Трицветен хляб със спанак и сушени домати

Преди време много се впечатлих от два хляба, които видях при Инчето. За съжаление в момента линка, който имах за рецептите в блога и, е невалиден. И с търсенето не успях да ги открия… Надявам се, че не са изчезнали! Първо приготвих Ментово – портокаловия хляб, за който съм ви разказвала колко много ми хареса и как чрез направата му машината ми за хляб трайно се настани на кухненският ми плот. Доста по-късно се захванах с приготвянето на втората от горе споменатите рецепти – хляба от днешният ми пост. 

Не го пекох в машината за хляб, че исках да го направя на плитка. Получи се много атрактивен и вкусен хлябап. Наравете го за някое празненство, за да шашнете гостите си с красивият му външен вид и богатият му вкус. Чудесно се съчетава със сирена и ще бъде чудно допълнение към бирата или виното.  

Трицветен хляб със спанак и сушени домати

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. 
  • За червеното на тестото може да ползвате 1 супена лъжица доматено пюре или лютеница вместо сушените домати, но те страхотно допълват вкуса на хляба.
  • За жълтата част може да ползвате кукурма (Turmeric) или шафран, предварително накиснат в малко гореща вода.

  • Може да замесите тестото ръчно или да го направите с помощта на машината за хляб.
  • Ползвала съм продълговата форма за кекс с размери 35 х 11.5 см.

Необходими продукти:

  • 465 гр. (3 чаени чаши) брашно
  • 250 мл. (1 чаена чаша) прясно мляко
  • 7 гр. (1 чаена лъжичка) суха мая
  • 5 гр. (1 чаена лъжичка) сол
  • 30 гр. (2 супени лъжици) захар
  • 50 мл. олио

За зеленото на тестото:

  • 90 гр. (3 супени лъжици) сварен и пасиран спанак 
  • 45 гр. (3 супени лъжици) брашно

За червеното на тестото:

  • 55 гр. сушени домати, отцедени от мазнината и нарязани на парчета
  • 30 гр. (1 супена лъжица) доматено пюре
  • малко червена сладкарска боя
  • 30 гр. (2 супени лъжици) брашно

За жълтото на тестото:

  • 1 чаена лъжица вода
  • няколко капки жълта сладкарска боя
  • 15 гр. (1 супена лъжица) брашно

Начин на приготвяне:

Смесете маята със захарта и ги разтворете в топлото прясно мляко. Добавете малко от предвиденото брашно колкото да се получи кашица. Разбъркайте и изсипете сместа в контейнера на машината за хляб. Покрийте го с памучна кърпа и оставете на топло за около 10 мин. или докато по повърхността на тестото се образуват балончета и увеличи обема си.

Добавете олиото. Смесете брашното със солта и го изсипете върху останалото в контейнера. Пуснете машината на програма за замесване и втасване на тесто. При мен тя е 90 мин. – 30 за замесване и останалите 60 мин. за втасване.

Готовото тесто се разделя на 3 равни части. Към едната част се добавя разтворената във водата жълта боя и се премесва, докато тестото се оцвети равномерно. Към втората част се добавя спанака и се премесва докато тестото го поеме равномерно. Към последното парче тесто се добавя доматеното пюре, сушените домати и малко червена боя за по-интензивен цвят. 

От всяко парче тесто се оформя дълъг фиил, след което се преплитат в плитка. Хляба се поставя в тава застлана с хартия за печене и се оставя на топло да втеса. 

Пече се за 20 минути в предварително затоплена на 180°С фурна, с включени горен и долен реотан и вентилатор. Изважда се от хурната и се оставя за 10 минути, след което може да се извади от формата (с хартията това е много лесно). Прехвърля се на скара и се оставя върху нея докато се охлади. След това може да го нападате! 🙂

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

8 thoughts on “Трицветен хляб със спанак и сушени домати

  1. Мимче, пак красиви неща си майсторила!
    Много красиво изглежда, а сигурно е и вкусен!
    Що не си по- на близко тук, че да дойда и да го опитам! 🙂

  2. Мария, много е красив хляба и със сигурност ухае божествено, запазвам си рецептата и ще го направя някой ден! Поздрави

  3. Мила Мария, колко красив хляб си приготвила:-) Ще трябва да се направи! Много ми заприлича на козунак като го видях:-) Прекрасна идея. Сега да попитам – Дали ще се получат цветовете на плитките достатъчно наситени, ако не се използват готварски бои?

  4. Момичета, хляба е много вкусен, така че ако намерите време да го приготвите, със сигурност ще останете доволни.

    Ваня, на колажа със снимки, който показва оцветяването на тестото се вижда как е изглеждало червеното преди добавянето на боята. Към спаначената смес няма боя и виждаш колко по-светла е. Боята определено придава много атрактивен вид на хляба, но ако желаеш може да я пропуснеш.

  5. Направих този хляб за трети март. Изпекох го в кръгла форма за кекс, така че да се получи българския флаг – бяло, зелено, червено. Стана много вкусен. Благодаря за чудесната идея. Открих този блог преди коледа, търсейки рецепта за фондан. Той също ми се получи. Направих и питкта елха! Страхотни и вкусни рецепти! Продължавай все така!

  6. Имам два въпроса: 1. Може ли жълтото тесто да се оцвети чрез куркума?; 2. Може ли зеленото тесто да се оцвети чрез коприва на прах /продава се на здравословните щандове супера/?
    Благодаря!

    1. Може да оцветиш с куркума или с каквото друго се сетиш, кйто разбира се се съобразиш и с вкуса на това което ще решиш да ползваш. С подправките или някаква зеленина (коприва, магданоз и др.) няма да се получат интензивни цветове…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: