Торта калинка от морковен кейк

Торта калинка от морковен кейк

Тази калинка беше за една сладура с розови бузки – Мартина, която преди няколко дни навърши 1 годинка. Смятам, че това е една лесна за направа форма на торта, която може да бъде изработена от всеки. Не се изискват никакви специални форми или инструменти. Самата торта е морковен кейк, който обожаваме! С него омаях и милата си баба при последното ú гостуване в Кипър. В подобна ситуация се оказа и Венито от Габрово, която миналото лято (2010 г.) беше в Кипър за сватбата на наша приятелка. Рецептата вече е в ръцете ú, но сега ще може да я види и нагледно. Ще се радвам ако рецептата за кейка и калинката се харесат и на вас!!!

Торта калинка от морковен кейк

За перфектният резултат при направата на този кейк са много важни 2 неща: да разбиете добре яйцата с останалите продукти и да е правилно печенето. Глазурата не е задължителна, но с нея става голям разкош! Ако желаете може да я сгъстите с още ½ чаена чаша пудра захар, но имайте предвид, че от това ще стане и по-сладка.

Торта калинка от морковен кейк

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Всички продукти трябва да са на стайна температура.
  • Вместо орехи може да се ползват бадеми, лешници или смес от ядки според предпочитанията. За по-добър вкус може да ги запечете предварително в сух тиган или за около 10 минути в предварително затоплена на 170-175ºС фурна.
  • Тавата, която съм ползвала е с ø 24 см. Може да се ползва и форма с дупка в средата с ø 25 см., но това ако не правите калинката.
  • Рецепта е адаптирана от книгата „Μαγειρεύοντας για φίλους – τόμος Γ`” Σάνδρη Λυσάνδρου („Готвейки за приятели-том Г” от Сандри Лисандру)

Торта калинка от морковен кейк

Продукти за тестото:

  • 4 яйца (200 гр.)
  • 1 ½ чаени чаши (260 гр.) тъмно кафява захар (Muscovado)
  • 1 чаена чаша (215 гр.) олио
  • 2 чаени чаши (295 гр.) самонабухващо брашно
  • 2 супени лъжици (18 гр.) бакпулвер 
  • 1 равна чаена лъжица канела
  • 1 равна чаена лъжица карамфил на прах аз слагам ½ чаена лъжица
  • 3 чаени чаши (410 гр.) моркови, настъргани на едро ренде
  • 150 гр. орехи, нарязани с нож 

Торта калинка от морковен кейк

Продукти за глазурата:

  • 125 гр. краве масло 
  • 1 кутия (200 гр.) крем сирене „Филаделфия”
  • 1 ½ чаени чаши (375 гр.) течна животинска сметана 35%
  • 1 чаена чаша (180-185 гр.) пудра захар
  • 2 чаени чаши (225 гр.) кокосови стърготини

За декорация „Калинка“:

За декорация, ако не правите Калинка:

Начин на приготвяне:

Дъното на тавата, в която ще се приготвя кейка се застила с хартия за печене. Повърхността на хартията и стените на тавата се намазват с олио и се поръсват с брашно. Яйцата се разбиват продължително докато станат на пухкав крем. Последователно се прибавят захарта, олиото и брашното предварително смесено с бакпулвера и подправките. Добавянето на всеки продукт става постепенно. Следващ продукт се добавя когато сместа е усвоила предишният. Когато се получи хомогенно тесто, миксера се спира. Добавят се орехите и настърганите моркови. Разбъркват се с дървена лъжица или шпатула. Получената смес се изсипва в предварително приготвената форма. Повърхността се заглажда с лъжица. Пече се в предварително затоплена средно силна фурна (180°С) за около 50-65 минути. Готовността се проверява с клечка. Когато се извади от фурната блата се отделя от стените на формата с помощта на нож, но не се изважда от формата, преди да изстине напълно. Блата може да остане така както е или да се разреже на половина и двете части да се съединят с част от глазурата. 

Торта калинка от морковен кейк

Вижте сега как се приготвя глазурата: Маслото и крем сиренето се разбиват много добре. Без да се спира разбъркването се прибавят с редуване по малко от захарта и от сметаната. Разбъркването продължава, докато сместа поеме продуктите и стане хомогенна и пухкава. Последни се прибавят кокосовите стърготини. Разбърква се внимателно с дървена лъжица или шпатула.

Торта калинка от морковен кейк

След като глазурата е готова, а кейка е изстинал напълно, може да пристъпим към сглобяването и декорирането му. Както вече споменах, не е задължително блата да се разрязва, но на мен така ми харесва повече. Не е задължително и това да се ползва и тортен ринг при сглобяването, но с него нещата стават по-бързо и по-добре. Ако няма да правите Калинка, може да го сглобите тортата директно в чинията, в която ще бъде сервиран. Аз в случая съм я сглобила във формата, в която е печен блата. На дъното се слага едната половина от блата. Намазва се с малко повече от половината глазура и се покрива другата част на блата. Формата се прибира в хладилник за 1-2 часа (може и цяла нощ). Останалата глазура се покрива с прозрачно домакинско фолио и също се съхранява в хладилник.

Торта калинка от морковен кейк

На следващият ден тортата се изважда от формата. Ако няма да я правите като калинка, я замажете с останалата глазура. Може да се наръси с кокосови стърготини, да се украси с половинки орехи или морковчета от бадемов марципан. Извън хладилника издържа до 2-3 дни.

Сега да ви покажа как съм оформила калинката: Първо трябва да разрежете кейка на една по-голяма част за тялото и една по-малка за главата на калинката. За целта е най-лесно да отбележете средата на кейка и да режете 2-3 пръста по-нагоре. Вижте снимката. Краищата на двете парчета може да се заоблят с допълнително изрязване, но не е задължително. Преди да се покрие със захарно тесто, повърхността на кейка се замазва с част от заделената глазура.  

Торта калинка от морковен кейк

За оформянето на тортата ми беше достатъчна 1 доза от това захарно тестоОтделих едно парче с големина колкото мандарина, което оставих бяло. Останалото тесто разделих на 2 части – едната боядисах в червено, другата в черно. За пипалцата на калинката използвах телчета за почистване на лула (купувам ги от книжарниците има всякакви цветове). Разделих едно от тях на половина за двете пипалца. В края на всяко сложих по едно топче захарно тесто оцветено в черно. Щеше да е по-добре ако и телчето ми беше черно ама имах всички възможни цветове освен черно 🙂 Останалото се вижда: по-голямото парче го „облякох“ с оцветеното в червено захарно тесто, а по-малкото с тестото оцветено в черно. С кръгла формичка за курабийки или с чашка се изрязват точките на калинката и зениците за очите. За самите очи се изрязват 2 кръгчета с по-голям диаметър от този на точките. На мен ми остана от черното и направих и малко косичка. Опитах да направя и мигли но нямаше време да изсъхнат и не ги сложих. Устата охормих с ръце, а от останалото бялото захарно тесто… оцветих го в зелено и изрязах няколко листенца.

Торта калинка от морковен кейк

Това е!!! Надявам се, че ви харесва и на вас! Лека вечер от мен и успешна нова седмица на всички! 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта калинка от морковен кейк
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 12 Review(s)

33 thoughts on “Торта калинка от морковен кейк

  1. Mного е симпатична калинката, Мария 🙂 Обичам морковен кейк.
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    1. Зори, благодаря ти!
      И аз съвсем нескромно 🙂 я намирам за голяма симпатяга 🙂
      Лека вечер и успешно нова седмица!

  2. Е, сега направо ме разби!
    Страхотно се е получила калинката. Ще я опитам, но не с морковена торта. Не обичаме много моркови:)

    1. Привет, Траяна!
      Радвам се, че ти хареса!!!
      Днес свърших всичко по-рано от предвиденото и успях да подготвя поста 🙂
      Ще стане от всякаква друга торта или от кекс.
      Ако не си опитвала морковен кекс обаче, само защото не ти харесват много морковите, е голяма загуба! Да знаеш! 🙂
      Венито, за която говоря в поста си, каза че никога не си е и представяла, че така може да и хареса десерт, в който има моркови…
      Ако си пробвала обаче или ако не обичаш да експериментираш – нама да настоявам!
      🙂

      Лека вечер от мен и много успешна нова седмица.

  3. О, морковената торта и на нас ни е любима 🙂 Много е сладка калинката! Има някакво очарование в тези точки или поне аз имам слабост към торти на точки 🙂

    Позрдрави, Милена 🙂

    1. Миленка, привет!
      Аз преди да доида тук в Кипър морковен кейк не бях опитвала! Но когато го опитах си беше като любов от пръв поглед!
      Помня, (като бях малка) мама правеше едни бонбони – черешки от моркови. Те също много ми харесваха – явно е защото си обичам морковите 🙂
      Има много рецепти, като всяка с очарованието си! Тази е една от няколкото, които харесвам най-много!
      Хубава седмица от мен!

  4. Браво поздравления много е сладка калинката. И само колко е фотогенична.:)))
    А за морковен кейк мога да кажа че който не е ял много е изпуснал. Невероятен е!

    1. Елена, привет!
      🙂
      Да, много е фотогенична – сума ти снимки и направих!
      И аз си мисля същото за кейка с моркови 🙂
      Хубава седмица от мен!

  5. Мноого е сладурска тази калинка! Чудничка е направо!
    Не мога да вляза да видя пареното тесто за покритие, иска ми парола, така ли трябва да бъде?

  6. Чудна е тази калинка , голяма сладурка ! 🙂
    Много ми харесва , Мария .
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден ! 🙂

  7. Мария, тя има и червени устни! 🙂 Много весело изглежда. Точно като за рожден ден на детенце. Ако е имало и по-големи деца, много са се забавлявали сигурно (не броим възрастните, които също оценяват хубавата декорация :). Поздрави, Мария, и хубава седмица ти желая!

  8. :-))))

    Хей, Мария 😀 Усмихна деня ми!

    Чудна е калинката-малкинката! И вкусна :-)) – как само ми се прииска и на мен сладкиш с морковииии..

    Поздравления за сръчните ти ръце!

    пп. Впечатлена съм от наситените цветове черно и червено – браво! Каква боя ползваш?

    1. Привет Дими!
      Радвам се, че съм допринесла за един усмихнат ден 🙂
      и ми е много приятно, че си се отбила.
      И аз обожавам морковените сладкиши – във всичките им вариянти – поне тези, които съм опитвала до сега 🙂

      Благодаря ти!

      п.п.
      Дими, аз също обичам наситени цветове! През годините съм опитвала различни марки бои за хранителни цели, но като че ли си разграничих 2-3 от които съм доволна и не търся и не избробвам нови бои…
      Обикновенно ползвам геловите бои на Wilton, от тях съм доволна на 120% 🙂
      Понеже не се намират лесто тук където живея, най-често си ги поръчвам по-интернет или се запасявам с тях като ходя да големият град във фирмените магазини на Wilton.
      Също така използвам и харесвам качеството на течните бои на Dr. Oetker (в шишенца от 38 мл.), които се продават във всички по-големи вериги супермаркети. Те са ми лесни за намиране, но не винаги мога да ги използвам във всичко, което правя. Примерно кейк география е правен с тези течни бои и ако желаеш може да видиш – цветовете са прекрасни!
      Когато ми трябва такъв червен цвят, като на калинката освен червеното (Red) на Wilton добавям и малко прахообразна боя, която е тукашно производство и я има на всякъде – обикновенно се използва за оцветяване на някои от сладката – плодове в захарен сироп – Сладко от Малки Патлажанчета например.

  9. Мария, страхотни разяснения си дала 🙂
    Ако знаеш откога се каня да направя морковен кейк, ето сега пак ми напомняш с тази публикация 🙂
    Чудя се само дали ще разваля нещата ако сложа тиква, вместо моркови, просто за проба? Сигурно няма да е същото, въпроса е да е нещо хубаво 😉
    Ще се радвам да кажеш какво мислиш 🙂
    Поздрави 🙂

    1. Ема, благодаря ти мила!
      Непременно си направи морковен кейк – не го отлагай!!!
      Не само, че няма да съжаляваш, ами като видиш нова рецепта за такъв, ще бълзаш да го изпробваш 🙂
      Според мен би станало добре и с тиква – нали и при щтруделите има варияции на плодовете!
      Ако го направиш с тиква непременно да обадиш за резултата – да запретвам ръкави и аз!
      Поздрави и от мен и страхотни почивни дни!

  10. Privet, Maria!
    Vchera vecherta zapochnah s napravata na kalinkata i toku shto q pokrih s parenoto testo – samata torta stana mnogo vkusna i vaobshte ne tolkova sladka kolkoto ochakvah, koeto mislq che e super! a na vid q dokarah dolu gore… kato za purvi pat… vmesto cherveno-cherna obache, stana julto-rozova, zashtoto boite koito kupih se okazaha mnogo slabi i nqmah dostatachno za da gi nasitq… no imah mnogo problemi s glazurata – preteglih produktite s el. vezna i sledvah tochno instrukziite za prigotvqne. obache krema vinagi se presichashe, kogato zapochneh da slagam smetanata… ta taka na dva pati hvarlqh smesta – 2x maslo, 2x philadelphia, zahar… ta maja mi hodi po srednosht da tarsi produkti za krem… nakraq si razbih masloto s philadelphiata i zaharta, a smetanata q razbih otdelno i gi smesih chak nakraq kato barkah mnogo vnimatelno s lajica. poluchi se dobre, no se chudq kakvo greshno napravih ta na dva pati da mi se preseche krema…
    Po prinzip sam mnogo dovolna ot nachinanieto i mislq tiq dni da opitam i medenata torta-kuchence. Ednata ot tqh shte stane tortata za rojdenia den na sina mi. Zavisi s koq shte se spravq po-dobre 🙂
    Pozdravi
    P.S. sorry che pisha na latinica, no imam samo fonetichna kirilica na PC-to i mi otnema cqla vechnost da napisha neshto na kirilica…

    1. Мира, сигурна съм, че си се справила чедесно!!!
      Нямам представа защо ти се е присичал крема – едва ли причината е в теб, явно е в някои от ползваните продукти…. не са се съчетали добре по някаква причина!
      Важното, е че крайният резултат ти е харесал и съм сигурна, че много ще ви се услади тортето 🙂
      Медената торта и тя става много вкусна!
      Успех ти желая, спорна да е работата и вкусни и красиви резултатите!

      п.п. Мойта клавиатура също е фонетична и съм си написала българските букви върху всеки от клавишите с перманентен маркер (такъв дето не се трие) 🙂
      Поздрави най-сърдечни!

      1. 🙂 tova za permanentniq marker e ideq, ne se bqh setila hehe

        Zabravih da te popitam – kakva e idealnata debelina na fondana pri pokrivaneto na tortite? 5mm ok li e ili po-debelo trqbva?

        Mersi predvaritelno!

        1. Мира, аз даже на много по-тънко го разточвам, но пък тогава се къса по-лесно при пренасянето, ама ако ще е куче винаги може да сложиш една лепка (петно) на мястото където се е скъсало 🙂
          Поздрави!!!

  11. Здравейте,

    първо да Ви пожелая новата година да ви донесе много здраве, радост и още прекрасни кулинарни идеи!
    Искам да Ви благодаря за начина по който обяснявате как се правят всичките тези вкусотии.
    През ноември дъщеря ми стана на 2 години и реших да не купувам торта, а да й направя аз. Тя много харесва калинките и като потърсих в интернет снимки на торти калинки попаднах на вашият блог.
    Хареса ми как сте показали направата на тортата и реших за първи път да направя торта с марципан. В моя случай реших да не рискувам и си купих готов, който само оцветих, но резултата като за първи опит беше много добър 🙂

    1. Благодаря Цвета!
      Всичко най-добро и на теб и семейството ти!
      Нали може на „ти“?!
      Много се радвам, че с поста си съм помогнала за това да приготвиш желаната от детенцето торта за рожден ден!
      Поздрав най-сърдечен!

  12. Здравейте! Калинката е просто прекрасна! Много ми се иска да направя тази торта за РД на дъщеря ми. Дотогава има доста време, но ще трябва да потренирам 🙂 Въпросът, който ме вълнува е каква боя да използвам, за да получа наситени цветове? А черното?Благодаря предварително!

    1. Привет, Елена!
      Най-често ползвам сладкарските бои на „Wilton“.
      Червените цветове се получават добре, но черното не е много добро, трябва да се сложи ужасно голямо количество, за да заприлича на черно и въпреки това пак си сивее – то се вижда и от снимките. Така, че ако там където си има разнообразие (различни марки) от сладкарски цветове, специално за черния цвят ти препоръчвам да пробваш нещо различно от „Wilton“.
      Успех желая!
      Да ти е живо и здраво детенцето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: