Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани е страхотно вегетарианско ястие, което може да бъде сервирано и като преястие. Може да се консумира топло или студено.

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжаниПопаднах на рецептата му в книгата The complete book of Greek Cooking (страхотна книга, горещо я препоръчвам). Там беше записано като „Гръцки пикник пай (Greek Picnic Pie)“. Нямам идея защо е това наименование, въпреки че паят е абсолютно подходящ за пикник. 🙂

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Стана ми интересно, защото не бях срещала подобна рецепта. Даже се порових в Интернет да търся, но единственото, което открих бяха различни пити „тип баница“ със спанак ориз и фета. Напълно е възможно въпросният пай да се приготвя в някой регион на Гърция, имат толкова много и най-рпазлични пити… 

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Основата се приготвя с масло, брашно, сол, босилек и студена вода. Според рецептта се запича предварително за около 10 минути, аз не правя така, но който иска може д опита и с предварително запичане. Плънката се състои от 2 слоя: първият е предварително сварен и охладен ориз, а вторият е смес от задушени кромид лук и чесън, спанак, яйца, малко прясно и кисело мляк, сол и пипер. На повърхността на пая има запържени кръгчета патладжан.

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

След като опитах рецептата, си помислих че е жалко толкова вкусно лятно-есенно ястие да не достигнало голяма популарността, като повечето много вкусни гръци ястия. Затова рецептата заема достойно място в блога! Ще се радвам да приготвите пая и да ви се услади, така както и на нас! 

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

(short link)

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

  • Мерителната чаша е свместимост 250 мл. Лъжиците, с които замервам са мерителни. Теглото на продуктите е било замерено след като са били почистени и нарязани, т.е. засечено е чистото им тегло вложено в рецептата.
  • Тестото за основата може да се приготви ръчно, с помощта на миксер или кухненски робот.
  • Вместо патладжани, може да ползвате тиквички. Ориза в рецептата може да се замени с кафяв (див) ориз, булгур, пшеница, карфиол, леща или нещо друго според предпочитанията.   
  • За 2 чаени чаши сварен ориз, ползвам 1 чаена чаша (210 гр.) ориз.  Накисвам го за 12 до 24 часа, като за това време подменям водата в която кисне 1-2 пъти. (вижте „Защо и как да накисваме ядки, семена, зърнени и бобови?„). 

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

  • Варя ориза 10-11 минути от момента на завиране, (за дивият ориз около 30 минути). По желание може да добавите 1 зеленчуков бульон или малко сол. След това охлаждам под течаща студена вода и прехвърлям в цедка да се отцеди от излишната вода. Замервам 2 чаени чаши нужни за рецептата (остава малко ориз (вижда се на следващият колаж). 

варене на ориза

  • Може да позвате замразен или пресен спанак. Замразеният размразете предварително, като го поставите в цедка, за да се отцеди от водата, която ще се отдели при разразяването. Пресният задушете с заедно с кромид лука или просто го попарете с гореща вода, за да спадне обема му. 
  • Ще ви е нужна форма за пай (тарт) с ø 25 см., височина на страните 5 см. При липса на такава форма може да ползвате тортена форма с подвижни страни (правила съм го в такава с ø 26 см. – вижда се на по-старите снимки, по-горе).

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Продукти за тестото:

  • 300 гр. (2 чаени чаши) брашно  
  • 1 щипка морска сол
  • 1 чаена лъжица сух босилек
  • 115 гр. (½ чаена чаша) краве масло, нарязано на парчета
  • 90-100 гр. (8-9 супени лъжици) студена вода

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Продукти за пълнежа:

  • 320 гр. (2 чаени чаши) бял или кафяв ориз, сварен  и охладен (вижте съветите по-горе)  
  • 22 гр. (2 супени лъжици) маслиново олио (зехтин)
  • 220 гр. (1 голяма глава) кромид лук, нарязан на ситно
  • 7 гр. (2 скилидки) чеснов лук или 1 чаена лъжица чесън в масло
  • 250 гр. спанак (замразен или песен), нарязан на ситно
  • 230 гр. (4 големи) яйца
  • 100 гр. сирене Фета, натрошено  
  • 40 гр. сирене пармезана (Parmesan Cheese), настъргано на ситно
  • 60 гр. (4 супени лъжици кисело мляко 
  • 64 гр. (6 супени лъжици) прясно мляко
  • 2 чаени лъжици сол или количество на вкус
  • ½ чаена лъжица черен пипер или количество на вкус

За повърхността на пая:

  • 45 гр. (4 супени лъжици) маслиново олио (зехтин)
  • 265 гр. (1 бр. голям) патлатджан, небелен

Начин на приготвяне:

Ако замесвате тестото на ръка: Пресейте брашното в голяма купа. Добавете босилека и разбъркайте. След това прибавете маслото (нарязано на парченца). Започнете да ги смесвате с вилица или с ръце, докато се получи смес подобна на трохи. Прибавете водата (не повече от 90 гр.), като продължите размесването докато се получи тесто. Ако е необходимо може да се добави допълнително вода.

Ако приготвяте тестото с помощта на миксер или кухненски робот, смесете всички съставки в купата му и разбъркайте, докато се образува тесто, което се събира на топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио (cling film) и оставете в хладилник за 30 минути. (Аз не охлаждам тестото преди разточване, освен ако не правя пая когато е много горещо).

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Върху хартия за печене разточете тестото на лист достатъчно голям (33 см.) да покрие дъното и страните на формата за пай. С помощта на хартията, прехвърлете тестото в тавата и с ръце го разстелете по дъното и страните ú. Покрийте формата с прозрачно домакинско фолио и я приберете в хладилник за 30 минути. 

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжаниСъщевременно, докато трае охлаждането (съответно охлажданията) на тестото, подгответе продуктите за плънката и патладжаните за повърхността на пая.

Нарежете патладжана на шайби с дебелина 5-6 мм. Поръсете парчетата със сол и оставете в цедка за 15-20 минути, да се отцеди. Запържете го в маслиновото олио за 2-3 минути от всяка страна или докато се зачерви приятно. Прехвърлете върху кухненска хартия и оставете на страна до употреба.

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

В тиган сипете зехтина предвиден за плънката. Задушете в него двата вида лук, като бъркате  периодично. Отнема 2-3 минути или докато лука омекне и чесъна пусне миризмата си. Ако ползвате пресен спанак, може да задушите и него докато омекне и загуби обема си.  Охладете преди да ползвате за плънката.  

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Приготвяне на плънката:

Пуснете фурната да загрява на 180ºС, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. 
Счупете яйцата в голяма купа. Разбийте ги с вилица. Добавете прясното и киселото мляко. 

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

След това прибавете двата вида сирене (Фета и пармезан), спанака и лука. Разбъркайте хубаво.

Извадете охладената основа от хладилника. Надупчете тестото по дъното на формата с вилица. Разстелете на равномерен слой свареният, охладен ориз. Върху него сипете плънката. Заравнете повърхността на пая и наредете кръгчетата запържен патладжан по повърхността му.  

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжаниПечене:

Печете в предварително затоплена средно силна фурна за 30-40 минути или докато тестото и повърхността на пая се зачервят приятно. Извадете тавата от фурната и я оставете върху мраморен плот за 10 минути или докато се охлади леко.

След това може да извадите пая от формата. За целта ще ви трябват чиния за сервиране и втора чиния, достатъчно голяма да побере пая: Покрийте формата с пая със втората чиния и го обърнете върху нея. Отстранете формата. След това покрийте пая с чинията за сервиране и с помощта на втората чиния  го обърнете върху тази за сервиране. 

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Може да сервирате веднага или след като изстине напълно. 

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Сипете си чаша вино или бира и се насладете на тази страхотна вкуснотия

Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

Задължетено поднесете с кисело мляко, защото се комбинират много добре! Да ви е сладко!

Пай със спанак ориз сирене Фета и патладжани

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 thoughts on “Пай със спанак, ориз, сирене Фета и патладжани

  1. Миме предложението ти е страхотно! Твоя пай изглежда много апетитен и е….. здравословен! Аз правя подобен с праз лук и малки кубченца бекон, като го заливам със смес от 300 гр сирене Gruyere, 1 с.л. брашно, 200 милилитра сметана, 100 милилитрапрясно мляко, 2 яйца и…. я подправям с щипка сол и щипка пипер, а…..за основа използувам бутер тесто!
    Намирам твоята рецепта с фета и ориз за много интересна и нямам търпение да я опитам! И …. спанак много обичам!!! Благодаря ти за нея!!!
    Желая ти много настроение и творческо вдъхновение през днешния неделен чудесен ден! Прегръдки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: