Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

За мен това е най-вкусната торта „Червено кадифе“!!! Платките са крехки и вкусни като бисквитки – действително имат вкус на много вкусни бисквити! Кремът за пълнеж е със много крема сирене, което се смесва с малко разбита сметана вместо масло. Това го прави с много лек вкус и ефирна текстура. Тази торта е кулинарен шедьовър!

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Рецептата е на Claire Clarkадаптирана е от от книгата ú  „80 Cakes From Around The World“.

80 Cakes From Around the World

Тортата е съвсем подходяща и за предстоящият 14 Февруари, независимо дали празнувате Свети Валентин или Трифон Зарезан! 🙂 Аз я правих миналата година за рождения ден на дъщеря ми – тя много обича Торта Червено Кадифе с Малини (Red Velvet Cake), затова реших че едната от двете торти за рожденият ú ден ще е „Червено кадифе“, но по нова рецепта. Щяхме да отпразнуваме семейно, а след това тя със приятелките си, затова трябваше да направя 2 торти – тази от днешната публикация беше за семейството. За декорация ползвах клонче с орхидеи от захарно тесто, което бях запазила от Торта саксия с орхидея. Включвам рецептата в рубриката „Вкусни неуспехи“, защото по невнимание препекох едната от платките и в резултат на цвят стана по-скоро кафява. 🙂

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

  • От по-долу посочените продукти може да се оформи кръгла или четириъгълна торта с диаметър около 15 см. Продълговатата тортата, която се вижда на горната снимките е оформена от двойна доза и е с размери 30 х 10 см., височината ù е около 6-7 см. 
  • За печенето на платката (платките) ще ви е нужна силиконова или друга форма подходяща за печене на руло. Моята е с размери 30 х 35 см. и височина на стените 1 см. Ако формата която ще бъде ползвана не е от силикон или друго незалепващо покритие, ще трябва да се покрие с хартия за печене. 
  • Тестото може да се ползва и за приготвяне на кексчета.
  • Тортата задължително се сглобява във форма с подвижни стени, защото глазурата е сравнително течна. Аз в случая съм направила форма от ламинирана хартия, но ако нямате какво да пригодите за целта е най-добре да ползвате, по-стабилна глазура като тази – глазура с крема сирене (Cream Cheese Icing), трябва да имате предвид обаче, че глазурата по долу е много по-вкусна защото е с много крема сирене.

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Необходими продукти:

  • 220 гр. брашно
  • 260 гр. фина кристална захар
  • 1 чаена лъжица (5 гр.) бакпулвер
  • 1 чаена лъжица (5 гр.) сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжица какао
  • 50 гр. (1 средно голямо) яйце
  • 40 мл. buttermilk (мътеница)
  • 130 мл. (114 гр.) олио
  • 40 гр. Custard powder
  • 1 супена лъжица (15 мл.) червена сладкарска боя, течна

За глазурата:

  • 300 гр. крема сирене „Филаделфия“
  • 75 гр. пудра захар
  • 75 гр. течна животинска сметана 35%, разбита до меки връхчета
  • ½ чаена лъжица екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 170ºС, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Яйцата се разбиват леко. Последователно се смесват със захарта, мътеницата, олиото, червената сладкарска боя и Custard powderРазбърква се до получаване на еднородна смес.

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Брашното, какаото, бакпулвера и содата се смесват. Пресяват се в по-голяма купа. Прави се кладенче, в което се сипва мократа смес. Разбърква се докато се хомогенизират. Полученото тесто се насипва в предварително подготвената форма (вижте съветите по-горе).

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Тестото се разпределя равномерно, повърхността му се заглажда със шпатула. 

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Пече се за 16-17 минути в предварително затоплената фурна. Платката е изпечена когато при лек при натиск с пръст по повърхността, тестото се връща обратно. Цветът ú трябва да се запази червен, ако печенето продължи малко повече от необходимото, червеното ще стане кафеникаво, както е при платката която се вижда на следващата снимка в дясно. 

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Изпечената платка се изважда от фурната и се оставя да почива за около 10 минути. През това време се подготвя хартията за печене, върху която ще се обърне. Повърхността на хартията се наръсва леко с пудра захар. Платката се обръща върху хартията със захарта като се захваща се за силиконовата форма (съответно за хартията за печене), след това формата (хартията) се отделят внимателно от платката. Остава така докато се охлади напълно. 

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Аз в случая съм изпекла още един блат, т.е. направила съм двойна доза. С единична доза може да оформите малка торта (∅ 15 см.) – кръгла, четириъгълна или във форма на сърце. Най-добре е да си направите шаблон по формата, в която ще бъде сглобена тортата, да го налагате върху платката (платките) и да изрязвате по него. При мен от двата блата се получиха по 2 правоъгълни платки – общо 4. Направила съм още една с две оставащи продълговати парчета (в ляво на долната снимка). Така тортата, която оформих беше с 5 платки. Изрезките (каквото остане) се запазват.

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Тортата се сглобяване по стандартния начин с редуване на блат с крем. Започва се с блат и се завършва с крем. Тортата се прибира в хладилник за една нощ.

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Изрезките от платките се слагат в блендер или кухненски робот и се правят на трохи. Прибират се в добре затворен съд, за да не се овлажняват до другия ден, когато тортата се освобождава от формата и се покрива с тях.

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

Може да се добавят декорации според предпочитанията. Да ви е сладко!

Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

14 thoughts on “Торта червено кадифе (Red Velvet Cake) с орхидеи

    1. Custard powder е продукт подобен на нишестето с плодов вкус в България. Основната му съставка е царевичното нишесте с добавка на оцветител (жълт на цвят става готовият крем) и аромати. Може да замените Custard powder с царевично нишесте, към което да добавите и малко ванилия.

  1. Здравей, Мария! Следя сайта ти от години Адмираций за това, което правиш! С нетърпение чакам нова публикация и всеки ден проверявам! Всички рецепти, които съм направила, а те са стотица, са невероятно вкусни и винаги са се получавали страхотно, но не и тази. Вчера направих блатовете. Незнам как стана, но се получиха мазни, сплескани и се усети содата …. аз не се отказах и днес направих блата на Червено кадифе с Малини (тъкмо вадя първият – страхотен както обикновенно, не посмях да сложа боя и е ‘Шоколадово кадифе!’, но ще ползвам този крем. Дали защото ползвах царевично олио или пък гел боя, само това съм променила, всичко друго спазих. Аз съм стриктна и меря с кантарче и до сега проблеми и неуспехи, правейки твоя рецепта не съм имала! Първите му сполучливи еклери са по твоята рецепта! Ще се радвам да споделиш дали е от царевичното олио, за боята не мисля. Благодаря ти и хубав ден!

  2. Привет, Цвети!
    Много съжалявам, че тази рецепта не ти се е получила!
    За мен тортата от публикацията по-горе е фаворит сред рецептите за „Торта Червено Кадифе“, които съм опитвала до сега. За второто място се борят рецептата с малините и още една, която все още не е публикувана в блога…
    Принципно, когато вида на продутите се заменя е много вероятно нещата да не се получат както трябва или да станат по-различни. Примерно от опит знам, че рецептите за „Торта Червено Кадифе“, които са с течна сладкарска боя не се получават така добре ако се ползва боя от друг вид, но все пак това не е пагубно за крайният резултат. За съжаление нямам много опит с царевично олио (предпочитам и ползвам слънчогледово), затова не бих могла да твърдя дали и доколко различно биха се получили нещата с него.
    Благовете при рецептата по-горе изглеждат и са леко по-мазни в сравнение с повечето блатове за „Торта Червено Кадифе“, но не чак толкова – да не би да си объркала милилитрите с грамажа на олиото?! Знам ли?! То е като да гадая… Другото за което се сещам е евентуално да не си разстелила тестото на тънко, както е описано по-горе…
    Когато в рецептата има какао, не е необходимо содата да се разтваря в оцет. Поне на мен (до сега) не ми се е случвало да остава остатъчна миризма, но може би има значение конкретната сода, която е била ползвана…
    Току що сверих рецептата с книгата (източник на рецептата), за да съм сигурна че не съм проруснала нещо…
    Не установих пропуски!

    Прекрасни почивни дни ти желая!

    1. Добро утро, Мария! и благодаря за бързият и изчерпателен отговор! Купих си слънчогледово олио и в сряда ще я направя пак, ако не си получа до тогава течната боя няма да слагам от гел боята. Не вярвам да съм объркала грамове и милилитри (ще внимавам повече следващият път), аз две дози една след друга правих и при двете резултата беше един и същ. Единственият блат, който ставаше за ядене беше малко по-дебел от другите, но определено не беше това, което трябва да бъде. А тортата е невероятно вкусна дори и с блатовете на Червено кадифе с Малини.
      Имам идея да я направя с цветовете на дъгата и предполагам ще трябва да пропусна какаото особено при светлите цветове. Дали ще стане добре или да ползвам други блатове! Благодаря и успешна седмица!

      1. Дано този път всичко ти се получи, Цвети!
        От сърце ти го желая!
        Пишеш, че единият блат ти е бил по-дебел и е бил по-доре, пробвай да ползваш по-малка тава… да не би да си ги правила в тавата на фурната?!? за тази рецерта съм ползвала по-малки форми от тавата на фурната…
        Хубава идея имаш за цветовете на дъгата, за светлите цветове не слагай какото, но не забравяй да си угасиш содата с малко оцет, щом няма какао…
        Още веднъж, успех желая!

        1. Благодаря ти от сърце! Аз ползвах кръгла форма 18 см – 2 броя за една доза. Единият блат на втората доза не разстлах хубаво и така да се каже стана около 16 см – този беше най-сполучлив! Сега ще я забъркам тази торта по рецепта без никакви промени! Ще споделя резултата утре! Хубав ден!

          1. От това, което казваш значи грешката явно е била в това, че тестото е било разтелено на тънко…
            Стискам палци този път!

  3. Здравей, Мария! Тортата стана чудна – блатовете крехки и хрупкави и доста сладки, но в комбинация с крема стават медено сочни и ‘кадифени’! Страхотна е! Проблема ще е бил от олиото – ще пробвам пак с царевично за да се убедя 🙂
    И един въпрос, дали мога да щприцовам този крем на розички?
    Благодаря и хубави почивни дни!

    1. Много се радвам, Цвети!!!
      Да ви е сладко!!!
      За шприцоването на крема – трябва да пробваш, за да видиш дали ще запазва формата си.

      1. Благодаря! И аз съм много доволна и радостна! Всички рецепти, които съм направила по твоя рецепта и съм спазила всички указания (сано този път и то защото олио у дома почти никога няма, освен царевично за шоколадов фъдж) са се получили страхотно и са невероятно вкусни!

  4. Здравейте! Много ми допадна рецептата, но не разбрах горните продукти достатъчни ли са за 2 платки за малка кръгла торта?

    1. От 1 доза се получава торта с диаметър 15 см. Продълговата торта, която се вижда в публикацията ми е с размери 30х10 см. и е направена с двойна доза на посочените по-горе продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: