Торта за 40 – ти рожден ден

Торта за 40 - ти рожден ден

Преди няколко дни споделих с вас как съм напралила Захарен букет с Английска роза и Сукуленти (English Roses & Succulents)който беше предвиден за декорация на тортата ми по случай четирстата ми годишнина на 09.11.2016г. Честит ми рожден ден и днес! С друга торта! Не знам кога ще ви я покажа…

Торта за 40 - ти рожден ден

Чувала съм, че за 40 години не се палели свещи на тортата – нямам идея защо, но реших поне малко бенгалски огън за блясък да запаля! 🙂

Торта за 40 – ти рожден ден

Торта за 40 - ти рожден ден

Необходими продукти:

За декорацията:

Начин на приготвяне:

Ще запона с това, че цифрите 4 и 0, които бях изработила по-напред, не ми харесваха особенно – някак груби и големи ми се сториха, затова почти в последният момент реших, че мога да направя по-елегантни с формичките, които се виждат на следващият колаж. Изрязала съм по 2 броя от всяко число. Повърхността на едните се намазва със сладкарско лепило, в основата им се прикрепя оразмерена клечка за зъби и върху намазаното с лепило число се слага вторият брой. Притискат леко, за да залепнат едно за друго, но се внимава, да не развалят формата си.

Торта за 40 - ти рожден ден

След това по повърхността на числата съм залепила (със сладкарско лепило) изкуствените диаманти, които съм нарязала на лентички с удобна дължина. Оставят се да съхнат.

Торта за 40 - ти рожден ден

На следващият колаж се вижда оформянето на Дукиса или шоколадово бисквитена торта за втори и трети етаж и сглобенатата Торта черна гора (Black Forest Cake) с череши от компот, която е първият етаж на тортата. Третото парче Дукиса, което се вижда на снимка 2 е за диванетата – в нас е така трябва нещо да ядат докато аз правя торта, че не издържат да дочакат… 🙂

Торта за 40 - ти рожден ден

Всеки от трите етажа се покрива с „чаршаф“ от фондан. Започва се с най-голямият от етажите, след това се покриват останалите два. Не съм замазвала никоя от тортите с маслен крем, просто съм покрила с фондан, който не е много тънко разточен. В средната част на тортата от първият етаж се забиват 4 подпори от по-дебели бамбукови (дървени) пръчки, които ще са опора за горните два етажа. Вторият и третият етаж се свързват с 1 дървена (бамбукова) пръчка от по-тънките.

Торта за 40 - ти рожден ден

Следва декорацията на тортата…

Торта за 40 - ти рожден ден

Най-напред съм поставила бордюр от изкуствени диаманти в основата на всеки етаж. Лентата от изкуствени диаманти, която имам е доста широка, но аз прецених, че ще е най-добре бордюра да е от два реда камъни, затова изрязах нужното. Лентите с „диамати“ са прекрепени към тортата със сладкарско лепило. В центъра на третият етаж съм забучила двете числа оформящи цифрата 40.

Торта за 40 - ти рожден ден

Букета може да се аранжира според предпочитанията. Аз имах намерение да ползвам 2 бр. английски рози, но прецених, че заради големият им размер и спрямо големината на готовата торта, е по-добре да сложа само едната. Аранжировката на букета е семпла и лесна – от ляво и дясно на английската роза съм вмъкнала клонки и сикуленти. 

Торта за 40 - ти рожден ден

Добавила съм и няколко бели цветчета (живи цветя) за по-голям разкош! 

Торта за 40 - ти рожден ден

Тортата беше много кравива на външен вид и прекрасна на вкус!!! Смятам, че дизайнът е достатъчно елегантен дори за свадбена торта или кръщенка на момиче. Ще се радвам, ако някой се възползва от идеята!

Торта за 40 - ти рожден ден

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта за 40 - ти рожден ден
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

8 thoughts on “Торта за 40 – ти рожден ден

  1. Честит рожден ден! Да си жива и здрава, много щастлива, все така сръчна, лъчезарна и вдъхновена! И дано някой ден дъщеря ти да продължи твоето дело!
    За 40-годишнина не само, че не се палят свещи на тортата, но някои стигат и по-далеч и изобщо дори не празнуват! Свързва се по някакъв начин със символиката на 40-те дни след смъртта. Всичко това, поне за мен, е плод на разни суеверия и предразсъдъци. Животът е кратък, затова трябва да се наслаждаваме на всеки момент на радост и щастие, и да празнуваме всеки възможен повод!
    А тортата за твоят повод е прекрасна! Наистина много елегантна, перфектно изпълнена до най-малкия детайл! Голям труд, но ефектът си заслужава, когато имаш търпението и умението за това!

  2. Миме,
    възхищавам се на усета ти за красиво и елегатно не само по отношение на тортите, но и на всичко, което представяш.Бъди жива и здрава, продължавай да ни радваш с толкова красиви идеи и рецепти.Бих желала да науча и някои интересни рецепти за пити и погачи в сладък и солен вариант, но постни.
    Тортата е много красива, чудесно изпълнена и представена.Толкова много търпение, труд и старание си положила, заслужаваш моите адмирации.
    Поздрави и успешна седмица !

  3. Честит Рожден Ден, Мария!!! Бъди жива, здрава и много щастлива!!!

  4. Със закъснение но пък от сърце ти желая да си здрава, щастлива и обичана Мария, ти заслужаваш от всичко по много. Красива торта и лъчезарна рожденичка, със сигурност е било незабравимо изживяване. Уникална торта , прецизна до последния детайл -както винаги! Знаеш, че си ми вдъхновение нали? Продължавай все така тогава.
    Топло те прегръщам и ти желая от читателска обич да не се отървеш .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: