март 25

Задушени зеленчуци за гарнитура

По този начин може да приготвите всякакви сезонни зеленчуци, а също и накои замразени видове. Комбинациите от видове може да са най-различни – според предпочитанията и ястието което ще придружават. Точно така приготвяхме и зеленчуците за гарнитура в ресторанта ни. Една от най-любимите комбинации на клиентите ни бе морков и т.нар. френски зелен фасул. Тук може да видите един красив начин за поднасянето на това съчетание.

Задушени зеленчуци за гарнитура

 • Най-общо тази гарнитура се приготвя, като зеленчуците се пущат за кратко във вряща подсолена вода, след което се отцеждат и задушават в масло. Може да се добавят подправки. 
 • Поста ми днес е за конкретната гарнитура, но ще вмъкна и общи съвети за приготвянето на такава гарнитура със различни зеленчуци. Точно затова и поста ми е с едно по-общо заглавие.
 • Може да се ползват всякакви сезонни и замразени зеленчуци, като последните просто се затоплят (съответно размразяват, ако ще се ползват веднага), като се пуснат във вряща подсолена вода. 
 • В домашни условия полусварените зеленчуци може да се отцедят от горещата вода и веднага да се прехвърлят в тигана с маслото, където да се задушат и да бъдат сервирани веднага. Предлагам и вариант, при който няма да се задушат веднага – това в домашни условия ще е полезно при подготовката на празненства или храна за повече хора.
 • На долната снимка, добре се вижда съотношението на продуктите, които съм ползвала за случая. То не е от решаващо значение и е свързано по-скоро с личните предпочитания на всеки. 
 • За задушаването на зеленчуците е най-удобно да се ползва тиган с не залепващо покритие, в който може да се ползва и по-малко мазнина. Най-удобно е тигана да е дълбок – от този род, защото зеленчуците не се бъркат с лъжица или нещо друго по време на задушаването – това би ги развалило външният им вид. Размесването им става с разклащане на тигана, движение с което се подхвърлят леко в него, за да с размесят.

Необходими продукти:

 • сезонни или замразени зеленчуци
 • вода
 • масло
 • сол
 • черен или бял пипер
 • по желание чесън

Начин на приготвяне:

 • Зеленчуците, които ще се ползват се измиват старателно. Тези видове при които е наложително се почистват и от дръжки или кора. Броколите, карфиола и др. подобни зеленчуци се разделят на китки, бейби зеленчуците или тези с по-малък размер се оставят цели, а всички останали се нарязват на едри парчета – подобно на тези от снимката долу.

 • Препоръчително е всеки от ползваните зеленчуци да се вари отделно, защото времето за варене на всеки е различно и защото така водата при варенето остава бистра, а от там и цвета на зеленчука по-ярък. В някои случаи зеленчуците могат да се сварят и заедно, но трябва да имате нужния опит, за да прецените кой трябва да е първи и кога да добавите другия (съответно другите). Примерно ако зеленчуците са морков и тиквички (както в случая), първо в тенджерата ще с сложат морковите, а тиквичките ще се прибавят в края на варенето им, като не остават на котлона за повече от минута от момента в който водата започне да ври отново.
 • И така, за целта в подходящ съд (съдове) на котлона се слага вода подправена със сол и лимон – примерно на 1 литър вода  се добавя ½ чаена лъжичка сол и евентуално 1 супена лъжица лимонов сок. Добавянето на лимонов сок ще овкуси зеленчуците и ще запази цвета им по-свеж.
 • Зеленчуците (и пресни и замразени) се пущат във водата, когато тя е завряла. Варят се за кратко – за няколко минути от момента на повторното завиране на водата, след като са били пуснати в нея. В някой случаи (в зависимост от ползвания зеленчук), дори е просто бланширане. Целта на варенето не е пълното сваряване на зеленчуците – трябва да са полуготови. Когато останат леко хрупкави ще са по-вкусни, пък и след това пак се обработват топлинно.  
 • След като се свалят от котлона може да се ползват веднага, като се отцедят от горещата вода и се задушат в масло. Ако не се ползват веднага се оставят под течаща студена вода до пълното им охлаждане. Това ще запази цвета им свеж и ще прекъсне процеса на варене. Когато се охладят напълно се отцеждат от водата и се прехвърлят в подходящи за съхранението им съдове с капак или се завиват с домакинско фолио. Съхранят се в хладилник до следващия ден или на стайна температура до по-късната им употреба в деня на приготвянето. 
 • Когато оставите зеленчуците за по-късна употреба е задължително да ги съхраните в отделен съд по видове. Затоплянето им става в 1 общ съд с вряща вода, във който се пущат едновременно, всички нужни за гарнитурата зеленчуци. Когато се стоплят, се отцеждат от водата и се прехвърлят в подходящ дълбок тиган, в който е сложено и маслото (без да е разтопено предварително, защото то загаря бързо). Тигана се слага на силен огън, зеленчуците се наръсват със сол и пипер на вкус, може да се добави и чесън, пресен или съхранен в олио или масло. Зеленчуците се подмятат с леко движение на тигана, така че да се размесват. Когато маслото се разтопи напълно и замирише, са готови. Прехвърлят се в подходящ за сервиране съд и се наръсват с магданоз. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , ,

Posted 25.03.2013 by Maria Miteva-Christou in category "Без Месо и (или) Вегетариански", "Гарнитура

3 COMMENTS :

 1. By Александра on

  Отново чудесен пост! Полезен и информативен:) Благодаря от сърце!

  Reply
 2. Pingback: Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови | My Cooking Book Blog

 3. Pingback: Лимоново пиле (Lemon Chicken) | My Cooking Book Blog

Коментиране (Leave a Reply)