Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)

Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)

Тази рецепта я харесвам много и употребявам най-често при правенето на торти! Разбира се винаги съм готова да опитам нещо ново и различно. Този фондан е подходящ за покриване на торти и изработка на декорация за тях!

Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)

 • Продуктите се замерват с притегляне или с мерителни лъжици и чаша с вместимост 250 мл. 
 • Може да се оцвети със сладкарски бои. Желателно е да са гелообразни.
 • Ако фондана е много мек се добавя още пудра захар, а ако е твърд може да се размеси с ръце намазани с растителна мазнина (маргарин) или да се добави вода – по няколко капки на веднъж. 
 • Съхранява се на стайна температура, добре увито в няколко пласта прозрачно домакинско фолио. Най-добро е в рамките на 5-6 дни, после започва постепенно да се втвърдява, дори когато е добре съхранено.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

Необходими продукти:

 • 1 супена лъжица (10 гр.) желатин на прах
 • 1/4 чаена чаша (62 гр.) студена вода
 • 1/2 чаена чаша (125 мл.) глюкоза или златен сироп (golden syrup)
 • 1 супена лъжица (15 мл.) глицерин 
 • 1/2 чаена лъжица екстракт от ванилия или друг
 • 8 чаени чаши (1.050 гр.) пресята пудра захар
 • 2 супени лъжици масло с растителен произход (shortening – „Spray”
 • + сладкарска боя за оцветяване (по-желание)
 • + пудра захар смесена с царевично нишесте 1:1 – за поръсване на работния плот

Начин на приготвяне:

Смесете желатина със студената вода. Разбъркайте и оставете за около 10 минути или докато набъбне. Втечнете го на водна баня или в микровълнова. Не трябва да завира.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

Замерете си всички нужни за рецептата продукти. Пресейте половината пудра захар в голяма купа и направете кладенче. Останалата пудра захар оставете на страна до употреба. Към разтворения желатин се добавят гликозата и глицерина. Съда се слага на водна баня. Бърка  се непрекъснато, докато сместа стане бистра и прозрачна. Сваля се от огъня. Добавя се ванилията и евентуално сладкарската боя, ако цялото количество на тестото ще бъде оцветено в един цвят. Охладете сместа на стайна температура докато стане приятно топла – когато потопите пръст в нея, не трябва да пари. След това я добавете към половината пудра захар (тази в купата).

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

С помощта на дървена лъжица желатиновата смес се смесва постепенно със захарта. Разбъркването продължава докато поеме всичката захар. Получава се не много гъста смес. Останалата половина от захарта се насипва върху работен плот. Прави се кладенче и в него се насипва сместа от купата. Меси се с ръце докато поеме всичката захар. Получава се сравнително меко захарно тесто. Намажете ръцете си с мазнината от растителен произход и примесете тестото. Ще забележете, че вече не лепи толкова. Оформете го на топка или дебел фитил и го увийте в няколко пласта прозрачно домакинско фолио. Оставете го да почива няколко часа (3-4 може и цяла нощ), на стайна температура. На този етап не препоръчвам добавяне на допълнително пудра захар, защото когато престои, захарното тестото променя текстурата си.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

За разточване на фондана точилката (евентуално и работната повърхност) се намазват с малко растителна мазнина (маргарин). Най-добре е за целта да се ползва парче домакинска хартия, така не остава излишно количество мазнина. Този вариант е за предпочитане, когато фондана не е много мек. Ако е мек е най-добре да наръсите работната повърхност със смес 1:1 от пресята пудра захар и пресято царевично нишесте.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

За да може лесно да се пренесе разточения „чаршаф“ върху тортата е най удобно да ползвате подложка за разточване като тази, която се вижда на долната снимка, парче хартия за печене или прозрачно домакинско фолио. Може също да наръсите обилно разточения „чаршаф“ с пудра захар, да го завиете около точилката и с нея да го принесете върху тортата, където да развиете тестото от точилката покривайки тортата. Когато загладите повърхността на фондана, може да изчеткате излишната пудра захар от повърхността с помощта на суха четка или леко овлажнена с алкохол. ТУК може да видите всички снимки.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

Заради многото повтарящи се въпроси във коментарите свързани със захарните теста, реших да вмъкна тези препоръки:

 1. Трудно да направиш нещо, до което не си се докосвал преди.То е като да стреляш в тъмното. Може да улучиш, а може и да не улучиш! :) Така, че ако никога до сега не работили със захарно тесто, преди да започнете да го приготвяте сами купете малко количество фондан, за да се запознаете със текстурата му и да разберете (усетите) какво трябва да се получи, когато го приготвяте сами. Смятам, че основната причината за провалени опити свързани с приготвянето на фондан е точно това – почвате да правите нещо, за което нямате идея какво представлява. Във всички рецепти пише, че ако тестото е рядко се добавя още пудра захар, а ако стане много гъсто може да се разреди с прясно мляко или вода. Ако не знаете каква текстура е нужна да има захарното тесто, ако преди това не сте се докосвали до готово, правилно направено такова – няма как да прецените и е възможно да се разочаровате или да отчетете опита си за неуспешен, а на практика той да е бил съвсем успешен, нуждаещ се от малко пудра захар или леко разреждане.
 2. Коя е перфектната консистенция на едно захарно тесто и какво се ползва за наръсване на работната повърхност при работа с фондан?!  Току що измесеният  фондан може да е леко лепкав и да не изглежда съвършено гладък. Най-приятен за работа е след като престои 8-12 часа, добре завит в домакинско фолио. Не започвайте работа с току що приготвен фондан, оставете го да отлежи поне няколко часа. По време на престоя, захарното тесто променя текстурата си. Затова при приготвянето му е добре да не се добавя повече от посочената в рецептата захар. Ако след престоя е прекалено мек, тогава може да добавите допълнително захар. На мен ми харесва да го оставям леко мек, защото при обработката му (разточване на чаршаф, или оформяне на фигури) най-често ползвам пудра захар или смес от пудра захар и нишесте. Правилната консистенция на едно захарно тесто може да е различна за всеки човек. Дали да се остави по-меко или да се измеси с повече пудра захар, зависи и от това колко бързо можете да работите с тестото и какво ползвате за разточването и (или) оформянето му. С по-мекото захарно тесто ползвам пудра захар или смес 1:1 от пудра захар и царевично нишесте. Когато тестото е добре измесено се разточва и оформя по-добре, като се ползва растителна мазнина (shortening  „Spray”), с която фино се намазва работната повърхност, точилката или съответно ръцете. Трябва да опитате, за да разберете кой е най-правилния вариант за вас.
 3. Оцветяване на фондан. Най-добре е да се ползват сладкарски гелообразни бои или прахообразни. За оцветяване на цялото количество фондан е най-удобно боята да се добави към течните съставки в началото на приготвянето. Може да оцветите и измесения фондан, като добавите желания нюанс и размесвате фондана, докато се оцвети равномерно.
 4. Съхранение на захарно тесто (фондан).Тъй катое направен от захар, а тя се топи лесно при контакт с течност, „най-големият му враг“ е влагата. Тестото се съхранява на стайна температура, добре увито в няколко пласта прозрачно домакинско фолио. Фигурите изработени от него се оставят да засъхнат и се съхраняват на стайна температура. Ако тортата покрита с фондан изисква съхранение в хладилник е възможно от влагата в хладилника да размекне фондана и той да изглежда лъскав, като мокър. В някои случай това е добър ефект. За да се изолира влагата от тортата е най-добре преди да се покрие с фондана да се замаже със слой маслен крем.
 5. Слепяне (скачване) на елементи.За залепяне на елементи или при оформяне на фигури от фондан може да се ползваСладкарско лепило, разбит белтък, глюкозен сироп, маслен крем и дори малко вода. Нанасяйте „лепилото“ (или на каквото друго сте се спрели) в малки количества, най-добре с помощта на четка за рисуване. Ако се спрете на водата, бъдете внимателни. Четката не трябва да е мокра, а влажна затова я изтръсквайте добре след като сте я потопили във водата. Малко повече от нужното количество вода върху фондана, може да го разтопи вместо да го залепи.
 6. Рисуваневърху захарното тесто: Най-добре се рисува с гелоообразни бои. Четката (или четките) за рисуване се топят в алкохол 40˚, още по-добре 95˚. Ако тортата се съхранява в хладилник, е рисувайте 6-7 часа преди поднасянето и, защото влагата в хладилника не се отразява добре на рисуваните торти. Може да рисувате върху тортата с маслен крем, който да разнасяте или замазвате с четка за рисуване.
 7. Ако искате да почистите повърхността на тортаили фигурите от полепнала пудра захар:Направете го с помощта на четка с мек косъм, навлажнена в алкохол 40˚ до 95˚.
Оценете рецептата (Summary)
Recipe Name
Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)
Published On
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .