Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Елиопита (Ελιόπιτα) или казано на български „Маслинова пита“, е едно от най-популярните печива в Кипър и Гърция. Срещат се най-различни рецепти – различна технологии за приготвяне, различни продукти, различен външен вид, но едно име – Елиопита (Ελιόπιτα). Със сигурност всеки има своята любима рецепта и вероятно колкото са домакинствата на острова, толкова са и рецептите, но не за това ще си говорим днес – с времето ще публикувам различни рецепти на печива носещи това име.

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Днешната ми Елиопита е т.нар. „Традиционна Кипърска“ или „Селска“ (наричат я и по двата начина). Прави се много лесно – на практика всичко се смесва в една купа като кайма за кюфтета! ? Лично аз предпочитам вариантите, при които тестото е с мая, но децата ми, съпругът ми (пък и повечето Кипърци) много харесват точно този вариант. Няма лошо!!! Много по-лесен и бърз е от останалите!!! 

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

(short link)

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • От по-долу дадените продукти може да се оформи пита в тава с диаметър 28.5 см. Правила съм рецептата и в 2 тави със следните размери 26 х 19 см. и 20 х 20 см.
  • Пресният кориандър е нещо като „тайната съставка“ за тази рцепта. Гарантирам, че дори да не го харесвате особенно, готовото печиво ще ви допадне (питайте майка ми – тя уж не обича пресен кориандър, но тази маслинова пита си я хапва с кеф – с кориандъра ?). Ако все пак не желаете да ползвате пресен кориандър, може да сложите подправка според предпочитанията си – копър, джоджен, мента, мащерка, чубрица, риган или каквото друго ви харесва. 
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Σάνδρη Λυσάνδρου –  „Μαγειρεύοντας για Φίλους – В” („Готвейки за приятели – том Б”)

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши (310 гр.) обикновено брашно („Farina”)
  • 2 чаени чаши (307 гр.) брашно от твърда пшеница (Villige Flour/Durum Wheat Flour) или пълнозърнесто брашно
  • 4 чаени лъжици бакпулвер
  • 1 ¼ чаени чаши (200 гр.) обезкостени черни маслини
  • 1 чаена чаша пера от зелен лук, нарязани на парченца или 1 голяма глава кромид лук, нарязан на ситно или настърган
  • 2 – 2 ½ чаени лъжици сух джоджен (mint)
  • ½ чаена чаша (125 мл. или 110 гр.) олио
  • ½ чаена чаша (125 мл. или 110 гр.) маслиново олио (зехтин)
  • 1 чаена чаша (250 мл.) прясно изцеден портокалов сок
  • ½ – 1 чаена чаша пресен кориандър (листата му), нарязани на ситно

За намазване и поръсване преди печене:

  • 1 супена лъжица прясно  изцеден портокалов сок
  • около 2 супени лъжици сусам

Начин на приготвяне:

Пресейте двата вида брашно в голяма купа. Смесете ги с бакпулвера и сухият джоджен. Добавете останалите продукти и забъркайте тесто с дървена лъжица или направо с ръце. Получава се смес с консистенция много подобна на кайма за кюфтета – поне на мен това ми напомня! 

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Прехвърлете получената смес в подходяща тава (не се намазнява с мазнина). Започнете да  натискате тестото с кокалчетата на ръцете свити в юмрук, докато се разстели равномерно в тавата. След това заравнете повърхността му, пак с натиск. Намажете тестото с портокалов сок и поръсете със сусам. Печете в предварително затоплена средно силна фурна за 50 -60 минути. Аз пека на 180˚С във фурна работеща само с вентилатор (горещ въздух).

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Оставете изпечената Елиопита за 20 – 25 минути, след това може да я нарежете и сервирате. Това е! Нещо бързо, лесно и вкусно! Надявам се да се хареса и на вас! 

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

Ако остане, може да покриете тавата с памучна кърпа и да си хапнете останалото на закуска на следващия ден! Да ви е сладко!

Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

ТУК може да видите всички снимки. А тук може да видите рецептите Ельопита (Ελιόπιτα) или Маслинова пита с мая, Ельопита (Ελιόπιτα) или маслинова пита с грис, Маслинова пита венец, Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита, Ельопита със 7 up или постен, солен кекс с маслини.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

30 thoughts on “Елиопита (Ελιόπιτα) или Кипърска (селска) маслинова пита

  1. Мими,тъй като писах на фейсбука но предположих че влизаш рядко там,реших тук да ти задам въпросчето. 🙂 Ще правя твоята баница за пореден път-дунапренената .Може ли отгоре да настържа моцарела.Ще стане ли добре?Правих я и много ми е харесаха.Раздала съм вече рецептата.Същевременно ти предавам поздрави от моите приятелки,на които съм разказала за теб и са гледали вълшебствата,които правиш.Възхищават ти се и те.Даже една моя приятелка ми се обади и искаше да ме пита как да си поръча торта за рожденият ден на дъщеричката и.Казах и че не е проблем да се поръча,но е проблем доставката.Поздрави!!!

    1. Ели, привет!
      Да не посещавам фейса много често 🙂
      За баничката, ами знам ли – пробвай! Вкусън на моцарелата ще си отива с баничката, просто гледай да не се запече много. Имам в предвид да не слагаш моцарелата в началото на печенето, а по късно!

      Благодаря ти за поздравите 🙂 Аз те прегръщам!

      п.п. Хареса ми това за тортите и доставката 🙂

  2. Здравей,Мария,

    Откато открих твоето прекрасно място за рецепти не съм престанала да ти се възхищавам! И тази рецепта много ми харесва,само дето у нас „си имаме килцата’ и не смея да я приготвя…
    Желая ти всичко добро и нови кулинарни успехи !
    Ако коледната ми торта стане добра,имащ ли нещо против да ти в покажа ?
    Сега се захващам за работа,но ще продължа да хвърлям по едо око на блога ти.
    До скоро !

  3. Strahoten blog!
    Pri tezi podrobni obqsneniq za receptite, nqma kak da ne se poluchat dobre dori i ot nachinaeshti v kuhnqta! A tazi recepta izklyuchitelno mnogo mi dopadna – barzo, lesno, vkusno i zdravoslovno! Pozdravi i mnogo tvorcheski uspehi!

  4. Привет от мен и Атина. Добра идейка си дала,щото аз елиОпитата я правя с мая на прах.И аз уж съм на някаква диета, но искам на кажа, щото някои момичета се опасяват за килцата си.Маслините и маслиненото олио са от полезните мазнини и да не се страхуват от тях.Чудесна си както винаги.Благодаря ти за лесното предложение.Хубав ден от мен.

    1. Привет, Дидеее!!!

      Да точно за тези ваириянти на елиобита споменавам и в поста си – на мен те ми допадат повече от този, но останалите у дома са на обратното мнение 🙂
      Да вярно е, всичко което казваш за маслините и олиото оттях, но аз не обичам да обеждавам хората как и какво да ядът затова избягвам да коментирам тези въпроси тук! Искам просто да споделям рецептите си, пък кой каквото си хареса и сметне, че е добре за стомаха, фигурата и каквото там друго… 🙂

      Лека, много уютна и усмихната вечер от мен!

  5. Здравейте, Мария! Днес попаднах на този блог и нямам търпение да го разгледам. Лошото е,че никак нямам време и ще видим как ще си крада минути за наслада. Сега да си задам въпроса. В рецептата пише, че кориандърът е 1/2 до 1 ч.ч. / аз тук пресен не мога да намеря /. Вярно ли е ,че може да се замени само с 1 чаена лъжица риган ? А може ли според вас да се сложи сух кориандър? Имам огромно желание да изпробвам питата! Поздрави!

    1. Привет, Димитринка и добре дошла!
      (Нали нямаш нищо против да си пишем на „ти“?)
      Радвам се, че тук ти харесва и ще ми е приятно да те изкуша с някоя и друга рецепта! 🙂
      На въпросите ти!
      Ако няма пресен кориандър в никакъв случай не го замествай със суха подправка, разликата е огромна. Най-хубава питата става с пресен такъв.
      Може вместо пресен кориандър да се сложи риган или друг аромат който би ти харесал в комбинация с маслини. За посоченото количество тесто смятам за напълно достатъчно да се добави 1 ч.л. от ригана който вирее тук (има доста интензивна миризма). Разбира се ти можеш да промениш количеството му, така както ти се струва, че ще се хареса най-много в твоя дом!
      Поздрави, и до нови срещи!

  6. Ехооооо, калиспера от Атина, 🙂 . За пореден път я направих, това ще е вечерята ни. Още веднъж благодаря за лесната рецепта. Малко се поулях с количеството маслини – ще падне голямо водопиене нощес , 🙂 Хубава вечер !!!

  7. Благодаря за бързия отговор. Включвам се след успешно изпробване на питата, ще се яде след малко със салата от зеле. Вместо кориандър сложих магданоз. Много съм доволна от крайния резултат, макар да ми стои леееко неизпечено по средата / пекох достатъчно дълго/, може би трябваше по-хубаво да си изсуша пресните зарзавати. Но няма значение, вкусно ми е много!

  8. Браво Димитринче!
    Ако в средата ти се струва, че е имало нужда да се пече повече, следващият път увеличи малко времето за печене. Ако повърхността изглежда добре, може да я покриеш с фолио, да не се препича излишно. От фурна до фурна има разлика, така че може в твоята да е имало нужда от още малко време за печене. Не е от това, че не си подсушила подправките.
    Най-важното в крайна сметка е, че се е получила вкусна и ти се е усладила!
    Поздрави!

  9. Само гледайки тази невероятна пита, вече ми се дояде и много м се иска да си отчупя.Изглежда идеално опечена с много сусам и тези маслини.Всичко което обичам за един хляб тук е страхотно съчетано.Ще се опитам да го приготвя и дано да успея, тъй като печенето ми е слабост.Не ми се вижда особено лесно,но след като не готвя често може би от там идва проблема.До сега съм правила погачи само с мая, и може би така съм свикнала, че избирам рецепти само с мая а не с друг тип набухватели за месенето.

  10. Здравей, Мими!
    Две твои рецепти за един ден – това е днешната ми равносметка! Горната пита с маслини и леко сиропираният сладкиш с тахан. Сладкиша току-що го сиропирах и не знам как ще издържа до утре, за да го опитам! Гризнах си само една трохичка преди сиропирането – божествено ароматно нещо се е получило!
    А за питката не ми стигат думите да я опиша – великолепна е! Топличка беше леко хрупкава и невероятно ароматна! Добре, че остана част от нея за утре (беше ми много трудно да спра да я ям!) – хем да има за закуска, хем да я пробвам и престояла. Направих я с бяло и пълнозърнесто брашно 50:50 (вече се отказах да търся брашно от твърда пшеница, никъде няма… 🙁 ) и замених пресния кориандър (и той ми липсва) с пресен розмарин. Сложих и сол – забелязвам, че и в други твои тестени рецепти липсва сол, но явно не е пропуск, а така сте свикнали… На мен обаче леко солено ми е по-вкусно – крайният резултат беше върховен!
    Благодаря ти за чудесния блог и за прекрасните рецепти! Всичко, което съм изпробвала досега, е било прекрасно! Още повече, че това са нови вкусове и нови (комбинации от) продукти за мен… Да не говорим за достъпния начин, по който представяш рецептите, за подробните обяснения и многото снимки! Чудесна си!

    1. Супер!!!
      Радвам се винаги, когато разбера, че някоя от рецептите тук се е усладила и в друг дом!
      А, интерпретациите на комуто, както се харесва!!! Блогодаря ти за довирието!

  11. Здравей, Мария!
    Благодаря за прекрасната рецепта! Който не е опитал още, бързо да се поправи, че ще съжалява:)… Аз не сложих кориандър, в Бг няма пресен, нито магданоз като заместител, че детето нямаше да яде, а брашното замених с лимецово, но малко по-малко като грамаж. Последното го пиша за хора, които се чудят дали би станало само с пълнозърнесто брашно. Страшна вкусотия. Също и на следващия ден.
    Мария, правих и меломакароните по Парлиарос по празниците, перфектни! Както и два пъти тортата на леля Доби. За празничен случай спазих дословно рецептата, стана чудна, с орехов крокант, сочна, благичка, но така или иначе парчетата бяха по-малки и беше идеална с кафе; а за домашна неделна торта замених брашното с лимецово и намалих захарта в крема и в блатовете, и не сложих сироп, пак стана чудесна и по-подходяща за тези, дето нямат спирачки за сладко.
    Всичко най-хубаво!

    1. Благодаря за споделеното, Деси!
      Сигурна съм, че ще е от полза и за други хора!
      Радвам се, че опитаните рецепти са се усладили и у вас!
      Поздрав най-сърдечен от мен за теб!

  12. Миме,
    правих твоята селска Елиопита, наистина е традиционна и много вкусна.Правих я преди Коледа, по време на постите.Хареса се у дома.
    Поздрави !

  13. Пробвах и тази версия 🙂 С риган, много ми хареса и така. Нямах портокали, и я направих със сок от мандарини, и стана много приятно жълта питата, все едно наистина е с яйца. Чудесна бърза рецепта!

  14. Здравейте Мария, естествено и аз съм почитател на творенията ви в блога. Имам следниият въпрос: В България бакпулвера се продава пакетиран в пакетчета с тегло 10 /десет/ грама. Колко грама тежи една чаена лъжичка бакпулвер?

  15. Много благодаря за рецептата! Правя питата за втори път. Имах всички съставки освен портокалов сок. Замених го със същото количество вино розе и се получи много добре. Разбира се, питата чудесно се съчетаваше с останалото в бутилката охладено розе.
    Ще трябва скоро да повторя и да сравня резултата, изпълнен с оригиналните съставки.
    Много харесвам цялата колекция на този сайт от тарти, пайове и баници с тиквички, листа от цвекло и други зеленчуци. Някои ги приготвям вече от години. Леки, вкусни и здравословни печива

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: