Тембела или мързелива сладка баница

Тембела или мързелива сладка баница

Влюбени сме в този десерт!!! Освен, че е много вкусен, приготвянето му е лесно и бързо (особенно ако има предварително приготвен сироп) и е един от малкото сиропирани, които може да се консумират почти веднага след приготвянето им. Вкусът му покорява всеки любител на сладките сиропирани десерти, който го е опитал! Ухае на запечени ядки, канела, карамфил и лимон! Сладък е, но някак изключително свеж! Не съм сигурна дали тази свежест идва от лимона в сиропа или от това, че десерта се сервира охладен – може би и от двете! Тове, че се съхранява в хладилник го прави чудесен и за летният сезон, когато по принцип не предпочитаме толкова сладки десерти. Има толкова невероятно хрупкава коричка посипана със запечени ядки и

Тембела или мързелива сладка баница

сърцевина нежна и уханна – топяща се в устата! Всичко това го прави истинска наслада за небцето!

Тембела или мързелива сладка баница

Ако вместо баклава за Нова година направите този десерт изобщо няма да съжалявате!!!Прекрасен е! Унас сме лудо влюбени в него!

Тембела или мързелива сладка баница

Тембела или мързелива сладка баница

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Рецептата ми е от кирия (госпожа) Андрула.
  • Тавата, която съм ползвала е от  огнеупорно стъкло и е с размери 36 х 26 см. Може да се ползва и тава от друг материал. Добре е размера на тавата (дължината или ширината й) да отговарят на дължината или ширината на корите за баклава, които ще бъдат ползвани, в противен случай ще трябва да бъдат леко подрязани (оразмерени). 
  • За наръсване на десерта ще са ви нужни около 1 чаена чаша нарязани с нож ядки. Лично аз съм приготвяла десерта изцяло с шамфъстък, изцяло с бадеми или със смес от бадеми и шамфъстък. Най-много ни допада със смес. В случая бадемите са около ²⁄3 от обема на чашата, останалото е шамфъстък. Общото тегло на ядките беше 144 гр., но смятам, че е по-добре да се придържате към замерването им в чаша. 

Тембела или мързелива сладка баница

 Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши (690 гр.) Гъст захарен сироп
  • 1 пает (от 500 гр.) кори за баклава
  • около 30-40 гр. олио за наръсване на корите и намазване на тавата

Тембела или мързелива сладка баница

За заливката:

  • 3 бр. (150 гр.) яйца
  • 1 чаена чаша (250 мл. = 266 гр.) прясно мляко 
  • 1 чаена чаша (235 гр.) захар
  • 1 чаена чаша (228 гр. = 250 мл.) слънчогледово олио
  • 2 бр. ванилин (ванилия на прах) 

За наръсване:

  • 1 чаена чаша (144 гр.) нарязани с нож ядки (вижте препоръките по-горе)

Начин на приготвяне:

Сиропът за десерта трябва да е студен, затова ако нямате предварително приготвен, както е при мен в случая ще трябва първо да се заемете с приготвянето му.  Охлажда се напълно преди да се пристъпи към приготвянето на десерта.

Тембела или мързелива сладка баница

Фурната се пуща да загрява на 170ºС, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Корите за баклава, които ще бъдат ползвани се подравняват (ако е необходимо) спрямо дължината или ширината на тавата, която ще бъде ползвана за приготвянето на десерта. В случая на мен ми се наложи да отрежа лента с ширина около 4-4.5 см.  

Тембела или мързелива сладка баница

Дъното и стените на тавата, в която ще се приготвя десера се намазват с олиото предвидено за целта. Една по една корите се поставят върху сух домакински плод с подравнената към тавата страна. Наръсват се с олио и се събират на хармоника. Нареждат се в тавата, плътно едно до друго, лист след лист.

Тембела или мързелива сладка баница

Когато приглючите със всички може да ти разместите леко с пръстите на ръцете така, че да са равномерно сбити из цялата тава.

Тембела или мързелива сладка баница

Тавата се слага в предварително затоплената фурната и печенето продължава докато корите придобият красив златист загар. При мен това отнема 30 минути. Същевременно продуктите за заливката се смесват в подходящ сдъд и се размесват до хомогенност. Докато десерта е във фурната се разбъркват периодично, за да се разтопи захарта.

Тембела или мързелива сладка баница

Изпечените кори се изваждат от фурната, заливката се разбърква енергично и се излива равномерно върху тях. По повърхността равномерно се разпределят ядките. Тавата се връща във фурната и печенето продължава още около 15 минути или докато плънката се изпече. Когато десерта е изпечен в центъра му се обръзува малка подутина (като джонга), която по-късно спада до хоризонтално положение.  При мен тази подутина се получава само ако ползвам стъклена тава, при което мога да видя и това че долната страна на десерта има цвят на изпечено. Освен това, когато печенето е към края, олиото от плънката излиза по краищата на десерта и се вижда как ври.

Тембела или мързелива сладка баница

Изпеченият десерт се изважда от фурната и веднага се залива със студеният сироп.

Тембела или мързелива сладка баница

Оставя се на стайна температура докато се охлади напълно, след което се охлажда поне 1-2 часа в хладилник и може да се нареже на парчета и да бъде сервиран.

Тембела или мързелива сладка баница

Съхранява се в хладилник. Тавата трябва да остане открита, в никакъв случай не се покривате с прозрачно домакинско фолио или нещо друго, защото хрупкавата повърхност ще омекне и това ще развали чара на десерта. Да ви е сладко!

Тембела или мързелива сладка баница

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тембела или мързелива сладка баница
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)

8 thoughts on “Тембела или мързелива сладка баница

  1. Е, те това ще е моята новогодишна баклава! Благодаря, Мария!
    Здраве и щастие в семейството!

  2. Благодаря, Мария Митева, радвам се че те открих. Благодаря, задължително ще направя този десерт по празниците. И разбира се още много вкусотии представени от теб. Благодаря, ти ме вдъхнови. Пожелавам успех и благополучие за теб и твоето семейство. И още много нови рецепти с които да радваш своите почитатели.

  3. Миме,
    тази баклава ще е моята изненада по празниците.Не само,че изглежда прекрасно, но и е много лесна за приготвяне.Лесно, бързо, красиво и изненадващо вкусно.Чудесна е.
    Поздрави !

  4. Честита Коледа, Мария! Да сте живи и здрави и ти, и цялото ти семейство! Да продължавате да изпробвате и опитвате нови и нови интересни рецепти за всички нас!
    Тази тембела е изключително сполучлив десерт! Лесна, лека и свежа, което е изумително, предвид количеството захар, което се съдържа в нея. Не е „покъртително“ сладка, както би се изразила майка ми. По принцип харесвам десерти със заливка от мляко, яйца и захар – правя ги в комбинация с юфка, с позасъхнал козунак.. И затова предполагах, че и този вариант ще ми допадне много! И наистина се оказа така – хареса се не само на мен, а и на всички вкъщи, които отпразнувахме Коледа заедно!
    Благодаря, че ме вдъхнови и амбицира да се впусна в територията на десертите, което не ми е сила, но с теб до мен всичко е наред!
    Целувки, и светли и щастливи празници!

    1. Честита да е и за теб и семейството ти, Васи!
      Много се радвам, че си приготвила „Тембела“ и така ви се е усладила!!!
      Благодаря ти за отзива – много гочно си описала сладостта на десерта!
      Светли да са предстоящите празници, успешна и щастлива Новата Година!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: