Задушени зеленчуци за гарнитура

Задушени зеленчуци за гарнитура

По начина описан по-долу може да се приготвят всякакви сезонни зеленчуци, а също и накои замразени видове. Комбинацията от зеленчуци може да е най-различна – според сезона, предпочитанията или спрямо ястието, с което ще бъдат сервирани. Като запазена марка за ресторанта ни, беше комбинацията от френски зелен фасул и моркови, нарязани на кръгчета. В блога може да видите един красив начин за поднасянето на това съчетание – Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови.

Задушени зеленчуци за гарнитура

Най-общо казано тази гарнитура се приготвя, като зеленчуците се пущат за кратко във вряща подсолена вода, след което се отцеждат и задушават в масло или зехтин. Може да се добавят подправки. Топлинната обработка е кратка на силен огън, за да се запази свежеста на зеленчуците. 

  • Може да се ползват всякакви сезонни и замразени зеленчуци. Последните трябва да се размразят предварително. 
  • Добавянето на лимонов сок по време на варенето ще овкуси зеленчуците и ще запази цвета им по-свеж.
  • За задушаването на зеленчуците в мазнината е най-удобно да се ползва тиган уок или друг с незалепващо покритие. 

Задушени зеленчуци за гарнитура

Необходими продукти:

  • сезонни или замразени зеленчуци
  • вода
  • масло
  • сол
  • черен или бял пипер
  • по желание чесън

Начин на приготвяне:

Пресните зеленчуци се измиват под течаща студна вода. Ако е необходимо се почистват от дръжки или кора. Броколите, карфиола и др. подобни зеленчуци се разделят на китки. Бейби зеленчуците може да се оставят цели, а всички останали се нарязват на съразмерни парчета – примерно като тези, които се виждат на следващата снимка.

Задушени зеленчуци за гарнитура

Препоръчително е всеки от ползваните зеленчуци да се вари отделно, защото времето за варене на всеки вид е различно. В подходящ съд (съдове) на котлона се слага вода подправена със сол и лимон – примерно на 1 литър вода  се добавя ½ чаена лъжичка сол и евентуално 1 супена лъжица лимонов сок. Зеленчуците (и пресни и замразени) се пущат във водата, когато тя е завряла. Варят се за кратко – не повече от 1-2 минути от момента на завиране. Целта на варенето не е пълното сваряване на зеленчуците, трябва да са полуготови. Когато останат леко хрупкави ще са по-вкусни и ще запазят целостта си дори след задушаването им в мазнината. Задушени зеленчуци за гарнитура

Свалят се от котлона, отцеждат се от водата и веднага се задушават в сгорещено масло или друга мазнина към която може да се добави чесън съхранен в олио или масло  или прясно настъргана скилидка. Овкусяват се със сол и черен пипер. Топлинната обработка става на силен огън, не се бърка – зеленчуците се подмятат с леко движение на тигана, така че да се размесват. Прехвърлят се в подходящ за сервиране съд и се поръсват с магданоз. Да ви е сладко!

Задушени зеленчуци за гарнитура

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Задушени зеленчуци за гарнитура
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

3 thoughts on “Задушени зеленчуци за гарнитура

  1. Отново чудесен пост! Полезен и информативен:) Благодаря от сърце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: