Как се правят Традиционните Кипърски Счукани Зелени Маслини

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени МаслиниТук ги наричат Elies Tsakistes, което ще рече Счукани Маслини! Приготвят се през Септември до началото на Октомври или преди маслините да започнат да потъмняват. Не знам точно какво е наимeнованието на сорта маслини, от който се правят – тук всички ги наричат Кипърски маслини, така и не можах да намеря повече информация… Те са по-дребни и закръглени от сорта „Каламата“ например. Имат наситен и много специфичен вкус. Разказвала съм ви и преди, че в двора пред къщата ни имаме едно голямо маслиново дърво, то е точно от Кипърският сорт. Дървото е доста старо, но първата си реколта в нашият двор даде едва миналата година. Разказвала съм ви как го поискахме от кмета на селото ни, който го беше изкоренил от земите си и ако не го бяхме взели сигурно щеше да бъде нарязано за дърва. Така беше окастрено, когато го засадихме, че му отне цяла година да направи малко клони. Миналата година даде първата си реколта – половин кофа маслини. Обрахме ги зелени за да ги направим по традиционният начин – Счукани Зелени Маслини. Така и не ги показах тогава, но ето, че отново е маслиново време и е съвсем подходящо да споделя как се приготвят маслините по този начин.

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени Маслини

Освен маслини в двора, ще трябва да си направите и една разходка до морето :)  Ще са ви нужни 2 гладки камъчета каквито има по тукашните брегове. Едното камъче трябва да е съвсем плоско и гладко – на него ще слагате маслинките за счукване, а другото – то трябва да пасва удобно в дланта ви :), с него ще счуквате маслинките поставени върху първото камъче. Запомнете!!! Маслините направени по Традиционният Кипърски начин винаги се счукват с камъчета – не с чук за месо или нещо друго!!!

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени МаслиниЩе ви е нужно е да знаете какво е теглото на маслините ви, за да се ориентирате за лимоновият сок, който се добавя в саламурата. Притеглете ги преди да започнете да ги счуквате. Не е необходимо да се мият, особенно ако сте ги брали лично на ръка, щощото след като се счукат ще бъдат измити на няколко пъти. Ако приготвяте по-голямо количество ще ви е нужна кофа (кофи) с капак. Може обаче да ги приготвите и съхраните в стъклени или пластмасови буркани със съвместимост 1 литър или по-големи. Някои хора ги приготвят и съхраняват в големи празни бутилки (1.5 л.) от минерална вода – доста практично.

Застелете кухненската маса, част от верандата си или пода в стаята с голямо парче найлон. Пригответе си подходящ голям съд пълен до половината със студена вода – може да ползвате голяма купа, леген или кофа (кофи). Донесете набраните маслини и камъчетата, с които ще ги счуквате. Застелете една стара домакинска кърпа върху найлона, за да не се хлъзга камъчето за подложка. Сложете си прастилка (ако не желаете пръстите ви да станат кафяви) и ръкавици. Може вече да започвате с начукването на маслините: Счукват се една по една, нужун е обаче малко тренинг!Спомням си как първият път когато правих тази процедура или ги размазвах или не се счукваха както трябва :) Всяка от начупените маслинки се пуска в съда с водата. 

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени Маслини

А!!! Щях да забравя! Ако имате много маслини не забравяйте да викнете всякакви роднини и съседки на кафе в деня в който ще счуквате маслините – няма да усетите как ще свършите работата за нула време! 

Счуканите маслини се слагат във водата, за да не потъмнеят – когато маслините запазят цвета си звеж и зелен се счита, че майстор ги е правил. Когато счукате всички маслини, може да ги измиете и да ги разпределите в пластмасови шишета от минерална вода, буркани от стъкло или пластмаса или в кофа (кофи). Ако маслините ви не са в кофа имайте в предвид да не пълните съвсем до гърлото бурканите или шишетата. Заливат се със студена вода, в която може да се добави малко лимонов сок – това ще запази зеленият цвят. Ако маслините ви са в кофа ги притиснете с чиния, за да не изплуват на повърхността, ако някоя от маслинките се измъкне ще потъмнее. Трябва да останат във вода за минимум 24 часа до 2-3 дни преди да се сложат в саламура. Водата им всекидневно се излива и се заменя със свежа. Аз обикновенно ги държа 2-3 дни във вода. След това се приготвя саламурата. На 8 части вода 1 част сол.

Необходими продукти за саламура:

8 ч.ч. вода

1 ч.ч. едра морска сол

Начин на приготвяне:

Няма значение с каква чаша или съд ще замервате солта и водата, важното е да е един и същ. Какво количество саламура ще приготвите се преценя на око, според количеството на маслините ви. По-добре е да направите саламура на 2 пъти, вместо да направите голямо количество и да ви остане. Водата и солта се смесват в подходящ съд и се разбъркват, докато солта се разтвори на пълно. Маслините се отцеждат от водата. На всеки килограм маслини се добавят по 2 с.л. лимонов сок и се заливат с получената саламура. Притискат се с керамична чиния, за да не изплуват на повърхността на саламурата и кофата се захлупва. Аз обикновенно ги правя в кофа – така ми е по-удобно. За тези които искат да ги приготвят в шишета или буркани: Както вече споменах, не трябва да ги пълните до горе с маслини. Оставя се малко място до 2-3 пръста преди гърлото. Саламурата трябва да покрива маслините, но да не стига до гърлото на буркана или шишето, защото най-отгоре се налива около 1 пръст маслиново олио – и то не трябва да стига съвсем до гърлото, а да има поне 4-5 милиметра до гърлото на бутилката. Маслиновото олио „запечатва маслините“, изпълнява същата роля, каквата има чинията притискаща маслините в кофата. Бутилките (бурканите) се затварят и се оставят на хладно и по възможност тъмно място. След около месец могат да се консумират. В саламурата зелените маслини могат да издържат, чак до следващият сезон.

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени Маслини

Тези маслини обаче, за разлика от черните не се ядът, така както са извадени от саламурата. Смесват се подправки, лимон и маслиново олио. Добре е да смесите с подправки толкова маслини колкото могат да бъдат изядени за няколко дни до седмица. По-добре е да правите малки количество по-често, така маслините ви винаги ще са свежи и неустоимо вкусни. Винаги правя тази процедура на око, но днес засякох продуктите, които слагам за да ги напиша с точност тук. Ето така ги правим у дома и в ресторанта ни:

За около 300 гр. зелени счукани маслини:

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени Маслини

300 гр. зелени счукани маслини измити от саламурата и отцедени от водата

сока на ½ до 1 лимон 

100 мл. маслиново олио (зехтин)

½ лимон нарязан на триъгълни парченца

2 големи скилидки чеснов лук

1 с.л. счукани зрънца кориандър

1 ч.л. риган

Начин на приготвяне:

Маслините се изваждат от солената вода и се измиват под обилно течаща вода, след което се отцеждат. Заливат се с прясно изцеденият лимонов сок и маслиново олио – това ще запази цвета и аромата им свеж, такъв какъвто е бил след изваждането им от саламурата. Наръсват се със счуканите зрънца кориандър, ригана и нарязаният на тънки шайби чеснов лук. Добавя се и лимона нарязан на парченца. Всичко се обърква добре. Препоръчвам да престоят поне час преди да се консумират, за да поемат маслините аромата на подправките, всежестта и прекрасният вкус на лимона и маслиновото олио. 

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени МаслиниАко количеството приготвени маслини няма да бъде изкунсомирано в рамките на ден-два, препоръчвам да се съхранят в затворен съд в хладилник. Могат да останат свежи и вкусни за седмица. По-добре да се правят по-малки количества, за да не се застояват, та нали приготвянето им отнема само няколко минутки!

Как се правят Традиционните Кипърски Начукани Зелени МаслиниВижте тук Как се правят Солени Черни Маслини без Саламура, а тук Как се правят Черни Маслини в Саламура

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .