Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Днес ще споделя с вас една много свежа рецепта за портокалов тарт, приготвен с крем от маскарпоне с глазирани портокалови корички и Куантро (портокалов ликьор). Плънката ме впечатли изключително, смятам че с нея ще се получи и превъзходно пандишпаново руло или торта с пандишпанови платки. Основата за тарт-a в рецептата е с готово тесто Куру, което се продава подобно на корите за баклава и многопластовото маслено тесто. За съжаление в нашият регион не успях да открия, затова приготвих и ползвах половин доза от тестото на Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού). 

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Може би с готово тесто Куру щеше да стане по-хубава основа!?! Не знам!  Това, което аз ползвах, първоначално ми се стори някак безлично и първата ми реакция беше, да си отбележа друг път да ползвам друг тип основа… Мислех си за тестото от Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок, докато не си дадох сметка, че точно семплостта на тесто Куру, е това което подчертава вкуса на крема и вече не съм убдена, че основата на този десерт има нужна от подмяна. 🙂

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

  • Ще ви е нужна форма за тарт не по-голяма от 26-27 см в диаметър.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλυκά Μυστικά“ (Сладки тайни), бр. 26 от 11/2014 г., като за източник на рецептата е посочен сайта www.xrisizimi.gr

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Необходими продукти:

  • ½ пакет (от 650 гр.) тесто Куру
  • около 15 гр. масло за намазване

За плънката:

  • 250 гр. маскарпоне
  • 60 мл. Куантро или друг портокалов ликьор
  • 65 гр. сметана 35%
  • 110 гр. пудра захар
  • 60 гр. глазирани портокалови корички, нарязани на парченца

За гарниране и глазиране:

  • 1 голям портокал нарязан на тънки шайби
  • 90 гр. мармалад от портокали (пасиран) или от кайсии
  • 15 мл. вода

Начин на приготвяне:

Ако там където живеете няма готово тесто Куру, може приготвите и ползвате половин доза доза от тестото за Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού) или друго.  Готовото тесто Куру се пече в предварително затоплена на 170ºС фурна, работеща с горен и долен реотан. Тестото, което аз съм приготвила в случая беше печено на 180ºС. Ако ползвате друга рецепта за тесто, съобразете се с времето за печене указано в нея.

Формата за тарт се намазва леко с масло. Тестото се разстила по дъното и стените на формата и каквото излиза извън стените се изрязва с остър нож. Тестото по дъното на тавата се надупчва с вилица. Пече се в предварително затоплената фурна за около 35 минути или докато повърхността на тестото придобие вид на изпечено. Изважда се от фурната и се оставя на стайна температура, докаот изстине напълно. 

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

В купа се смесват маскарпонето и пудрата захар. Разбъркват се с телена бъркалка, докато се смесят хомогенно. След това се добавят по малко и с редуване, ликьорът и сметаната. Последно се прибавят нарязаните на парченца кандирани портокалови кори. Това е! Изключително лесно и много, ама много вкусен крем се получава!!!

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Плънката се застила равномерно върху изстиналата основа за тарт. Заглажда се. По повърхността на крема се нареждат със застъпване, нарязаният на много тънки шайби портокал.

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Портокаловите парчета се глазират с мармалад, предварително смесен с водата и затоплен. Може да се сервира веднага или да се съхрани в хладилник до другият ден.

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Издържа и по-дълго (поне 3-4 дни), но със свеки изминал ден, портокалите по повърхността губят свежестта си. За да се запазят за по-дълго, смятам че може да се поварят за десетина минути в захарен сироп – да станат полу кандирани. Вярно, че това ще направи десерта по-сладък, но лично на мен би ми харесало! Да ви е сладко!

Тарт с крем от маскарпоне и портокали

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тарт с крем от маскарпоне и портокали
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Тарт с крем от маскарпоне и портокали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: