Зелеви Сарми с Праз Лук и Бял Сос

Пости Зелеви Сарми с Праз Лук и Бял Сос

Зелеви Сарми с Праз Лук и Бял СосОбичате ли сарми? Ние у дома – много!!! Е, мъжката част определено ги предпочита с месо, но на останалите ни допадат и така. Като дете винаги ми се е искало да се правят такива огромни сърми и в къщи! Мама и баба винаги ги правеха мънички като пръсчета (за една хапка), за тях сармите изглеждащи като тези от днешният ми пост, като че ли бяха символ на лош вкус или признак за не особенно добри кулинарни умения. Аз разбира се, изобщо не смятах че е така, защото бях опитвала в домовете на приятелите си по-големи зелеви сарми и на вкус по нищо не отстъпваха на тези, които се приготвяха у дома. Сега няма кой да ми прави забележки за големината на сармите, които навивам и понякога обичам да ги правя такива бабанки – особенно когато са зелеви 🙂 Днешната ми рецепта е подходяща за вегетариянци. Ако пропуснете яйчния сос ще бъдат и постни и може да ги приготвите и за Бъдни вечер или по време на пости. Ако решите да ги оформите по-малки ще бъдат подходящи за предястие или за менюто на някое парти – винаги е хубаво да има нещо без месо.

Необходими продукти:

6 големи зелеви листа (от кисело зеле)

1 каф. ч. олио

1 домат – нарязан на кубченца

½ кромид лук

½ праз лук

1 морков

1 ч.ч. ориз

1 дафинов лист

1 равна ч.л. червен пипер

½ ч.л. черен пипер

1 ч.л. сол или количество на вкус

½ ч.л. чубрица

½ ч.л. джоджен (мента)

2 ч.ч. топла вода

+ 1 каф.ч. топла вода за заливане на сармите

+ 1 каф.ч. бяло вино за заливане на сармите

За белият сос:

1-2  яйца

2-3 с.л. кисело мляко

соса от тавичката, където са се пекли сармите

Начин на приготвяне:

В олиото се задушават наситнените моркови, кромид лук и праз лук. Добавя се почистеният и измит ориз и се запържва леко, докато стане като стъклен. Добавя се червеният пипер и се разбърква. След това се прибавят доматите нарязани на кубчета, дафиновият лист и останалите подправки.Сместата се разбърква често и се оставя на огъня за 1-2 минути. След това се залива с 2 ч.ч. гореща вода. Огънят се регулира и сместта се оставя да клочи тихо докато ориза поеме течността.

Зелеви Сарми с Праз Лук и Бял СосС получената смес се оформят големи сарми. Нареждат се в йенска тенджера с похлупак. Заливат се с 1 каф.ч. вода и 1 каф.ч. бяло вино. Пекът се във умуруна фурна, под похлупак.  Когато са почти готови може да ги отхл,пите за да изври излишната вода или да направите соса: Яйцата се разбиват с вилица заедно с киселото мляко. Към тях на струя се прибавя от соса, в който са се готвили сармите – не е нужно да добавяте всичкият, но поне половината. Става нещо като застройка. След това яйчно млечната смес се налива равномерно върху сармите и тавичката се връща във фурната поне за 5-10 минути.

Зелеви Сарми с Праз Лук и Бял СосСлед това може да сервирате. 

Зелеви Сарми с Праз Лук и Бял Сос

Last updated by .

6 thoughts on “Зелеви Сарми с Праз Лук и Бял Сос

  1. Много харесвам малки сърмички (като външен вид), ама да има кой да си играе да ги навие вместо мен. И моите са „бабанки“ като твоите, но си абсолютно права- с нищо не са по-лоши на вкус. А с праз лук са направо страхотни! Добре че ми припомни откога не съм „свивала сърмите“:))) на моето фемили, че да го направя! Хубав ден!

    1. Миленка, аз най ги харесвам средно големи, защото при малките, освен че е извънредно пипкаво, има по-малко плънка и повече листен материял 🙂
      Иначе най-мързеливият начин за свиване на сърми е този 🙂

      Радвам се, че съм ти припомнила нещо вкусно!

  2. Страхотна рецепта! В къщи също обичаме много зелеви сърми. Баба ми ги правеше по подобен начин и аз ги обожавам още от детството ми.
    Слънчев и усмихнат уикенд!

  3. Дойде времето и на зелевите сармичи 🙂 С такъв сос не съм опитвала, но ми даваш добра идея, благодаря, Миме!

    1. Мария, аз този сос страшно много го харесвам със зелевите сарми – опитай го – страхотно съчетание!

      Поздрави и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: