Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Тахинопитес (ταχινόπιτες) е наименованието на тестени закуски (питки) с плънка приготвена от натурален сусамов тахан, захар и канела. Едва ли някой може да остане безразличен към сместта за плънката – аз съм влюбена в тея! Освен за тези закуски, плънката може да се ползва за кифлички или руло. Рецептата не съдържа никакви продукти от животински произход, така че е подходяща за хора които постят или такива които са веган. 

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • За направата на тестото може да ползвате царевично или маслиново олио (зехтин). Аз най-често ползвам второто. Може също и да се смесят 1:1
  • С плънката може да процедирате по два начина: Да смесите всички продукти заедно или да мажете тестото с тахан и да ръсите със захар смесена с канела.
  • От по-долу посочените продукти съм охормила около 20 малки тахинопитес.
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Σάνδρη Λυσάνδρου „Μαγειρεύοντας για φίλους – Τόμος А“ 

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Необходими продукти за тестото:

  • 2 ½ чаена чаша (360 гр.) брашно
  • 1 равна чаена лъжица бакпулвер
  • 3/8 чаена чаша (68 гр.) олио (вижте съветите по-горе)
  • ½ чаена чаша прясно изцеден портокалов сок
  • + хладка вода (ако е необходимо) за получаване на еластично тесто – изразходвала съм ¼ чаена чаша 

За плънката:

  • ¾ чаена чаша (250 гр.) натурален сусамов тахан (tahini)
  • 1 чаена лъжица канела 
  • ¾ чаена чаша (155 гр.) захар или количество на вкус

За намазване и наръсване преди печене:

останалото от плънката или допълнитено

  • сусамов тахан (tahini)
  • захар
  • малко канела

Начин на приготвяне: 

Брашното се пресява в голяма купа и се смесва с бакпулвера. Прави се кладенче и в него се сипва олиото. С пръстите на двете ръце се загребва от брашното, прекарва се през олиото и се претърква между длани (както се вижда на снимката). Прави се така, докато брашното поеме равномерно цялата мазнина и се образува смес подобна на трохи. Към тази смес се прибавя портокаловият сок.

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Традиционно тестото се замесва с ръце, но би могло да се направи и с помощта на миксер или кухненски робот. Трябва да се получи еласнично, не много меко тесто. Ако стане прекалено твърдо може да се добави още портокалов сок или вода. Допълнителната течност  при мен в случая е ¼ ч.ч. вода. Добре е водата да се добавя на части, не на веднъж и да се измеси хубаво, преди да се добави следваща порция течност. Готовото тесто се покрива с чиста домакинска кърпа и се оставя да почива около 30 минути. За това време тестото ще се отпусне и ще стане още по-еластично. 

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Докато тестото почива, може да приготвите нужното за плънката: В една купа се смесват захарта и канелата, разбъркват се. В друга се замерва нужното количество натурален тахан. Разбърква се за кратко, колкото да стане с гладка консистенция. Ако се прекали с ръзбъркването ще се сгъсти и ще се наложи да се разрежда. Оставят се на страна до употреба.

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Тесто се разделя на 4 или повече части, в зависимост от това как щу ви е удобно да го разточвате. Всяко от парчетата се разточва на тънко. Намазва се обилно с тахан, поръсва се със сместа от захар и канела, след котео тестото се нарязва на ленти с ширина 4-5 см. Всяка лента тесто се навива на руло от широката страна. Не се притеснявайте ако на места плънката излиза навън! 

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Двата края на рулото се завиват на охлюв – единият край се завива надолу, а другият нагоре, така че да се срещтнат. След това единият от „охлювите“ се поставя върху другия. Притискат се с длан, така че да се получи питка. По този начин се оформя и останалото тесто. Не е сложно, но е доста оплескващо. 🙂 

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Оформените тахонопитес се нареждат в тава застлана с хартия за печене. Намазват се с тахан и се поръсват със захар и канела.Пекат се в предварително затоплена умерена фурна (на 180°С), за 30-40 минути. Времето за печене зависи и от големината на питките. Повърхността им трябва да придобие приятен розов цвят, а обратната им страна да има цвят на изпечено. 

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

Чудесни са за закуска! Сервирайте ги с чай, кафе, прясно мляко или каквото друго ви харесва! Да ви е сладко!

Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

32 thoughts on “Тахинопитес (ταχινόπιτες) или питки с пълнеж от тахан и канела

  1. Мария страхотни са !
    Много ми харесват, обичам тахан 🙂
    За пореден път успя да ме изкушиш
    Поздрави

    1. Вики, радвам се че са ти харесали!
      🙂
      Аз пък много си харесах твоя сладкиш с цедено кисело мляко и ще го направя още утре – страхотно ми звучи!
      Поздрав най-сърдечен!

  2. Mиме, страхотни са тези сладки 🙂 знае какво да обича твоето дете 🙂

    1. Привет, Петрова!
      Благодаря за забележката – има пропуск! По някаква причина не съм посочила количеството на захарта за плънката, макар че то най-често е до въпрос на вкус!
      До утре ще изнамеря рецептата и ще го вмъкна в поста си!
      Поздрави!

  3. Омазах се до ушите с тахан 😀
    Току-що ги направих /да, знам, че е 2.30 сутринта :D/ и вече нагънах една, доволна съм от резултата 🙂 Тестото се получи перфектно, наистина много еластично и гъвкаво. Използвах био бяло брашно /по принцип използвам пълнозърнесто, но този път направих изключение/и био шарлан за тестото, а в плънката заместих захарта със стевия и добавих ванилия 🙂 Охлювчетата не ми станаха така красиви като Вашите, но нищо, другия път 🙂
    Благодаря за чудесната рецепта!

    1. Привет, Рафлин!
      😀
      Ама така се посмях на „намазването до ушите“, но действително голямо цапотене става!
      С пълнозърнесто брашно също стават страхотно! Ако не е много фино е добре да се смеси 1:1 с бяло, но когато има пълнозърнесто брашно стават дори по-вкусни.
      За охлювчетата се иска малко тренировки и аз когато ги правих за пръв път не изглеждаха никак добре, но пък си бяха вкусни и това компенсираше 🙂
      Поздрав най сърдечен!

  4. Таханът е смлян сусам, нали? Няма от къде да си купя тахан, но мога да си купя сусам и да си го смеля.

    1. Цвета, не мисля, че ще можеш да си направиш в домашни условия тахан, защото той не е смлян, а пресован сусам.
      Таханът е гладка смес с консистенция на на шипков мармалад. Поръчай някой, който живее в голям град да ти донесе!

      1. Благодаря, Мария! Значи тази рецепта засега отпада при мен. Търся нещо подходящо за детето за втора закуска. Да е сухо, да е здравословно и да се побира в една стандартна кутия (15см/15см/5см).
        Може би тук трябва да благодаря (от 1 час се забавлявам в блог-a) за рецептите. До сега нищо не съм направила :)))), но всичко чета с удоволствие.

        1. Ето какво намерих:
          За сусамовия тахан:
          1ч. суров сусам
          до1/2ч.ч.зехтин, олио, сусамово олио или др.
          Сусама се насипва върху хартия и се запича за 15 мин. във фурна на 110-120С. Изсипва се в чашата на блендера и се смила, като се добавя по малко мазнина, докато стане гладка, еднородна паста. Поставя се в бурканче в хладилник, ако се отдели отгоре мазнина, тя се отлива и може да се ползва за овкусяване на салати и ястия. Преди използване пастата се разбърква добре.

          1. А варианти за здравословна закуска много… Аз като ученичка, и сега като като студентка, винаги съм си носила храна 🙂 Прегледайте веган сайтове и рецепти, има много здравословни сладкиши, които стават за нула време. Аз си правя сандвичи със зеленчукови бургери и различни кюфтенца 🙂

          2. Да, може да се опита с това, макар че аз продължавам да настоявам, че няма да е съвсем същото като готовия натурален сусамов тахан (tahini).
            🙂

  5. И аз така мисля… Между другото, днес си купих ливански тахан, който горещо ми препоръчаха в магазина, но на вкус е солен :/ Като че ли гръцкият най-много ми харесва за момента…

    1. Обикновено натуралния тахан при нас не е солен, явно по арабските магазини има и такъв, който е с добавена сол – ще можеш да си го ползваш за солени неща!
      Поздрави!

  6. Привет, ако не държим да го ядем в постно време може ли да се приготви с прясно мляко вместо с портокалов сок. Ако да – количеството същото ли трябва да остане? И още нещо – пише че кората се намазва с тахан и се поръсва с захар и канела – а преди това пишеше захарта и канелата да се смесят с тахана. И още – като разточим кората, и я намажем – после какво – пише да нарежем, и че плънката може да се покаже – откъде да се покаже, тя нали си е отгоре ?!? Или трябва да наредим четирите кори една върху друга с плънка помежду тях ?!?

    1. Привет и от мен Ради!
      Тук повечето традиционни рецепти се приготвят с портокалов сок или вода, по-рядко с прясно мляко. Ако портокаловият сок се замени с прясно мляко, структурата на тестото определено ще стане по-различна от тази на тестото направено с портокалов сок. Освен това лично аз смятам, че съчетанието на портокалов вкус и аромат с тахан е страхотно! Ако опиташ с прясно мляко сподели как се е получило, макар че за да се направи съпоставка, човек трябва да опита и двата варианта.
      Колкото до останалите въпроси, смятам, че просто си бързала при четенето и затова не ти е станало ясно, но все пак…
      1. Написала съм, че ако не остане от плънката повърхността може да се намаже с тахан и да се наръси със захар, но ако си има плънка се маже с нея.
      2. Възможно е при навиването на рулото, част от плънката да се покаже, да оцапа тестото и от външната страна и ако това стане, не бива да е повод за притеснение. Мисля че и от снимките се вижда (ако описанието не е ясно), как разточените парчета се намазват с плънка, завиват се на руло и след това се оформят на традиционни тахинопити.
      Успешно приготвяне и вкусно похапване!

  7. Здравейте Мария,
    откакто намерих рецептата за тези страхотни сладки всички у дома само тях си поръчват:)
    Аз направих малки изменения: вместо захар в плънката слагам меласа-така не се разтича и са по-сладки, слагам една чаша пълнозърнесто брашно и остатъка е от бяло и правя тестото малко по-меко. Ако решите можете да пробвате с тези промени мисля, че ще Ви допаднат:)))
    Поздрави и дерзайте.

    1. Благодаря за споделения опит Емилия!
      (Надявам се нямаш против това, че минавам на „ти“?!)
      Радва ме, че рецептата е станала любима и у вас, а с промените които си приложила си я направила по-своя! Това е чудесно!
      Всеки може да интерпретира нещата, така както му харесват повече!
      Аз също често смесвам брашното с пълнозърнесто, защото става по-вкусно с него (така е при тази рецепта за Тахинопитес).
      За меласата съм споменавала, че ми харесва в доста ограничен брой съчетания (т.е. не я ползвам много), но при удобен случай бих смесила малко тахан с меласа, за да опитам дали ще ми хареса и ако е така някой път ще направя Тахинопитес и по-тоя начин.
      Това, че тестото не е много меко (както е в оригинал) е част от традиционния вкус, който на нас много ни допада, но ако някой ги предпочита с по-меко тесто – няма лошо!
      Поздрав най-сърдечен!

    1. Комбинацията сусамов тахан с мед е невероятна! Зачудих се, защо никой от коментиращите преди мен, не я е пробвал. Направих няколко опитни сладки с мед и резултатът е лош – плънката се разля в тавата. Явно всички са предположили, че ще стане така предварително, а аз – не. 🙂
      Всичките ми сладки станаха много вкусни! Още веднъж – Благодаря за рецептата!

      1. Ами може и някой друг да е пробвал ама да не е писал, Нина!
        🙂
        Когато тахана се разбърква се сгъстява, направо става като мармалад. Особенно като се смеси със захарта. Аз още не съм пробвала дори с меласа, както е писала друга читателка по-горе (забравила съм). Принципно меда лесно се втечнява и загаря лесно! Сега си мисля, за вариант при който тестото да се направи на няколко рула, които добре да се запечатат (т.е. да няма от къде да изтече плънката)… Дано не забравя да пробвам някой път!
        Радвам се, че така както си ги направили са се харесали, въпреки че част от плънката се е разтекла в тавата. 🙂

  8. Здравейте, Мария! Снощи случайно попаднах на тази рецепта и тя силно ме заинтригува. Но и аз имам същия въпрос като Ради – тахана смесва ли се със захарта и канелата, за да се намажат корите ПРЕДИ да се завият, или се мажат с тахан и се наръсват със захар?
    /Моля да ме извините за питането, но от рецептата не става ясно, тъй като пише и двата варианта/
    Поздрави с пожелание за усмихнат ден!

    1. Привет Веси!
      Мисля си, че причината нещо от текста на публикацията ми да не ти е ясно е в това, че си я прочела бързо бързо – „по диагоналната система“ 🙂
      И аз го правя често като чета рецепти, но като се появят неясноти се връщам и прочитам по-внимателно, за да ми се изяснят нещата!
      Всички продукти за плънката се смесват. В текста на публикацията е написано, че „В подходящ съд се смесват добре захарта и канелата. Отделно се сипва от натуралният тахан и се разбърква, ако е необходимо, за да стане с еднородна гладка консистенция. След това се смесва с предварително смесените захар и канела.“ От това по-ясно не знам как да го напиша!
      Колкото до останалото – също го пише в текста ми и едва ли ще мога да го обясня по-ясно от начина по който вече съм го сторила писмено и със снимките…
      Не мога да направя нищо повече от това да повторя написаното…
      тестото се маже с плънка, след това се завива и се оформят тахинопитес. Повърхността им се маже с останалата плънка, а ако не е останало нищо от плънката се маже с тахан и се ръси със захар. Виж и снимките и смятам, че ще се ориентираш по-добре!
      Успех желая!

      1. Много Благодаря за бързия отговор, Мария! Определено ще се пробвам с тези чаровни питчици. 🙂
        И с риск да стана досадна-да,прочетох рецептата няколко пъти. Да, пише „след това се СМЕСВА с предварително смесените захар и канела“, но по-долу е записано „намазва се обилно с тахан и се НАРЪСВА със захарта смесена с канела.“
        Още веднъж Благодаря за отговора и за интересната рецепта!
        С пожелание за много творческо вдъхновение-Веси.

        1. Демек, може и така да се направи! 🙂 На кой както му харесва!
          А ти като решиш и както решиш – да ти е сладко!!!
          Все пак ще вмъкна допълнително пояснение, че явно кара хората да се колебаят!
          Поздрави и от мен за теб Веси!

  9. Здравей Мария!Правя тахинопитите за втори път,защото много ги харесваме.Направо ги обожаваме.Още в Кипър се влюбих в тях.Сега искам да споделя,че използвах част от тестото за направата и на елиоти каликоти(пак спомен от острова).С маслинки,кромид и джоджен.Станаха просто невероятни.А самото тесто е много сполучливо.Искат се малко продукти,а се получават страхотно- хем хрупкави,хем мекички отвътре.Благодаря ти за рецептата.Ти си ми връзката с кипърската кухня,която много ми харесва,и почти не минава седмица в която да не приготвя нещо типично Кипърско.Лека вечер ти желая.Разбрах,че е доста студенко и при вас тези дни.Поздрави от замръзнала България!

  10. Моите охлювчета станаха чудесни от първия път! 🙂 Божествени са! Направих ги с 2:1 бяло и пълнозърнесто брашно, излязоха ми 14 бр. ароматни и хрупкави кифлички. Много са приятни за работа тези теста с портокалов сок. Следващия път ще опитам някоя от другите версии – майка ми успя да открие по арабските магазини и вече разполагам и с махлеб и сакъз 🙂

    1. Благодаря за отзива, Васи!
      Много се развам, че си останала така доволна от рецептата!!!
      Махлеб и сакъз са две страхотни подправки – аз много ги харесвам, надявам се и ти да се очароваш от тях!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: