Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Тахинопитес (ταχινόπιτες) е наименованието на тестени закуски (питки) с плънка приготвена от натурален сусамов тахан, захар и канела. Това печиво е традиционно за Кипър и е масово харесвано! Всички у дома много ги обичаме, но за синът ми са най-любимата закуска! Съществуват множество рецепти и аз непрекъснато опитвам нови, а когато някоя ме впечатли я споделям с вас. Няма да правя сравнения, смятам че всяка от рецептите в блога си заслужава да бъде опитана! 

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Това печиво не съдържат животински продукти, затова е подходящо за тези, които спазват Великденските пости в момента или за хора които по други причини не желаят да консумират нищо от животински произход. Ще се радвам да опитате рецептата!

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл., когато е пълна до ръба. Може да ползвате разграфена мерителна чаша и за всяка чаша да пълните до там където е обозначено че е 200 мл.
  • Рецептата е адаптирана от http://miamormpliax.blogspot.com.

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

  • За рецептата ще ви е нужна смес от 3 части обикновено бяло брашно (познато като тип „00“ или „Фарина“) и 4 части брашно от твърда пшеница (Durum Wheat Flour), при нас то е популярно като Villige Flour (селски тип). Така е приготвена Тахинопитата, която се вижда на снимките над и под този текст. Когато заснемах приготвянето на рецептата не разполагах с брашно от твърда пшеница, затова реших да заместя със смес от обикновено бяло брашно – 300 гр. и пълнозърнесто (Wholemeal Flour) – 700 гр. Много добре се получиха! На цвят станаха по-тъмни, а на вкус още по-прекрасни! Лично на мен много ми харесва да ползвам пълнозърнестото брашно за сладки неща, струват ми се по-вкусни!

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

  • Точното количество на водата в рецептата ще зависи от вида на ползваното брашно, затова не я добавяйте наведнъж.
  • Захарта за плънката може да се увеличи според предпочитанията.
  • Ако дозата се намали на половина, тестото би могло да се замеси и втаса в машина за хляб.

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Необходими продукти за тестото:

  • 1 кг. брашно (вижте съветите по-горе за смеската от брашно)
  • 3 – 3 ½ чаени чаши (600 -700 мл.) хладка вода 
  • 1 пакет (от 11 гр. = 1 супена лъжица) суха мая или 1 кубче (40 гр.) прясна мая 
  • 4 супени лъжици (35 гр.) маслиново олио
  • 2 супени лъжици (24 гр.) натурален сусамов тахан (tahini),
  • 2 чаени лъжици (12 гр.) захар
  • 2 чаени лъжици (6 гр.) канела
  • щипка сол
  • щипка масткова смола (сакъз) на прах
  • щипка махлеб (mahleb) на прах

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

За плънката:

  • 550 гр. натурален сусамов тахан (tahini)
  • 1 ½ -2 чаени чаши (270-360 гр.) захар или същото количество мед 
  • 7 чаени лъжици (21 гр.) канела на прах

Начин на приготвяне:

В голяма купа се сипват захарта и маята. Заливат се се 1 чаена чаша от хладката вода. Разбърква се докато маята се разтвори и захарта се разтопи. Добавят се 4 супени лъжици от брашното или колкото е нужно, за да се получи рядка каша. Купата се покрива с кърпа и се оставя на топло за 5-10 минути. За това време маята ще се активира – сместа ще шупне. 

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Към втасалата мая се добавят маслиновото олио, сусамовият тахан, 1 чаена чаша от хладката вода, канелата и останалите подправки, заедно със солта. Разбърква се колкото да се смесят, след което се добавя цялото количество на брашното. Замесва се тесто (с дървена лъжица или на ръка). На мен в случая ми беше нужна още ½ чаена чаша вода.

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Готовото тесто се покрива с домакинска кърпа и се оставя на топло да втаса. Трябва да удвои обема си. В зависимост от това колко е топло, втасването може да отнеме от 30 до 90 минути.

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Приготвя се плънката: натуралният тахан се смесва със захарта и канелата. При разбъркването сместа ще се сгъсти. 

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Втасалото тесто се намачква върху работна повърхност, колкото да излезе въздуха от втасването. Разделя се на 10 части. Всяко парче тесто се оформя на топки. Покриват се с памучна домакинска кърпа, за да не изсъхват докато се оформят питките една по една. Всяко топче тесто се разточва на продълговат дълъг лист с дължина 53-55 см. и широчина 13-14 см. Намазва се с 1/10 от плънката (или 2 равни супени лъжици) и се завива руло по дължина. Единият край на рулото се завива на охлюв навътре, а другият на охлюв навън. Когато се съберат по средата, единият от охлювите се прехвърля върху другият. Леко се притиска с длан, така че да се получи плоска питка. Не натискайте много силно, за да не излезе плънката. Ако искате да станат по-хрупкави, ще трябва да ги направите по-тънки, като ги разточите внимателно с точилката. Ако ги желаете пухкави, оставете както са си. По същият начин се оформя и останалото тесто.

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Нареждат се на разстояние в тава застлана с хартия за печене Аз използвах двете тави на фурната, като във всяка се побраха по 5 бр. (вижте снимката). Повърхността на закуските се намазва с останалата плънка. Ако е твърде гъста, може да се разреди с малко вода, ако е свършила, направете още малко. Тавите се оставят се на топло за 30-40 минути или докато закуските увеличат обема си. Пекат се в предварително затоплена на 175°С фурна (горен и долен реотан, без вентилатор) докато се зачервят. Печенето при мен отне 25 – 30 минути.

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

Сервират се топли или охладени с чаша кафе, чай, прясно мляко или портокалов сок. Да ви е сладко!

Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

11 thoughts on “Традиционни Кипърски тахинопитес (ταχινόπιτες)

  1. Миме, само изкушаваш народа с твоите вкуснотийки! 😉
    Обаче последните две прахчета няма как да ги намеря тук. А хляб с канела още не бях яла, интересно!

    1. 🙂
      Мимка, сакъз има и в България, а и другата подправка се намира в големите градове, най-често в арабските магазини. Придават невероятен аромат на тестото, но и да ги няма пак ще получи добре, въпреки че когато е с тези подправки разкоша е голям!
      Иначе, това съвсем не е хляб, Мими! Може би трябва да кажа, че е една по-различна тестена закуска, като кифличките в БГ, но тази просто не се оформя на кифлички.
      Плънката е една от най-вкусните, които е възможно да бъдат направени!
      Поздрави!

  2. Толкова интересни неща намирам при теб и толкова пъти ме е яд, че нямаме някои продукти в България. Благодаря, че споделяш с нас, Мими, чудно е и днешното ти предложение.
    Поздрави!

    1. Гери, повечето от нещата вече се намират и в България, макар и не така масово, просто защото са различни от общоприетите познати вкусове, които българина масово консумира. Има и неща, които биха могли да се заместят или пропуснат, така че най-важното е желанието на човек да опита нещо различно!
      Много ме радва, че статиите ми са ти интересни!
      Поздрав най-сърдечен!

  3. Здрзепражей Мими,
    Направих ги, момчетата вкъщи ги харесаха! Аз не харесвам канела, но тези определено ми харесаха! Чудесна рецепта!

    1. Руми, канелата много ама много си отива с тахана, но когато човек не харесва нещо, е различно! Тя би могла да се пропусне и плънката да се ароматизира с нещо друго. Друга много добра комбинация е смесването на тахана с портокалова кора и шоколад (предварително разтопен, правла съм и шоколадов тарлт с такв пълнеш, но още не съм споделила…
      Радвам се, че си ги опитала и са се харесали!

  4. Обожавам ги тези тахинопити.И аз се влюбих в тях от първа хапка.Ако нещо ми липсва от Кипър са тези техни разнообразни закуски.Току що ги направих и сега влизат във фурната,а за резултата не се и съмнявам.Всичко,което приготвям по твои рецепти е винаги СУПЕР!!!

  5. Много успешна рецепта! Постни са, а в къщи ухае на Великден.Влизат в графа любими.
    Благодаря Миме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: