Захарен Фондан – Wilton Rolled Fondant

Захарен фондан - Wilton Rolled Fondant Тази рецепта я харесвам много и употребявам най-често при правенето на торти! Разбира се винаги съм готова да опитам нещо ново и различно… Този фондан е подходящ за покриване на торти и изработка на декорация за тях!

Необходими продукти:

Чашите с които се замерва са със съвместимост 250 мл.

Захарен фондан - Wilton Rolled Fondant 1 супена лъжица желатин на прах

¼ чаена чаша студена вода

½ чаена чаша глюкоза

1 супена лъжица глицерин

2 супена лъжица масло с растителен произход (shortening - „Spray”)

8 чаена чаша пресята пудра захар

½ ч.л. ванилов екстракт

+ пудра захар смесена с царевично нишесте 1:1 – за поръсване на работния плот

Приготвяне:

Замерете желатина и го залейте със студената вода. Оставете го за около 10 минути да набъбне.

Захарен фондан - Wilton Rolled Fondant

През това време замерете и пресейте пудрата захар. Замерете глюкозата и добавете към нея глицерина. Сложете набъбналият желатин на водна баня, да се разтопи – НЕ ГО ОСТАВЯЙТЕ ДА ЗАВРи. Към разтворения желатин се прибавят гликозата и глицерина. Разбърква се добре докато сместта стане бистра и прозрачна. Добавя се маслото с растителен произход и съдът се отдръпва от огъня преди да се е разтопило напълно. Разбъркваме още минутка – докато се разтопи напълно маслото с растителен произход и ароматизираме с течната ванилия (може да се ползва и ванилия на прах или друга есенция по желание). Ако ще оцветявате целия фондан в един цвят сега е момента да добавите и боята към глюкозата и желатина. Може обаче да си оставите фондана бял и да го оцветите по-късно според желанието ви! Оставяме сместа с желатина и глюкозата да се охлади до приятно топло (като потопим пръст в сместта топлината да е приятна не изгаряща). Половината от предвидената захар се слага в голяма купа. Прави се кладенче и в него се изсипва охладилата се вече желатинова смес.Захарен фондан - Wilton Rolled Fondant С помоща на дървена лъжица желатиновата смес се смесва със захарта. Бърка се внимателно и с лъжицата се загребва по малко от захарта около течността. Постепанно кръгът се разширява и желатиново-глюкозната смес поема вкичката захар в купата. Добавя се от останалата захар – колкото да се сгъсти за месене на ръка. Изсипва се върху наръсен с пудра захар плот и се меси с ръце докато поеме всичката захар. Ако фондана е много мек се добавя още пудра захар, а ако е твърд се добавя вода – по няколко капки. Полученият фондан може да се използва веднага или да се съхрани завит в домакинско фолио в добре затворен съд в хладилника.

Захарен фондан - Wilton Rolled Fondant

По препоръка на Wilton, за да се разточи лесно фондана:Напръскаите със спрей от растителна мазнина работната повърхност и точилката (или ги омазнете с леко, с помоща на кухненска хартия потопена в масло с растителен произход). Наръсете омазнената работна повърхност със смес от 1 част пресята пудра захар смесена с 1 част пресято царевично нишесте и разточете фондана.

Захарен фондан - Wilton Rolled Fondant За да пренесете получения „чаршав“ върху тортата: Напудрете съвсем леко със пудрата захар и нишестето. Растелете ги по цялата повърхност на „чаршафа“. Навийте го върху тънка точилка, пренесете до тортата (предварително покрита със слой маслен крем) и развивайки точилката покрийте тортата с фондан. Загладете, отстранете излишния фондан и доукрасете!

Захарен фондан - Wilton Rolled Fondant

Заради многото повтарящи се въпроси във коментарите свързани със захарните теста, реших да вмъкна тези препоръки:

1. Ще започна с това, че е много трудно да се опитваш да направиш нещо, до което не си се докосвал преди. Ще поясня какво имам в предвид: Ако никога до сега не сте правили захарни теста, преди да започнете да ги приготвяте сами си купете малко количество готово захарно тесто (фондан). Когато работите с него, правейки фигурки ще се запознаете със текстурата му и ще знаете какво би трябвало да се получи, когато започнете да приготвяте такова по някоя рецепта. Във всички рецепти пише, че ако тестото е рядко се добавя още пудра захар, а ако е много гъсто може да се разреди с прясно мляко или вода, но ако не знаете каква текстура е нужна да има захарното тесто. Ако преди това не сте се докосвали, до готово, правилно направено такова – няма как да прецените и е възможно да се разочаровате или да отчетете опита си за неуспешен, а на правкика той да е бил съвсем успешен, нуждаещ се от малко поправка (вода или още захар). Имайте в предвид и това, че току що измесеният  фондан може да е леко лепкав, или да не изглежда съвършенно гладък. Като престои няколко часа (завит в домакинско фолио) променя текстурата си. Затова е добре да се прекаляма със захарта, дори да се остави леко мек, защото при обработката му (разточване на чаршаф, или оформяне на фигури) се ползва пудра захар. Това обаче са неща, които всеки забелязва в процеса на работа и с опита и в зависимост от това колко бързо можете да работите ще разберете, кой е най-правилиният вариант за вас. Забелязала съм, че фондана е най-приятен за обработка, когато престои 8-12 часа, преди да се ползва.

2. С какво да ръсим работната повърхност при зарточване или да я мажем с растителна мазнина? Това зависи от атмосферните влияния – топлина, влажност на въздуха и от ползваното захарно тесто (фондан). Трябва да пробвате! Точилката, рабонтата пъвърхност, или ръцете може да се намажат с масло с растителен произход (shortening – „Spray”), така фондана няма да лепне. Може също да ръсите повърхността с пудра захар или смес 1:1 от пудра захар и царевично нишесте.

3. Не забравяйте, че преди да покриете повърхноста на тортата със захарно покритие (фондан или друго), трябва да я намажете с маслен кремТой не само, че ще осигури гладка, перфектно изглеждаща повърхност на тортата покрита с фондан, но действа като изолатор мужду крема на тортата и фондана (захарното покритие).

4. Съхранение на захарните теста:

 • Захарен фондан, направен основно от пудра захар, глюкоза, глицерин, желатин и вода (в рецепта да няма продукти от животински произход) се съхранява на стайна температура. Важно е да е добре увит в прозрачно домакинско фолио и поставен в плътно затваряща се кутия. Фигурите изработени от захарен фондан могат да се направят даже 1-2 месеца предварително. Имайте в предвид обаче, че колкото повече стоят по-твърди стават, а като се втвърдят много, няма да стават за ядене. Оставят се да съхнат на стайна температура. Когато изсъхнат могат да се приберат в подходяща кутия – тя ще възпрепятство евентуално счупване и съхранението продължава на стайна температура. Могат да се поставят върху тортата преди да бъде поднесена или по-рано, но нека не стоят повече от 1-2 дни в хладилник, защото в домашните хладилници, много често има влага, която не се отразява добре на фондана.
 • Бадемов марципан, приготвен в домашни условия (купешкият има консерванти) е добре да не се оставя за по-дълго съхранение на стайна температура. Важно е да е добре увит в прозрачно домакинско фолио и поставен в плътно затваряща се кутия. Смятам, че ако престои 2-3 дена на стайна температура няма да се развали, но за по-дълъг престои препоръчвам да се съхранява в хладилник, добре увит в прозрачно домакинско фолио и поставен в плътно затваряща се кутия. Фигурите изработени от бадемов марципан съхнат на стайна температура. Добре е да се направят предварително, но не повече от 5-6 дни преди тортата (десерта) да бъде сервирана. През летните горещини, времето ще е по-малко или евентуално, когато засъхнат на стайна температура, могат да се съхранят в хладилника, поставени в херметически затваряща се кутия.
 • Парени захарни теста: Добре е да не се оставя за по-дълго съхранение на стайна температура. Важно е да е добре увит в прозрачно домакинско фолио и поставен в плътно затваряща се кутия. Смятам, че ако престои 2-3 дена на стайна температура няма да се развали, но за по-дълъг престои препоръчвам да се съхранява в хладилник, добре увит в в прозрачно домакинско фолио и поставен в плътно затваряща се кутия. Фигурите изработени от бадемов марципан съхнат на стайна температура. Добре е да се направят прадварително, но не повече от 5-6 дни преди тортата (десерта) да бъде сервирана. През летните горещини, времето ще е по-малко или евентуално, когато засъхнат на стайна температура, могат да се съхранят в хладилника, поставени в херметически затваряща се кутия.

5. Слепяне (скачване) на елементи за украса на торти, фиури за украса на торти и (или) отделните им елементи: В зависимост от това,  какво точно искате да свържете, може да ползвате дървени клечки за зъби (или други дървени клечки годни за това) тел или друго нещо подходящо. Отделните елементи биха могли да се свържат по между си чрез натиск с ръце, с маслен крем, глюкоза, разбит с вилица белтък или дори с малко количество вода. С водата обаче трябва да се внимава – нанасяйте я с помоща на четка, но гледайте да я изтръскате добре от излишната вода, защото по-голямо количество вода попаднало върху фондана, може да го размекне и дори да го разстопи. Не на последно място е специалното сладкарско лепило, което се приготвя от „Tylose powder“ или „CMC powder“. Не е трудно да се приготви у дома (смесва се с вода) просто трябва да се снабдите с прахообразната смес известна под горе посочените имена.

6. Понякога ме питате за покриването и украсата на колко голяма торта, ще ви е достатъчно даденото по рецептата тесто? На този въпрос не бих могла да отговоря конкретно, защото отговорът ще е относителен. Това зависи от много неща:    от това, колко тесто ще получите, т.е. колко захар ще поеме тестото ви, колко е диаметърът и височината на тортата ви, каква точно украса искате да направите… Не мога да видя това, което е във вашите представи, за да дам приблизителен отговор. Аз самата винаги преценям на око, при всяка конкретна торта (сладкиш), защото не правя стандартни неща – всеки път е различно. Има обаче доста таблици (може да намерите такива в интернет), за стандартни размери торти и нужният за покриването им фондан.

7. Ако рисувате върху захарното покритие: Най-добре се рисува с гелови бои. Четката (или четките) за рисуване се топят в чист алкохол 40˚ до 95˚. Добре е да нарисувате това което искате не повече от 6-7 часа преди поднасянето на тортата, защото съм забелязала, че престоя в хлядилника (влагата в него) не се отразява добре на рисуваните торти – рисунката може да се размеже от влагата.

8. Ако искате да почистите повърхността на тортата или фигурите от полепнала по тях пудра захар: Направете го със суха четка с мек косъм. Ако това не е достътъчно, може да потопите четката и да я отцедите добре в чист алкохол 40˚ до 95˚ и с нея да изчеткате полепналата захар.

9. За гланциране на захарното покритие (фондан): Ако искате повърхността му да изглежда лъскава (мокър ефект), може да я намажете с четка потопена в разреден глюкозен сироп. За целта глюкозата се смесва (разрежда се) с малко гореща вода и се бърка до получаване на хомогенна смес. Това може да се направи и на водна баня, т.е. със загряване. Остовя се да изстине напълно и се ползва. Така си разреждам и глюкоза, която ползвам като лепило. Ако глюкозният сироп е със средна консистенция  (консистенция на течен мед) няма да има нужда от това разреждане, аз напоследък ползвам една доста гъста глюкоза (за професионална употреба е) и затова я разреждам.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Публикувано в Основни Сладкарски Сосове, Кремове, Теста и други, Сосове Заготовки Техники и Други, Сосове Заготовки Техники и Други за Сладкиши, Фондан - захарни теста с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

46 коментара по Захарен Фондан – Wilton Rolled Fondant

 1. Anonymous каза:

  Искаш торта направена от двама или сама?Кажи за да зная каква рецепта да използвам

 2. Maria Miteva-Christou каза:

  Хей анонимен, привет!
  :–))
  Аз каква торта ли искам!?!
  Ами ложденният ми ден е малко по-нататък, но ако трябва да избирам ще е …. и с….

  :–)

  Пошегувах се!
  Извини ме, но не ми стана много ясно какво точно имаш в предвид!
  Ще се радвам да помогна с каквото мога, но ако обичаш кажи нещо по-конкретно, разясни ми малко….

  Лека нощ от мен и ще чакам да пишеш!!!

 3. Maria Miteva-Christou каза:

  хе хе – имах предвид рожден ден не ложден
  :–))

 4. Janeta каза:

  Здравейте,Мария!
  Видях страхотни рецепти тук и съм Ви определено фен :)
  Отскоро живея в Гърция и не говоря гръцки и в тази връзка исках да Ви попитам за рецептата за фондан: Откъде купувате глюкозата и глицерина? От аптека? Къде мога да намеря бои за оцветяването му-продават ли ги в супермаркетите или трябва да търся специализиран магазин?
  Ще съм Ви много благодарна, ако ми дадете някаква информация – решила съм да направя няколко сладки изненади на новите си роднини тук за Коледа, но преди това трябва да потренирам малко с фондана! :)))

 5. Maria Miteva-Christou каза:

  Привет и от мен Janeta!
  Благодаря ти, за милите думи и одобрението!
  Аз живея в Кипър не в Гърция, така че не знам до колко бих могла да ти бъда от полза за намирането на продуктите там. Ще ти кажа ог къде ги намирам тук, но може ако искаш да прочетеш и коментарите на поста ми "Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши – Wilton buttercream Inching" , ще ти бъдат от полза. Копирай си долния адрес и ще си отвориш страницата или намери поста в блога- както ти е лесно:
  http://maria-miteva-christou.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html
  И така, в Кипър всички тези продукти се намират в големите вериги супермаркети. Глицерина го откривам на щандовете, където са и другите аптечни материали като йод, реванол и т.н. Също така може да се купи от аптеката. Ако кликнеш на някоя от снимките на продуктите, които те интересуват ще ги видиш в по-голям формат и ще можеш да разчетеш препишеш надписите им (наименованията), което ще ти е от полза щом не говориш все още гръцки. Тук например като търсих гликоза, никой не знеше какво е γλικοζι – знаеха го като golden syrup.
  Днес, утре ще пусна пост за още едно захарно покритие, което е много по лесно от това(с продукти които ги има във всеки дом), така че ще прецениш какво да направиш ако се затрудниш с намирането на продуктите за това захарно тесто. Боите също ги както в супермаркетите, така и в специялизирани магазини, за последните обаче ще трябва да разпиташ някой които живее в Гърция.
  Много съжалявам, че информацията ми не е напълно изчерпателна, но се надявам да съм ти била поне мъничко от полза!
  Хубав ден ти желая!

 6. Janeta каза:

  Благодаря за инфото, Мария!
  Преписвам каквото мога на гръцки и тръгвам на обиколка из тукашните Склавенитис и Карфу :) …дано намеря всички продукти. Имам ли успех, ще се похваля…хехе…
  А междувременно ще продължавам да следя блога Ви и Facebook страницата за нови вкусни изкушения :-))
  Поздрави!

 7. Maria Miteva-Christou каза:

  Моля!!! :)
  Нали може да си говорим на "ти"?!
  Днес ще пусна и другата рецепта за захарно тесто, която е по-лесна и по-икиномична!

 8. Pingback: Руло „Котешки Очи“ като Коте « My Cooking Book Blog

 9. Надя Атанасова каза:

  Здравейте Мария.Много сезарадвах когато попаднах на вашия блог.Та аз живея в Кипър и от дълго време се опитвам да си купя от тук глюкоза за проготвяне на фондана,но така и не съм попаднала на такова нещо.По-горе на снимка видях продуктите и там е дадено едно шишенце,но не се вижда добре натписа… вижда се края golden syrup -това глюкоза ли е и ако е,може ли цялото име и да ми кажете къде мога да си го купя? Мерси!

  • Привет, Надя и добре дошла във моята виртуална кухня! :)
   Снощи не можах да ти отговоря в къщи сме с безжичен интернет и заради бурята нещо прекъсваше връзката…

   За гликозата… точно днес си обсъждах с едно симпатично момиче, как преди доста години се опитвах да я открия…. Намерих в речника как е на гръцки – γλικοζι – и започна едно търсене „под дърво и камък“, и едни обяснения как е като мед на консистенция… обаче като, че ли никои не беше чувал за такова чудо… но няма да те занимавам сега с тази история.
   Да – golden syrup е гликоза. Купувам си я от супермаркета – във всички по големи вериги я има. В различните супермаркети е на различни места. В „Папандониоу“ например я намирам на рафтовете където са повечето продукти за сладкиши: захар, набухватели брашно, есенции…
   Смятам, че ще ти е най-лесно да попиташ някого от работещите в магазина къде да намериш golden syrup. Има го в метални кутии, подобно на консерва или в стъклени буркани! Надявам се да съм ти била в помощ с това!

   Лека вечер от мен и весели празници!

 10. Надя Атанасова каза:

  Здравей,Мария!
  Благодаря ти за бързия отговор :) Около нас в раьона няма верига с името „Папандониоу“,но днес ще потърся в Метро,Орфаниди,Карфур…абе ще пообиколя,вече като знам какво да търся…Снощи под една друга рецепта прочетох,че от тук си купуваш продукти на Wilton,искам да се попитам къде в Кипър мога да си купя техни продукти…защото и аз си поръчвам от разни сайтове…но това ме затруднуднява,че все ангажирам някой да прави поръчката…
  Аз съм от Ларнака,ако знеш някое магазинче тук в раьона,ако ли не кажи ми къде има,аз ще го потърся.Мерси много лек ден и хубави празници!

 11. Надя Атанасова каза:

  Мимееее,златна си!
  То навсякъде го имало,ама като незнам името…Купих си днес…даже 2 вида :) и глицерин си купих…абе вече съм готова за кулинарни подвизи.Благодаря ти много и хубави празници!
  Чакам да ми пишеш за Wilton :)

  • Наде радвам се, че съм ти била полезна с информацията.
   Наистина ги има на всякъде, аз просто дадох пример с „Папандониоу“ вече си ги намерила обаче….
   За продуктите на Wilton ти писах още сунтринта под другият ти коментар в поста от долният линк. Виж го там за да не се повтарям.
   Как се правят Рози от Маслен крем

   п.п. Приятно забавление в кухнята ти желая! Аз приключих за днес.

 12. vesela каза:

  Здравей, Мария!
  Имам нужда от съвет – правих фондан по тази рецепта, но тестото ми стана трошливо, а не еластично…Каква може да е причината за това? По принцип ми отиде доста повече пудра захар, въпреки че пак ми се струваше че лепне…Яво някъде греша, но къде? Пробвах да добавям вода, още пудра захар – не се получи…Благодаря за отговора предварително. Хубав ден.

  • Веси, здравей!
   Тестата от този род стават трошливи, когато е било прекалено със захарта!
   Точно тази рецепта количеставта на захарта не варират както при пареното захарно тесто – получава се добре (както трябва) с количеството захар посочено в рецептата.
   Принципно за захарни тестата от този род (със желатин и глецерин) е добре да се направят така както е описано в рецептата и да се оставят да „починат“ за 6 до 24 часа. Разбира се трябва да са добре увите в домакинско фолио. Тогава най-добре се приценя дали има нужда от още малко захар. Ако трябва да се размекнат се разреждат с прясно мляко, не с вода.
   Когато тестото лепне може да омазнямаш леко ръцете си със растителна мазнина и да продължеш работа с него!
   Дано съм ти била полезна с това!

   • vesela каза:

    Благодаря!
    И на мен се стори, че много захар ми отиде, но за да спре да лепне продължавах да слагам. То така и не спря, де…и всъщност след престоя в хладилника стана по-трошливо.
    Ще пробвам да не добавям захар, пък ще докладвам :)

 13. Pingback: Как се прави Каренце с Рязана Бродерия от Захарно Тесто | My Cooking Book Blog

 14. Pingback: Медена Торта Медовик | My Cooking Book Blog

 15. Pingback: Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird | My Cooking Book Blog

 16. Дени каза:

  Здравей мила Мария! Страницата ти е супер!
  Скоро беше рождения ден на голямАта ми дъщеря и ми трябваше спешно рецепта за фондан. Толко се зарадвах когато я намерих в сайта ти. Направих супер торта(като за начинаещ. Все пак ми беше първата :) )
  Направих я ден преди рождения ден. Всичко беше супер , но на деня забвлязах че саия фондан започва някак си да се топи и да става като желе. Овладях положението някак си и когато дойдоха гостите тортата все още изглеждаше прилно. Сега ми предстои още един рожден ден. Ще правя пак торта и исках да те попитам дали знаеш причината фондана да се топи по този начин!? ( стайната температура също не беше висока към 21 градуса може би) благодаря ти предварително и поздравления още веднъж за сайта
  Поздрави

  • Привет Дени!
   Радвам се, че блогът ми ти е харесал!
   До сега не съм съхранявала торта на стайна температура.
   Случвало ми се е обаче фондана на тортата да се покрие със ситни капчици, да се увлажни (не обаче да се разтече) от престоя си в хладилника, когато хладилника в който се съхранява има влага.
   Фондана лесно се втечнява дори от няколко капки вода и от там е чувствителен и към влагатата. Ако тортата например е била много сочна, също е възможно да стане нещо такова, каквото описваш. А иначе 21 градуса не са никак ниска температура за съхраняване на сладкиши! :)
   Поздрав най-сърдечен от мен! Надявам се да съм отговорила на въпроса ти!

 17. Дени каза:

  Не, не! Аз май не се изразих като хората! :) първо току що забелязах че съм писала под грешния фондан :D Аз използвах Захарен Фондан-Professional Cake Decorating Rolled Fondant
  А тортата я съхранявах до последно в хладилника. Тя там започна да се топи всъщност. А след като я изкарах пи време на рожденият след около половин час на места фондана беше станал като беле. Възможно ли е да е било заради дебелината му? През цялото време се стремях да е възможно по-тънък.

 18. Дени каза:

  Като желе исках да кажа :)

  • Дени, няма значение под кой фондан си писала, то се отнася за всички, това което съм казала.
   Със сигурност в хладилника, в който си я държала е имало влага или тортата ти е била сочна и тя го е разстопила – няма друг вариянт. При положение, че си работила добре с него и не е бил течен по време на поставянето му.
   Под фондана имаше ли маслен крем? Той действа като изолатор и ако тортата е била по-сочна и щеше да предотврати нещо подобно. Лично аз съм забелязала, че има хладилници, които отделят влага, а това води до нежелани ефекти върху фондана. В къщи например имам един малък стар хладилник – съвсем обикновен и като правя торти ги слагам в него, защото в по-новия, ако стоят повече от 24 часа фондана се увлажнява, въпреки че не се е случвало да стане като желе – толкова течен.
   И за още нещо се сещам, което моя позната беше направила. Решила да обере полепналата от разсточването захар с влажна добре изстискана четка. В началото нищо не станало но после, фондана се размекнал.
   Казвала съм го и друг път, че човек ако е наблюдателен най се учи от опита си, защото всеки работи по различен начин, и има различни навици!

 19. Дени каза:

  Благодаря ти много Мария. Под фондана имаше ягодов крем. :)
  Сега след няколко седмици ще правя пак въпросният фондан. Ще бъда вниматлна. Стискай палци да стане. :) и този път ще сложа маслен крем отдолу. Сега се захващам с една друга твоя рецепта. ;)

 20. Анелия каза:

  Здравей, Мария! Искам да попитам дали може да се ползва слънчогледово олио за тази рецепта? Все пак е мазнина с растителен произход :)

  • Олиото е течно, не може да замени растителната мазнина, за която става въпрос – тя е с консистенция на масло!
   Ако искаш изчети коментарите и под другите ми постове за захарен фондан. Спомням си, че някъде беше написано от читателки, че са ползвали маргарин. Провери да видиш точно, ако желаеш!
   Успех!

 21. Дени каза:

  Здравей отново!
  Исках да ти се похваля , че си разбрах грешката! А тя е била , че явно съм попрекалила с палмовата мазнина миналия път! Не и отдадох толкова голямо значение като грамаж. Бях разтопила около 20 грама и я изразходвах цялата. :)
  Този път фондана стана повече от перфектен! Но се старах и не използвах никаква мазнина!
  Сега имам друг въпрос (проблем) :) :)
  Не мога да постигна наситен цвят на фондана, а ме е страх , че ако сложа повече боя ще разваля консистенцията му. Има ли значение какви бои използвам. До сега се мъчех с тези на др. Йоткер , но сега поръчах нови ( мисля ме бяха на уилтън) които още не са дошли , но нямам търпение да изпробвам.
  Благодаря ти предварително .

  • Привет, Дени!
   Нали ти казах, малко по-малко сама ще схванеш как да си направиш нещата! Как се получават най-добре!
   Аз ползвам гелови бои на Wilton, повякога и други. За да стане наситен цвета, обикновенно се слага повече боя, но ако цвета например е светло син, колкото и да сложиш няма да стане тъмно син. Веднъж ми се случи тестото да се пресече от една боя на прах, която бях ползвала и друг път, тока и не можах да разбера дали беше от боята…
   Успех, мила звнам че всеки следващ път нещата ще са по-перфектни!

 22. Pingback: Торта Скейтборд | My Cooking Book Blog

 23. Pingback: Торта Есенно Буренце с Плодове | My Cooking Book Blog

 24. Nev каза:

  Здравей Мария, искам да те попитам за съвет, имам купен фондан, но се втвърди, а искам да приготвя торта по случай рождения ми ден, знаеш ли как мога да го поразмекна за да направя рози от него. Благодаря ти предварително!

  • Привет!
   Ако фондана не е бил добре завит и се е втвърдил от това, не мисля че можеш с нещо да го оправиш, или поне аз не съм експериментирала или не съм чувала трик с който да се оправи! Някои захарни теста реагират добре на леко затопляне в микровълнова, но трябва да е на ниски проценти и за кратко 30-40% мощност за по няколко секунди. той така или иначе се е втвърдил можеш да рискуваш да пробваш, макар че не мога да ти гарантирам на 100% какво ще се получи!
   Поздрави!

 25. Nev каза:

  Благодаря за бързия отговор, ще пробвам с микровълновата, дано да се получи.

  Поздрави Мария.

 26. Айлин Рамазан каза:

  Ох, пак съм аз… До сега си украсявах тортите с „Парено захарно тесто“, но то изсъхва доста бързо върху тортите. Дали и с този фондан е така??? Тъй като искам да направя и декорирани курабийки за Р.Д. на малката и ми се иска да е нещо по- трайно. Ти кое от двете теста ще ми препоръчаш :( Макар, че не съм сигурна тези продукти дали ще мога да ги открия… Но все пак ако това е по- добрия вариант ще гледам да намеря всичко…

  • Айлин, мисля че фондана е по-добрия вариант за декорация на сладки, защото издържа дълго и ако и курабийките са трайни, може да ги направиш дори 12-13 дни преди рождения ден. Потърси в Google как е наименованието на продуктите дето не знаеш и съм сигурна че ще ги откриеш и там където си!

 27. Анонимна каза:

  Здравейте, Мария,

  Разгледах блога Ви, правите невероятни неща! Искам да Ви попитам дали можете да ми кажете сайт, от който мога да си поръчам фондан на приемлива цена, който е хубав. Аз разгледах доста сайтове, но изобилства от видове фондани и много се чудя какъв да поръчам.

  Предварително, благодаря за отделеното време. Много ще ми помогнете ако ми отговорите.

  • Привет,
   за съжаление не мога да помогна в случая, тъй като изключително рядко купувам готов фондан и съответно не бих могла да препоръчам конкретна марка или вид.
   Когато ми е нужно малко количество фондан прибягвам до купуването на такъв от местните супермаркети. Ползвала само на Д-р. Йоткер (не че се продава друг в магазините на около) и съм доволна от качеството му.

 28. Katya каза:

  Здравей Мария, искам да ти благодаря за полезната информация. Използвах тази рецепта за фондан. Много добре се получи. Харесах и рецептата ти за Торта Апшерон, но смятам да я покрия с този фондан. Интересувам се дали мога да използвам същия крем с бейлис от тортата вместо масления крем, който препоръчваш за подравняване на торта преди покриването ѝ с фондан. Не съм сигурна дали алкохола няма да го повреди. И друго исках да попитам, ако приготвя тортата в четвъртък и покрия с фондана, до събота само в хладилник ли да я съхранявам. Дали няма да пресъхне глазурта?! Признавам си, че за първи път правя това и малко съм притеснена :) Благодаря предварително!

  • Смятам, че няма да е проблем торта „Апшерон“ да бъде покрита директно с фондан, без под него да се слага маслен крем.
   Смятам също, че добре си планувала приготвянето на тортата.
   Когато правя торти с фондан, предпочитам да са такива, които може да се съхранят и извън хладилник заради фондана. Захарните теста са чувствителни към влагата и доста често престоя им в хладилник не се отразява добре на фондана (овлажнява се). На мен когато ми се налага да държа покрита със захарно тесто торта в хладилник, включвам един малък който ползвам за целта, така намалявам до минимум възможността от овлажняване на фондана понеже не отварям вратата на хладилника докато тортата е в него и така ограничавам образуването на влага.

   • Katya каза:

    Благодаря ти за експресния отговор и за чудесния и полезен блог :) Това ще е тортата за сватбата ми тук в Англия след няколко дни :)

    • На добър път в живота, Катя! Много любов и щастие ти желая!

     • Katya каза:

      Благодаря ти Мария! И да знаеш, че и ти макар и косвено, с твоите невероятни рецепти и съвети си част от това очаквано събитие :) Целувки!

 29. EMILIYA каза:

  Здравейте,благодаря ви за рецептата за фондан. искам да попитам нормално ли е при омесването на захарното тесто то да лепне, защото при мен горната част не беше лепкава, но долната част залепваше за дъската

Коментиране (Leave a Reply)