Торта мече в кутия

Торта мече в кутия

Торта мече в кутия

През Ноември 2013 г., направих тази торта с мече в кутия за рожденият ден на племенницата ни Катерина. Тя не е малко момиченце (както може би ще си помислите), но по онова време си пожела торта с плюшено мече (Teddy Bear). Надписа „Teddys“, върху капака на захарната кутия също беше нейно желание и е нещо, в което не бях посветена…

Торта мече в кутия

Торта мече в кутия

(short link)

Торта мече в кутия

  • Най-напред трябва да откриете подходящ за тортата калъп. „Кутията“, т.е. тортата би могла да е е четириъгълна, правоъгълна или кръгла. В случая съм ползвала пластмасова кутия за съхранение на хранителни продукти. Може да ползвате всичко, което ви се стори подходящо, дори картонена кутия, ако стените и са достатъчно устойчиви.
  • Ако имате инструменти като тези на долната снимка, ще улесните много изработването на тортата. Инструмента в дясно на снимката е т.нар. резач за тесто и пица, в средата е обикновена линия, а в ляво е регулиращ се резач, с който може да се изрязват ленти с различна ширина – този тук е подобен на моя. Ако нямате такива резци, може да помислите за друга декорация – например големи и малки точки, които да изрязвате с кръгли формички за курабии.

Торта мече в кутия

  • Изработила съм всичко със захарен фондан, които не засъхва бързо и твърдо както захарно тесто за моделиране (modeling paste). Ако имате възможност ползвайте захарно тесто за моделиране за направата на кутията. С него „стените на кутията“ ще изсъхнат много добре в рамките на 2 до 3 дни, докато от захарен фондан ще са нужни поне 10-12 дни.

Всичко, което ви е необходимо за оформянето на тортата и декорацията и:

Сладкарски бои:

  • за жълтото – Lemon yellow (на Wilton)
  • за розовото – Rose (на Wilton)
  • за зеленото – Leaf Green (на Wilton) и Kelly Green (на Wilton)
  • за лилавото – Violet (на Wilton) и Purple (Squires Kitchen)
  • за мечето, кафяво – Brown (на Wilton)
  • черно – Black (на Wilton)

Начин на приготвяне:

Две седмици преди празника, за които приготвях тортата, направих 1 ½ доза захарен фондан. Оставих го да отлежи 24 часа. След това се заех с изработването на шаблоните, за направата на „сладката кутия“. Взех мерките на кутията, която смятах да ползвам за направата на тортата. Височина 20 см. Широчина на двете тесни страни 11 см. Ширина на широките стени – 16.5 см. в основата и 17 см. в горната част.

Върху картон разчертах по един шаблон за всеки от двата размера на стените. След това направих шаблон и за капака. Изработих го така, че да може да се сглоби и да е 3D. Ламинирах шаблоните, за да станат по-устойчиви.

Торта мече в кутия

Около 1 кг. от захарното тесто оцветих в много бледо лилаво – прекрасен цвят! На снимки този цвят не се вижда и не изглежда така добре както на живо. 

Торта мече в кутия

Разточих фондана върху хартия за печене. Наложих шаблоните върху него и прокарах резеца за пица по контурите им. Излишното тесто отстраних и разточих на ново. Повторих процедурата и за останалите стени на кутията. 

Торта мече в кутия

За капака на захарната кутията: наложих шаблона върху разточено захарно тесто, изрязах по контурите. С помоща на телбот направих шаблона за капака 3D. Прехвърлих върху него педварително изрязаното по шаблона захарно тестото, така че да му прилепне като втора кожа. Изтърчащото в ъглите тесто отрязах с нож. Загладих разрезите с ръце, така че да не личат. 

Торта мече в кутия

Оцветих по 100 гр. захарно тесто в лилаво, жълто, розово и зелено. За направата на зеленото съм ползвала смес от Leaf Green (на Wilton) и Kelly Green (на Wilton). 

Торта мече в кутия

Реших да направя десен на райета. За целта разточих всяко от цветните парчета фондан на продълговат лист. С помощта на линия и резец за пица, оформих дълги ленти – не са с еднаква широчина за по-интересно. За лепило ползвах разбит яйчен белтък. На следващият колаж се вижда началото на декорацията върху стените на кутията и тази върху капака ú.

Торта мече в кутия

Ето ги и готовите стени на кутията. 

Торта мече в кутия

Върху капака исках да сложа панделка, за да изглежда като кутия с подарък. Оформих панделката от няколко тънки жълти ленти. Оставиих я да съхне. Краищата на панделката направих като увих последователно 3 тънки жълти лентички около молив. Внимателно измъкнах молива, след като прехвърлих върху капака на кутията, там където исках да са. Всичко се оставя да съхне на стайна температура. За колко време ще изсъхнат зависи от влажността на въздуха и ползваното захарно тесто. Може да отнеме от 3 до 12 дни (вижте съветите по-горе свързани с това).
Торта мече в кутия

Два дни преди преди празника приготвих самата торта. Застелих стените на пластмасовата кутия с ленти от хартия за печене. Това е, за да може по-лесно да се измъкне тортата от формата след като стегне. Двете купички (за главата на мечето) покрих с прозрачно домакинско фолио. Продълговатият керамичен съд (за ръцете на мечето) също е застлан с прозрачно фолио. 

Торта мече в кутия

Всичко това запълних с 3 дози „Дукиса„. Прибрах формите в хладилник за 1 нощ.

Торта мече в кутия

„Дукисата“ от двете купички се съединява с леко притискане, така че да се получи топче. Бисквитената торта от продълговатата форма разрязах на 3 части. Двете части отделих за ръцете на мечето, а с третата оформих муцунката му (с наслагване и притискане стават нещата).
Торта мече в кутия

„Кутията“

Извадената от формата торта поставих върху поднос. Замазах я с маслен крем. След това прикрепих стените от захарно тесто с лек натиск. Може и капака да се сложи – всичко е по мярка. 🙂 Между другото, когато капака стегне трябва внимателно да се отдели от шаблона.

Торта мече в кутия

Двете части предвидени за ръчички на мечето свързах с лек натиск и малко маслен крем. В цетъра им поставих главата. Не бях съобразила това, че стените на кутията са по-високи от самата торта – давам си сметка, че щеше да е най-добре да са на едно ниво. Не ги отрязах, защото можеше да се счупят. Сложих едно помощно парче от тортата, така че да не хлътне мечето в кутията и прикрепих върху него главата и ръцете.

Торта мече в кутия

Запълнила съм ъглите на на кутията (там където се срещат стените) с малко захарно тесто оформено на дълъг, тънък фитил. След това съм изрязала лента от лилаво тесто за всеки от ъглите.

Торта мече в кутия

Панделката е прикрепена върху капака на кутията с малко белтък. 

Торта мече в кутия

Следва декорацията на мечето.

Ушите са оформени от по 26 гр. оцветен с малко кафява боя фондан, така че да стане много светло бежов цвят. Прикрепени са към главата на мечето с дървени клечки за зъби и маслен крем. 

Торта мече в кутия

Муцунката също е замазана с маслен крем и е покрита 40-50 гр. много светло бежов фондан. Нослето и очите са направени от захарно тесто оцветено в кафяво – по 7 гр. за всяко око и 7 гр. за нослето. Останалата повърхност по мечето (не покритите с фондан части) замазах с маслен крем. В кутията около мечето нахвърлих къдрави лентички, като тези които има понякога в кутиите с подаръци. 

Торта мече в кутия

Козината на мечето направих с помощта на този шприц за маслени сладки, който се вижда на следващият колаж. С него шприцовах по малко от оцветеният в кафяво фондан, отрязвах с нож и с помощта на пинцета прехвърлях „козината“ върху мечето. Цялото е покрито с приблизително 660 гр. захарно тесто.

Торта мече в кутия

Доста натежа мечето с целият този фондан и леко хлътна, но това само аз го забелязах…. От друга страна си мисля, че така като му опря муцунката в кутията изглежда сякаш се опитва да излезе от нея! 🙂 Ще се радвам идеята за тортата да се хареса и на вас!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта мече в кутия
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

2 thoughts on “Торта мече в кутия

  1. Браво, Мари! Поздравления и за изобретателността и за търпението ти, защото като гледам и по другите торти някои детайли са си направо „пипкави“.Благословена и успешна да е новата година!

    1. Благодаря, Миглена!
      Общо взето правенето на торти си е „пипкава работа“, но когато това, което правиш ти харесва не е нищо повече от приятно прекарано време! 🙂
      Успехи и безброй прекрасни мигове желая на теб и семейството ти през новата година!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: