасат за 30-40 минути. Когато втасат се намазват със жълтъка, размесен с прясното мляко и се наръсват с едра кристална захар.

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаПекът се в предварително затоплена фурната на 180°-200°С със завихряне на въздуха. За изпичането са нужни 20-25 мин., но времетраенето ще зависи и от големината. Готови са когато добият приятен златист загар.

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаВкусни са и  топлички и охладени!!!

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаИ както Руми казва: „От това тесто можете да направите също така и козуначени кифлички, като им сложите по една лъжичка мармалад вътре. Убедена съм, че ще са невероятно вкусни!“

Супер Мекички и Вкусни Малки КозуначетаНадявам се да се усладят и на вас!

Супер Мекички и Вкусни Малки Козуначета

Last updated by .

20 thoughts on “Супер Мекички и Вкусни Малки Козуначета

  1. Е, Мария, убеди ме да ги направя 🙂
    Ако ти кажа откога ги гледам!!!!
    Прегръдки и усмихнати, пролетни дни!!

  2. Мария,наистина изобилието от козуначени предложения при теб е безкрайно!Познавам това оформление от едни картофени питки на Нанита и много го харесвам,ефектно се получава!Козуначетата са бонбон направо,а и много подходящи за подарък на празника!С хубава карамелова коричка,пухени отвътре!
    Прекрасни са!

    Весел празник !

    1. Елексир, скоре ще му се види краят 🙂
      Всъщност още един козунак имам да показвам – той ми беше фаворит и козуначената тортичка тази година – разкошна стана!
      Това ще са последните, обещавам!

      Хубава вече от мен!

  3. О,моля те,показвай смело,че то си е истинса наслада за окото!С удоволствие ще разгледам и следващите ти рецепти,даже съм вече любопитна за този твой фаворитен козунак!И за тортичката!

    1. 🙂
      Козунака, за които казах, че ми е фаворит – влюбих се в него!
      Много дападна на моя вкус…
      … а тортето е леко, пролетно и ароматно!!!
      Да не се притеснявам значи от отечение по моите козуначени истории 🙂

  4. ще ги пробвам за утре, че трябва да нося на 1 пикник,
    ако ги направя на 1 голям коузунак как да го изпека?

    Благодаря ти предварително

    1. Райне здравей!
      Ако го направиш на голям си го печеш по стандартният начин, в зависимост от особенностите на фурната си. Когато са малки ще се изпекът по-бързо!
      Козунаците в моите фурна най добре се получават на 180 градуса със завихряне на въздуха!

      Поздрави!

  5. Направих ги – страхотни са (и най-вече се правят лесно…:)
    Това нещо – „козунаците“ е нещото, което най-много ме е „плашило“ (не съм смеела да се захвана, защото „си трябва майсторлък“).
    Ако не бях видяла рецептата Ви сигурно нямаше да се престраша никога да се захвана да правя козуначета (и щеше да е жалко).

    „Открих“ блога Ви преди две години, когато търсех как да направя фондан за торта на по-малката ми дъщеричка – намерих вашето захарно тесто. 🙂
    Това не са единствените неща, на които се научих от блога(престраших да опитам).
    Френските макарони бяха обаче голямото попадение 🙂
    Голямата ми дъщеря много искаше (а като цена за закупуване са …)
    Благодарение на една от Вашите публикации намерих сайта на Sunshine’s kitchen и от общите ви обяснения правенето на макарони се превърна в нашето забавление с каката (когато малката спи:). Това, което обаче установихме единодушно е че бадемовото брашно е по-вкъсно като се замени с лешноково (смлени лешници).
    Наистина Ви благодаря за вдъхновението (и най-вече куража, който ми вдъхнахте 🙂

    1. Диди, „Страхът е проклятието на човечеството“ – не съм го казала аз 🙂
      Така че, много се радвам, че си се отърсила от него и си приготвила всички тези вкусни неща за семейството си!
      Нали може на „ти“?!

      А френските макарони и аз много ги харесвам с бадемово брашно!
      Да даваш смело напред, и за в бъдеще!
      Поздрав най-сърдечен!

  6. Mimeeee, Mime…Ot koga se kanq da pravq kozunak, no ne moga da se prestrasha…No dnes kato vidqh tezi hubavelki i ne mojah da im ustoq 🙂 Vinagi mesq na ruka, no ti zrichno si pisala da se umesi s mikser- taka i napravih, samo deto dobavih i stafidi…Stana naistina doooooosta lepkavo i…malko techno testo…uvalqh go uj v brashno i sega chakam da vtasa… Dano da stegne…Shte pisha dovechera za rezultata 🙂

    1. Айлин, всяко тесто може да се направи и ръчно ако иска човек.
      Това тесто когато се замеси е доста лепкаво и затова е по-удобно с миксера.
      След като втаса с измесва с още малко брашно, преди да започне оформянето на козуначетата и на снимките се вижда че постоянно се работи с голямо количество брашно, за да не лепи тестото. Успех желая!

  7. Честито Рождество, Мария!
    този Великден се престраших да направя първия си козунак, като си мислех, че е страшно сложно, но много се забавлявах и ми доставиха голямо удоволствие тези малки козуначета!!! Станаха страхотни и домочадието ги излапа за нула време, като ми заръчаха по-често да ги правя!
    Чудна рецепта, благодарим за споделянето! Вече няма да се страхувам от правенето на козунаци 🙂
    Бъдете здрави, Мария!

    Поздрави от БГ

    1. Вени, Честито Рождество и за теб и семейството ти!!!
      Малко е на „патерици“, но по-добре късно, отколкото никога! 🙂
      Нямало е от какво да се притесняваш! Ти си толкова сръчна, че изобщо не съмнявам, колко вкусни козуначена си спретнала!
      У нас не си правим козунак само по Великден – всички го обичаме, така че нищо не ти пречи и ти да правиш по-често на децата щом и твоите го обичат! 🙂
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  8. Цяла година не се сетихме да ги правиме и сега като наближи Великден ни „осени вдъхновение“ за козунаци 🙂
    Голямата ми дъщеря (12год.) беше поканила приятелки да гледат филми в къщи. И след цял ден (от 11 до 19 часа) гледане на „Здрач“ и всички следващи го филми реших да ги позабавлявам с правене на козуначета. На децата (участваше и малката – 4год.) наистина много им хареса а и след това – харесаха и резултата. Докато се печеше следващата тава – изяждаха готовата продукция.

  9. Здравей, Мария!:)
    Днес ще изпробвам рецептата ти за тези на вид малки бижута, вдъхнови ме. Правила съм почти всички от твоите питки и резултата е винаги чудесен- на вкус и на вид! Едно нещо малко ме смути в рецептата:“През това време маята със солта се разтварят в топлото прясно мляко – оставя се да шупне“. Нали солта „изяжда“ маята, затова я разтваряме със захар? Да не би нещо да пропускам?
    Ооо, пропуснах Христос възкресе с пожелание за все така сполучливи предложения!

    1. Привет, Елена!
      Воистина возкресе!
      Няма грешка в рецептата! 🙂
      Многократно е езпитана от мен (а както се вижда и от коментарите) и от доста други хора.
      Иначе и аз съм чувала това за маята и солта… но пък и доста рецепти съм спещала (и правила) при, които маята се смесва със захарта и солта и чудесно са набухвали…
      Знам, че захарта подпомага набухването на маята, но лично аз не съм убедена, че солта му пречи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: