Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Христос Воскресе!!! Скъпи приятели и читатели на блога ми, нека светлината на Христосовото Възкресение, Ви благослови и над вашето семейство щастие цари! Да сте живи, да сте здрави, с любов обгърнати!!! И нека няма на земята нещо, което да ви притесни.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Честитката ми за Великден е придружена с рецепта за едно много вкусно печивото, което бих определила като хибрид между козунак и бриош, въпреки че съм го нарекла „козунак“. Има прекрасна текстура, която направо се топи в устата!!! Тестото е необичайно меко и за да се оформи се налага да престои в хладилник, а плънката, която е смес от мармалад и орехи е повече от прекрасна, не само като вкус, но и по няколко други причини:

  • Ядките правят плънката от мармалад не толкова сладка, както когато мармалада се ползва самостоятелно.
  • Орехите дават плътност на плънката и това предотвратява разтичането на мармалада по време на печене.

Знам, че вече сте приключили с печивата за празника, но може да опитате рецептата след като сладостите, които сте приготвили свършат. Рецептата е страхотна и изобщо не е за изпускане!!!

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

  • За рецептата ще ви е нужно брашно от твърда пшеница (Villige Flour/Durum Wheat Flour), аз в случая съм ползвала сме 1:1 от брашно от твърда пшеница и „Farina“ (универсално брашно).
  • Тестото може да се замеси ръчно (да се разбира с дървена лъжица), с помощта на миксер, работещ с приставка за тесто (кука) или в машина за хляб.
  • Времето за втасване посочено по-долу е по-скоро ориентировъчно. Това е било времетраенето му при мен в конкретния случай, при стайна температура 22ºС. Най-добре е тестото да се наблюдава и ако за посоченото от мен време не е удвоило обема си, да се остави за по-дълго време, докато втаса добре.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

  • За по-добър вкус орехите може да се запекат в сух тиган или за около 10-12 минути в предварително затоплена на 170ºС фурна.
  • В зависимост от това какъв мармалад ще ползвате, може да го смесите с ¼ до ½ чаена лъжица канела. Става страхотно с шоколадово тиквения мармалад, към него слагам канела. 
  • Рецептата е адаптирана от списанието „γλυκές ιστορίες“ (сладки истории) бр. 10 от 04/2011 г.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Необходими продукти:

  • 250 гр. брашно от твърда пшеница
  • 60 г. захар
  • 1 щипка сол
  • 5 гр. (½ супена лъжица) суха мая
  • 3 яйца (166 гр.)
  • 3 супени лъжици (45 гр.) прясно мляко, топло
  • 150 гр. краве масло, меко или полу разтопено
  • + 70  гр. брашно за измесване
  • + брашно за разточване

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

За плънката:

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

За глазурата:

  • 200 гр. пудра захар
  • 20-30 гр. вода или прясно изцеден сок

Начин на приготвяне:

Орехите и мармалада се смесват в купата на блендер. Размесват се докато се получи нещо като паста. Получената плънка се оставя на страна до употреба.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Брашното, захарта, маята и солта се смесват в подходящ съд – при мен в купата на миксера. Размесват се хубаво и се прави кладенче. Яйцата се разбиват с топлото прясно мляко и се сипват в кладенчето, заедно с половината от маслото (разтопената част от него).

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Замесва се тесто – бърка се с дървена лъжица (ако се меси ръчно), с куката ако се прави с помощта на миксер или в машината за хляб на програма за замесване и втасване на тесто. Когато сместа поеме всичкото брашно месенето продължава с периодично добавяне на останалото масло, което става на 3 пъти. След всяко добавяне на масло, тестото се размесва докато го поеме напълно, след което се добавя следващата част масло. Получава се много меко и сравнително течно тесто. Купата се покрива с домакинска кърпа и се оставя на топло, докато тестото удвои обема си. При температура от 22ºС, това ми отне около час – час и половина.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Брашното предвидено за премесване на тестото след втасване се разстила върху домакински плот. Втасалото тесто се премесва, колкото да излезе въздуха от втасването и се връща се в купата, която се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилника за 2 часа. За това време тестото ще стегне достатъчно, за да се работи лесно с него (т.е. да се разточва), но също така ще бухне (втаса) отново.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Охладеното тесто се изважда се от хладилника и се разточва на продълговат лист с дължина 60-65 см. и ширина около 20 см. В единият му край (по цялата дължина) се разпределя плънката. Завива се на руло като се почва от страната където се намира плънката. Полученото руло се завива се на охлюв.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Прехвърля се в тава застлана с хартия за печене. Оставя се на стайна температура докато удвои обема си (около 1 час при мен). 

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Пече се в предварително затоплена на 175ºС фурна (включен долен реотан и вентилатор), за около 35 минути. Докато козунака се пече се приготвя глазурата: Пудрата захарта се смесва с водата (или с лимоновия сок). 

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Добре е глазурата да се остави по-гъста, защото печивото се залива веднага, след като се извади от фурната и ако е с нормална консистенция (както я бях приготвила аз, без да се замисля особено), ще се разтече от топлината на козунака… На следващия колаж и снимката след него се вижда за какво става въпрос.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

Другият вариант е печивото да се охлади и след това да се глазира, но когато е топло, глазурата прилепва по-добре. Така че просто я направете доста гъста (не слагайте много вода), ще се разтече от топлината на козунака. Глазираният козунак се оставя на страна докато изстине.

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

След това се нарязва на парчета и може да бъде сервиран. Да ви е сладко!!! 

Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Вит козунак с плънка от орехи и мармалад
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

14 thoughts on “Вит козунак с плънка от орехи и мармалад

  1. Мария, такива хубави пожелания си отправила, благодаря!
    Честито Възкресение и за теб и нека сте благословени цялото семейство.
    Както винаги ни предлагаш нещо ново и прекрасно. Непременно ще опитам!
    И за пореден път ти благодаря и се прекланям пред труда, който полагаш – да снимаш всичко поетапно и да обясниш така добре!

  2. Честито възкресение Христово!
    Здраве, обич и благоденствие желая от все сърце на теб и твоето семейство, Мария!
    Прекрасни рецепти! Благодаря!

    1. Честито Възкресение Христово! Благодаря за прекрасните пожелания. И огромни благодарности за рецептите които побликуваш. Много са точни и аз често ги приготвям. 🙂

  3. Благодаря за пожеланията, Мария!
    И за прекрасните рецепти!
    Бъди здрава и много обичана!
    Катерина

  4. Честито Възкресение Христово с малко закъснение Марийче! Здраве и благословение във всички начинания ти желая и както винаги да продължаваш неуморно да ни представяш нови и интересни рецепти.
    Поздрави !

  5. Здравейте,прелиствам рецептите за козунак и се колебая между тази рецепта и бабка.Чудя се дали мога да оставя тестото цяла нощ в хладилник, вместо посочените 2 ч? Дали ще превтаса?

    1. Здравейте!
      Дано ви отговарям на време!
      Тестото би могло да се остави и за цяла нощ хладилник, но е добре да се има предвид, че когато стои по-дълго на студено в хладилник, след това (на другия ден когато се оформи) ще му е нужно повече време за втасване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: