Питки Ала Валентина Зуркан

Питки Ала Валентина Зуркан

Този пост трябваше да е публикуван отдавна, но поради големият брой на насъбралите се снимки все го отлагах… За което се извинявам на всички проявили интерес!!! Бях помолена да споделя повече за питката от този пост (на долната снимка). Е, най-сетне се наканих!!! По-добре късно, отколкото никога! 🙂

Тестото от, което са направени и двете питки е лесно и практично. Вече го споделих с вас. Имаше един период от време (през изминалата зима), когато го приготвях в двойна доза почти всяка седмица. Факта, че може да се съхрани в хладилник го прави доста практично. Децата ми много харесват вкусът му, то е изключително вкусно и много удобно за оформяне на печива. Идеално е за такива, на които е придадена някаква форма, т.е. тестото може да се приплете в интересна форма, която ще се запази при печенето. 

Покрай майсторското изпълнение на Диани се „запознах” с хлебното ръкоделие на Валентина Цуркан – златни и ръцете на тая жена! И понеже забелязах, че „плетката” на днешните ми питки, всъщност е специфичната, (основна плетка с която твори красоти Valentina Zurkan), реших заглавието на поста да е в нейна чест, макар че не съм ползвала тестото, което тя ползва. Не че ще покажа нещо ново, но ще видите стъпка по стъпка оформянето на тези две питки.

За оформянето на всяка една от двете питки ще ви е нужно следното:

 • 1 доза хладилно тесто – ако тестото не е приготвено в момента, а е стояло в хладилника, ще трябва да се остави на стайна температура пое за 1-2 часа.
 • брашно за наръсване на работната повърхност
 • 2 с.л. с куп (65 гр.) свинска мас на стайна температура за намазване на отделните пластове тесто.
 • 1 жълтък за намазван на повърхността на питката
 • хартия за печене  
 • голяма тава -диаметърът и трябва да е по голям от диаметъра на питката, която ще оформите, за да не опират краищата на питката в стените и. Добре е също стените и да са високи (особено ако атмосферните температури не са високи). Така, когато тавата се покрие с нещо, което да държи топло на тестото за да втаса, тежестта му няма да възпрепятства втасването. Може да ползвате тавата на фурната, ако температурите са по-високи и просто да покриете питката с чиста тънка памучна кърпа. 
 • резец или островръх остър нож за разрязване на тестото 
 • нож със плоско острие за намазване на мазнината върху тестото
 • малко прясно мляко или краве масло за намазване на питките след изваждането им от фурната 
 • сусам за наръсване

Оформление на Питка с Цветя в центъра

От тестото се отделя едно парче с големина на яйце. Останалото се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки.

Когато не работите с тестото, го дръжте покрито с домакинска кърпа, за да не хваща коричка, изваждайте парчетата едно по едно. Вземете една от четирите топки тесто и я разточете (върху наръсена с брашно работна повърхност) на тънък кръгъл лист с диаметър около 22-23 см. Прехвърлете го върху хартия за печене, съобразена с големината на разточеният лист и големината на тавата, която ще ползвате. Намажете повърхността  на разточеното тесто с 1/3 от предвидената свинска мас (или масло). Мазнината се маже, така както се маже филия с масло. След това разточете второто парче от тестото и го поставете върху първото. Намажете и него с втората трета от мазнината. Повторете процедурата с останалото тесто, като най-горният пласт не се маже с мазнина.

За да ви е по лесно симетричното разрязване на тестото, може да си помогнете с една чаша. Сложете я в центъра на разточеното и подредено на четири пласта тесто. След това с помощта на резец (или остър нож), разрежете тестото на 4 равни части. Направете разрез в посока на горе, започвайки от основата чашата, и разрязвайки тестото до края на външният му периметър. Направете друг такъв разрез от долната срещуположна страна на чашата и съответно разрези в ляво и дясно – все едно определяте четирите посоки: изток, запад, север и юг :).  Ще се получат 8 парчета подобни на триъгълник. Вече може да махнете чашата от центъра на тестото. След това трябва да направите разрез (подобен на цепнатина) във средата на всяко от триъгълните парчета. Започва се на 1 см. от външният периметър на тестото, и се реже в посока на центъра на тестото, без разреза да го достига. Отпечатъка от чашата, ще ви служи за ориентир къде трябва да спрете с разрязването. За да не се разместват отделните слоеве на тестото, придържайте краищата на всяко от парчетата, така както се вижда на снимката. Когато приключите с всички разрези, може да пристъпите съм усукването, оформянето на питката. Повдигнете с пръсти едно от разцепените триъгълни парчета, без да го дърпате излишно (1). Промушете външната му страна през процепа, като го загъвате от долната страна на разточеното тесто (2). Получава се красиво усукване. Оправете краищата на тестото, така като са били първоначално, преди усукването (3). След това ги подвийте под усуканото парче, така че да се получи объл завършек (4).

Повторете процедурата с останалите 7 парчета (1). За да бъде красиво усукването, на всяко от тях, доразцепете леко с ножа вътрешните краища на всяко от парчетата (2). Само най-горният слой. Така оформена, питката може да бъде прехвърлена в тавата, в която ще се пече (3). Лесно е да го направите с хартията за печене.

От последното останало парче тесто може да оформите една по-голяма роза (или няколко по-малки), за украса на центъра на питката. Предлагам ви нагледно два варианта: При първият, отделеното тесто се разделя на 3 части, всяко от които на една малка и една 3 пъти по-голяма от малката. От по-голямата част може да скъсате малко парченце, ако искате да оформите листо от него. Малкото парче се оформя на топче, а голямото на фитил, който се разточва на продълговата лента. Намазва се с мазнина и се навива на руло около малкото топче.

Другото ми предложение за цветенца, е това при което „цъфнаха“ красиво, след като питката втаса. За да ги оформите трябва да разделите отделеното парче тесто на 3 равни части. Всяка от които на две – една малка и една два пъти по-голяма от малката. Малката част се оформя на топче – тя ще е центъра на цветето. Голямото топче се разточва на тънко кръгче. Правят се четири срещуположни разреза, така както е първият разрез за тестото на питката. Направете така, че всяко от разрязаните парченца да застъпва другото (както се вижда на снимката). Сложете малкото топче в центъра и завийте разточеното тесто около него. Цветето е готово! 

След това тавата се покрива (ако е възможно), с домакинско фолио и нещо, което да държи топло на тестото и се оставя да втаса.  На долните снимки се вижда как е било преди и след втасването. И един трик, от който обичам да се възползвам през есенно-зимният период. Паркирам колата на слънчево място в двора, затварям всички прозорци и оставям тавата вътре и тестото втасва бързо и красиво. Е, стига да имате двор и слънчеви дни!Втасалата питка се маже с разбит жълтък, който може да се смеси с малко вода и олио. Аз съм ползвала само жълтък. Пече се в предварително затоплена фурна на 175-180°С за около 35 минути или докато повърхността и придобие красив златист загар.

Когато извадите питката от фурната може да я намажете с краве масло или с прясно мляко – и в двата случая става страхотна!

Оформление на Питка като Цвете или като Венец от Листа

Тази пика е направена на обратният принцип на предхождащата я. Би мола де се оформи като цвете (както аз съм направила в случая) или да бъде оформена като венец от листа (без сусаменият център).

Оставям на вас да решите! Това никак не се отразява на прекрасният и вкус! 🙂 Приготвена като венец, ще е чудесна за идните Коледно-Новогодишни празници!

Ако правите венец – разделете тестото на 4 еднакви части. Ако правите цвете – отделете от тестото едно парче с големина на яйце. Останалото се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки. Не забравяйте да покриете парчетата, с които не работите в момента за да не изсъхват. Всяко от четирите парчета се разточва, така както и при горната питка. По между им се маже с мазнината, като последното четвърто парче не се маже. След това се правят разрезите, първият е на кръст. Реже се от вън на вътре и разрезите започват на  1-2 см. от периферията на тестото, разрязвайки и центъра му. След това по средата на всяко от четирите парчета се прави разрез, подобен на останалите – трябва да се получат 8 триъгълника, чийто върхове се събират в центъра на разточеното на кръг тесто. В центъра на всеки от триъгълниците се прави разрез (цепнатина), както при горната питка. 

Следва усукването на парчетата: Повдигнете върха на едното от триъгълните парчета и го обърнете навън (както се вижда на долната снимка). След това промушете върхът му в цепнатината, прокарвайки го от долу, на горе. Издърпайте внимателно върха на триъгълника, през цепнатината (без излишно дърпане), така че парчето да застане в положението при което е започнало усукването. По този начин се оформят и останалите парчета. Когато усучете по този начин всяко от тях, може да разрежете с нож (съвсем малко) горният слой в осовата на листото. Така ще стане по-красиво. Ако правите цвете, трябва да поставите последното (по-малкото парче) от тестото в центъра. 

Питката се оставя на топло да втаса, след което се намазва със жълтък. Пече се в предварително затоплена фурна на 175-180°С за около 35 минути или докато повърхността и придобие красив златист загар. Готовността може да се провери с клечка.

Когато се извади от фурната се намазва с прясно мляко или масло.

Това май е най-дългият ми пост! Дали сте го дочели?! Надявам се ако някой е имал търпението, да съм успяла да го вдъхновя да приготви такава вкусна красота за семейството си! 🙂

Тук може да видите всички снимки.

Last updated by .

56 thoughts on “Питки Ала Валентина Зуркан

 1. Мария,невероятно майсторски си ги оформила,комплименти!
  И отново толкова подробно си снимала и обяснила,страхотна публикация,браво!
  Успешна учебна година на момичето ти!

 2. Марийче, голям майстор си на питите, а тези изглеждат страхотни и на вид и на вкус…Накара ме да се смея до сълзи с трика за втасването в колата….Дай рецепта за липсващ двор:)) Хубава седмица!

  1. Привет, Игличе!
   Благодаря ти!
   Питките стават изключително вкусни! Повърхността им е хрупкава а вътрешността мека и вкусна! Няма начин да не ги хареса човек!!!
   А за втасването… понякога (доста често) ми хрумват подобни нестандартни методи, които се оказват практични! 🙂
   Поздрави!

 3. Много полезен пост,благодаря за онагледяването!
  Майсторски си ги оформила! Красиви и апетитни питки!
  Поздрави!

  1. Мира, радвам се, че постът ми ще ти е от полза!
   След всички тия публикации, които има в нета за тези питки си мислех, че няма да е особено актуален 🙂
   Поздрави и от мен!

 4. Много полезна публикация! И аз съм фен на питките на Валентина Зуркан, но съм направила само една и то най-елементарна :! Благодаря за подробното обяснение и прекрасните снимки!
  Поздрави!

 5. Страхотно,, откога чакам да видя тези снимки:)) Страшно много ми харесват всичките варианти на питките. Задължително ще пробвам да направя в най-скоро време:)
  Поздрави!

  1. Радвам се, че го дочака… 🙂
   Аз наистина много закъснях да ги покажа!
   Ще се радвам да опиташ някоя и да се получат страхотно изглеждащи и супер вкусни!

 6. Мария, а дали може да се замени мазнината с масло вместо свинска мас?
  Благодаря!

 7. Унекални питки!Браво на всички,които са проявили интерес!

 8. Здравй Мария,

  От вчера се каня да ти пиша колко съм очарована от питите, но днес отваряйки си мейла видях, че си рожденничка:-) Така че, нека започна с – Честит рожден ден! Бъди здрава, благополучна, успешна и нека най-големите ти желания се сбъднат!
  Сега за питите – толкова съм ти благодарна за рецептата за тестото, което се оказа много вкусно и не много сложно ( аз по-принцип, не съм от най-добрите питкоправители ), а питата която направих беше наистина прекрасна и на вид, и на вкус:-) Още веднъж с пожелание за един приказен ден с много подаръци, хубави емоции и много любов от любимите хора край теб.

  1. Ваня, благодаря ти за прекрасните пожелания и милите думи!
   Радвам се от сърце, на всички ваши успехи!
   Поздрав най-сърдечен!

   1. Здравей Мария,

    Включвам се отново, този път имам спешна нужда от твоят съвет. Имам специален повод тази неделя и искам да направя отново тези питки с хладилното тесто, което си дала. Тъй като в неделя ще ми бъде невъзможно да се занимавам да меся и т.н. мога ли да направя питката предишния ден, като я оставя в хладилника в готов изплетен вид и в неделя само да я извадя 2-3 часа преди да я опека? Нямам време, за да изпробвам преди това, а в никакъв случай не трябва да се изложа. Благодаря ти предварително. Поздрави,

    1. Ваня, не би трябвало да има никакъв проблем да постъпиш както си го замислила.
     Намажи повърхността и с растителна мазнина, за да не хваща коричка и покрий тавата с домакинско фолио.
     Просто трябва да извадиш питката от хладилника, достатъчно дълго преди печенето и за да стане на стайна температура.

     1. Много ти благодаря, Мария!
      С пожелание за прекрасен ден,
      Поздрави

 9. Здравей,Мария!Аз съм член на форума Гответе с мен.От там попаднах на публикациите ти,прекрасните рецепти,а в последствие започнах да следя и блога ти.Този вид плетки на питки страшно много ми харесаха ,видях ги при Диани,но днес съм страшно доволна и щастлива,че мога всичко да разгледам с най-малките детайли от подробните снимки и обяснения.Още веднъж БЛАГОДАРЯ,скъпа и в най скоро време ще пробвам някое оформление на питка.
  От мен макар и на „патерица“, Честит Рожден Ден.Пожелавам ти здраве ,късмет и много щастливи моменти със семейството .

  1. Привет, Радост и добре дошла!
   Да, пишех на времето във форума „Гответе с мен“… докато не създадох свое местенце…
   Радвам се, че начина по който представям рецептите си тук ти харесва и ще ти е от полза!
   Сърдечно благодаря за хубавите пожелания и поздрава!
   Поздрави и от мен!

  1. Добре дошла, Диана!
   🙂
   Надявам се, че ще ти хареса да се отбиваш тук и да се възползваш от идеите и рецептите показани в сайта ми!

 10. Привет и Честита нова година! Днес ми отне ужасно много време да открия отново твоя блог. Миналата нова година правих питката слънце и пожъна огромен успех, предвид това че съм правила само една или две питки…Утре съм на кръщене и пак направих същата питка. За следващия повод вече ще пробвам някоя от тези красоти! Искам да ти благодаря за подробните и точни указания, ужасно полезни са за неопитни домакини като мен. 🙂

  1. Честита да е и за теб Деси!
   Не можах да разбера, защо си имала проблем с откриването на блога ми?!
   Иначе се радвам, че питката се е харесала! И тези определено си заслужават!
   Стават толкова красиви, а никак не е трудно да се направят!
   Поздрави!

   1. Защото не си го бях добавила като любим, но тази грешка вече е поправена!

 11. Фантастична идея за празнична питка! Великолепно изпълнение! Точни и подробни обяснения! Прекрасни снимки! Благодаря! Браво! Браво! Браво!!!!!!!!!!

 12. Nai-nakraq da otkriq obyasnenie za napravata na tezi prekrasni piti! Bezkraino blagodarq za iz4erpatelnoto obyasnenie i dopulva6ti snimki! Bravo!

 13. уникални питки-красота,креативност и чудесен вкус!възхитена съм и ще пробвам и аз да ги направя!благодаря за споделянето !лек ден

 14. Благодаря за прекрасната рецепта, виждам, че не е толкова трудно за оформление ще я опитам в най- скоро време. Успехи и весело лято!

 15. Здравейте,
  благодаря за чудесните указания за оформянето на питката. Направих я и стана чудесна. За първи път питката свърши преди пържолите! По този начин се получи хрупкава, но много мека от вътре. Благодаря много за чудесната рецепта.

 16. Мария,Честито рождество христово! Бъдете здрави и щастливи, ти и цялото ти семейство! Aз съм може би на възрастта на твите родители,но искам да изкажа своето мнение !Благодаря,че има такива прекрасни момичета като теб,които не пестят сили да споделят своите знания и умения и то по толкова естествен начин,че понякога си мисля,че сме стари познати.Всичко, което съм направила от твоите рецепти е чудесно,твоят блог е наистна и моята готварска книга! Още веднаж приеми моите пожелания и за щастлива Нова година!

  1. Сърдечно ти благодаря Катя за милите думи и прекрасните пожелания!
   Светли да са празниците и за теб и семейството ти!

 17. Zdraveite, Mariq. Nai-hubavata pitka,koqto sym vijdala nqkyde i nqkoga. Zapochvam da q pravq i dano se poluchi. Celuvki.

 18. Здравей. И двете питки преди година ги намерих в списание кулинар и ги пробвах. Малко работата е пипкава с пръсти и не на всеки се улучва да стане красиво, но ти си надарена с талант;) супер станаха. Можеш да видиш моята питка венец, която правя от доста време ето тук http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0

 19. I apologize for writing in English, but I had to say how beautiful your breads are!! Thank you for sharing these pictures and instructions!!

  Best,
  Lulu

 20. Ще я пробвам за деня на пчеларя. Мъжо иска нещо хубаво, домашно. Понеже от сложните пити имамопит само с “ Короната на готвачката“ , мисля, ченяма да ми се опре и тази.

 21. PARABÉNS !!!I INCRÍVEL INCRÍVEL!!!!!!
  AMEI DE PAIXÃO SUAS RECEITAS GOSTARIA DE RECEBER NOVIDADES NO MEU E-MAIL.
  MINHA FAMNILIA VÃO AMAR ESSES PÃES ESSAS RECEITAS SÃO FANTASTICAS, FOTOS PERFEITAS LINDAS, RECEITAS DELICIOSAS.

 22. UMA COISA MUITO FANTÁSTICA ESSAS RECEITAS ESTOU FASCINADA!!!!!!!!!!!!!!!!
  VC É FANTASTICA!!INCRIVEL MÃOS HABILIDOSAS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: