Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Не отдавна на един помен, опитах невероятен десерт, ухаещ толкова много на портокал, че превзема всичките ти сетива. Не успях да изкопча рецептата (има и такива хора), но разграничих основните съставки и разбрах, че рецептата е от поредица готварски книги, които имам. Прерових ги всичките! Открих няколко десерта, който на прочит приличаха на този, който бях опитала. Реших да започна с една от тях – десерта от днешната ми публикация. Оказа се, че не е точно този, който търся, но стана толкова вкусен и ароматен, че нямаше как да не го споделя и с вас. Тестото е с грис и съчетанието му с бадеми създава впечатление за изключително богата употреба на ядки в тестото, макар че бадемите не са толкова много. Пюрето от портокал, което участва в състава на десерта е като експлозия от свежест и аромат за вкусовите рецептори.  Не е точно торта (поне за мен), но е чудесен десерт и си заслужава да бъде опитан!

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Рецептата е адаптирана от книга на Σανδρη Λυσανδρου „Μαγειρευοντας για Φιλους“ τομος Εβ (Сандри Лисандру „Готвейки за приятели“ том Ев).

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

  • За приготвянето на портокаловото пюре ще ви бъде нужен 1 портокал, който се ползва целия, заедно с кората. Ако не берете портокалите от градината си, ще е най-добре да си закупите 1 БИО портокал, който със сигурност няма да е обработен с химикали и кората му няма да е покрита с восък.
  • За варенето на портокала, може да ползвате херметическа тенджера. В нея ще стане много по-бързо – само за 2 минути, след като изсвири. 
  • Портокала може да се свари и от предния ден и когато изстине да се завие в домакинско фолио и да се прибере в хладилника. 
  • Вместо пюре от портокали може да ползвате пасиран мармалад от портокали (като този – например), който се пасира. Захарта в рецептата се свежда до минимум. Аз слагам няколко супени лъжици, като опитвам тестото, за да преценя сладостта му, защото това зависи конкретно от сладостта на мармалада, който ще се ползва.

Портокалов мармалад с лимон, карамфил, джинджифил и анасон

  • Бадемите може да се обелят или да се ползват филирани бадеми. Когато не са белени и се запекат във фурната или в сух тиган, имат по-интензивен вкус.
  • Може да се ползва кръгла форма за торта или продълговата (четириъгълна) форма, а готовият десерт да се нареже на пасти (или малки петифури). Кръглата форма трябва да е с диаметър 18-20 см. за долупосоченото количество на продуктите.
  • За да ви е по-лесно да извадите сладкиша след изпичането му, е добре да покриете дъното на тавата с хартия за печене. Хартията и стените на тавата са намазани с олио и поръсени с брашно.

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Необходими продукти за пюрето от портокал:

  • 1 голям портокал 
  • вода

За тестото:

  • 4 яйца – 200 гр., отделно белтъци от жълтъци
  • 175 гр. (¾ чаена чаша) захар
  • 160 гр. бадеми (1 чаена чаша смлени) бадеми
  • 104 гр. (½ чаена чаша) фин (ситен) грис, ако е едър намалете малко количеството
  • 1 чаена чаша пюре от портокал (по-долу има рецепта за приготвянето му)
  • ½ чаена лъжица екстракт от бадеми
  • + олио или масло за намазване на стените и дъното на формата
  • + брашно за наръсване на формата

За сиропиране:

  • 95 гр. (3/8 чаена чаша) прясно мляко

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

За глазурата:

  • 150 гр. шоколад (55% до 70%) може и тъмен шоколад с портокалови корички
  • 170 гр. течна сметана 35%
  • 1 яйце (50 гр.)

За декорация:

  • филирани или смелени бадеми
  • сладко от кумкуат, като това или това
  • малки портокали (като бонбончета) изработени от бадемов марципан

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва да обработите портокала, за приготвянето на портокаловото пюре. За целта, кожата му се измива старателно под течаща вода. Слага се в подходящ съд (малка тенджера) и се залива с голямо количество студена вода. Слага се на котлона и се вари но умерен огън в продължение на 50-60 минути. Времето се засича от момента на завирането и водата трябва през цялото време да покрива портокала. Ако нивото и намалее се долива гореща вода. Аз варих 45 минути. Най-бързо ще се свари в херметическа тенджера, ако имате такава – отнема около 2-3 минути, след като водата заври. Свареният портокал се изважда от водата с решетъчна лъжица и се прехвърля в чиния. С помощта на нож и вилица се разрязва на 8 или повече парчета. Семките се отстраняват и портокала се пюрира с помощта на блендер. Трябва да се получи гладко пюре, което се оставя да изстине. Аз съм сложила  цялото количество портокалово пюре. Ако портокала ви е по-голям и не можете да се ориентирате, замерете около 1 чаена чаша от полученото пюре и го ползвайте за приготвяне на десерта.

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Белтъците се разбиват на твърд сняг с половината от захарта. Жълтъците и останалата захар се разбъркват, докато побелеят и станат на пухкав крем. Миксера се спира и към жълтъчната смес се добавят смлените бадеми, гриса, портокаловото пюре и бадемовият екстракт. Разбърква се със шпатула или дървена лъжица. 

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Последно към сместа се прибавя белтъчният сняг и се разбърква внимателно, докато се смесят. Полученото тесто се изсипва във форма -застлана с хартия, намазнена и наръсена с брашно. Заглажда се. Пече се в предварително затоплена умерена фурна (170-175°С), за около 30 до 50 минути. При мен печенето отне 40 минути. Готово е когато повърхността се зачерви, а забучена в центъра дървена клечка излиза влажна, но без полепнало по нея тесто. Изважда се от фурната и веднага се сиропира с прясното мляко, което трябва да е на стайна температура. Оставя се да изстине напълно.  За да се извади от формата, блата трябва първо да се отдели от стените на формата. За целта между стените на формата и блата се прокарва острието на нож. След това тортата се обръща върху подходящ за сервиране съд. Хартията се отстранява и се приготвя глазурата.

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Шоколада се разтапя на водна баня и към него се добавя яйцето (предварително разбито много добре). Разбърква се докато се смесят хомогенно.  Добавя се сметаната. Ако суровостта на яйцето ви притеснява може да загреете сметаната до кипване и тогава да я прибавите към шоколада с непрекъснато бъркане. Когато сместа се охлади се разбърква с миксер, докато стане с гъстота на бита сметана. Ако случайно прекалите с разбъркването и сместа се пресече, може да я загреете и повторите процедурата, като този път разбърквате за по-кратко.

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Получената глазура се изсипва върху десерта и с помощта на шпатула се разстила по повърхността и стените му. Може да облепите страните на тортата с филирани бадеми. Десерта се прибира се в хладилника за 2-3 часа, или докато глазурата стегне. След това може да се доукраси според предпочитаният ви.

Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

Поднесете с чай, кафе, прясно мляко или каквото друго ви харесва! Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

5 thoughts on “Торта (или сладкиш) с Бадеми и пюре от Портокал

  1. Много ви бива вас, по Гръцко:) в кулинарията! Чак от тук усетих аромата… Май това ще е следващия ми сладкиш… След като привъшим окончателно коледните сладки (бях направила 5 вида в големи количества и всичките току преди празника, та по тоя повод съм се заредила за цял януари:) Поздрави на най-усмихнатата кулинарка и честит нов компютър! Със здраве да си го ползваш:)

    1. Сладкиша действително е страшно ароматен!
      Наумила съм си да изпробвам и останалите рецепти, дето намерих с портокалово пюре! Много идейно, това пюре, които се е сетил да го направи е голям цар! 🙂
      Шоколадовата глазура може изобщо да не се слага, тя е допълнителна екстра!
      Благодаря ти за пожеланията и комплиментите!
      Поздрави!

  2. Наистина е велика субстанция това портокалово пюре! Аз за първи път го видях в блога на Ирина, ето в тази рецепта:

    http://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-cake/

    Помня, че беше страхотна рецепта, много хубав кекс. Сега е ред на този:) Поздрав най-сърдечен!

    1. Ооо!!! Пропуснала съм го този кейк – страхотно изглежда! И несъмнено ще е голяма вкуснотия!
      Тук това пюре е доста популярно, макар че моят интерес към него се събуди едва щом опитах нещо приготвено с него!
      Преди това не ме е изкушавало.
      Книгите, за които споменавам са поне 10 годишни, та мисълта ми е, че не е нещо ново, макар за мен да е и ново и интересно и вкусно! 🙂
      Аз пък ще забъркам кекса на Ирина тия дни! Мерси за инфото!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: