Калмари със Сметанов Сос

Калмари със Сметанов Сос
Калмари със Сметанов Сос

Ето ги обещаните от преди няколко дни калмари! Мога само да кажа, че който ги е опитал се е влюбил в тях!!!


Калмари със Сметанов Сос

Рецептата е адаптирана от  „Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене”.

Калмари със Сметанов Сос

Необходими продукти:

750 гр. калмари (притеглени са изчистени)

60 гр. кломид лук (притеглен е обелен)

Калмари със Сметанов Сос

125 гр. почистени моркови

100 гр. прясно изцеден лимонов сок

около 70 гр. копър

магданоз – по желание

7 гр. сол (или в количество по ваш вкус)

черен пипер на зърна

70 гр. краве масло

450-500 гросновен сметанов сос

Приготвяне:

Калмарите се почистват и измиват. Отцеждат се от водата и се „мариноват“ за 10-15 минути в лимоновият сок! И повече време да останат с него – не им вреди. Не се измиват от лимона, а просто се отцеждат.

Калмари със Сметанов Сос

Ако не сме приготвили основния сметанов сос предварително сега е момента да го направим. Вижте тукНарарежете си магданоза и копъра, морковите и лука -не на много ситно.

Калмари със Сметанов Сос

Калмарите се нарязват на пръстенчета (може да се нарежат и след като се сварят). Слагатсе в тежджера, посоляват се и се паръсват с черният пипер на зърна. Заливат се с вода колкото да ги покрива. Добавят се 3-4 целе стръкчета копър и тенджерата се слага на котлона. Когато се сварят се отцеждат от водата и се отстраняват зрънцата чер пипер.

Калмари със Сметанов Сос

Задушаваме отцедените каламари (както са си с монковите и лука) в масълцето. Прибавяме предварително приготвения основен сметанов сос и оставяме ястието да вари на тих огън за около 5-8 минути.

 Преди да свалим от огъня ръсим обилно с нарязаните копър  и магданоз.

Калмари със Сметанов Сос

За гарнитера се поднасят  Картофи с Масло за Гарнитура (Картофи Соте), обилно поръсени с копър и магданоз.

Калмари със Сметанов Сос

Стават страхотни, ето и ощи наколко снимки подканящи изкусително да пробвате калмарите…

Калмари със Сметанов Сос

Мммдаа… голяма вкусотия са!!! И чашка изстудено бяло вино е чудесно допълнение!!!

Калмари със Сметанов Сос

Last updated by .

18 thoughts on “Калмари със Сметанов Сос

  1. Odlicno ,ja obicno jedem lignje (kalamare) przene, sa grila, rizoto ili na buzaru. Ovako sa vrhnjem (smetanom) nisam nikada ni cula ni vidjela. Izgleda super ukusno!

  2. Ето и обещаните калмари!
    Очаквах ги!
    Много изкусителни и апетитни!
    Страхотна рецепта!
    Поздрави и хубав ден, Мария!

  3. Ох, Миме, рано сутринта преглъщам 🙂
    Невероятни снимки и голяма вкуснотия!
    Поздравления и хубава седмица!

  4. Благодаря на всички ви за положителните отзиви!
    Каламарите по този начин са невероятно вкусни!!!

    Лека, усмихната и сита вечер!

  5. Много ми харесва рецептата! При първа възможност ще я приготвя, харесва ми че има копър. Любопитна съм за вкуса и аромата. Поздрави!

  6. Кате, гарантирам ти, че ще ти харесат – стават невероятни!

    Поздрави и от мен!

  7. Здравей,Мария!
    Рецептата изглежда страхотна, но имам 1 въпрос – не успявам да отворя страницата за осн. смет. сос – излиза съобщение, че страницата не съществува…Да попитам – сосът от сметана, прясно мляко,масло, лимонов сок и брашно ли е? Благодаря предварително!
    Поздрави от вече не толкова топлия Пиреус с пожелания за по – коледно настроение! :))

    1. Привет Жанета!
      Линка към страницата не работи заради преместването ми от Bloger в WordPress просто насочва към място където е била рецептата а сега там няма нищо – ще ми е нужно време да оправя това във постовете които имат линкови към други мои постове. Може да ползваш търсачката в сайта ми, за да намериш някои такъв пост…
      Иначе сега поста е на този линк:
      http://www.mycookingbookblog.com/?p=113
      И си права с тези продукти се прави основният сметанов сос!
      Да ви е сладко и поздрави от все още топлият Кипър
      🙂

      1. Благодаря! Започвам я 🙂 Тази година Никулден ще е без шаран, но пък с подобаващо количество морски дарове от Гърция и хубаво шардоне от България! Весели празници!

        1. А… Весел празник и на теб мила!!!
          Да знаеш, че стават много вкусни тия калмари!
          И в къщи тази година сме на морки дарове, но днес смятам да пусна една рецепта за риба…
          Хубава вечер!

  8. Еххх, тази рецепта веднага ме „грабна“. 🙂 Направо я усещам, че е по мой вкус.
    Мъжът ми купи калмари и в търсене и чудене как да ги направя ,попаднах на твоята рецепта. Някак си не ми се искаше да са панирани и изпържени, а нещо „по-засукано“. След, като видях тези фантастични снимки за нула време реших, че това ще е рецептата ! По принцип избягвам да правя, рецепти състоящи се от много компоненти – сос, картофи, калмари ( не за друго.. просто бебето ми , не винаги ми оставя възможност да прекарам повече време в кухнята ) , но сега ще рискувам. Сега чакам бебето да се събуди и отиваме на пазар за останалите продукти. 🙂

    Поздрави на слънчев Кипър от студената и мрачна София

    1. Яна, рецептата става страхотна и със съгурност ще се хареса на всеки почитател на морските продукти.
      Малко време отнема основният сметанов сос, иначе самите калмари стават за нула време.
      Правила съм рецептата и на бързо, без да приготвям основният сметанов сос – добавяйки просто сметана – пак стана добре, но ако можеш да си приготвиш сметановият сос ще превземеш напълно сърцето на съпружето с неповторимият вкус на тази гозба.
      🙂
      Хайде, дано бебчо да слушка и всичко да е като по ноти!
      🙂
      Сърдечен поздрав от мен!

  9. А има ли някаква тънкост при приготвянето, че прочетох някъде , че при дълга топлинна обработка калмарите ставали жилави:) Благодаря! Хванах се на бас с мъжа ми , че няма да ги направя жилави и никак не ми се иска да го загубя :Д

    1. Привет, Иве!
      Няма никаква специална тънкост, освен ако правилата за готвене на риба и морски продукти не се струват тънкост за някого!
      Не е сложно!
      Пък и има доста логика в тези правила. Обикновено рибите и морските продукти се обработват за кратко на висока температура, за разлика от месата, при които добрият резултат се получава на умерена температура за по-дълго време.
      Калмарите са мускул и продължителното им варене или пържене ще ги направи жилави, това се отнася за мидите и останалите морски дарове. Никога не съм засичала време, пък и то ще зависи от големината на ползваните екземпляри, котлоните на които се готви и от количеството което се приготвя. Това е нещо което се научава с опита и с течение на времето имам в предвид това, да знаеш кога са готови само като ги погледнеш. Може ако имаш желание да си поиграеш да засичаш време и да си отбележеш резултата, така следващият път ще си по-уверена.
      Специално в тази рецепта, топлината обработка е на два пъти, така че око прибързаш с изваждането им от водата, после ще ги оставиш във соса да се до сварят. Ако са добре сварени във сосчето ще ги сложиш колкото да се смесят с него. Най лесният начин е да ги опитваш по време на варенето, ако не си сигурна.
      В тази рецепта (при варенето на калмарите) се варят заедно със зеленчуци, аз не ги отстранявам след варенето и ги използвам в ястието, имай в предвид да ги нарежеш на дребни парченца или да ги до свариш ако е нужно. Ако ги отстраниш няма да има дначение, дори ако си клъцнала моркова на 2-3 парчета.
      Успех ти желая!

  10. Здравей Мария, за пореден път готвя от твойте рецепти. Много са хубави, но отново искам да обсъдим нещо. Според мен няма нужда от варене на калмарите. Една минута в тигана с лука и морковите според мен са достатъчни и се запазва морския вкус на калмара без да е суров 🙂

    1. Здравей, Любчо!
      Много се радвам, че рецептите от блога се услаждат и в твоя дом!
      Благодаря ти за отзива!
      🙂
      По принцип топлинната обработка на морските продукти е кратка на високи градуси, а с морски продукти като калмари, миди и някои други в никакъв слечай не трябва да се прекалява с варенето, за да не станат жилави…
      Абсолютно съм съгласна с теб, че няколко минути топлинна обработка са достатъчни за каламари, с размер като този, които се вижда на снимките по-горе, за да не са сурови.
      Тази рецепта обаче, е такава. Има и варене (от 1-2 до 4-5 минути в зависимост от това колко едри калмари ще бъдат ползвани). Лично аз не го пропускам!
      Разбира се всеки е свободен да импровизира с рецептата както намери за добре.
      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: