януари 10

Виненки

Виненки

Рецептата ми е от мама. Приготвят се със захар, олио, свинска мас, брашно, ядки и аромат. Предполагам, че като гледате съставките си мислите, какво ли може да се очаква като краен резултат от едно такова тесто… Обаче стават вкусни и трайни курабии. Тези дни ги правих пак и прецених, че е добре да обновя снимките по процеса на приготвяне. После ми се прииска да направя и някоя нова снимка на готовите Виненки…

Виненки

Реших да ги снимам с тези „габровски човеци“ (подарък са ми от Тереза, която е от Габрово), макар че не бях съвсем убедена, че Виненките (макар и приготвени с вино) си отиват с вино. Трябваше да дегустирам обаче, за да се уверя в предположението си!!! 🙂 И така държейки в едната ръка фотоапарата посегнах да взема едната чашка от „човека“ и движението ми се оказа секунда по-бързо от мисълта, че тежестта на взетата чаша ще наруши равновесието и ще катурне другата… Помислих си „Ама знаех си, че трябваше да съм на щтрек (да внимавам), с Габровските сувенири, че са винаги готови за шеги!!! 🙂 Сиропирах ги Виненките! Но пък установих, че са приятно допълнение към чаша ароматно вино, стига човек да обича да консумира сладко! 🙂

Виненки

Виненки

 • Рецептата на мама е с по 1 чаена чаша от всички продукти и брашно за твърдо тесто (около 1 кг.). Предполагам, че мерителна чаша е била с вместимост 200 мл.. По-долу съм посочила грамажа на вложените от мен продукти.
 • Тези Виненки се оформят с помощта на с машинка за мелене на месо като се маха ножа (решетката си остава) и в предната маст на машината се прикрепя приставката за курабии. Тя има 4 различни отвора. Единият прави по-широките курабии, а през останалите стават по-заоблени.

Машинка за мелене на месо с приставка за курабии

 • Ползвайте хубаво вино за направата на курабиите – не някое, което не бихте пили.
 • За ароматизиране на тестото може да ползвате ванилия, бадемов екстракт, или есенция според предпочитанията. Бадемовият екстракт, който съм ползвала в случая е доста силен и съм сложила ½ чаена лъжица, но ако ползвате ванилия или др. есенция, която е с нормална консистенция, може да сложите 1 чаена лъжица. Харесва ми много варианта им с шамфъстък и портокалова есенция.

Виненки

 

 • За тестото може да се ползват всякакви ядки според предпочитанията или смес. За по-добър вкус може да ги запечете в сух тиган или във фурната.
 • Ядките може да се пропуснат, макар че с тях тестото става по-вкусно. Ако не ги сложите, тестото ще поеме различно от посоченото количество брашно. 
 • Тестото може да се замеси ръчно или с помощта на миксер, работещ с приставка за тесто.
 • От по-долу посочените продукти се получават около 117 бр. курабии, с дължина около 10 см.
 • Може да решите да направите по-малка доза, ако бройката ви притеснява, но имайте предвид, че тези курабии издържат доста дълго без да променят вкусовите си качества. 

Виненки

 

Необходими продукти:

 • 250 мл. сухо бяло вино
 • 180 гр. захар
 • 200 мл. (165 гр.) разтопена мас 
 • 200 мл. (178 гр.) олио
 • 100 гр. смлени орехи, бадеми или други ядки според предпочитанията 
 • 1 чаена лъжица есенция според предпочитанията 
 • 1 кг. брашно 

Виненки

За наръсване на курабиите след изпичане:

 • около 190-200 гр. ванилова пудра захар 

Начин на приготвяне:

Виното, олиото, свинска мас и захарта се смесват в купата на миксера или друга подходяща, ако замесвате ръчно. Разбъркват се с дървена лъжица, докато захарта се разтопи. След това се добавят есенцията, брашното и ядките. Замесва се сравнително твърдо тесто.

Виненки

От полученото тесто се късат парчета и се слагат в машината за мелене на место. С нейна помощ и специалната представка за курабии се оформят Виненките. Аз ги правя с дължина около 10 см. Тестото се отделя от машината с помощта на нож. 

Виненки

Нареждат се в тава покрита с хартия за печене. Не е нужно да оставяте голямо разстояние помежду им, тъй като по време на печене не променят размера си, т.е. не се надуват.

Виненки

Пекат се в силна фурна докато се зачервят. Аз пека 12-13 минути на средна скара, във фурна затоплена на 190ºС, включени горен и долен реотан, без вентилатор. 

Виненки

Изваждат се от фурната и веднага се прехвърлят в подходящ за съхранение съд. Нареждат се на редове, като всеки ред Виненки се ръси обилно с ванилова пудра захар, след което се нарежда следващия ред. 

Виненки

За времето, през което едната тава е във фурната, успявам да запълня втората със сладки и ми остава време да прехвърля изпечените и да ги наръся с пудра захар. Запълват се общо 4 големи тави със сладки, като тези на фурната. Когато изстинат напълно съда за съхранение се захлупва или се покрива с прозрачно домакинско фолио. Съхраняват се на стайна температура и издържат поне 3 седмици. Симпатично еленче (на следващата снимка) беше поканата за Коледното тържество в детската градина на сина ми. Тази година имаше много оригинални идеи, за украса и др. които децата бяха направили с помощта на учителката си. Хайде почерпете се! Да ви е сладко!

Виненки

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Виненки
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Етикети:, , , , , , ,

8 COMMENTS :

 1. By Yordanka Dobreva on

  Мими, с най-голямо удоволствие се почерпих 🙂
  Много „хитра“ приставка за курабии!
  Прегръдки и хубава седмица!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   А… Дани да ти е сладко 🙂
   Имам я заедно с машинката от мама – не знам дали се намират сега такива…

   Прегръщам те и аз!

   Reply
 2. By Цвети on

  Здравей!
  В рецептата има ли захар, освен тази за поръсване?

  Reply
 3. By Таня Иванова on

  Моля, кажете ми от къде да си закупя тази приставка?

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Продава се заедно с машинката за месо, Таня!
   Наскоро видях и в Кипър такива! Предполагам, че и в БГ ги има! Дано някой от читателите ти помогне с инфо по въпроса!

   Reply

Коментиране (Leave a Reply)