юни 23

Ванилов сладолед

Ванилов сладолед

Разхлаждаща класика, на която е трудно да се устои! В блога вече сте виждали една рецепта за сладолед ванилия, който е  наситено ароматен. Сладоледа от днешната рецепта също ухае на ванилия, но съотношението на продукти е по-различно и освен прясно мляко, има и сметана. Разкошен става, опитайте го и вие!

Ванилов сладолед

Ванилов сладолед

 • От по-долу посочените продукти се получава около 1200 гр. сладолед.
 • Ползването на белтък в рецепта за сладолед, предотвратява образуването на кристали по време на замразяването и така сладоледа замръзва кремообразно, не твърдо.
 • За шоколадов вариант: Жълтъците се намаляват на половина, към топлото прясно мляко се добавят 130 гр. шоколад 55% или 100 гр. шоколад 70%.
 • Рецептата е адаптирана от http://www.steliosparliaros.gr

Ванилов сладолед

Необходими продукти:

 • 500 мл. течна животинска сметана 35%
 • 500 мл. прясно мляко
 • 2 шушулки ванилия 
 • 200 гр. захар
 • 200 гр. (10 бр.) жълтъци
 • 50 гр. (1 бр.) средно голямо яйце

Начин на приготвяне:

Прясното мляко и сметаната се смесват в тенджера. Добавят се половината захар, зрънцата от шушулките ванилия и самите шушулки (разрязани на 2 половини). Тенджерата се слага на умерен огън и сместа се загрява с периодично разбъркване, докато заври.

Ванилов сладолед

Същевременно в друг съд (купа) се смесват жълтъците, цялото яйце и останалата захар. Разбъркват се с миксер или телена бъркалка докато се получи пухкава смес. С миксер разбъркването отнема около 2 минути. Горещата млечна смес се добавя на струя към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване. Ползвайте ръчна бъркалка, защото с миксер ще пръска.

Ванилов сладолед

Сместа от купата се прехвърля в тенджера, която се слага на умерен огън. Бърка се непрекъснато докато достигне 83-85ºС. Ако нямате термометър трябва да знаете, че сместа се нагрява докато се сгъсти леко, но не трябва да завира. Ако заври ще се пресече. Ако се пресече пак ще стане сладолед, но текстурата му няма да е така гладка, както когато рецептата е била изпълнена правилно.

Ванилов сладолед

Тенджерата се сваля от огъня и сместа веднага се прехвърля в огнеупорен съд (най-добре стъклена или метална купа), като същевременно се прецежда. 

Ванилов сладолед

Охлажда се на стайна температура, след което купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ. Охлаждането и отлежаването на на сместа за сладоледа, подпомагат по-доброто му замразяване в домашни условия.

Ванилов сладолед

На другия ден може да се пристъпи към замразяване. Може да ползвате машина за сладолед или просто да насипете сместа в подходящ за замразяване съд (най-добре да е метален, при ръчно замразяване), предварително охладен във фризера. При ръчното замразяване сладоледа се разбърква на всеки час докато се замрази кремообразно. При това замразяване предпочитам да правя разбъркването с ръчен миксер, поради 2 причини: Сладоледа става по-пухкав когато се разбърква с миксер, а самото разбъркване става много по- бързо и съответно сладоледа остава извън фризера за по-кратко време. 

Ванилов сладолед

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ванилов сладолед
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

Етикети:, , , , ,

Posted 23.06.2016 by Maria Miteva-Christou in category "Comfort Food", "Архив (Index)", "Десерти", "Сладолед

3 COMMENTS :

 1. Pingback: Сладолед ванилия – My Cooking Book Blog

 2. By Диди on

  Здравей Мария, сладоледът изглежда страхотно, но не става ли на кристалчета като се замрази? Аз като правя домашен сладолед винаги ми става на кристалчета, въпреки добавянето в сместа на глюкоза, алкохол и старателното разбъркване на всеки 30 мин.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Става на шупли само ако човек забрави да разбърква. Пробвай да разбъркваш с малък ръчен миксер, но трябва да предвидиш достатъчно голям съд за замразяването…

   Reply

Коментиране (Leave a Reply)