За контакти и авторство

Всеки от постовете в този блог е приготвен, заснет и оформен от мен Мария Митева-Христоу.  В този смисъл рецептите и снимките тук са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права.

Някои от рецептите представени в блога ми са авторски – импровизации, експерименти или спонтанни хрумки – мои или на съпругът ми. По-голямата част от рецептите са адаптирани от различни източници (винаги посочени в конкретната рецепта) било то книги, Интернет, телевизия или други.

Затова много моля, ако ви харесва някои от постовете ми или снимките ми и желаете да ги използвате по някакъв начин да ме осведомите, да посочите източника им и прикрепите линк (хипервръзка) водеща към блога ми или съответният пост. Благодаря! 

Please let me know if you like my posts or photos and would like to use them in any way! I will be glad if somewhere else are published, but not without reference to my name and a link to my blog!

Thanks!

Нека уважаваме труда на другите и факта, че за да бъде показана по този начин една рецепта понякога оформянето на един пост би могло да отнеме няколко часа! Не бих желала да стигам до крайности като това да блокирам копирането в сайта си, защото с това ще причиня доста неудобства на всички, които искат съвсем добронамерено да се възползват от рецептите показани тук.

За контакти:

CYPRUS

Maria Miteva-Christou

P.Box. 32

8874 Gialia 

Last updated by .

104 thoughts on “За контакти и авторство

  1. Здравей,
    писах ти на мейла, обаче той не работи.

    Дали ще може да пуснеш публикациите ти на RSS да са на пълен преглед. По-удобно се четат и не трябва да ги отваряш в друг прозорец, това включва и четенето им от телефон.

    Благодаря предварително.
    Благът ти е чудесен. Успех.

    1. Привет Еми!
      Наистина не съм получила e-mail от теб на даденият адрес !
      Не знам каква е причината да не работи – не би трябвало да има такава!
      Принципно и известията за коментари в блога минават през него и всички си ги получавам нормално!
      Обаче ще проверя какво става!

      Още днес ще направя така, че публикациите ми на RSS да са на пълен преглед 🙂

      Хубав ден от мен!

      1. Еми, разгледах нещата, но така и не видях някъде опция да променя нещата така, че да се чете цилият пост, а не само началото му с прехвърлящ линк…
        За момента ще трябва да останат така – поне докато разбера как да го оправя.
        Съжалявам за неудобството породено от това!

  2. Искам да Ви поздравя с прекрасния блог и да Ви пожелая да сте жива и здрава и да продължавате да ни радвате с чудно вкусните рецепти

  3. Мария ти просто си уникална последната торта която видях-Мечо Пух ….. нямам думи,имаш златни ръце.На всички приятелки съм казала за теб,възхищавам ти си,продължавай да дерзаеш.Сърдечни поздрави от България!

  4. Здравейте, Мария!
    Чудесен блог, много интересни рецепти!
    За Вас научих от страницата на Крокотак. Искам да Ви помоля да публикувате по-подробно как сте направили украсата от хартия (великденските зайчета, феята, пчеличките, слънцата и др.). Разгледах кориците на книжките (много са красиви), от които сте черпили идеи, на българския пазар ги няма, а и цената им би била непосилна за много от нас. Ще се радвам да направя още нещо на моите деца, а и госпожите в градината биха се зарадвали.
    Всичко най-хубаво. Приятен ден!

    1. Здравей, Нина – нали нямаш нищо против да минем на „ти“!?

      Развам се, че блогът ми ти е харесал!
      Както вече споменах в поста за патенцата, ще публикувам, как се правят и феята и „бубулечките“ – тия дни ще е, за да могат всички, които искат да си ги направят до Великден.
      В процес на изработване съм и на други неща, които също ще споделя 🙂

      Зайчетата и танцуващите патета са правени миналата година и нямам снимков материал по направата им…

      Освен това, не е нужно човек да си купува книжките, за да си направи подобна украса. Тези книжки се делят на поредици по азбучен ред всяка с по 20-30 книжки и аз не съм си ги купила всички имаме няколко книжки, които дъщеря ми си избра…
      Мисълта ми е, че като направиш 1-2 апликации и му хванш цаката – както се казва, може да ползваш всякакви симпатични рисувани картинки, от които да си направиш шаблони и след това да ги превърнеш в апликации.

      Мисля, че до утре (живот и здраве) ще успея да подготвя още един пост за някоя от апликациите!

      Сърдечен поздрав и от мен!

  5. Здравей,Мария! В блога ти попаднах случайно от крокотак. За мен ти си достойна за възхищение жена,една невероятна българка. Преписах си някои от рецептите , но още не съм ги пробвала. По описанието и снимките, както и от коментарите към тях не се съмнявам, че са чудесни. Най-много ме впечатлиха декоративните украси и някои от тях съм си ги прекопирала. Не са трудни за изпълнение стиха човек да се интересува от такива неща. Аз към начална учителка и ще ми бъдат много полезни.
    Благодаря ти от сърце и ти пожелавам весели великденски празници.

    1. Миглена, добре дошла!
      Радвам се, че ти е приятно тук!
      🙂
      И от сърце благодаря за комплиментите!

      Да, права си – апликациите никак не са трудни за изпълнение, стига на човек да му харесва да се занимава с такива неща!

      А щом си начална учителка, ще може да зарадваш и дечицата, с нещо ново 🙂

      Сещам се сега, че сигурно ще ти е интересно да видиш още нещо, въпреки че в момента не сме на зимна вълна, но може да ти допадне идеята за догодина…

      Синът ми, ни покани на Коледно тържество с такива покани Еленчета . Текста на поканата (кога и къде ще е тържеството) е изписан там където съм наредила сладките. Бяха ги направили с помоща на учителката си. На самото тържество ни бяха раздадени тези Снежковци (в края на поста са), направени от картонени чинийки и още нещо… На тях бе изписана програмата на тържеството. Аз ги запазих и наредих сладки и в тях – синът ми беше много доволен от това 🙂

      Сърдечен поздрав и от мен и до скоро!

  6. Благодаря за отговора. С нетърпение очакваме нещо ново от теб. До скоро. 🙂

  7. Христос Воскресе!Да си жива и здрава ти и твоето семейство и продължавай да ни радваш.Слънчеви поздрави от България

    1. Истина Возкресе!

      Албена, благодаря ти за милите пожеланея!
      И аз на свои ред желая, здраве, благодат и много обич за теб и семейството ти!

  8. Привет, Мери! Видях козуначеното ти руло и това е поредното изкушение за мен. Вчера правих тутманика и синът ми много го хареса. Благодаря ти за хубавите неща, които публикуваш ! Желая ти здраве и много успехи в кулинарното изкуство!

    1. Меги, радвам се че си направила рецепта видана тук и че ви се е усладило 🙂

      Сърдечно ти благодаря за пожеланията!

      Хубава, усмихната и ведра вечер от мен!

  9. Здравей, Мария!
    Невероятно удоволствие изпитах, докато разглеждах част от блога ти (колкото успях, но непременно скоро ще съм видяла целия). Възхитена съм – от всичко, което видях! Тортата „Милка“ снощи наистина ми спря дъха 🙂 А след това и още много други неща, сътворени от теб. Искрено ти се възхищавам и ще влизам много често тук, при теб 🙂 Прекрасен ден ти желая!!!

  10. Здравей!
    Поздравления за хубавата страница! Доста често я прегреждам, когато нещо не ми е ясно. Почти винаги намирам и отговора. Благодаря!
    Моля за един съвет. Искам да направя торта за рождения ден на съпруга ми, който прави 50 години и нямам никаква идея. Искам и да е хубава и вкусна, и да стигне за около 35 човека. Моля, посъветвай ме какво да направя!
    Поздрави Ани

    1. Привет, Ани!
      Радвам се, че съм ти била полезна с постовете си тук!

      И друг път са ми задавали подобни въпроси…. за идея, за предложение….
      За съжаление при подобни случаи, бих могла да дам само съвет!
      Когато не познаваш някого е много трудно да се дават добри идеи – поне за мен е трудно! Работата ми е такава, че и след дълги години в постоянет допир с различни хора не преставам да се очудвам, колко могат да бъдат вкусовите предпочитания наразличните хора. Тогава когато познаваш някого, можеш да дадеш добра идея защото ти е познато това, което ще се хареса!
      Мисля че ме разбираш какво искам да кажа – а именно, че сама трябва да стигнеш до това, какво би било най-вкусно за приятлският ви кръг и разбира се, какво най-много би се усладило на рожденника! Това как да излежда тортата също зависи от характера, заниманията и предпочитанията на рожденника. Юбилеят е кръгъл и ще е подходящо нещо по-официално, а защо не и закачливо – ако разбира се е човек, които би могъл да оцени шегата… Виждаш – сложно е да изразиш мнение когато нямаш контакт с конкретният човек!
      Вярвам, че ако се замислиш по горе посочените въпроси идеята ще ръзцъвти сама в главата ти, пък количеството – дозата винаги може да се увуличи или намали!

      Вярвам, че ще се справиш чудесно и с идеята и с реализацията – така е когато е за любим човек!

      1. Здравей Мария,
        казвам се Надя и съм от София. Съвсем случайно попаднах на една от твоите рецепти, след което видях, че имаш собствен блог. Исключително съм впечатлена. Обичам да готвя и особено да правя сладкиши. Вече има много места, където може да се намерят различни рецепти, но начинът по който ти ги поднасяш е много впечатляващ – красиво, разнообразно, апетитно.. Както знаем, човек възприема храната първо с очите, така че моите поздравления….. Искрено се радвам на жени като теб и вече съм споделила твоя блог с всички приятелки, които имат специално отношение към колинарията.
        Супер си,
        Поздрави Надя!!!

        1. Привет Надя и добре дошла!

          Развам се, че моето местенце изглужда толкова уютно в очитее ти – винаги си добре дошла!
          Благодаря ти!

          1. Привет Мария,
            точно си подслаждам следобеда с твоя козунак с маково семе и орехи.
            Тьй като сьм на работа по цял ден,майка ми има задачата да изпробваме една по една рецептите ти.Вчера беше правила козунака и аз сьм си взела в офиса.Много е приятен.:)))))

          2. Ооо!!! Това е чудесно!!!

            Рядвам се, че ти е харесало козуначето 🙂

            Сърдечен поздрав!

    1. Няма причина да ви връща писмото, опитайте пак по-късно или пишете тук чрез коментарите!
      Може да ми пратите съобщение и във ФБ

  11. Моите почитания, Мария !
    Аз съм 68 годишен пенсионер от София. Многократно съм топил свинска мас за пръжки. Верен, обаче, на максимата „Човек цял живот се учи?, реших този път да прочета нещо по въпроса в мрежата. Така попаднах на блога Ви. Освен за топенето на мас и пръжките, прочетох и други Ваши рецепти. Впечатлен съм и реших с настоящето писмо да изкажа моето възхищение не само от рецептите, но и от редакцията, и стила на написаното. Освен професионализмът Ви и любовта Ви към кулинарията са възхитителни!
    Аз не съм професионалист, но готвенето ми е хоби. Родом съм от Северна България, но съм живял в различни краища на страната. Не отричам достойнствата на кухнята в различите региони, но убедено твърдя, че най-вкусната, разнообразна и пикантна е кухнята на северняците. Четейки Вашите рецепти, струва ми се, че Вие също сте севернячка…
    Желая Ви здраве, късмет, щастлив семеен живот и успех в бизнесите !

    1. Най-сърдечно ви благодаря, за всички прекрасни комплименти и пожелания!
      Подобно положително отношение към мен и блога ми, ме карат да се усмихвам широко и да се чувствам удовлетворена от труда си!
      Ще ми е драго, ако рецептите в блога ми се приготвят и услаждат и в други домове!

      Ведър поздрав и от мен и всичко най-добро!

  12. мими днес случайно ми попадна как се прави кафява захар.мисля че ще ти хареса статията и ще бъдеш заинтригувана http://networkedblogs.com/sZMiE може да се пробваш:) целувки

    1. Благодаря ти Мария!
      Прегледах поста – той е за това как да направиш бяла захар да изглежда като кафява, а това съвсем не я прави с качествата на кафявата 🙂

  13. оооооооо да определено не я прави кафява,но ми попадна и веднага се сетих за теб:)

  14. Здравейте Мария,

    имам една молба, понеже много ми хареса външният вид на една питка, която е предложение за пресен хляб. Дали е възможно да ми кажете рецептата или да ми я посочите къде мога да я прочета. Става дума за питката към рецептата за: Гъбена Супа от Печурки и Рижика.
    Между другото много се хареса супичката. Благодаря за рецептата 🙂

    1. Привет Петя!
      Рецептата за въпросната питка, както и нагледното и оформление, ще бъдат показани много скоро (след 2-3 публикации) в блога ми!
      Ако не ти се чака може да надникнеш тук!
      Поздрави!

  15. Да ви поздравя за чудесния дизайн на страницата. Аз използвам същата wordpress тема на уеб сайта си и за пръв път виждам неин вариант, който да ме впечатли. Успех.
    P.S. от статията по-горе – материАли не се пише с Я.

    1. Благодаря ви, радвам се че ви е харесало оформлението на страницата ми!
      Благодаря и за посочването на правописната грешка – поправих се!
      🙂
      Поздрави!

  16. Случайно те открих, но има страхотни неща! Браво! Сега ще пробвам да шашна домочадието с твоите идеи.

    1. Привет zuzet,
      и добре дошла!
      Радвам се, че тук ти е харесало и си намерила интересни неща!
      Поздрав най-сърдечен и пожелания за светли празници!

  17. Здравейте Мария ,
    отдавна чета блога ви , и съм правила ваши рецепти.Винаги са точни и вкусни.Възхищавам се на усета и таланта ви в кулинарията.Желая здраве и късмет в семейството ви.
    Поздрави
    Вида

    1. Привет, Вида!
      Благодаря за доверието, комплиментите, пожеланията и милото отношение!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  18. Здравей Мими! Днес търсих рецепта за грис халва и попаднах на този невероятен блог! Възхищавам се на всичко представено точно, ясно, със снимков материал Благодаря Мими! Вече съм фен на блога , а още довечера ще направя грис халвата ,но ще е без кедрови ядки

    1. Добре дошла!
      Разполагай се удобно!
      🙂
      Предполагам, че ще правиш Констонтинополска Грис Халва.
      И без кедровите ядки ще стане страхотна. Това е по-гъста халва – може да се реже с нож, но предвид един от последните коментари под поста, препоръчвам да намалиш малко гриса в рецептата, защото явно в БГ е различен!
      Ще се радвам да я приготвиш (която и да е рецепта) и да ви се услади!

  19. Здравейте, Мария ! Поздравления за уменията ви и за сайта ви. Браво !
    Пратих ви преди малко имейл с две рецепти, дано да сте ги получили.
    Много поздрави от София !

    1. Привет Диана!
      Да, получих рецептите! Благодарности за споделеният опит!

      п.п. Току що опитах да пратя обратен имейл до вас, но за нещастие от време на време yahoo се разпада и това се случи точно „но време“ при мен! Ще опитам по-късно да го препратя!

      Поздрав най-сърдечен от мен!

  20. Наистина трябва да е луд някой, ако ти предлага да си закриеш блога. За мен това е един от най-хубавите кулинарни блогове, с толкова подробни описания и съвети, че дори никога да не си заставал до печката ще се справиш, четейки го. Въпреки, че имам много малко време за кулинарни изпълнения с удоволствие го посещавам абсолютно всеки ден и съм възхитена от постоянството и точните описания, а на който не му харесва граматиката тук – нека да влезе в някой форум и да види за какво става въпрос. Поздравявам те за прекресния блог и чакам с нетърпение новите рецепти, макар и с някоя грешка тук-там

  21. Здравейте Мария ! Поздрави и от Бургас.Чета вашия блог от много време и се възхищавам на труда и уменията ви .Никога през времето прекарано с удоволствие на вашата страница не съм търсила правописни или други някакви грешки.Всички сме хора всички грешим.Тук съм от интерес към кулинарното изкуство и това е достатъчно поне за мен.Благодаря за прекрасните рецепти и сърдечни поздрави на вас и вашето семейство .Весела коледа и много усмивки

    1. Благодаря ти Дими!
      Нали може на „ти“?!
      Надявам се да има повече хора като теб – дето да не се впрягат излишно, защото както стана явно има и такива, които периодично ме ревизират за граматични грешки?! 🙂
      Радвам се, че блогът ми ти харесва!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  22. Здравей, Мария!

    Възхищавам се на енергията и заразителния ентусиазъм, с който вършиш всичко в живота си! Това е по-важно от правописа, защото идва от сърцето.

    Поздавявам теб и твоето семейство по случай новата 2013 година и вярвам, че за вас, както и за нас в България ще дойдат по – добри времена за хората, които не спират да творят – в кухнята, в градината и във всяко кътче около себе си и в това, до което се докоснат, личи любовта към живота! Бъдете здрави и продължавайте напред!

    1. Привет, Бойка!
      Благодаря сърдечно за положителността и хубавите пожелания!
      Честита да е Новата 2013 г. и за теб и семейството ти!
      Поздрав най-сърдечен!

  23. Здравей Мария,
    Не ми остава нищо друго освен да се присъединя към хубавите думи на всички изказали се преди мен! Не знам как но всичко, което направих от рецептите в блога ти ми се получава! Ти наистина имаш голяма енергия за кулинарно творчество и май зарибяваш всеки, който посети готварската ти книга!
    Пожелавам ти много кулинарни идеи и предизвикателства!

    1. Благодаря ти за хубавите думи и пожелания, Камелия!
      Много, много се радвам, че опитаните рецепти са били сполучливи и харесани!
      Поздрав най-сърдечен!

  24. Здравейте, попаднах на Вашата страница от facebook на „Детско творчество и поезия“. Много ми харесват рецептите и още утре ще пробвам някои от тях. Успех в това хубаво , но не лесно начинание!

  25. Здравейте, Мария ! Искрено съм възхитена от блога Ви, моите поздравления !
    Съжалявам , че едва сега попаднах на него, но както казват по-добре късно отколкото никога . 🙂
    Тепърва ще започна да се възползвам от рецептите Ви.
    Имам една молба, ако знаете как се прави „куру“(не знам дали го пиша правилно), но предполагам ще се досетите за тези гръцки соленки, да запишете рецептата, когато Ви е възможно !
    Предварително благодаря !

    1. Привет Таня, и добре сте дошла!
      Истината е, че не съм чувала за нещо с подобно наименование!
      Знам, че някои неща имат специфични за даден регион или разговорни наименования, но това не ми звучи познато.
      Фамилията ви ми изглежда гръцка, та ако е така напишете ми моля ви наименованието им на гръцки, така ще и е по-лесно да разбера за какво става въпрос.
      Поздрави!

  26. Здравей отново, Мария ! Този път на ти минавам 🙂
    Да, съпруга ми е грък, но аз не мога да пиша и чета на гръцки 🙁
    Ето как ми го изписа τυροπιτάκια κουρού.
    Сърдечно благодаря !

    1. Таня, сега вече успях да намеря нещо по въпроса! 🙂
      До колкото разбрах κουρού се нарича тестото им.
      И тук се правят подобни неща, като най-често в Кипър се наричат под общото наименование „αλμυρά“, което означава „солени“.
      Тук в Кипър този вид е познат просто като „Τυροπιτάκια“ (малки питки със сирене и(ли) кашкавал). Има и по голям вариант.
      Намерих няколко рецепти в Интернет, които са точно с наименованието за което питаш. Смятам да ги опитам във времето и ще споделя резултатите, но ако не искаш да чакаш появата им в блога ми, ще ти дам линковете на рецептите, които аз си отбелязах. На гръцки са но може да помолиш съпруга си за превод или с автоматичния преводач макар, че не проверих дали прави добър превод. Ако мъжът ти не му се занимава и имаш проблем с превода, кажи коя от рецептите си избираш и ще ти я преведа!
      http://helengrblog.blogspot.com/2012/11/blog-post_24.html
      http://www.sintagespareas.gr/sintages/tiropitakia-kourou-tis-petheras.html
      http://syntagesapospiti.blogspot.com/2012/08/1.html
      http://delidelices.blogspot.com/2011/11/blog-post.html
      До скоро!

    1. Значи, тази рецепта е с 1 опаковка (1 κεσεδάκι) кисело мляко, за която пишеше, че е 320 гр. Олиото се замерва в кофичката от киселото мляко или виждаш каква съвместимост има 320 гр. кисело мляко в някакъв съд (ако имаш мерилка от 1 литър на пример) и докъдето е млякото се налива и олиото. Смятам че тестото много лесно и бързо може да се забърка с помощта на миксер ако имаш такъв, който може да забърква тесто.

      За тестото:
      1 кофичка (от 320 гр.) краве кисело мляко (да не е цедено кисело мляко, а обикновено)
      1 кофичка (тази, в която е било киселото мляко) царевично или слънчогледово олио
      1 пакет (2 чаени лъжици) бакпулвер
      1 супена лъжица, пълна с куп маргарин (най добре да ползваш „Βιταμ“), на стайна температура, трябва да е просто мек, не разтопен
      1 чаена лъжица сол
      550 гр. брашно

      За плънката:
      300 гр. сирене „Фета“, натрошено с вилица или настъргано
      2 яйца
      по желание прясно смлян черен пипер и стрит сух джоджен

      За намазване:
      1 яйце, разбито с вилица

      Начин на приготвяне:
      Всички продукти без брашното се смесват в голяма купа (или в тази на миксера). Брашното се добавя на 1-2 пъти и тестото се меси докато започне да се отделя от стените на съда и се образува гладко и сравнително меко тесто. Купата с тестото се покрива с домакинска кърпа и се оставя на страна за 30 мин.
      Приготвя се плънката, като всички продукти се смесват в подходящ съд.
      Оформяне:
      В рецептата пише че от тези продукти излизат между 35 и 42 солени питки с малък размер. Когато тестото е почивало за половин час, може за да ти е по-лесно да ги оформяш предварително да го разделиш на 35 до 40 части – ако искаш да са съвсем малки, раздели го направо на 40 части, покрий ги с кърпа за да не хващат коричка, докато ги оформяш. Разпредели си и сиренето така и от всяко парче тесто разточвай малка питка, слагай от плънката и я загъвай на две. Краищата се притискат с вилица. Друг вариант е да разточиш тестото на кора (не много тънка) и с чаша или формичка да режеш кръгчета, след което да им слагаш плънка и да ги загъваш. Прецени как ще ти е по-лесно и удобно да процедираш. Нареждат се на разстояние в тава застлана с хартия за печене. Намазват се с яйце, може да ги наръсиш и със сусам. Пекът се в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 30 мин. или докато се зачервят приятно.

      Хайде, дано станат точно такива каквито си хапвала и да ви се усладят! Поздрави!

      1. Здравей отново , бях заета тези дни и не успях да ти благодаря за своевременната помощ, която ми оказа с превода.
        Ще ги пробвам , сърдечни поздрави и усмивки !

  27. Правя ги вече два пъти, много ни харесаха, за което отново благодарим . 🙂

    1. Танче, много се радвам!
      Аз още не съм успяла да ги направя, но щом са ти харесали тези, непременно ще почна и аз от тази рецепта, като се наканя да ги приготвя!

  28. Zdravey Maria, (izvinqvai 4e pi6a na kirilica no na rabota imam samo latinica 🙁 )Slu4aino popadnah na bloga ti i mnogo mi dopadna. S udovolstvie 6te pro4eta receptite ti i sys sigurnost 6te izprobvam dosta ot tqh.
    Pozdravi.
    Reni

  29. Hi Ms. Maria!

    I found your blog through google and read your passion for food. I love your blog from the first time I saw it! I’ve been visiting blogs everyday for I am always up for new and refreshing dishes for my small business. I find Italian’s dish interesting, mouth watering and spells F-U-N (yey!). Recently, I’ve been engrossed in looking for recipes from Europe to incorporate in my business.

    By the way, I have found a cooking competition that I think you might get interested in. It’s about cooking your national dish. The stake? A chance to win an Ipad mini or money! I think you will be a perfect fit to represent your country!

    Here’s the link: https://www.facebook.com/IngredientMatcher
    http://www.slideshare.net/IngredientMatcher/competition-from-ingredient-matcher-cook-your-national-dish-25773568

    Goodluck! I hope to see you in the competition. Go girl! I know you can make it!

    Regards,

    Maan

    1. Thank you very much for the sympathy and the interesting links you send to me.
      I will keep look (follow) on them.
      But I don`t think that I`ll get action on the „cook your national dish“, just because is not the tipe of things I use to do. Thank you any way!
      Best regards from me and sunny Cyprus

  30. Здравейте, Мария! Чудесен блог! Поздравявам Ви! Аз съм запалена по кулинарията и имам идея да си направя свой блог. Имам един въпрос- трудно ли е да се поставя надпис върху снимките (воден знак или както там се казва), защото аз нямам достатъчно компютърни знания, за да се справя сама. Мога да правя това перфектно с PAINT на определена снимка, но е голяма играчка да се прави поотделно на всички снимки. Какъв е лесния вариант и има ли такъв? Ще Ви бъда много благодарна, ако ми помогнете. Желая много успехи и ни радвайте с невероятните си творения в кухнята!
    Вили

    1. Привет Вили!
      Аз също не съм специалист в нищо свързано с поддържането на блога или обработката на снимки…
      🙂
      Тук в блога си правя нещата, така както ми харесва и ми се струва лесно. Ако някога за нещо съм имала затруднения или неясноти съм намирала информация по въпроса чрез Google търсене – а информация колкото щеш в Интернет, просто иска четене и отсяване докато намериш точно това което ти е нужно.
      Не използвам никаква специална програма за обработване на снимките, т.е. не ги редактирам. Единственото което може да направя е да коригирам светлината ако снимката е тъмна. За целта ползвам програмата Picasa, с която правя и колажите (няколко снимки в една), поставям и надпис на снимките, които може за се копира и после да се поставя (Paste) или да се ползва фунцията за воден знак, който автоматично ще се изписва на снимките…
      Съвета ми е да разгледаш програми за обработка на снимки и да прецениш с коя ти е лесно да работиш. Това се отнася и за всичко останало свързано с оформянето и поддържането на един блог – просто пробваш, четеш из нета, пак пробваш и така! 🙂
      Успех желая!

      1. Мила Мария,
        Благодаря ти за бързия отговор! И аз търсих доста информация от Интернет, но точно оттам дойде заблудата ми, че всичко мога да направя с моя Paint. Сигурно проблемът е в това, че аз ползвам Windows XP, a не 7 и има разлика в програмките. Ще послушам съвета ти , май най-добре ще е да си изтегля Picasa, щом всичко това, което казваш, правиш с нея. Още веднъж ти благодаря и пак използвам случая да изкажа моето възхищение от чудесата, които вършиш в твоята кухня! Прекрасно е всичко, което твориш! Желая ти много, много енергия, която ти е нужна, за да не спираш да ни радваш!!!
        Целувки!
        ВИЛИ

        1. Вили, едва ли проблема ти е в ХР – то…
          Просто трябва да намериш програма за обработване на снимки според нуждите си, това което искаш да правиш със снимките си.
          Благодаря ти за комплиментите, милото отношение и хубавите пожелания!
          Поздрави и от мен!

  31. Поздравления за прекрасните рецепти и увлекателното писане! Действат зареждащо и стимулиращо. Относно дългото отсъствие, бях решила, че имате дълга ваканция в България. Пожелавам скоростно преодоляване на препятствията!

      1. Новогодишните празници ще изкараме в Кипър. Дано до тогава нещата да се наредят и да успеем да се насладим на място на прекрасните ви кулинарни умения!

  32. Браво, Мария! Красива, умна, добре възпитана, грамотна и никак, ама никак не на последно място – талантлива! Оценявам не само Вашите готварски умения (заредени с особена положителна енергия), но също така и старанието, с което споделяте с всички нас Вашят труд! Лично аз открих много сходни рецепти с традиционните арменски ястия от моето детство, но винаги допълнени с онази мъничка, тайна съставка, която прави Вашето ястие уникално! А честно казано – понякога мъъничко завиждам и за като че ли по-хубавите хранителни продукти и подправки за готвене, с които разполагате в страната, в която сте… Но това са капризи 🙂
    Успехи и много много здраве!

  33. Здравей Мария! За много години! Пожелавам на теб и семейството ти здраве, щастие, късмет, а специално за теб много кулинарно вдъхновение и ентусиазъм за реализиране на идеите ти.
    Много харесвам сайта ти и често се обърщам към него за помощ и насоки. В тази връзка исках да те попитам дали е възможно да въведеш категоризация на рецептите – напр. десерти, хлебни, основни и т.н., защото понякога не търся нещо конктерно и доста време ми отнема разглеждането.
    Предварително благодаря,

    Поздрави!

    1. Привет Стела!
      Първо, благодаря за честитката и хубавите пожелания!!! Да ти се връща с пълни шепи!!!

      В сайта ми (от самото му създавана) винаги е имало „Архив на рецептите по дати“ и „Рецепти по категории“. Намират се в дясната странична лента на всяка страница в сайта.
      За подобни неща успешно може да ползваш и търсачката в сайта – „Намери рецептата“, която също се намира в дясната странична лента.
      Пишеш „десерти“ и като направиш търсене, ще видиш всички публикувани към момента в тази категория рецепти. Пишеш „Хляб“ и кликваш – ще видиш всички рецепти за хляб в блога и т.н.
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

  34. Здравей Мария! С удоволствие следя кулинарните ти вкуснотии! Имам един въпрос: Как може да махнем ципите от резенчетата на мандарините? Скоро в един ресторант ми сервираха компот от мандарини- това бяха резенчетата от мандарини, но без ципите. Предварително благодаря

    1. Привет, Тони!
      Отделянето на „месото“ (сегментите) на цитрусовите плодове не е трудно, но отнема време.
      За всички цитрусови плодове става по един и същ начин. За целта е нужна дъска за рязане, остър нож с широко острие за отделянето на кората и външната ципа на плода чрез изрязване. За отделянето на самите сегменти е най-удобно да се ползва малък остър нож. Предполагам, че ако потърсиш в Интернет, ще откриеш и нагледна Информация за това.

    2. Точно сега се боря с 2 кг мандарини да ги филетирам, ама мисията е почти невъзможна да изкарам цели филета. Съвсем различно е с лимони, портокали или грейпфрут – там става лесно. Вероятно в ресторанта са ти сервирали перфектните мандаринени парченца от консерва – продават ги в Кауфланда – не са големи консерви (метални кутийки) – и струват мисля до 2 лв броя. Успех!

  35. Здравей Мария! Толкова е хубав блога ти! Винаги съм те аплодирала!
    За съжаление ще ти известя за нова проява на некоректност към теб и прекрасния ти сайт. Касае се за публикуване на твои рецепти и снимки без позоваване на източник ето на този адрес:
    http://www.liveinternet.ru/users/eva_nikolova/post343264655/
    където г-жа Ева Николова е публикувала дословно от типа „копи-пейст“ доста твои страници. Не съм разглеждала подробно за други твои рецепти там. Натъкнах се съвсем случайно на този факт. Можеш да се свържеш със собствениците на сайта и да ги помолиш да предприемат мерки. Извинявам се, ако имате някаква друга договорка с въпросната госпожа.
    Съжалявам, но мисля, че трябва да знаеш! Поздрави! 🙂

    1. Благодаря за сигнала!
      Писах с предложение ясно да бъде посочен автора на материала или да бъде премахната рецептата.Ако въпросната госпожа не стори нищо по въпроса ще се обърна към собствениците на сайта за вземане на конкретни мерки.
      Поздрави и от мен!

  36. Мила Мария, само в теб ми е надеждата да се добера до рецептата за прекрасния гръцки сладкиш Кариока. Ядох го преди месец в Гърция и от тогава го сънувам. В Гърция се продава във всяка сладкарница, но в България го няма. Спомням си обаче вкуса му от детството си, беше кръгъл и плътно завит в целофан. Гръцкият беше нарязан на големи триъгълници и поставен в хартиен плик. Ако не се сещаш за какво става въпрос – шоколадово печиво с дебелина около 2 см, с много подправки, портокалови кори и орехи. Тестото не изглежда като кекс на шупли, а кремообразно и плътно. И на края потопено в шоколадова глазура. Сещаш ли се?

    1. Привет, Веселина!
      Веднага се сетих какво търсиш, защото и моя син (като представител на „шокохолиците“) много харесва т.н. „Кариока“ („Καριόκα“).
      При нас най-често е със форма на полукръг, но се срещат и триъгълни (ако питаш мен така е по-практично за нарязване)…
      Малко закъснях да ти отговоря, но това е защото от 1-2 дни се опитвам да открия рецептата, която аз съм опитвала, но сред толкова много книги с рецепти и записки с рецепти попаднах на още 2 рецепти за този десерт, които не съм изпробвала, но така и не намерих тази която съм правила…
      Не знам дали разбираш гръцки? Ако е така мога да ги снимам (2-те които открих в книгите си) и да ги прикача към е-мейл до теб.
      Другият вариант е като намеря малко време да ти я напиша в превод и да ти я пратя или пък направо да я приготвя и да я покажа в блога!?!
      🙂

      1. Zdravei,iskah samo da kaja,che kogato pravia keksove nikoga ne porasvam tavata s brashno,sas zahar i stava mn.po-vkusno 🙂

      2. Много благодаря за положения труд, като „циста бургазлийка“ ще мога да разбера поне продуктите, затова моля да ми изпратиш рецептите фотографирани, че нямам търпение да разбера какво има вътре. А „циста“ означава чиста, както са говорели навремето бургаските гъркини и се отнася за произхода, а не за чистотата. Едно време повечето бургазлии говореха гръцки, защото са от гръцки произход, както и моят род. Вярвам, че и ти ще ги покажеш тези кариоки, ще се харесат на всички.

        1. Ще пратя една от рецептите, които имам на мейла ти…
          Със сигурно ще споделя рецепта за този десерт и в блога, но не знам точно кога ще е! 😉

  37. Мила Мария,

    Обръщам се към теб със следната молба за съвет: от около 10 години правя козунаци и все успешни. Вчера обаче не ми беше ден – започнах ги късно, форсирах ги да втасат (нещо, което никога не съм си позволявала) и т.н. Опекоха се, но са тежки и сбити. Днес цял ден ми е криво и замесих нов, въпреки че е петък, да ме прости Господ.

    Въпросът ми е, имаш ли идея какво да направя с вече изпечените. Как да ги оползотворя най-разумно?

    Пожелавам на теб и хубавото ти семейство светли великденски празници!
    С много обич,
    Елена

    1. Привет, Елена!
      Аз съм много против подпомагането на втасването, не го правя, вече знаеш защо…
      С козунаците, от които не си доволна може да направиш суфле, торта или нещо друго. В Интернет би могла да намериш доста идеи по въпроса. В блиога имам няколко такива рецепти, ако искаш потърси ги с търсачката на блога като напишеш „останали козунаци“…
      Светли празници!

      1. Мила Мария,
        Христос воскресе! Благодаря Ви за отговора. Не намерих рецепти в блога Ви с израза „останали козунаци“, но намерих пак в блога Ви „Пудинг с козунак“, която рецепта е всъщност за десерт с останали козунаци.

        Направих рецептата Ви за „Козунак със стафиди и филирани бадеми“ и го оставих да втасва цяла нощ. Стана чуден! Благодарности и поздрави на Ева Тонева за рецептата!

        А Вие сте моето кулинарно гуру! Поздравления и благодарности, Мария!

        1. Воистина Возкресе, Елена!
          Израза „останали козунаци“ го дадох за пример, но действително не се показват рецептите, които трябва, тъкмо проврих… Може би трябва да ги обединя в една категория, която да нарека „От останали козунаци“, за да се показват при подобно търсене…
          Радвам се, че все пак сте попаднали на подходяща рецепта!
          Поздрави!

  38. Здарвейте г-жо Христоу!Поздрави за прекрасния Ви кулинарен блог!Всичко в него е прекрасно,рецептите са не само вкусни,но и адаптирани чудесно,снимките към рецептите помагат много особенно при направата на някои от печивата!А за дукисата и баклавичките нямам думи!!!Великолепни са!!!
    Иска ми се да науча гръцки,но в нета попаднах само на някаква страница на благоевградския университет,от която нищичко не разбрах!Предполагам,че в нета има самоучители по гръцки (от типа free lessons)само дето аз не знам къде да търся!Ако знаете такива,бихте ли могли да ми препоръчате подходящи за новак в езиковото обучение по гръцки?
    Поздрави!:)))))

    1. Здравейте, Ели!
      Сърдечно багодаря за отзива!
      Колкото до приложението за изучаване на гръцки не бих могла да дам съвет, тъй като не съм ползвала подобни – преди 20 години нямаше такива.
      Успех Ви желая!

  39. Здравейте за първи път виждам някой да описва толкова подробно и обяснително за готвенето. Благодаря Ви за това,че безплатно предоставяте и обяснявате всичко тук. Аз съм съвсем нова майка и много трудно се справям напоследък с готвенето не ми остава време и си оставам гладна доста често и карам на бисквити и кроасани понякога.Но с този блог може и да опитам да готвя. Дали бихте направили нещо като заготовки за ястия като бульони и готови миксове от подправки които бихме съхранявали дълго в камерата за моменти когато нямаме време?

    1. Здравей, Катерина!
      Ще се радвам ако рецептите в блога са ти в помощ.
      Климата в Кипър (където живея) е такъв, че целогодишно има всякакви пресни зеленчуци (не че и в БГ не се намира всичко целогодишно), но ако нещо не е в сезон е по-скъпо. Това което искам да кажа е, че примерно доматите и краставиците тук са си в сезон и през зимата и не са по скъпи. Друг приммер е за подправките като магданоз, босилек, мента, джоджен и доста други ги бера от двора и понеже си растат целогодишно не ми се налага да ги съхранявам – просто излизам в двора и късам каквото ми трябва. Наличието на толкова много пресен зарзават, подправки и други не ми налага консервирането и съхранението на каквото и да е било. Нямам навика да приговтям и замразявам заготовки защото и когато не разполагам с много време мога да приготвя нещо което не отнема много време…
      Съжалявам, че не мога да съм в помощ по този въпрос.
      Сигурна съм обаче, че с времето и при добро желание може да се начучиш и да организираш приготвянето на подобни заготовки!
      Успех желая!

  40. Мила Мария , не си спомням от къде имам първата рецепта от вас , която си запазих незабавно! Тя беше на сладкиша с мастиковата смола. Започнах да чета вегетарианските ви рецепти /не съм веган , нито вегетарианка / , защото постя , а постите са горе-долу 200 дни годишно. Много съм впечатлена от интелигентния и семпъл начин на представяне на всичко- и на текста , и на снимките. Много е разбираемо и ясно. Искам да попитам ,ако имате време,разбира се, да ми отговорите на един въпрос..В рецептата за Ельопитес ,има бъркане на тестото. Аз имам ревматоиден артрит ,който не ми позволява да работя успешно с ръцете си. Дълго ли се меси тестото? И дали ще може с лъжица или шпатула? Благодаря ви предварително. Желая ви здраве и мир.

    1. Сърдечно благодаря за милите думи и пожелания, Антонела!
      Да Ви се връща с пълни шепи!
      Тестото за Ельопитес не се меси дълго, но ако човек има проблеми от рода на тези, които описвате, може да му се стори трудно.
      Аз имам слаби китки и затова почти винаги ползвам миксер или друга машина за целта.
      Успех желая!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: