Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά) е наименованието на традиционен Кипърски хляб.  Буквално преведена на български, думата „Κουλούρι“ означава „геврек“ – тестено изделие завито на кръг. В Кипър тази дума се ползва и за някои от традиционите хлябове въпреки, че не са с форма на венец. „Δαχτυλιά“ означава „пръсти“ – хляба е разделен на ивици, които напомнят на пръстите на ръцете. Има страхотна вкусна, хрупкава коричка и мека, пухкава сърцевина, която ухае леко на мастикс, махлеб и лимонова кора. Освен подправките, към тестото за този хляб се добавя маслиново олио, което внася допълнителен вкус и аромат в тестото, а коричката прави по-хрупкава. 

Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

(short link)

Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Тестото може да се замеси ръчно, с помощта на миксер, в кухненски робот, термомикс (monsieur cuisine) или в машина за хляб.
  • Всички продукти трябва да са на стайна температура. 
  • Ползвам смес 1:1 от бяло брашно тип 500 и брашно от твърда пшеница (Villige Flour/Durum Wheat Flour) или т.нар. жълто брашно.    
  • Рецептата е адаптирана от https://xrysessyntages.com

продукти за хляба

Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно (вижте съветите по-горе)
  • + брашно за работната повърхност
  • 1 супена лъжица (10 гр.) мая на прах
  • ½ чаена чаша (125 мл.) прясно мляко, хладко  
  • ½ супена лъжица (8 гр.) захар
  • 156 мл. вода, хладка
  • ½ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена чаша (53 гр.) смес 1:1 от маслиново олио (зехтин) и слънчогледово олио
  • ½ чаена лъжица махлеб (mahleb)
  • 2-3 парчета мастикс (мастикова смола)
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора

За намазване и поръсване преди печене:

  • вода
  • около 1 чаена чаша сусам 

Начин на приготвяне:

Смесете в блендер или хаванче захарта, подправките – мастикс и махлеб. Стрийте ги на прах. 

стриване на подправките на прах

Пресейте брашното и го смесете със солта, настърганата лимонова кора, маята и смлените подправки. Размесете.

приготвяне на тестото

Нравете кладенче в центъра на брашното и сипете в него се олиото, водата и прясното мляко. Замесете гладко, еластично тесто, което не лепи. Покрийте купата с памучна кърпа оставете тестото на топло да втасва.

приготвяне на тестотоКолко време ще отнеме втасването зависи от температурата на помещението (на 22-23°С отнема около 1 час). Тестото трябва да удвои обема си. Проверете дали е готово, като го натиснете с пръст. Отпечатъкът трябва да остане (т.е. остава малка дупка).

втасалото тесто

Оформяне на хляба:

Прехвърлете втасалото тесто върху работен плот поръсен с малко брашно. Премесете колкото да излезе въздухът от втасването. Почистете работната повърхност от останало брашно. Разделете тестото на 2 равни части. От всяка оформете фитил с дължина около 32 см. С помощта на сладкарска четка намажете с вода всеки фитил тесто. Поръсете облно количество сусам върху работната повърхност и оваляйте фитилите в него от всяка страна.

оформяне на хляба

Сложете двете парчета тесто в тава застлана с хартия за печене (ползвала съм тавата на фурната 40 х 33 см.). С разпределител за тесто или с остър нож с широко острие направете разрези на интервали от около 2-3 см. Не е нужно парчетата да се отделят напълно, хлябът трябва да запази формата си. Покрйте тавата с памучна кърпа и оставете на топло докато тестото втаса. Отнема около 1 час. Хляба трябва да удвои обема си.

оформяне на хляба, преди и след втасване

Печене наТрадиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά):

Хлябът се пече в предварително затоплена на 180° C фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето при мен отнема 35-45 минути. Кората трябва да придобие красив златисто-кафяв цвят. Извадете хляба от фурната и оставете да се охлади. В новата ми фурна, на същата програма, става готов за 25 минути.

Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

Ако остане хляб или искате да го направите на сухари: Начупете хляба по предварителните разрези. Наредете парчетата в тава, застлана с хартия за печене. Сушете в слаба, предварително загрята фурна (130ºС, вентилатор само), за 1 час. След 30 минути парчетата се обръщат от другата страна.паксимадя от Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

Ето ги и готовите сухари (паксимадя). Да ви е сладко! 

паксимадя от Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

2 thoughts on “Традиционен Кипърски хляб Кулури дахтиля (Κουλούρι-δαχτυλιά)

  1. Миме,
    можеш ли да направиш разяснение за видовете брашна, които се използват в Кипър.Какво е рустично селско брашно, което има жълт цвят ? Бялото брашно тип 00 доколкото разбирам е с глутен.А семолата какво е ? Брашното тип 0 с глутен ли е ? Има брашна за сладкиши и за пица.Разликата във вида набухвател ли е ? Ако имаш някаква информация относно видовете брашна и можеш да направиш специална публикация ще я очаквам с интерес.Вълнува ме и въпроса за бакпурвера.В кои брашна се слага – за селски хляб има ли,освен за кексове и сладкиши.
    Хлябът ти е чудесен, прекрасна идея е и за празничната Великденска трапеза ! Бъдете здрави !

    1. Здравей, Елена!
      И тук в Кипър (като навсякаде) има различни брашна и всеки може да си избере и да ползва според предпочитанията си и това, което приготвя.
      Брашната приготвени от жито, ръж, ечемик и овес съдържат глутен, а тези от нахут, кокос, бадеми, соя, елда и др. са без глутен.
      Разликата в различните държави идва от наименованията. Благодарение на Гугул в днешно време човек лесно може да се ориентира за какво брашно става въпрос и в този смисъл е малко безмислено да разказвам за брашната тук, защото са като навсякъде другаде. Просто един и същи тип брашно може да има различно наименование в различните държави, но е лесно да се ориентираш защото обикновено на опаковката пише за какво е препоръчително да се ползва.
      Semolina е наименованието на пшеничният грис на английски, много подобно е и на Гръцки. Селското брашно или жълто (както стана модерно да го наричат напоследък), е брашно от твърда пшеница което е подходящо за печива като хляб, баници, козунаци и др. Аз обичам да го смесвам 1:1 с обикновено бяло брашно (универсално) познато още като тип 500 или 00 -зависи от държавата.
      Повече за брашната в Кипър може да прочетеш тук. На Английски е статията, но може да ползваш преводач на Гугъл ако не говориш английски.
      Хубав ден от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: