Торта „Синята лагуна“

Тази торта ме привлече най-вече с романтичното си наименование и красивия си, пъстър външен вид. Приготвих я почти веднага, след като видях в сайта на Вероника и даже имах малки премеждия, предполагам от невнимание и не достатъчна съсредоточеност. Нищо сериозно!!! Просто започнах да пека блатовете в сравнително по-малка форма (отколкото е нужно) и така се оказах с почти двойно количество блатове. Това не ми се случва за пръв път ако в рецептата не е оказан размера на ползваната тава или готовата торта и ако се случи да съм разсеяна е възможно да не се ориентирам добре от раз! 🙂

Затова пък получих блатове достатъчни за 2 по-малки торти. Едните съхраних за по-нататък, а с другите приготвих тортата за първи път. Не промених нищо друго, освен подредбата на блатовете – наредих ги така, че разреза да създава асоциация за пясък преминаващ в пяната на морето и лазурните сини води. Исках да приготвя тортата, точно така както е била направена от Вероника.

По-късно от останалите блатове приготвих тортата за втори път, като вместо маскарпоне ползвах „Филаделфия“ и трябва да кажа, че и с него се получи много добре. В края на краищата направих доста промени по отношение на технологията на приготвяне и съотношението и вида на ползваните продукти. Смятам, че така се получи перфектна според моя вкус. Няма да се впускам в подробно, сравнително разискване за приликите и разликите между рецептата долу и тази в сайта на Вероника, всеки който се интересува може да си го направи сам. Ето го моят вариант.

Торта „Синята лагуна“

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • За направата на тортата съм ползвала тортена форма с диаметър 26 см., но ако не я искате толкова висока може да се ползва тава с диаметър от 28 до 30 см. Става доста голяма торта.
  • За рецептата ще ви е нужен ½ пакет пудинг на прах (т.нар. моментен крем без варене), като крем  „Оле“ на Dr. Oetker. Аз съм ползвала друга марка (местно производство), пакет от 60 гр.

Необходими продукти за блатовете:

  • 9 яйца, 450 гр.
  • 230 гр. (1 чаена чаша) захар
  • 158 гр. (1 чаена чаша) светло кафява захар
  • 2супени лъжици екстракт от ванилия 
  • 255 гр. (1 ¾ чаени чаши) брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 18 гр. (3 равни супени лъжици) натурално какао
  • синя сладкарска боя

За сиропа:

  • 150 гр. (2/3 чаена чаша) захар
  • 250 гр. хладка вода
  • 100 мл. Baileys

За шоколадовото масло:

  • 200 гр. краве масло, меко
  • 140 гр. течен шоколад “ Нутела „
  • 26 гр. (3 равни супени лъжици) натурално какао
  • 50 гр. пудра захар 

За крема с маскарпоне:

  • 250 гр. течна сметана 35%
  • 400 гр. маскарпоне или сирене „Филаделфия“
  • ½ пак. (от 60 гр.)пудинг на прах (т.нар. моментен крем), без варене
  • 1 шушулка ванилия
  • 40 гр. (4 супени лъжици) Baileys
  • 46 гр. (2 супени лъжици) мед
  • + синя боя за оцветяване на част от крема

За синята глазурата на тортата:

  • 200 гр. от оцветения в синьо крем с маскарпоне
  • 250 мл. течна сметана 35%
  • 30 гр. пудра захар

За шоколадовата глазура:

  • 73 гр. шоколад 64%
  • 10 гр. краве масло 
  • 20 гр. (2 супени лъжици) течна сметана 35%

За карамелените лешници:

  • 200 гр. лешници, запечени във фурната
  • 100 гр. захар
  • 70 гр. течна сметана 35%, леко затоплена

За декорация:

  • шоколадови пръчици

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да нагрява на 180°С, с включени горен и долен реотан и вентилатор. Пригответе си 3 листа хартия за печене, достатъчно големи да покрият дъното на тавата, в която ще печете блатовете. Сложете единия от тях на дъното на тавата, намажете го (заедно със стените на тавата) с масло и поръсете с брашно.

Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Яйцата и двата вида захар се разбиват на висока скорост за около 10 минути или докато станат на пухкав крем и увеличат до 2-3 пъти обема си. Добавя се ванилията и когато сместа я поеме миксера се спира. Брашнената смес се пресява над яйчената и се разбърква с дървена лъжица или шпатула докато се получи хомогенна смес. Полученото тесто се разделя на 3 равни части (по 363 гр.).

Едната част се оставя така както си е, може веднага да я разстелите в предварително подготвената тава и да я сложите във фурната. Печенето отнема 12-13 минути. Готовността се проверява с клечка – когато се забучи в центъра на тестото, трябва да излиза без полепнало тесто.

Докато първия блат се пече може да оцветите останалите две теста. Към едното се добавя пресятото какао, а към другото сина боя. Разбъркват се докато се оцветят равномерно.

Когато първия блат се изпече трябва да се извади от формата. За целта между стените на формата и тестото се прокарва нож, така ако по тях има залепнало тесто, ще се отлепи. Формата се откопчва и блата (с помощта на хартията за печене) се прехвърля върху решетка. Тавата се застила с ново парче хартия за печене и върху него се разпределя синята смес. По същия начин се изпича и последния – какаов блат. 

Докато останалите блатове се пекът може да се приготви сиропа. Карамелизирам захарта по т.нар. суха технология, при която захарта се насипва и карамелизира на части, без да се добавя вода и без да се бърка с лъжица. За целта е добре съдът в който ще се карамелизира да е с дълга дръжка. Така карамела става с по-интензивен вкус и цвят и често казано приготвянето е по-приятно, а и по-неусетно. Част от захарта се насипва на дъното на тенджерата, слага се на огъня и когато захарта се разтопи, се насипва нов слой захар. Тенджерата се разклаща, така че карамела да поеме добавената захар. Когато това стане се насипва следващия слой от захар и така, докато се карамелизира всичката захар.

Готовият карамел се сваля се от огъня и се залива с хладка вода, внимавайте да се не опарите на изпаренията. Тенджерата периодично се разклаща, докато карамела по-дъното се разтвори напълно. Последно се добавя Бейлиса и получения сироп се оставя на страна до употреба.

За да приготвите шоколадовото масло пресейте захарта и какаото в купата на миксера, добавете останалите продукти продукти и разбъркайте до получаване на гладък, пухкав крем. 

След това пригответе крема с маскарпоне: сметаната и зрънцата от ваниловата шушулка се разбиват докато сметаната се сгъсти. Добавят се останалите продукти и сместа се разбърква за кратко, колкото всичко да се смеси добре и да се сгъсти.

Ако блатовете са изстинали може да пристъпите към сглобяването на тортата. Ползвала съм тавата с подвижни стени, в която съм пекла блатовете, но понеже стените и са много ниски, съм сложила „удължители“ направени от 2 ламинирани листа (А4), разрязани по дължина. Добре е дъното на формата да се застели с хартия за печене, така тортата ще може да се прехвърли по-лесно от формата в чиния за сервиране. На дъното на тавата се слага кафявия блат и се сиропира с 1/3 от сиропа (145 гр.). Върху него се разпределя и заглажда шоколадовото масло. Покрива се с белия блат, сиропира се 145 гр. от сиропа. От крема с маскарпоне се отделят 200 гр., останалия се разпределя върху белия крем. Най отгоре се поставя синия блат, който се сиропира с останалите 145 гр. сироп.

Синята глазура се приготвя като към заделения крем с маскарпоне се добавя 250 мл. сметана разбита с 30 гр. пудра захар и синя боя. От него се заделят около 170 гр., които се запазват за замазване на стените на тортата. Останалия крем се разпределя върху синия блат. Ако формата позволява е добре повърхността на тортата да се покрие с домакинско фолио. Прибира се в хладилник за 4-5 часа, най-добре цяла нощ.  

На следващия ден тортата се освобождава от формата и се прехвърля в подходящ за сервиране съд. Стените и се замазват със заделения крем.

По повърхността и стените се разпределя шоколадовата глазура, която се приготвя от смесването на всички продукти на водна баня.

Лешниците се запичат във фурната за 10-тина минути на 180˚С. Когато се охладят леко, се претъркват през длани, за да се отстрани люспата им.
Захарта се карамелизира по-горе описаната суха технология, сваля се от огъна и се смесва със затоплената сметана. Сместа ще почне да ври когато добавите сметаната, изчакайте малко, след което разбъркайте и добавете изпечените лешници. Разбъркайте докато се смесят добре с карамела и след това ги разпределете по повърхността на тортата.

Стените може да се „напръскат“ с малко шоколадови пръчици. Охладете я ва 30-40 минути и може да я сервирате. 

При мен тортата е доста висока, и едното парче от снимките е ненормално голямо (така трябваше да го отрежа, за да мога да го снимам), реално тортата може да се нареже на повече от 20 и то съвсем не малки парчета.

Първото което прави впечатление при тази торта е външният и вид. След това впечатлява и с вкуса си омайно сладък и ароматен – изявено карамелен, допълнен от уханието на Бейлис и шоколад, балансиран от крема с маскарпоне. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

8 thoughts on “Торта „Синята лагуна“

  1. Мнооого вкусно, много ми харесва, Мими. Идеална за един голям рожден ден (щом е толкова голяма, колкото казваш).
    Поздрави и морско синя, романтична и обична вечер ти желая! 🙂

  2. Признавам, изобщо не съм от любителите на тортите, нито ги намирам вкусни, нито пък красиви, но твоята просто ме грабна на секундата! Много много ми хареса, изчетох я от край до край и гаранция, че ще я пробвам!

  3. Добър вечер Мария,
    искам да те попитам крема без варене който се слага се приготвя по описанието на пакетчето или просто се прибавя сухата смес към останалите продукти? Лека и спокой
    на вечер!

    1. Добра да е Татяна! 🙂
      Крема без варене не се приготвя предварително. Просто се добавя към останалите продукти за крема, така съм описала и в текста по-горе (вижда се и на едната снимка с колажа, относно приготвянето на крема).
      Ще се радвам да приготвиш тортата и да ви се услади!
      Хубава вечер и от мен!

  4. Здравей, Мария!
    Правила съм някои от сладкишите ти и резултатът винаги е бил отличен. ? Сега за рождения ми ден съм се спряла на тази торта. Може ли да поясниш количествата, които даваш за блатовете и кремовете, общо за двете торти, които си направила, ли са, или за едната? Извинявай, ако те занимавам с нещо очевидно, но не съм много опитна в сладкарството и нямам набито око. Благодаря ти!

    1. Продуктите и всички описания са за 1 торта, която може да се направи в тава с диаметър 26 см. или малко по-голяма, ако не искате тортата да става висока. Това го пише в съветите преди рецептата.
      Подвели сте се явно от това, че в началото на публикацията споменавам как на първо приготвяне съм ползвала по-малка тава (тъй като не е бил упоменат размер при източника на рецептата) и така съм получила повече платки с по-малък размер…
      Успех желая!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: