Погача Житен Клас

Погача Житен КласНа тази погоча и бях хвърлила око още от миналата година, и ето че и доиде времето. За пръв път я правих по Коледно – Новогодишните празници и понеже бързах нямах много време да се постаря със снимките. Самата погача успях да я „щракна“ веднага след изваждането и от фурната и така и не направих повече снимки… Вижте първата ми погача Житен Клас – така се е раздула, че е загубила форма – снопчето със житни класове почти се е пръснало. Мира ме успокои, че било добра поличба – такава надута питка, която направо се „пука по шевовете“ 🙂 Може обаче да видите и чудесните снимки  на Евелина.

Погача Житен Клас

Със сигурност много скоро ще мога да обновя поста си със хубави снимки, защото се получава страшно мекичка погача – толкова много ми хареса, че от същото тесто за Новогодишната вечер направих и една питка Дядо Коледа.

Необходими продукти:

Прясното мляко трябва да е затоплено (не горещо), а всички останали продукти трябва да са на стайна температура.

Погача Житен Клас

300 мл. топло прясно мляко

3 яйца (150 гр.) – аз сложих и белтъка оставащ от яйцето за намазване на питката

4 с.л. кисело мляко – ползвах 4 с.л. цедено кисело мляко, беше 100 гр.

4 с.л. (28 гр.) олио

1 кубче мая или 1 пак. (от 11 гр.) суха мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

около 800 – 900 гр. брашно

За намазване на погачата:

1 жълтъкПогача Житен Клас

1 с.л. прасно мляко

1 с.л. олио или разстопено масло

За поръсване:

сусам

масло за намазване на погачата след изпичане

Начин на приготвяне:

Понеже беше посочено приблизителното количество на брашното, решех да замеся тестото с помоща на машината за хляб. Ако месите на ръка ще се приготви по същата процедура, просто работата на машината ще е заместена от ръчно измесване на тестото. Най-напред се приготвя закваската. Маята, захарта и солта се разтварят в част от топлото прясно мляко. Добавя се брашно, колкото да се получи каша. Съдът се покрива с домакинско фолио (cling film) и кърпа (или малко одеало) и се оставя на топло да втаса. Необходими са около 10 минути – сместта увеличава обема си и става на шупли.

Погача Житен Клас

Докато маята втаса си приготвяме останалите продукти. Яйцата се разбиват с останалото прясно мляко. Добавят се киселото мляко и олиото. Получената смес се изсипва в контейнера на машината за хляб. Добавя се закваската и брашното. Машината се оставя да замеси и втаса тестото. Когато този процес приключи, тестото се омесва малко върху кухненският плот, за да излезе въздуха. Ака е нужно се добавя още брашно, но имайте в предвид, че трябва да е меко, но да не лепи. Разделя се на 2 части, като едната е малко по-малка от другата.

Погача Житен КласОт едната част (1 част) – тази, която е по-малка се оформя основата за питката, като и се придава продълговата форма – тясна в единият край и широка в другият (подобна на цигулка). Препоръчвам тясната част (там където ще са стъблата на житните класове), да я направите наистина тясна. Другата половина тесто (2 част) се разделя на две (2.1 и 2.2). От едната част ще се оформят стъблата на житните класове, а от другата главичките на класовете.

Погача Житен КласПърво се оформят фитилите за житните стъбла. За по-лесната им и равномерна направа си разделих тестото (2.1) на 8 топки. Една от топките се отделя за изработване на връзка за „житният сноп“. От всяка от останалите 7 топки се оформя фитил, които се разрязва на 3 части. Всяка част се дооформя на тънко, дълго фитилче и се слага (леко небережно) в тясната част на погачата. Това са стъблата на житните класове. Предварително отделеното топче за „завръзване“  на житните класове се оформя на фитил, които се връзва на възел в средата. Опасва се около житните стъбла, краищата му се подгъват под питката. !!!Не стягайте много връзката, оставете я по-хлабава, за да не се скъса при довтасването и печенето на питката. Може преди да „вържете“ житните класове да ги съберете с ръка в областта, където ще бъде поставена „връзката“.

Погача Житен КласТестото одтелено за житните съцветия (2.2) също се зарделя на 8 части за по-ръвномерното изразходване на тестото. От всяка част се оформя фитил, които се нарязва на малки парченца. Всяко се оформя (така както се вижда на снимката), като късо, дебеличко фитилче със заоблени (заострени) крайчета. С малка ножичка всяко фитилче се кръцка тук там – така като е показано на снимката. Това са житните съцветия. Нареждането им върху основата на погачата започва от външната и страна към вътрешната (към стъблата). За по-доброто им прикрепяне, може да намажете основата на погачата със сместта за намазване преди печене и след това да подредите „житните съцветия“. Оформената питка се оставя на топло да втаса.

Погача Житен Клас

Когато втаса се намазва с жълтька смесен с прясното мляко и олио. Житните съцветия се поръсват със сусам. Пече се в предварително затоплена фурна със завихряне на въздуха на 175°-180ºС. Когато се изпече се намазва с масло.

Погача Житен КласИзчакаите да се охлади леко, и я преместете от тавата, в която се е пекла.

Погача Житен КласЕто и едно парченце…

Погача Житен Клас

Last updated by .

2 thoughts on “Погача Житен Клас

  1. За много години, Мария! Да сте здрави и щастливи! Питката ти се е получила чудесна. Изглежда ми на добра поличба – ще има по много от всичко :). Поздрави и хубава година!

    1. Благодаря ти, Станимира!
      Честита да е и за теб Новата Година и нека да е здрава, изпълнена с обич и късмет!!!
      🙂
      Да и аз това си казах – ама така се разду тая питка – така се самоуспокоявах, че поне като не успях да я докарам с перфектен външен вид дай боже това да е както казваш и ти добра поличба 🙂

      Поздрав най-сърдечен и слънчеви прегръдки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: