Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Сигурна съм, че повечето хора в България биха определили Торта Батенберг (Battenberg Cake) като кейк (кекс) с глазура. Всеки, които говори английски знае, че думата „cake“ може да означава и двете – торта или кекс. Нямах никаква идея защо десерта се нарича по този начин (Торта Батенберг), но снимката му в книгата Η Δικη σου Ζαχαρππλαστικη“ („Твоята сладкарска книга“), неудържимо привлече вниманието ми! Изкушаваше ме най-вече начина по който изглежда! Чудех се каква ли ще е на вкус, дали ще ни хареса? В крайна сметка любопитството ми надделя! 🙂 Изобщо не съжалявам!

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Торта е съставена от маслени платки (едната оцветена с червена сладкарска боя), слепени с мармалад (вижте снимката горе). Обикновенно се покрива с бадемов марципан (оцветен в жълто), който допълва чудесно вкуса макар, че според сина ми, без него е още по-хубава! Специално за него, веднъж я направих и с Нутела.  

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Лично мен този десерт ме провокира силно да импровизирам и така във времето успях да го приготвя и опитаме в множество вариации. Ако се „огледате“ в Интернет ще се убедите, че съвсем не съм единствената отклонила се от „класическият“ вид и вкус на тортата. 

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Както при повечето т.нар. „класически рецепти“ и при тази се срещат различни вариации. Възможно е в състава на тестото да има  прясно мляко, ядки или др. продукти.  Тук може да прочете за историята на този десерт, ако ви интересува.

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

(short link)

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

  • Ползвала съм продълговати форми за хляб (кекс) с размери 23.5 х 13 см. 
  • Тортите украсени с рози (виждат се на снимките горе) са оформени с по 2 дози. За печенето на платките ползвам огнеупорни стъклени тави (pyrex) с размери 16 х 13 см. В готов вид тортата се получава с размери 18 х 15 см.
  • В оригинал за слепване на парчетата се препоръчва мармалад от кайсии, които се оцветява с червена сладкарска боя.  Може обаче да се ползва и тъмен мармалад. Много вкусно се получава с мармалад от касис.
  • Бадемов марципан може да си приготвите сами или да ползвате готов Golden Marzipan на Dr. Oetker (250 гр. кутийка), който си е жълт и няма нужда от оцветяване. Когато ползвам домашен бадемов марципан не го оцветявам.
  • Вместо синтетичната ванилия, може да ароматизирате с 1 чаена лъжица екстракт от ванилия или бадемова есенция – последната много отива на този кейк и марципановото му покритие.
  • Може да направите доста комбинации променяйки ароматите или добавяйки нещичко към тестото… мента и шоколад, мока и кокос, лешници и кафе и т.н.

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Продукти:

  • 175 гр. краве масло без сол, меко
  • 175 гр.  захар
  • 175 гр. брашно
  • 3 яйца (155 гр.)
  • 1  пакет ванилия 
  • настърганата кора от 1 лимон
  • червена сладкарска бояТорта Батенберг (Battenberg Cake)

За сглобяване (слепване) на тортата:

  • около 300 гр. мармалад от кайсии или от горски плодове, течен шоколад или нещо друго подходящо  
  • по желание червена сладкарска боя за оцветяване на мармаладаТорта Батенберг (Battenberg Cake)

За покриване (декорация) на тортата:

Начин на приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Прибавят се яйцата (едно по едно). След като сместа ги поеме последователно се добавят ванилията и настърганата лимонова кора. Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Последно се добавя пресятото брашно. Полученото тесто се разделя на две части. Едната се оставя така както си е. Ако е необходимо, може да подсилите жълтият цвят на тестото с малко сладкарска боя. Другата част от тестото се оцветява с червена сладкарска боя, с какао или с нещо друго в зависимост какво точно сте замислили. 

Торта Батенберг (Battenberg Cake) Двете теста се изсипват в продълговати форми за хляб (23.5 х 13 см.), всяка намазана с масло и поръсена с брашно. Пекат се около 1 час, в предварително затоплена на 180°С фурна, работеща с горещ въздух (вентилатор). Готовността може да се провери с дървена клечка (когато клечката се забучи и извади от тестото по нея не трябва да има полепнало тесто). Когато се охладят леко, двата блата се изваждат от формите и се прехвърлят върху решетка, където остават докато изстинат напълно.Торта Батенберг (Battenberg Cake)

За да сглобите тортата, всеки от двата блата се разрязва на половина по дължина. 

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Добре е мармалада, който ще бъде ползван за сглобяването на парчетата да е гъст. При необходимост може да се сгъсти като се вари допълнително до нужната консистенция. Не е задължително да бъде оцветен, въпреки че цвета дава по-добър контраст и така разреза (парчетата) са по-красиви.

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Сглобяване на тортата:

Парчетата кейк се сглобяват шахматно (бяло с розово, върху розово с бяло). Мажат се обилно с мармалад. Сглобена по този начин тортата се пристяга с прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ.

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

След престоя в хладилника, парчетата са се споили посредством мармалада (или съответно шоколада). Тортата се изважда от прозрачното домакинско фолио и с помощта на остър нож се оформят страните й. Децата ми са много доволни от това, че има излишен кейк (изрезки), който могат да си хапнат веднага! 

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Шоколадовият вариант на тортата може да видите в публикацията ми за тази торта във форума „Гответе с мен“. В този случай, всеки от блатовете се разрязва на 3 еднакви части по дължина. Ако на първият ред сте започнали с едно жълто парче следвано от едно кафяво в средата и друго жълто в края, вторият ред ще започне с кафяво парче, жълто в средата и кафяво накрая.Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Повърхността на тортата се намазва с мармалад (шоколад или др.) и се покрива с бадемов марципан. Когато ползвате шоколад може и да пропуснете бадемовия марципан и въобще да украсите тортата както ви харесва.Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Ромбоидната шарка върху марципана се прави с помощта на дървена клечка, шиш за плетене или нещо друго подходящо.

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

В случая съм наръсила повърхността на тортата с настърган бадемов марципан оцветен в розово-червено (какъвто е цвета на единия от блатовете).

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Направата на розите от маслен крем може да видите тук. Да ви е сладко!

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

ТУК може да видите всички снимки.

Торта Батенберг (Battenberg Cake)

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Батенберг (Battenberg Cake)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

5 thoughts on “Торта Батенберг (Battenberg Cake)

  1. Здравей, случайно попаднах на рецептата ,като търсех как е точно техниката за правене нарозите от маслен крем. Много те моля кажи ми накрайника как е обърнат с широкото или тясното нагоре. Може да ми пишеш на :[email protected]. Мерси предварително и блога ти отива към любими.

  2. Mariya накрайника на шприца е със тясната част нагоре!
    Радвам се че ти е харесъл блога!!!
    Весел ден!

  3. Нарича се Батенберг,защото е измислена в чест на сватбата му с Йохана Лойзингер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: