март 6

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и РезенеПрез целият Февруари и началото на Март Колокотес са много популярни в региона, където живеем. Не че през другото време хората не ги приготвят, но тогава из ливадите е пълно със свежи, зелени клонки резене, което се ползва за плънката на това традиционно печиво. В някои рецепти резенето изобщо не присъства, но смея да твърдя, че с него питките стават по-хубави. Аз ползвам резенето доста умерено, защото зелената му част има доста силна миризма, за която мога да кажа – консумирам я, но не е сред любимите ми, или по-точно – харесва ми в зависимост от концентрацията на миризмата на подправката. Такова отношение имам и към друга подправка – кимиона. А може би истината (като се замисля) е проста, явно харесвам тези подправки в определени съчетания с продукти, а с други не ми харесват особено и ми се ще да ги усещам съвсем дискретно, за да ми допада вкусът на ястието. Няма обаче да отвличам повече вниманието ви с това. 

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Май съм го казвала и друг път (не съм сигурна), но това което много ме впечатли при повечето тукашни теста е това, че се разреждат с течнос до получаване на нужната консистенция. В България, обикновенно се добавя брашно до получаване на нужната гъстота. Този факт ми беше много интересен и го намирах за доста странен, но сега вече не е 🙂 Днешното тесто е такова. Би могло да се нарече основно тесто, което се ползва за доста традиционни печива. Прави се с брашно, сол, маслиново олио и (или) олио и вода (или прясно изцеден портокалов сок). Понякога в зависимост от рецептата може да има добавка на някакъв набухвател – бакпулвер, мая. Замесеното тесто задължително почива от 30 до 60 мин. – отново в зависимост от рецептата. Тази почивка позволява на продуктите да се свържат така по между си, че след престоя си тестото става доста еластично и въпреки, че изглежда твърдо и трудно за разточване, всъщност не се точи трудно, а е толкова еластично, че може да се разточи на много тънко.

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

 • Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.
 • Рецептата е адаптирана от книгата на Σάνδρη Λυσάνδρου „Μαγειρεύοντας για φίλους τόμος α”
 • Количеството на водата, дадено по-долу за тестото е точно количество вода, което аз съм изразходвала за замесването на тестото. Принципно в рецепти като тази за водата се казва, че е в количество нужно до получаване на  тесто за разточване. В зависимост от ползваното брашно, е възможно количеството и да варира, затова ако нямате опит е най-добре е да прибавите към брашното 1 ч.ч. от водата, а после да го разреждате по-малко с останалото количество вода.
 • Резенето и стафидите се добавят в плънката след като е престояла 10-12 часа, защото ако се добавят от самото начало, резенето ще почернее, а стафидите ще се напоят с мазнина и ще отнемат влажността от тиквата, която е нужна за набъбването на булгура.

Необходими продукти за плънката:

5 ½ ч.ч. (900 гр.) тиква нарязана на малки кубчета

¾ ч.ч. (127 гр.) булгурТрадиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

½ ч.ч. (108 гр.) олио

¼ ч.ч. (54 гр.) маслиново олио (зехтин)

щипк сол

1 ½ – 2 с.л. захар

¼ ч.л. черен пипер

1 ч.л. канела

1 ч.ч. стафиди

1 с.л. ситно наразани стръкчета (листната част) резене

За тестото:

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

4 ч.ч. (600 гр.) брашно

½ ч.л. сол

2 ч.л. бакпулвер

¼  ч.ч. (54 гр.) олио

¼ ч.ч. (54 гр.) маслиново олио (зехтин)

1  ¼ ч.ч. (312 мл.) хладка вода

Начин на приготвяне:

Плънката трябва да се приготви поне 12 часа преди приготвянето на Колокотес. На мен ми е най-удобно да приготвя плънката вечер, а на следващият ден да направя тестото и да оформя това традиционно печиво. Всички продукти за плънката, с изключение на стафидите и резенето се смесват в голяма купа или друг подходящ съд. Разбъркват се докато се смесят добре. Купата се покрива с памучна домакинска кърпа. Добре е сместта да се разбърка няколко пъти, преди да я оставите да пренощува. На другият ден плънката се разбърква периодично, докато приготвите тестото.Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със солта и бакпулвера. Прави се кладенче и в него се наливат двата вида олио. С пръстите на двете ръце се загребва от брашното, прекарва се през олиото и се претърква между дланите. Цялата смес в купата се разбърква с ръце, загребва се част от нея и се претърква между длани, докато всяка прашинка брашно се навлажни с олио. Получава се смес като трохи. Тогава се прави кладенче и в него се налива водата (налейте 1 ч.ч. от нея). Замесва се тесто. Ако е много твърдо се разрежда с вода. Добавят се по 1-2 с.л.  и се меси. Всеки път когато се добавя вода, към тестото, то започва да изглежда лепкаво и течно, но когато продължите да месите, отново става еластично и спира да лепи. Аз съм засякла, че тестото ми става супер с 1 ¼ ч.ч. хладка вода. Готовото тесто се поставя в купа или друг подходящ съд и се завива с памучна домакинска кърпа. Оставя се да почива около 30-40 минути. И повече да остане няма да навреди, но може да хване коричка и ще трябва да го поизмесите малко преди да го ползвате.

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Към плънката се добавят стафидите и нарязаните на ситно клончета резене. Разбърква се добре.

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Тестото се разделя на 20 топчета. Нареждат се в поднос или нещо друго подходящо и се покриват с домакинска кърпа, за да не съхне тестото, докато оформяте Колокотес, една по една. През летните месеци, когато е много горещо е добре кърпата да е намокрена и добре отцедена от водата, това ще предотврати изсъхването на тестото. Всяко парче тесто се разточва на тънко, на кръг с диаметър около 20 см. Може да оформите тестото и с дърпане, така както се прави дърпана баница. В едната половина на разточеният кръг се насипва от плънката (1/20 част от нея за всяка питка). Аз имам една голяма лъжица, когато я напълня добре, точно ми разпределя нужното количество плънка. Може би се равнява на 2-3 с.л. плънка. Вижте на снимката, плънката не трябва да достига до периферията на разточеният кръг тесто. Добре е да има поне 1 -1 ½ см. разстояние. Плънката се покрива (завива), с останалата половина от разточеният кръг. Получава се полукръг. Там където се срещат двата края на тестото се притискат с пръсти, за да залепнат.

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Краищатата на тестото се загъват нагоре към плънката – получава се ръб, които се притиска по цялата дължина с върха на вилица. Така плънката се запечатва. Не забравяйте да разбърквате плънката преди да я ползвате за следващата питка.

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Оформените Колокотес се нареждат в тава застлана с пекарска хартия. Пекът се в предварително затоплена не много силна фурна. Аз пекох на 165˚С за около 40-45 мин. Харесвам ги когато коричката стане хрупкава и като ги пека 45 минути, стават перфектни. Печенето в по-слаба фурна е наложително, защото тестото се разточва на тънко, а плънката има нужда да остане във фурната, за да може да омекне напълно тиквата. Тя омеква доста и от престоя си през ноща, но трябва да и се даде достатъчно време и във фурната. Знам, че има хора, които варят плънката (тиквата и булгура) и я отцеждат от водата. Аз обаче мисля, че става по-добре, по-вкусно без да се вари, да не говорим, че част от полезните вещества в тиквата и булгура остават във водата по време на варенето, а тя след това се изхвърля.

Традиционни Кипърски Колокотес (Κολοκοτές) или Питки пълни с Тиква, Булгур, Стафиди и Резене

Когато се изпекът се оставят в тавата да се охладят леко и след това се прехвърлят в подходящ съд. Консумират се и топли и студени. Страхотни си остават и в следващите 2-3 дни, но само първият ден коричката им е божествено хрупкава, след това омеква.

Last updated by .

Етикети:, , , , , , , , , , , ,

4 COMMENTS :

 1. By Candy on

  Много са интересни, благодаря и за поясненията за резене:). Прекрасни са тези колокотес!

  Reply
 2. Pingback: Саганаки с Карамелизирани Скариди и Резене | My Cooking Book Blog

 3. By iliev70 on

  Здравей Мариа, аз съм Димитър-бях 6 години в кипър от начало кухнята им не ми допадаше,но в послдствие ми стана много вкусна.Мария,като се сетя за халумито и направо ми се иска да отида до кипър ,да си взема и да си го сложа на скарата.Оххххххх полях се….много ми харесва,преди да си тръгна от кипър,бях решил да науча- с точност как се прави.Но не можах…..Мария искам да те помоля,ако можеш да разбереш с точност как става-и да го публикуваш в сайта.ще съм ви благодарен,,,Митко.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Здравей, Димитре и добре дошъл!
   Нормално е различната кухня да не бъде харесана от първа хапка – различните неща изискват малко време, за да се свикне с тях… Като цяло кухнята тук има доста общо и много различно с Българската…
   За халумито! Наистина е голям разкош!
   Приготвянето му не е сложно в домашни условия, на човек му трябва да види 1-2 пъти как се приготвя, и след това и сам може да си направи…
   Макар, че то всичко е и до въпрос на вкус. Знаеш един твърди, че така е най-добро, друг държи, че по-неговият начин е още по-страхотно…
   Преди години, докато свекър ми имаше животни съм се включвала да помагам за направата на халуми, и честно да си кажа съм си мислела да взема да приготвя халуми, за блога си с помощта на някоя баба или дядо от Кипър.
   Сега като пишеш с тази молба да знаеш, че ще видя от къде да се сдобия с мляко и ще приготвя пост за халумито! 🙂
   п.п. До колкото знам, го има и в България – в големите вериги супермаркети.
   Поздрави!

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари