Бакалава с Орехи, Бадеми, Шамфъстък и Сироп със Розови Листа

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп със Розови Листа

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови ЛистаРозите в двора ми продължават да цъфтят и в момента – обожавам ги!!! Те са с най-красивият розов цвят и най-прекрасният наситен розов аромат, които биха могли да имат градинските рози. Преди 3-4 години видях такива рози в една вила, покрай която минаваме. Бях завладяна от цвета им, и през зимата когато се подрязват взех клонки от тях и ги засадих в двора си. Всички се прихванаха. След като започнаха да цъфтят освен от красотата им, бях завладяна и от аромата им, които е невероятно силен! Рекох си: „Голям късмет – хем красиви, хем ароматни!“

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

От тях миналата година правих сладко от рози, но нямам снимки от процеса на приготвянето, така че все още не съм го показала. До година се надявам да имам достатъчно маслодайни рози (засях ги тази година) и да споделя как правя това чудно сладко. Трябва да ви кажа, че преди няколко седмици имаше доста нацъфтели рози и бях набрала колкото за една доза сладко, но се хванах на приказка и сладкото ми загоря – отиде на боклука и много ме доядя 🙁

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

Сега обаче няма да си говорим за сладко то рози, а за една чудна баклава, ухаеща на рози и масло. Количеството масло (мазнина) изглежда найстина страшно много, а сиропа оскъдно малко, но се възздържах от промени и се радвам, че го направих – получи се много хубава баклава. Рецепта е от турската кухня. Адаптирана е от книгата „The Complete Book of Turkish Cooking” – Ghillie Başan.

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови ЛистаПравих баклавата в ресторанта, а там котлоните са много силни (дори намалени до минимум) и малкото количесво сироп много бързо се свари и сгъсти. Когато го оставих да изстива започна да кристализира и затова добавих още малко вода (към ½ ч.ч.), и лимонов сок (той щеше да възпрепятства захаросването), върнах го на котлона и го възварих. 

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

Необходими продукти:

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

1 пак. (от 500 гр.) кори за баклава

175 гр. clarified butter (претопено масло, ползва се в сладкарството), краве масло или слънчогледово олио – аз ползвах краве масло

100 мл. слънчогледово олио

450 гр. микс от ядки – орехи, бадеми и шамфъстък – нарязани на ситно

1 ч.л. (5 мл.) канела на прах

За сиропа:

450 гр. захар

30 мл. прясно изцеден лимонов сок

 2-3 с.л. (30 – 40 мл.) натурална розова вода

250 мл. вода – както вече споменах, аз добавих още около 100 мл. вода

7-8 венчелистчета от ароматна градинска роза

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 160˚С. Маслото и олиото се разтапят в подходящ съд на котлона или във микровълнова. Ядките се нарязват на ситно с нож. Може да се смелят и в блендер, но трябва да внимавате да не станат на брашно – ползвайте импулсен режим на блендера, така че да останат парченца ядки. Смесват се с канелата и се разбъркват добре.

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

Тавата, в която ще правите баклавата се намазва обилно със сместта от масло и олио. Ползвала съм овална тава. Може да се ползва правоъгълна или кръгла тава – каквато обикновенно ползвате за направа на баклава с 1 пак. кори. Корите за баклава се разделят на половина. На дъното на намазнената тава се поставя лист от корите за баклава. С помоща на четка се намазва обилно със сместта от масло и олио. Покрива се със втори лист – маже се с масло  и олио и така докато свърши едната половина от корите за баклава. Върху тях се разпределят скълцаните ядки смесени с канелата. Заравняват се и се покриват с останалите кори, като всяка се намазва обилно със сместта от олио и масло. Когато корите свършат, баклавата се нарязва с остър нож на парченца с диамантена форма или друга по желание. В резките се налива от останало масло – намазва се и повърхността на баклавата. Пече се около час или докато придобие красив златист загар.

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови ЛистаКогато сложите баклавата да се пече, пригответе сиропа: В подходящ съд се смесват захарта, водата и лимоновият сок. Слагат се на котлона и когато течността заври в нея се пускат розовите листенца. Огъня се намаля до тихо къкрене и се сварява сироп за около 10 мин. или докато се сгъсти. Когато се отстрани от огъня се прибавя розовата вода. Разбърква се за кратко – колкото да се смеси със сиропа и се оставя да се охлади.

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

Когато баклавата се изпече веднага се залива с охладеният сироп и се връща за 2-3 минути във фурната – аз това го пропуснах, защото тавата ми беше керамична, а знаете, че керамичните съдово задържат топлината дълго в себе си и когато залях със сиропа той буквално започна да ври в нея – така че не върнах обратно във фурната.

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

Оставя се да се охлади и престои поне 12-24 часа преди да се сервира.

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови ЛистаТук може да видите още снимки на тази баклава.

Бакалава с Орехи, Бадеми, Шам фъстък и Сироп  със Розови Листа

Last updated by .

14 thoughts on “Бакалава с Орехи, Бадеми, Шамфъстък и Сироп със Розови Листа

  1. Поздрави за оригиналната идея! Идея си нямам, само мога да предполагам за нежния, приятен аромат, който придават розовите листенца в баклавата.
    Усмихнат ден!

  2. Прекрасна е, Мими!
    Обожавам баклава! А с аромат на рози сигурно е неустоима!
    Страхотна идея!
    Поздрави и хубав уикенд!

  3. Изглежда невероятно тази баклава, а аромата само мога да си го представя, защото досега не съм опитвала такъв вариант с аромат на рози.
    Мария, прекрасна рецепта!
    Взимам си парченце 🙂
    Поздрав и хубав уикенд (поне при теб е още топличко)!

    1. Лети, на мен много ми хареса!
      Винаги може да опиташ с този аромат при който и да е рецепта за баклава!

      Ех, аз съм се затъжила за лошо време и дъжд, ама то кой каквото си няма – това му се иска 🙂

  4. Мария, много апетитна тази баклава, и си представям как ухае. И за пореден път съжалявам, че не съм ти наблизо :)))), веднага бих се самопоканила, че то как да устоиш на тази вкусотия…. :))))))

    1. Ех, Ели жалко наистина!!!
      🙂
      Ама не толкова – винаги може да я опиташ и у вас 🙂
      Сърдечен поздрав от мен – радвам се, че наминаваш!

  5. Мария, с тези рози ме върна към това лято и всичко, което опитах с розов аромат. Влюбена съм в розите! Тази баклава трябва да я опитам. И не се съмнявам, че ще я приготвя, защото ти много пъти си ме провокирала с интересни рецепти.
    И малко ти завиждам за розите в градината… 🙂

  6. Мария, за пореден път – твоите рецепти са уникални, а представянето им – повече от отлично. Не знам дали има рецепта, която да не съм изкопирала, а някои от по-бързите – и пробвала!
    Страхотен блог!

    1. Веси, много ти благодаря за доверието и положителността!

      Радва ме, че моето местенце е уютно и за теб – винаги си добре дошла!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: