януари 11

Торта мече в кутия

Торта мече в кутия

Продължавам с тортите. Тази е правена в първите дни на Ноември 2013 г. за рождения ден на племенницата ни Катерина. Тя не е малко момиченце (както може би ще си помислите), но по онова време си пожела торта с плюшено мече (Teddy Bear). Надписа на капака на захарната кутия – „Teddys“, също е по нейно желание и е нещо, в което не бях посветена…

Торта мече в кутия

Торта мече в кутия

 • Най-напред трябва да откриете подходящ за тортата калъп. „Кутията“, т.е. тортата би могла да е е четириъгълна, правоъгълна или кръгла. Аз съм ползвала пластмасова кутия за съхранение на хранителни продукти. Може да ползвате всичко, което ви се стори подходящо, дори картонена кутия, ако стените и са достатъчно устойчиви.

Торта мече в кутия

 • Ако имате инструменти като тези на долната снимка, ще си улесните много изработването на тортата. Инструмента в дясно на снимката е т.нар. резач за тесто и пица, в средата е обикновена линия, а в ляво е регулиращ се резач, с който може да се изрязват ленти с различна ширина – този тук е подобен на моя. Ако нямате такива резци, може да помислите за друга декорация – например големи и малки точки, които да изрязвате с кръгли формички за курабии.

Торта мече в кутия

 • Аз съм изработила всичко със захарен фондан, които не засъхва бързо и твърдо както захарно тесто за моделиране (modeling paste). Ако имате възможност ползвайте захарно тесто за моделиране за направата на кутията. С него „стените на кутията“ ще изсъхнат много добре в рамките на 2 до 3 дни, докато от захарен фондан ще са нужни поне 10-12 дни.
 • За разточването на захарното тесто може да се ползва пудра захар, хартия за печене или мраморен плот и точилка леко намазани с растителна мазнина (маргарин).

Всичко, което ви е необходимо за оформянето на тортата и декорацията и:

Сладкарски бои:

 • за жълтото – Lemon yellow (на Wilton)
 • за розовото – Rose (на Wilton)
 • за зеленото – Leaf Green (на Wilton) и Kelly Green (на Wilton)
 • за лилавото – Violet (на Wilton) и Purple (Squires Kitchen)
 • за мечето, кафяво – Brown (на Wilton)
 • черно – Black (на Wilton)

Начин на приготвяне:

Около 2 седмици преди деня, в който щеше бъде сервирана тортата приготвих 1 ½ доза захарен фондан и го оставих да отлежи за 24 часа. След това се заех с изработването на шаблоните, за направата на „сладката кутия“. Взех мерките на кутията, която смятах да ползвам за направата на тортата. В моя случай формата и беше правоъгълна, а стените и леко се разширяваха в горната част. Широчината на двете тесни страни е 11 см.. Широките стени са с ширина 16.5 см. в основата и 17 см. в горната част. Височината ú е 20 см. Разчертах върху картон по един шаблон за всеки от двата размера на стените. След това направих и шаблон за капака, като го изработих така, че да може да се сглоби и да е 3D. За да станат по-устойчиви шаблоните, ги ламинирах.Торта мече в кутия

Около 1 кг. от захарното тесто го оцветих в много бледо лилаво – прекрасен цвят, макар че на снимки този цвят не се вижда и не изглежда така добре както е реално. 

Торта мече в кутия

Най-удобно е да разточите фондана върху хартия за печене, с която лесно може да го прехвърлите в поднос или тави, след като изрежете желаните форми. Шаблоните се налагат върху разточеното тесто и резеца за пица се прокарва по контурите им. Излишното тесто се отстранява, разточва се на ново и процедурата се повтаря и за останалите стени на кутията, в случая са 2 големи и 2 по-малки. За да сте сигурни, че при пренасянето изрязаните фигури не са се разкривили, направете проверка, като наложите съответните шаблон върху всяка. Ако някъде нещо излиза извън очертанията на шаблона, трябва просто да го побутнете навътре с острието на нож или нещо друго подходящо. 

Торта мече в кутия

За капака на захарната кутията: първо съм наложил шаблона върху разточено захарно тесто и съм изрязала по контурите. След това от шаблона се оформя капак (3D), като страните му се задържат с телбод. Предварително изрязаното по шаблона захарно тестото се прехвърля върху вече оформеният на капак шаблон, така че да му прилепне като втора кожа. Изтърчащото в ъглите тесто се отрязва и разреза се заглажда, така че да не личи. 

Торта мече в кутия

За да декорирам стените и капака на бъдещата захарна кутия, оцветих по 100 гр. захарно тесто в лилаво, жълто, розово и зелено. За направата на зеленото съм ползвала смес от Leaf Green (на Wilton) и Kelly Green (на Wilton). 

Торта мече в кутия

Реших да направя десен на райета, затова разточих последователно всяко от цветните парчета фондан на продълговат лист и с помощта на линия и резец за пица, оформих дълги ленти (не са с еднаква широчина за по-интересно). За лепило съм ползвала разбит яйчен белтък. На долният колаж се вижда началото на декорацията върху стените на кутията и декорацията, която съм направила върху капака ú.

Торта мече в кутия

Ето и готовите стени на кутията. 

Торта мече в кутия

Върху капака на кутията исках да сложа панделка, за да изглежда като кутия с подарък, от която се подава плюшено мече. Оформих панделката от няколко тънки жълти лентички. Оставиих я на страна да съхне. Краищата на панделката направих, като увих последователно 3 тънки жълти лентички около молив. Внимателно измъкнах молива, след като прехвърлих върху капака на кутията, там където исках да са. Всичко се оставя да съхне на стайна температура. За колко време ще изсъхнат зависи от влажността на въздуха и ползваното захарно тесто. Може да отнеме от 3 до 12 дни (вижте съветите по-горе свързани с това).
Торта мече в кутия

Два дни преди деня в който ще бъде сервирана тортата се приготвя самата торта. Застелила съм стените на пластмасовата кутия с ленти от хартия за печене, за да може по-лесно да измъкна тортата след като стегне. Двете купички (за главата на мечето) са покрити с прозрачно алуминиево фолио. Продълговатият керамичен съд (за ръчичките на мечето) също е застлан с прозрачно фолио. 

Торта мече в кутия

Всичко това се запълни точно с 3 дози „Дукиса„. Формите се прибират в хладилник за 1 нощ.

Торта мече в кутия

На следващият ден „Дукисата“ се изважда от формите. Тази от двете купички се съединява с леко притискане, така че да се получи топче. Бисквитената торта от продълговатата форма се разрязва на 3 части. Две части се отделят за ръцете на мечето, а с третата се оформя муцунката му (с наслагване и притискане стават нещата).
Торта мече в кутия

„Кутията“ се поставя върху поднос или чиния и се замазва с маслен крем. След това се прикрепят стените, с лек натиск. Може и капака да се сложи – всичко е по мярка. 🙂 Между другото, когато капака стегне трябва внимателно да се отдели от шаблона.

Торта мече в кутия

Двете части предвидени за ръчички на мечето се свързват с лек натиск и малко маслен крем. В цетъра се поставя главата. Не бях съобразила това, че стените на кутията са по-високи от самата торта – давам си сметка, че щеше да е най-добре да са на едно ниво, но не ми се щеше да ги подрязвам, защото имаше вероятност да ги напукам или счупя. Сложих едно помощно парче от тортата, така че да не хлътне мечето в кутията и прикрепих върху него главата и ръцете.

Торта мече в кутия

Запълнила съм ъглите на на кутията (там където се срещат стените) с малко захарно тесто оформено на дълъг, тънък фитил. След това съм изрязала лента от лилаво тесто за всеки от ъглите.

Торта мече в кутия

Панделката е прикрепена върху капака на кутията с малко белтък. 

Торта мече в кутия

Следва декорацията на мечето. Ушите са оформени от по 26 гр. оцветен с малко кафява боя фондан, така че да стане много светло бежов цвят. Прикрепени са към главата на мечето с дървени клечки и маслен крем. 

Торта мече в кутия

Муцунката също е замазана с маслен крем и е покрита 40-50 гр. оцветен в много светло бежово фондан. Нослето и очите са направени от захарно тесто оцветено в кафяво – по 7 гр. за всяко око и 7 гр. за нослето. Останалата повърхност по мечето (не покритите с фондан части) се замазват с маслен крем. В кутията около мечето, съм нахвърляла къдрави лентички, като тези, които има понякога в кутиите с подаръци. 

Торта мече в кутия

Козината на мечето направих с помощта на този шприц за маслени сладки, който се вижда на следващият колаж. С него шприцовах по малко от оцветеният в кафяво фондан, отрязвах с нож и с помощта на пинцета прехвърлях „козината“ върху мечето. Цялото е покрито с приблизително 660 гр. захарно тесто.

Торта мече в кутия

Доста натежа мечето от целият този фондан и леко хлътна, но това само аз го забелязах…. От друга страна си мисля, че така като му опря муцунката в кутията изглежда сякаш се опитва да излезе от нея! 🙂 Ще се радвам идеята за тортата да се хареса и на вас!

Торта мече в кутия

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта мече в кутия
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Етикети:, , ,

2 COMMENTS :

 1. By Миглена on

  Браво, Мари! Поздравления и за изобретателността и за търпението ти, защото като гледам и по другите торти някои детайли са си направо „пипкави“.Благословена и успешна да е новата година!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Благодаря, Миглена!
   Общо взето правенето на торти си е „пипкава работа“, но когато това, което правиш ти харесва не е нищо повече от приятно прекарано време! 🙂
   Успехи и безброй прекрасни мигове желая на теб и семейството ти през новата година!!!

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари