октомври 29

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

Ето ви един красив, изискан начин да поднесете задушени зеленчуци. Комбинацията от зелен фасул (известен още като френски) и моркови, страшно много ми харесва. Може просто да ги сварите и да ги залеете с маслиново олио. Може да ги задушите в масло или маргарин, като добавите и чесън ако ви харесва. Приготвянето на тази гарнитура изисква няколко минути, а е много вкусна и полезна. Освен това, ако отделите няколко минути повече, гарнитурата може да бъде поднесена  по елегантен и красив начин, който не е никак труден за изпълнение.  

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

  • Ако заливате или задушавате зеленчуците с масло, препоръчвам да го смесите с малко олио, защото маслото загаря на по-ниска температура. Освен това маслото се полоява твърде бързо затова и обичам да го смесвам с олио или да ползвам маргарин, за да предотвратя това. Когато не сервирам индивидуални порции, а гарнитурата е в съд от който всеки си взема (обикновено, за гости правя така) е добре да се ползва маргарин, за да не се полои мазнината, докаот са на масата.
  • Може морковите и фасула да се сварят предварително,  да се охладят под течаща студена вода и когато се отцедят да се съхранят в хладилника за 1-2 дни. Когато сте готови да ги поднесете, ще трябва да ги затоплите във вряща вода, след което да ги отцедите и да ги залеете или задушите в мазнина.
  • Съотношението на ползваните моркови и лук е в зависимост от големината на морковите. Аз направих 10 пръстена от моркови, като във всеки пъхнах по 5 шушулки от фасула. За това количество зеленчуци изразходвах 70 гр. маргарин за готвене „Βιταμ“ и 1 чаена лъжица чесън в масло

Необходими продукти:

  • цели шушулки зелен (френски) фасул
  • едри моркови
  • масло, маргарин „Βιταμ“, маслиново олио или смес 
  • сол
  • черен или бял пипер

Начин на приготвяне:

Добре е да се подберат по-едри моркови или да се използва само горната, по-широка част на няколко моркова. Ползвала съм цял зелен фасул, замразен. Морковите се обелват от кожата и се нарязват на парчета с дължина около 2.5 см. или според предпочитанията ви. Заливат се със студена, подсолена вода и се слагат на котлона, варят се до като омекнат леко, но без да се разваряват. Варенето не е продължително но точното времетраене ще зависи от големината и вида на морковите. Отцеждат се от водата и със специален инструмент или с картофобелачка (ако острието и от по-тънките) се издълбават така, че да се получи пръстен.

Фасула се бланшира във вряща подсолена вода. Ако е замразен, когато го пуснете във водата, тя ще спре да ври, а когато заври отново, засечете 1-2 минути. Става много бързо, нужно е просто да омекне, трябва да запази целостта си.

Във всеки от морковените пръстени се поставят шушулки от бланширания фасул. Може да ги покрие с алуминиево фолио, за да се запазят топли докато приготвите заливката.

Маслото (или друга мазнина) се загряват в подходящ съд. Ако добавяте чесън, задушете го за кратко, колкото да пусне миризмата си. С тази смес се заливат зеленчуците и са готови да бъдат сервирани.

Може също да ги задушите в мазнината. Ще ви трябва голям тиган, в който да може да ги размесвате чрез подмятане, т.е. не се ползват лъжици или др. По време на задушаването може да се наръсят със сол, черен пипер, магданоз и други подправки, които предпочитате.

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , , ,

Posted 29.10.2013 by Maria Miteva-Christou in category "Архив (Index)", "Гарнитура

1 COMMENTS :

Коментиране (Leave a Reply)